אני רוצה לשתף אתכם בכמה אמירות ותובנות שלקחתי מהוובסמיט 2022. שמתמקדות בדברים ששמעתי מאיקאה על אחת הבמות. הפאנל התמקד בשינויים שחברת קמעונאות גדולה וגלובאלית כמו IKEA צריכה לעשות בשנים הקרובות וכיצד היא מטמיעה חדשנות טכנולוגית כחלק מהפיתוח העסקי והצמיחה של העסק.
איקאה מדברים על כך שמה שאנחנו רואים כיום– קניות און ליין והתפתחות של פורמאטים חדשים זו רק ההתחלה. סמנכ”ל הדיגיטל הגלובאלי של החברה דיבר על המותג, וסיפר מעט על הדברים שהחברה עושה בהווה ובמבט לעתיד- דברים מעניינים שכדאי שתכירו.
איקאה היא שחקן שנכנס מאוחר יחסית לעולם הדיגיטלי טכנולוגי, בשנים האחרונות הם עוברים את הטרנספורמציה המשמעותית ביותר שהייתה להם מתוך שמונים שנים שהמותג קיים. בשביל לספק פרספקטיבה- ב2016 המכירות שלהם באון ליין עמדו על 2 אחוז בלבד, וב2022 יש שיפט משמעותי כי יותר מ25 אחוז מהעסק הוא און ליין ואומניצ’אנל.
לאיקאה שתי טרנספורמציות עיקריות:
הראשונה- העסק הפיזי- למי שרגיל ל”קוביות הכחולות הגדולות” איקאה פירקה את הרעיון ל”פופאפים” או חנויות קטנות של התמחות בנושאים ספציפיים והיא מתמזגת בנוף האורבני בערים עצמן- הם למעשה עובדים על לעשות את השיפט מהפורמאט הכחול הגדול לפורמאטים קטנים שמתאימים לסביבה אורבנית ולצרכים ספציפים- ובעיקר חושבים על איך להתקרב ללקוח במקומות בהם הוא נמצא ולייצר פתרונות מתאימים.
השנייה- מעבר לאון ליין ולא מדובר רק על הצד של הטרנזקציה שמייצגת את קניית המוצרים און ליין, אלא גם על כלים שמאפשרים ללקוחות לרכוש מוצרים באמצעות טכנולוגיות מתקדמות ובכך המותג מייצר מעורבות מוגברת ובונה מערכת יחסים מעמיקה.
איקאה למשל יצרו פסטיבל קייצי Ikea Festival- של קריאטורים שמקבלים במה ופלטפורמה להראות את הקריאטיביות שלהם ולייצר חוויה פיזית ואון ליין עבור לקוחות-Link.
בנוסף, הם יוצרים שימוש בטכנולוגיות כמו אוגמנטד ריאליטי שמאפשרות ללקוחות לדמיין את הריהוט בבית מבלי שבכלל רכשתם את המוצר. הטכנולוגיה זמינה במכשיר המובייל לכולם ומהווה שימוש ממש חזק של כלי בידיים של האנשים שמאפשר לדמיין טוב יותר את המוצרים-Link.
איקאה החליטה שעד 2030 היא תהיה Climate Positive וזו התחייבות משמעותית במונחים של איכות סביבה וקיימות. כשהם שואלים לקוחות על החשיבות של שינוי האקלים והרגלי צרכנות חדשים כמו גם יצירת מודעות בנושא- 80 אחוז אומרים שזה חשוב, אבל! 60 אחוז עונים שהם לא יודעים איך לשתף עם זה פעולה בצורה הטובה ביותר. איקאה רוצים להיות מצפן ומכוון ללקוחות בדיוק בנקודה הזו.
צריך לקחת בחשבון שדווקא הקידמה הטכנולוגית דיגיטלית יכולה ליצור את האפקט ההפוך כי הזמינות של מוצרים און ליין מובילה לצריכה מוגברת, צריכת יתר… וכאן איקאה מנסה ומתנסה ביצירת כלכלה סירקולרית של יד שניה ושימוש מחדש ברהיטים שנקנו בעבר. בחנויות של איקאה אפשר למצוא מתחם של כלכלה סירקולרית שמאפשר לאנשים למצוא מוצרי יד שנייה- ויש לה מהלכים דיגיטליים (במיוחד בחודש הקניות- ובדגש על “בלאק פריידי”) שמאפשרים ומעודדים אנשים למכור את המוצרים שלהם בחזרה ולרכוש מוצרי יד שנייה-Link.