החלטתי לכתוב פוסט על האנליטיקס של Facebook –על השכלולים שבו ועל יכולתנו לנתח דרכו את המידע הנחוץ לנו וכן לחלץ תובנות שישרתו אותנו ככלי עבודה מצויינים. צירפתי לכם צילומי מסך מהאינסייט של עמוד האוהדים שלי – הקהילה שלי בFacebook, על מנת שנוכל לנתח יחד את התועלת התכנית להבין מה עושים איתה בפועל.
בראש וראשונה יש לשים לב לעובדה שהנתונים עברו למעשה לצד שמאל של עמוד האוהדים וכי הם מחולקים לשלוש קטגוריות. כל קטגוריה מאפיינת נתון אחר וחשוב לבדוק כל אחד ואחד מהם אל מול הפעילות שלכם.
Likes – הקטגוריה הראשונה שמראה לכם למעשה את החלוקה במתחם שלכם בין גברים ונשים, ואת החלוקה הגאוגרפית שלצערנו לא משקפת הרבה (מכיוון שFacebook מזהה את רוב היוזרים בישראל על פי מיקום השרתים של בזק). פרט משמעותי נוסף שיש לכם בקטגוריה זו הוא נתון הלייקים שלכם – מאיפה הם הגיעו, כמה נימענים נטשו את העמוד שלכם וכמה חדשים נכנסו ביום נתון. מוטב לקחת בחשבון שהספירה המשתקפת בFacebook תמיד “זורקת” אותנו יומיים לאחור ומדווחת למעשה על נתון שמגיע מעט בדיליי.
חלוקה לפי המין, נשים – גברים, ולפי גילאים | נתון זה משקף למעשה את הפרט החשוב ביותר – קהל היעד אליו אתם מדברים. מראה זה אמור להבהיר לכם כמה נקודות : האם אתם “נוגעים” בקהל בו
באמת אתם חפצים לגעת. האם אתם מייעדים את הפעילויות לכיוונים שקולעים לתחומי העניין – דהיינו לצרכים והרצונות של הקהל הרלוונטי. גם אם הקהל שאתם עובדים מולו בזירה זו רחב מאוד תוכלו בכל זאת לתכנן מראש נגיעות של פעילויות מוגדרות , עם תוכן מובנה, שמתמקדות בכל קהל טיפוסי שאיתו תרצו לבוא במגע. היו עירניים לנושא זה כדי שתשפיעו ישירות על סוג הקהל אשר נחשף לזירה באמצעות התכנים הרלוונטיים שאותם אתם מציפים.
שפות | נתון שעשוי לעניין אותנו באופן חלקי – אם אנחנו נוכחים לפתע כי נֶאֱסַף אחוז גבוה של קהל שדובר שפה אחרת מזו שנהוגה במתחם – למשל: מתחם ש”משוחח” בעברית ופתאום מקבל חשיפה גבוהה מצד גולשים דוברי אנגלית – ניתן בהחלט לייצר עבורם סטאטוסים יעודיים שיֵירָאו רק לעיניהם של דוברי השפה השונה. בכך אתם שולטים במערך הלשוני באמצעות המנעול שנמצא בשורת הסטאטוס – המאפשרת לכם לעשות קסטומיזציה של שפה –
ולהגיע לעוד אזור גאוגרפי ברחבי העולם. כמו תמיד אזכיר גם כאן שהרשת היא קרקע נוחה לניסוי וטעייה ולכן, שווה שתנסו – ראשית תראו אם יש לכך ביקוש ובהתאם לכך תחליטו באם להמשיך או לא.
מאיפה הגיעו הלייקרים שלנו | הנתון שקובע מאיפה הגיעו הLike לעמוד יכול לעזור לנו מאוד לתגבר מקומות שאנחנו רואים בהם מנוע יעיל לצמיחה דרך עידוד חברים חדשים בקהילה. חשוב שבמקביל גם תנסו להתרשם מהנעשה באתרים אחרים כדי לקבל נתונים לגבי מהלכים כדאיים, שאותם אינכם מפעילים כיום. אישית למשל נחשפתי לעובדה שלא מעט אנשים מגיעים אלי דרך “הלייק בוקס” שהטמעתי באתר שלי. זהו נתון משמעותי שמבהיר לי שכפתורי שיתוף, Like ונוכחות קופסת ההתרחשות באתר שלי עוזרת לי למנף את מערכת החיבור בין שתי הזירות ובמיוחד לחזק את האינטגרציה בין האתר שלי לבין נוכחות הקהילה שלי בFacebook.
