בכל שנה Gartner מוציאים את התחזיות שלהם לשנת הפעילות הבאה וקדימה- בהן הם סוקרים את השינוי ואת האבולוציה שעולם הטכנולוגיה עובר.
כמסורת, אני עוברת על הדברים המרכזיים ו”מזריקה” אינסייטים ותובנות משלי על כל נקודה. חשוב לי להגיד שהסקירה שאני ערכתי כוללת רק חלק מהמגמות שGartner סימנו ולכן משמעותי שתצללו לתוכן המקורי על מנת שתוכלו לקחת מנה מלאה של המידע. למי שרוצה לקרוא את החומר המקורי רצ”ב – Link.
כפי שתוכלו לראות בויזואליזציה שצירפתי מעל לפסקה זו– הטרנדים המרכזיים של גרטנר ל2017 מתמקדים בקבוצות שונות של מגמות :
הראשונה שבנהן היא– Intelligence Everywhere, כיצד דטה וטכנולוגיות יכולות כגישה לעזור להתפתח זאת כולל מכונות מתקדמות ובינה מלאכותית אשר עוזרת לנו ליצור מציאות פיזית ודיגיטלית חכמה במבוסס מערכות תוכנה שיכולות להיות מתוכנתות וללמוד ומכך להפוך את חיינו לחכמים יותר.
הקבוצה השניה מתמקדת בעולם הדיגיטלי- Digital World וכיצד הפיזי והדיגיטלי יכולים להפוך ולהיות תאומים Intertwined- שילוב של שני הממדים.
הקבוצה השלישית והאחרונה- מתמקדת בMesh בין הפלטפורמות והשירותים שנדרשים על מנת שנוכל לדלוור את החוכמה, את העולם האינטגלגנטי של דיגיטל מאש-Digital Mesh.
הנה סקירה של חלק מהמגמות המובילות על פי Gartner לשנת 2017 והלאה :
AI and Advanced Machine Learning– בינה מלאכותית ולמידה מחשובית מתקדמת. בינה מלאכותית ומערכות מחשוב מתקדמות ולמידה מחשובית הם למעשה חלק מקומפוזיציה של הרבה טכנולוגיות כמו : NLP ו-Neural Networks הטכנולוגיות היותר מתקדמות הופכות להיות להרבה יותר חשובות מהבסיס של אלגוריתמים למערכות- שמבינות, לומדות, יודעות לעשות פרדיקציה ולהתאים את עצמן- כשבפוטנציאל עם הזמן הן תוכלנה להיות מונעות באופן אוטומאטי כיחידה של אוטומיזציה.
כשמחברים למכונות מחשוביות שלומדות בינה מלאכותית זה הופך את כל הספקטרום להרבה יותר חכם- וכולל גם את המימד של העולם הפיזי באמצעות : רובוטיקה, רכבים אוטונומיים, אלקטרוניקה ועוד. כמו גם במימד הדיגיטלי הכולל אפליקציות, שירותים, עוזרים דיגיטלים ווירטואלים, עוזרים חכמים ועוד. האמפלמנטציות הללו תאפשרנה לייצר סטנדרט חדש של אפליקציות ודברים שיש בהם שכבה חכמה בטווח גדול של מכשירים לפיתוחים חדשים וגם לפיתוחים של תוכנות ושירותים קיימים.
Intelligent Apps–יישומים חכמים. אפליקציות חכמות כמו VPA- עוזרים דיגיטלים וירטואלים יכולות להפוך חלק מהפונקציות שאנשים עושים ביומיום להרבה יותר קלות (למשל- לברור לנו באימיילים מה יותר חשוב)- ובכך להפוך להרבה יותר אפקטיבים ופרודוקטיבים. אפליקציות נוספות כמו- Virtual Customer Assistants הן יותר ספציפיות לביצוע משימות כמו מכירות ושירות לקוחות, ככאלו לאפליקציות הללו יש את הפוטנציאל להפוך את הסביבה הרגילה שלנו של מקום העבודה ומרחב החיים לאחרים לגמרי.
בעשר השנים הבאות, אפליקציות ושירותים יקבלו למעשה שכבה של בינה מלאכותית- זה ייצר טרנד הולך ומתגבר של אפליקציות ומכונות שלומדות באמצעות בינה מלאכותית והופכות את כל האפליקציות והשירותים להרבה יותר חכמים.
Intelligent Things- דברים חכמים, חפצים עם אינטלגנציה. חפצים, דברים עם אנטיליגנציה במימד הפיזי הם למעשה כאלו שיהיו עם כוחות חדשים הכוללים שכבה של בינה מלאכותית ויוכלו להיות אינטראקטיבים עם הסביבה ואנשים ולהגיב להתנהגויות וצרכים. חפצים עם חוכמה כמו- Drones, רכבים אוטונומיים ואפליקציות חכמות ידעו לשנות את הסביבה בה אנחנו חיים- על פי ההערכות של גרטנר המציאות שבה נחיה תעבור מחפץ בודד וחכם לקולבורציה של סביבה חכמה שבה כל החפצים יודעים לדבר אחד עם השני ולייצר עבור האדם אקו סיסטם מחובר עם ערך חדש.
Virtual and Augmented Reality- וירטואל ואוגמנטד ריאלטי. טכנולוגיות כמו וירטואל ריאלטי ואוגמנטד ריאלטי משנות ועושות טרנספורמציה לדרך בה אנדוודואלים עושים אינטראקציה אחד עם השני ויחד עם מערכות של תוכנה. הלנדסקייפ של התוכן בין צרכנים לבין עסקים באמצעות אפליקציות ישתנה בצורה דרמטית עד 2021.יכולות של- VR ושל-AR מאפשרות לעשות Digital Mesh ויוצרות פלואו של אינפורמציה שמגיעה אל היוזר כHyperpersonalized פרסונליזציה ברמה גבוהה ורלוונטית של אפליקציות ושירותים.
