Digital Architecture | How & Why

 

זהו פוסט שנועד לשרת אתכם, בעיקר מול המנכ”ל של החברה שלכם או מול מנהל הכספים. הפוסט ישרת אתכם בכמה רמות : הבנה בהקמת תשתיות, תהליך בנייתן וכן התמצאות בכל הנוגע לַהשקעות הנדרשות לפעילות הדיגטלית שלכם. בכוונה תחילה אני מתמהלת את הפוסט עם הצעות להיערכות לקראת התקציב המתוכנן, דהיינו בזמן קבלת החלטות על תקציבי 2012. נקווה שהפוסט יעזור לכם לספק הסברה נאותה לשאלות המתבקשות, כגון “למה ?” “איך ?” וכן כמה צריך ונכון להשקיע, ולבסוף – מַהן המשמעויות הנובעות ממהלכי דיגיטל מוצלחים.  יש הטוענים שפעילות בדיגיטל היא למעשה ערוץ תקשורת נוסף בסט הערוצים התקשורתיים-השיווקים של הארגון. אני חושבת אחרת. בעיני הדיגיטל מהווה נכס נדל”ני לכל דבר עבור החברה. ואכן, בבנייה נכונה תוך תכנון חכם של פורטפוליו הנכסים הוא הופך להשקעה שמחזירה את עצמה שוב ושוב ומרוויחה את המהלך לטווחים ארוכים. כמו כן יש לכך יתרון נוסף : כל נכס מושקע הופך למעשה לחזות התדמיתית של החברה ולמייצג הבית הוירטואלי שלנו ברשת – במימד דיגיטל כזה או אחר – סושייל או מובייל.

למה ארכיטקטורה ? | הדימוי של ארכיטקטורה מגיע מהתפישה שבבואנו לבנות מתחם – יש לתכנן אותו ממש כמו לבנות נדל”ן. נוכחות דיגיטלית אמורה להתקיים כנוכחות לאורך זמן – שתוגדר כ”ססטיינבל'”. הדבר דורש מאמצים, משאבים כספיים, משאבי זמן וכוח אדם – הן בכיוון הפנימי של הארגון והן בחיצוני. מדובר בספקים, אנשי טכנולוגיה, אנשי קריאטיב ואנשי תוכן. כמו כן, תפישת הארכיטקטורה מתארת מצב בו אנחנו צריכים להתחשב בסך הפעילויות אותן אנחנו מקיימים במרחב הדיגיטלי – הנכסים הקבועים, הפעילויות הזמניות ושיתופי פעולה – ולראות איך כולן יחד מתנהלות ומייצרות מבנה מושלם ומדויק של כל האנסמבל. המבט הארכיטקטוני כולל את היחסים בין חלקי המתחם, ובודק איך כל נכס משפיע על משנהו – איך כל נכס תורם לשני ומה תפקידו של כל כלי וכלי שאותו אנחנו בוחרים לטפח ו“לגדל”.

בניית יכולות | בניית מחלקות חדשות | המשימה של בניית נוכחות והחזקת מתחמים דורשת משאבים כפי שאמרתי – היא דורשת מאיתנו לחפש ספקים מחוץ לארגון, שמתאימים במדוייק לצרכיו, אך בד בבד היא גם מחייבת אותנו לבנות מחלקות מסוג שונה, שהן בבחינת זן חדש, מחלקות שמטפחות עובדים אחרים שאינם טיפוסיים לחברה שלנו כיום. צריך אפוא לקחת בחשבון בזמן בניית הנכסים שהמשאב האנושי הפנים ארגוני הנדרש – הינו משאב אחר מזה שהורגלנו בו…זהו זן חדיש של עובדים אשר מאופיינים כאנשים “תְזָזִיתיים”, סקרנים, מאוד מוטי טכנולוגיה, קריאטיביים ומהירי תפישה. אלו גם עובדים שבקצב הרוֹוֵחַ כיום עלולים להשתעמם עד מהרה, ויש צורך לאתגר אותם כל הזמן, גם אם הארגון שלכם בנוי על פי התנהלות מסורתית. לצורך הצלחת המשימה תצטרכו אף אתם עצמכם,ברמה הפנימית, לערוך שינויים ולחשוב “אחרת” על מנת שהדור החדש הזה ייקלט היטב במסגרות שתכינו לשם כך ויעודד גם אתכם לקחת חלק בשינוי.

תפקיד כל נכס והתכונות המייחדות אותו | בשעת בניית ארכיטקטורת פעילות עליכם לשקול היטב, מה מייחד כל כלי – מהן סגולותיו של כל נכס, ומהם יחסי הגומלין בין כלי לכלי. עליכם לחשוב בהכרח בפרספקטיבה שונה ומקורית, שכן יש לאפיין כל כלי בהתאמה עם הDNA הבלעדי שלו. ישנם כמובן כלים שהמשמעות העיקרית שלהם היא לעסוק יותר בהפצה והם ניבדלים מכלים אחרים שיתמקדו ביצירת נוכחות הולמת לעסק שלכם כקו עסקים לכל דבר ! ולכן, ההשקעה שלכם תתועל על פי הנגזרת שתייחדו לכל נכס שתובדל ותדרוש חשיבה ייחודית מִשֶׁלָה. מן הראוי להימנע מהפעלת כלים שמשכפלים את האמירות שלהם מאחד לשני – הקהל שלכם נבון דַיוֹ והוא אינו מעוניין לפגוש הן באתר שלכם והן בFacebook שלכם (למשל) את אותה אינפורמציה כתחליף מדומה לאינטראקציה חייה ומעודכנת. פרקו כל נכס לגורמיו. מן ההיבט של מה שרצוי לארגון ולמותג שלכם כדי להשיג את המיטב מהנוכחות הדיגיטאלית. יחד עם זאת – ולא פחות חשוב – פרקו לגורמיהם במקביל גם את העוגנים שהסתעפו ברשת כתוצר לוואי של הכלי עצמו (כגון שיח שהתעורר גם בלי שום קשר ישיר אליכם). החיבור העמוק בין שתי התובנות הללו יסלול לכם את הדרך לעבוד נכון יותר ומדויק יותר ברמת התכנון, הביצוע, ההוצאה לפועל וההמשכיות