Reach – קטגוריה שנייה | קטגוריה זו מאפשרת לכם לאמוד באופן מעשי את ממדי ה“התפשטות” של התוכן שלכם – מכך תוכלו למצוא ממה היא מושפעת ובעקבות זאת להסיק מה כדאי לכם לעשות בתחום ה”אקשן אייטמז” בהמשך הדרך.
התוכן שלכם והדרך שלו להתפשט | כאן תוכלו למצוא נתונים שמשקפים את התגלגלות התוכן שלכם. אם תייצרו משוואה חכמה בין התכנים שאתם מעלים לבין הדרך שהם עברו תוכלו להבין הלכה למעשה מה משפיע על האוהדים שלכם ומה גורם להם “להעביר הלאה”. נושא הויראליות משמעותי ביותר וככל שהתוכן שלכם מעניין יותר, נוגע בצורך מוגדר, קשור ישירות לקהל היעד איתו אתם באים במגע כך נתפתח לכם האפשרות האמיתית להשפיע על הויראליות. מנסיוני האישי למדתי שגם במצב שפוסטים שלי לא מעוררים דיון רחב מאוד – הרי מצד שני הם כן מתפשטים ברשת הודות ל“העברתם” הלאה לאחרים ובכך הם זוכים לחשיפות הגבוהות ביותר. זו הוכחה משכנעת שהאינוֶונטאר הוא לא בהכרח מה שגלוי לעינינו. אכן – לפעמים אנחנו צריכים לעשות הצלבה של כמה נתונים על מנת להבין יותר לעומק מה עומד מאחורי המִסְפָּרים הקשיחים.
כמות היוניקים שנחשפו לתכנים שלכם | הכמות של היוניקים שנחשפים לעמוד שלכם היא אינוֶונטאר של מספר החברים בעמוד ומספר החברים שלהם. ככל שתביאו את האוהדים של העמוד שלכם לגעת באופן מסויים בתכנים שאתם יוצרים כך למעשה תרוויחו “יציאה” מגבולות המתחם אל קהל גדול יותר, שמשמעותו – גיחה אל מעגלים אליהם אתם לא נגישים במהלך הטבעי של אתרכם.
מספר הצפיות על העמוד | מספר הצפיות בעמוד הוא נתון המשקלל את סך כל הפעילויות שלכם ומה למעשה “הרווחתם” כהישג כולל. על כל פנים, בעיני הצפיות בעמוד הינן רק חלק מההצלחה – והעיקר שהצפיות יניבו עבורכם תוצאות ממשיות כגון – מעורבות, נאמנות, רצון להישאר. כשהצפייה הופכת להרגל “הרווחתם” את המהלך ובעצם גם כמות הצפיות תגדל עם הזמן, ובמקביל הקשר יעמיק ויתעצם גם מצד האיכות. אתם יכולים ללמוד מאסקלציית הצפיות על ידי הנתון שמוצג לכם בטבלה – ויראליות מול מהלך אורגני. נתונים אלו עשויים לאשרר את שיטת הפעולה שתבחרו לשם השבחת התכנים שאתם מעלים. מכאן ואילך תוכלו לכונן את מיתחמכם בייצור תוכן אטרקטיבי שגורם לאחרים “להתערבב” במהלך. אזכיר שוב את הכלל הבסיסי – עליכם לאמץ אסטרטגיית הקשבה ויכולת ניתוח תוך כדי תנועה – אלו המימדים שיכניסו קו מושכל ומתמשך לאופי העשייה שלכם.