אינטגרציה במערכות של מובייל, מחשוב לביש, אינטרנט של הדברים וסנסורים בכל הסביבה ייצרו למעשה הטמעה מהירה של אימפליקציות ואפליקציות שהם הרבה מעבר למה שקיים כיום. חדרים וחללים יהפכו להיות אקטיבים עם דברים, והקונקשיינים שלהם דרך ה-Mesh הזה יהיה מחובר ואינטגרטיבי לעולם אמיתי ווירטואלי.
Digital Twin- התאום הדיגיטלי. המשמעות של המושג הזה- תאום דיגיטלי מגדירה סביבת תוכנה דינמית של חפצים במרחב הפיזי שעונים ומגיבים לדטה של סנסורים ומבינים את המצב שלהם, מגיבים לשינויים משביחים אופרציות ומוסיפים ערך. Digital Twins כוללים קומבינציה של Meta Data- למשל, קלסיפיקציה של צריכת דטה בתשתית כלשהי וגם תנאים נקודתיים- לוקישן או טמפרטורה.
ההערכות של גרטנר מדברות על כך שבתוך שלוש עד חמש שנים, מאות מיליוני דברים יהיו תחת ההגדרה של-Digital Twins. ארגונים ישתמשו בכך על מנת לשפר ולפתח, כמו כן לתקן ולתחזק מערכות ושירותים בצורה פרואקטיבית, הם יוכלו לתכנן בצורה כזו תהליכים של יצור, לתפעל מפעלים ולעשות פרדיקציה שמבוססת על כך שנוכל להעריך מראש פרודוקטיביות ויעילות.
Blockchain and Distributed Ledgers- בלוקציין. מדובר בדרך של הפצה של קרנסי בשרשרת הערך וטרנזקציה (של מטבעות כמו ביטקוין או- Tokens אחרים ) שיטה בה ההעברות מסודרות בצורה מאובטחת בבלוקס-Blocks. בכל בלוק ישנו את התיעוד של כל ההעברה בנטוורק- מה שמאפשר העברות Peer to Peer- זאת באמצעות טכנולוגית הצפנה- Cryptographic אשר מאפשרת להעביר כסף בביטחון. התפיסה הזו של בלוקציין כמו גם קונספטים דומים תופסים תאוצה שכן אלו שיטות שמחזיקות הבטחה של העברת כסף בצורה חדשה ועל ידי כך שינוי משמעותי של תעשייה ובחינה מחדש של מודלים כלכלים. בעוד שכרגע רוב השיחה סובבת סביב תעשיית הפיננסים, ישנה אפשרות לאימליקציות נוספות כמו למשל בהפצת המידע בתעשיית המוזיקה.
Conversational System- מערכות שיחתיות. הפוקוס כיום על תשתיות שיחתיות מתמקד מאוד ב-Chatbots אבל, הדיגיטל Mesh מאפשר ברמת העיקרון להרבה מאוד נקודות מגע עבור אנשים להיות נגישים לאפליקציות ואינפורמציה או להיות באינטראקציה עם אנשים, קהילות בסושייל, ממשלות ועסקים. הMesh בין המכשירים מתפתח אל מעבר למה שאנחנו יכולים לדמיין כיום- למעשה תתאפשר אינטראקציה ומודלים של קונקטיביות שונים שיאפשרו תבנות תשתיות חדשות של חוויות דיגיטליות. תוכלו לראות בשרטוט שהצמדתי לכם מעל לפסקה זו את סוג האינטראקציות השיחתיות המתאפשרות במציאות של-Digital Mesh של-Device Mesh.
Digital Technology Platforms- פלטפורמות של טכנולוגיות דיגיטליות- מהוות את הבסיס לבניית ה- Building Blocks של עסקים דיגיטלים והן קריטיות לטובת הפיכת עסקים ממסורתיים לעסקים דיגיטלים. גרטנר זיהתה את חמשת הנקודות המשמעותיות ביותר שמאפשרות יכולות חדשות עבור עסקים לבניית מודלים מבוססי עסק דיגיטלי- והן :
מערכות אינפורמציה,
חווית לקוח,
אנליזה ומידע-אִינְטֶלִיגֶנְצְיָה,
עולם הIoT
ואקוסיסטם של עסקים-Business Ecosystems.
כל ארגון חייב לעשות-Mix של חמשת הפלטפורמות הדיגיטליות טכנולוגיות הללו על מנת שיוכל להתקדם- הפלטפורמות מאפשרות את הבסיס לבניית היסודות והן קריטיות להפיכת עסקים לדיגיטליים.
מילת סיכום. אני מקווה שהסקירה המעמיקה והארוכה תרמה והצביעה על המקומות שהולכים להשתנות ולהתפתח בעולם הטכנולוגי במבט של 2017 והלאה, מצידי-אמשיך לשתוף בתכנים רלוונטים נוספים ואדאג להעמיק את הנקודות המסומנות על פי התחזיות של גרטנר על מנת שיהיה עומק איכותי לדברים ותוכלו להשתמש בהם ככלי לקבלת החלטות במסע העסקי. לכל מי שרוצה להתעמק, אני מעודדת אתכם להרשם לאתר של גרטנר ולקבל בלינק הבא –Link סקירה ארוכה ומעניינת ששוטחת את הנושאים עליהם דיברתי ברשומה זו.