נכסים משותפים | קחו בחשבון שחלק גדול מהשינוי בעולם הדיגיטלי הוא העובדה שהמציאות הדיגיטלית משפיעה עליכם – בין אם תרצו ובין אם לאו – לעבוד בשיתוף פעולה. העידן של ארגונים שעובדים בסילו – עבר ! אין אפשרות ממשית להצליח אם לא תדעו לעבוד מהעמדה של שילוב ידיים ושילוב כוחות. הרבה מאוד פעמים הנכסים שתייצרו בדיגיטל יהפכו לנכס משותף של כמה מחלקות בארגון ולעיתים גם יהיו מנוהלים על ידי כמה ספקים. לאור מציאות זאת, תיאלצו לנהל את המשימה הזו באופן מודע, מהזווית של “ניצוח על תזמורת חכמה”. מן הראוי לעבוד בסינרגיה וחשוב לעבוד יחד – עוצמת נכס דיגיטלי מתאפיינת בפעילות לריצה ארוכה – בנייה משותפת תכניס תבונה מעשית לתוך העניין ותגרום לכך שאכן תוכלו להפיק מוצר מנצח שמקיים חיים ארוכים ומשרת מגוון עתיר של צרכים ברשת.

הדיאלוג בין הנכסים | אינטגרציה החשיבה החכמה החדשה |היום בו הצלחתם לבנות פורטפוליו של נכסים דיגיטליים מִשֶׁל עצמכם הוא היום בו העצמתם בפועל את נוכחותכם ברשת לטובת העסק שלכם. ניכסתם לעצמכם כוח שיווקי ותקשורתי שניתן לניהול ולשליטה בכל הנוגע לקביעת מינונים שיהלמו את מגמתכם. כל אלו נמצאים למעשה בכף ידכם. מנקודה זו ואילך, אחד השלבים המשמעותיים בתהליך הוא לחשוב חכם איך הזירות “מתכתבות” אחת עם השנייה – מה בעצם ניתן לעשות על מנת שכל זירה תהנה מכוחה של הזירה השנייה. חשבו חכם על כך שלמעשה יצרתם מרכזי תקשורת – כולל את הטלוויזיה שלכם – ומעתה תוכלו לשלוט היטב בזמן האוויר בכל מרכז ומרכז ולהקרין דרכו זרקור למרכזים האחרים. חשיבה רב-ערוצית מסוג זה חייבת להיות איכותית ולשאוף להעברת ערך:אם למשל יצרתם בפורטפוליו הנכסים שלכם כמה מיתחמים מקבילים, כגון: אתר , נוכחות במדיה החברתית ואפליקציה במובייל, האתר יכול לשמש כמקום המרכזי שבמסגרתו מושקת האפליקציה, ובמקביל, הנוכחות ברשת החברתית תתפקד כמקום בו אנחנו “תופרים” פעילות חברתית אטרקטיבית אשר מעודדת אחרים להיחשף, לגעת, לפַתֵחַ דיאלוג, ולא פחות חשוב – לשתף . חישבו חכם ופעלו בשיטה סינרגטית תוך שתבררו איך ניתן להרוויח את פרי המאמצים שלכם – ובעוצמה גדולה פי כמה מההשקעה. יש למנף כל כלי שיצרתם ולטפח אותו הן בעבור הכלי בפני עצמו והן בעבור הכלים האחרים הנכללים במבנה הארכיטקטוני השלם.

מילית סיכום ומבט מקיף, שמגמתו – לקיים פעילות לאורך זמן | אחד העקרונות המשמעותיים שעליכם לזכור, הוא שכל בנייה כזו לוקחת זמן, כפי שגם בניין גבוה בו 12 קומות לא בונים ביום. יְתֵרָה מכך, גם לא מאכלסים אותם בתוך שבוע כשם שלא מעצבים את כל קירות הבית בהרף עין. תנהגו כמהנדסים חכמים, עירכו שיטוטים בשטח, תכננו קדימה אבל בד בבד שימרו על מרחב אוויר לנשימה, שתאפשר לכם להגשים את החזון ולהקים מבנה חזק שמפגין את נוכחותו בדיגיטל לאורך זמן. תיאלצו להגביר את הקצב ולדהור קדימה, אבל בד בבד גם להבין שבתהליך הבנייה נדרש שלב השכנוע למוּל קהל הלקוחות שלכם ואיתגור הגולשים לקחת חלק באירוע. לכן העקביות שלכם, השאיפה להצליח, הנכונות להתמודד, ולבסוף ההקפדה שלכם על פעילות מתמדת ואיכותית הוא למעשה זה שיקבע את מידת ההצלחה. בתוך המכלול המוצע – אין לשכוח את הכלל העליון: חדדו מראש מטרות ויעדים, שרטטו בצורה ברורה את מפת האינטרסים שלפיהם תכוונו את תוואי הפעולה. נחוץ תכנון הולם על מנת שתעשו את הדבר המדויק לעסק שלכם ולא את זה שכביכול “חייבים” לעשות. שלא נטעה ולא נתפזר – נכס דיגיטלי איכותי נועד בראש וראשונה לשרת אתכם ברמה העסקית !

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

Leave a Reply

Your email address will not be published.