איפה למעשה שוטטו האוהדים שלכם – בעמוד הבית, באפליקציות שונות וכולי | עוד נתון שמאפשר לכם להכיר טוב יותר את מידת ההצלחה שהשיג המתחם שיצרתם – על ידי ניטור תמונת ה”שיטוט” של החברים שלכם במתחם שבניתם. לנתון זה צריך להתייחס במשנה זהירות בשל העובדה החותכת שתמיד עמוד הבית יהיה האטרקטיבי ביותר והמערב ביותר. יחד עם זאת יש חשיבות רבה לחשיפה לעמודים אחרים אותם אתם מקיימים בזירה זו. המשמעות הראשונה נובעת מיצירת
נוכחות בFacebook , והיא משולה להקמת אתר קטן – שיוגדר כאתר חברתי. ולכן ייטב אם תתחשבו בהשתקפות הסטטיסטית של החברה שלכם על סך הפעילויות שנועדו לגעת בממשק החברתי. השנייה – אם תרצו שהטאבים השונים יהיו אקטיביים ויגיעו אליהם יותר אנשים – “ניגזר עליכם” לעבוד בזה. הטאבים הפנימיים לא נחשפים בקלות כמו הקיר שלכם שפועל על בסיס קבוע ולכן הדריכות המתמדת ל“איקטוב” שלהם הופכת למשמעותית ביותר. דאגו להטמיע בתוכם מעֵין “קיר נושם” שמתייחס לנעשה בשטח במידת הצורך, דאגו לפַתֵחַ “התכתבות” בין ההתרחשות בטאב לבין הקיר שלכם. דאגו לכוון אל המיתחם פרסום מתאים במידה ונוצרה שם פעילות רלוונטית בנושא, ובכך תשפיעו באופן יזום על הצפייה בכל נוכחות פרטנית אותה הקמתם בזירה.
| Talking About This |
קטגוריה שלישית “המדברים על זה “ | מדובר בקטגוריה שקצת “מטריפה” את כולנו בימים אלו, בתהייה מה משפיע על המספר הזה שהופיע לנו במתחם לפתע פתאום באמצע החיים. אני לא חושבת שמישהו יודע באמת ובתמים מה משפיע עליה יותר ומה פחות, אבל אנסה לשטח לפניכם מתוך ניסיוני דברים שכדאי לכם לנסות – מן הסתם כדאי ואף רצוי שלא תעבדו בלעדית מתוך המוּד הצר שמתחשבן עם המדד אלא תסתמכו על האומדנים הנכונים עבור הקהילה שלכם שבאופן טבעי יועילו יותר לענייניה. כתבתי פוסט נפרד שמוקדש לנושא האיכות בניהול המדד הזה רצ”ב : Link. בפוסט בפוסט נוכחי אני רוצה להתמקד בניתוח טקטי של המדד ולהראות מה משפיע עליו על מנת שתהיו מודעים לעובדות ואף תוכלו להשפיע על התוצאות בפועל.
עשו Like לעמוד אוהדים | באופן טבעי כל מי ש”אהב” את העמוד שלכם משפיע על מדד האינטראקציה.
עשו Like לסטאטוס או לתגובה | כלפי כל מי שעשה Like לסטאטוס או לתגובה שהופיעה במתחם.
תייגו אתכם – או שתייגתם אחרים | חשוב ביותר להתייחס ברצינות לנתון הזה מֵאַחַר שלא כולם משתמשים חכם ונכון בכוחו של התיוג. קחו בחשבון שבידכם להשפיע בצורה משמעותית על המדד ועל איכות הנטוורקינג בזירה זו אם תשתמשו באופן מושכל בכוחו של התיוג, בין אם אתם מתייגים עמודים אחרים בסטאטוסים שאתם מעלים – כגון תיוג של אנשים פעילים במתחם בשיבוץ תמונות שלהם, ובין אם מדובר בתיוג אנשים שהגיבו בסטאטוסים שלכם על מנת להחזיר אותם לשיחה. כל אלו מעידים על מעורבות גבוהה מאוד ואינטראקציה שמשפיעה באופן ישיר וחזק על המדד ולא פחות חשוב על עיבוי הנטוורקינג ושימוש חכם בכלים קיימים בזירה.
עשו צ’ק אין | אופציה זו קיימת רק במידה ועשיתם חיבור בין עמוד האוהדים שלכם לפייסבוק פלייסס. מרגע שיצרתם “קליים” למיקום הפיזי של העסק שלכם, הפעולה תחול על כל מי שיעשה אקט של צ’ק אין – והמספר יופיע לכם בעמוד עצמו וישפיע באופן ישיר על המדד ועל איכות האינטראקציה עם המתחם.
עשו attending לאירוע | במידה והעמוד שלכם פתח “אירוע” פייסבוקי – והזמין מעגלי חברים להשתתף באירוע – הקשר יחול על כל מי שיירשם לאירוע בפועל וייזקף לזכות המתחם כאקט שמשקף מעורבות.
הגיבו בפוסט | תגובה שווה זהב – כל גולש שמגיב לכם בפוסט משפיע בצורה משמעותית על מדד האינטראקציות והמעורבות – ומן הסתם משפיע על איכות השיחה ועל התפתחות דיאלוג טבעי בקהילה שיצרתם.
כתבו סטאטוס על הקיר שלכם | כל עוקב שכותב לכם על הקיר באופן יזום בצורת סטאטוס בנושאים שונים – שירות לקוחות, שאלה, פרגון, טרוניה וכולי – משוקלל במדד. מגעים אלה משפיעים באופן ניכר על השיחה ועל נפח המעורבות. לאור זאת כוונו לכך שתהיינה לכם שיחות יזומות שמגיעות ממניפת מחזיקי העניין שלכם. ולכאן אוסיף עוד המלצה – אנא, אל תסגרו את הקיר שלכם! פעולה זו היא ההיפוך הגמור לרעיון הקהילה.
שיתפו את המתחם שלכם | כל גולש ששיתף את המתחם שלכם באופן יזום, עשה שייר לתכנים שעלו , איזכר את המתחם שלכם בתוך תגובות שעלו במקומות אחרים עושה לכם שירות ויראלי ניכבד ומסַפֵּחַ לכם עוד “רגליים” למסרים שלכם. בנקודה זו מוטלת עליכם עבודה לא קלה ביצירת ערך ממשי שיניב הלכה למעשה מוטיבציה להעברת המסר הלאה.
פרסום | אין ספק שהמטרה העליונה של Facebook היא שתפרסמו הרבה ככל האפשר. ואין טעם לדחות את העובדה הזאת – מלבד להכיר ביתרונותיה, שכן הפרסום בזירה זו לעולם אינו מגיע למימדים אסטרונומיים של השקעה. מה גם שבניית תמהיל פרסום חכם שבמהלך כל השנה משאיר את המתחם על אש קטנה בעמדת חשיפה פרסומית, רק תעזור לכם לקידום עניינכם: למשוך אוהדים חדשים ולעורר את הקיימים, ליצור אינטראקציות מעניינות, לתמוך בהנגשת “מופעים” משמעותיים שתשלבו במהלך השנה בפיקים נבחרים. קחו בחשבון שלפרסום יש כוח רב ביותר במינוף הזירה בכל הקשור למדד ובכל הקשור לתחזוקה שוטפת של הנוכחות שלכם. כשם שאתם משקיעים על בסיס קבוע בSEO חכם לאתר שלכם בגוגל אד וורדס וכדומה – כך גם האתר החברתי שלכם דורש תחזוקה על בסיס קבוע !
Sponsored story | לצד העובדה שFacebook מניעה אתכם להשקיע יותר בפרסום וגוזרת עליכם להתמודד עם מדד שמצביע על הפער ביניכם ובין האחרים – כולל ההשלכות של הפרסום על מדד זה – נמצא גם יתרון לא מבוטל: היא יוצרת עבורכם יחידות פרסום חשובות כאשר הן מחזקות את תפוקת השקעתכם בקידום השיחה והמעורבות, ובצמוד לכך מצביעות על מידת הויראליות וההתפשטות של התכנים שלכם ברשת זו. קחו בחשבון שלשימוש במודעות השיחה יש משמעות רבה לגבי הצלחת הפרמטרים השונים המשפיעים על מדד זה ועל האינטראקציה הכללית שמתקיימת בזירה. כתבתי על כך פוסט מקיף Link – בו תוכלו להכיר את נושא יחידת הפרסום ולדעת מה עושים איתה בפועל. נותר רק לקוות ששתמשו בתבונה בכלי הפרסום הייחודים שFacebook מנגישה לכם !
מילת סיכום | אני זוכרת את הימים בהם נתוני האנליטיקס של Facebook בעמוד האוהדים היו מצומצמים ביותר. פיתוח הכלים הללו שכיום נמצאים ברשותנו מאפשר לנו הצצה אל הנעשה “מאחורי הקלעים”. מעתה נוכל לנתח את המהלכים שלנו ולהמריץ אותם ביתר שְׂאֵת בעבודה איכותית יותר מבעבר. קחו בחשבון שמדובר בקצב עבודה שבועי אם לא יומיומי. חשוב להיות עירניים – לנתח את הנתונים כדי לחלץ בכל שלב צרור תובנות שיתגלמו בהמשך ככלים טובים להתפתחות המיתחם.
למי שרוצה להתעמק – Facebook מספקים שיעור און לייני לנושא האינסייטס מצורף לכם בלינק הבא :