יש באינטרנט אוצרות טבע, כשהכוונה לתוכן ששווה זהב, ואחד מהתכנים הללו מובא לפניכם ברשומה זו- מצגת שסוקרת את עולם המובייל, השינויים שהוא עובר. מצגת הכוללת הצצה מבט קטנה אל העבר והסתכלות רחבה על העתיד. אעבור איתכם על עיקרי הדברים שהוצאתי מהמצגת המהממת הזו- כדי להניח את האצבע על הנקודות החשובות ובנוסף אני מאמבדת לכם את הקובץ המקורי בתחתית הרשומה על מנת שתוכלו להתבשם ממנו בעצמכם. המצגת נחלקת לארבעה אזורים עיקריים : הסקיילינג של המובייל- מעגל ההפצה והשפעתו על חיינו, הטאבלטים, האקוסיסטם של המובייל כולו, ואחרון- שילוב עולם המובייל והסושייל, עם כוח ההשפעה שיש לכך על הגילוי הצרכני.
Mobile Scale :
מאז שנת 2007 ועד 2012 ניתן לראות גידול משמעותי בחדירת מכשירי המובייל לחיינו, וכמו כן קפיצה בולטת משנת 2011 ל2012. הטאבלטים התחילו את דרכם בשנת 2009 והקפיצה הגדולה ביותר נרשמה בין 2010 ל2012. המספרים מעידים על כך שהחדירה של המובייל עדיין בשיאה ואין ספק שהעתיד שייך למובייל. לפי ההערכות- עד סוף 2013 יימכרו בסה”כ מתחילת ימי הסמארטפון-2007, למעלה ממיליארד מכשירים. בעתיד כפי שנצפה על פי הערכות המומחים- תפוצת הסמארטפונים והטאבלטים תעלה על המכירות של PC ותהיה המרכיב המרכזי של המחשוב בידיים של המשתמשים. השינויים הם משמעותיים ביותר ומשפיעים עלינו במגוון מקומות. הסמארטפונים למעשה מחברים בין עולם המובייל לבין העולם המואץ של הטכנולוגיה, ולמעשה כל מה שקשור לאינטרנט ולמדיה נגרר אחרי השינוי הסוחף של חדירת המובייל, כשהטאבלטים מאיצים את התהליך, ומשפיעים על כל פעילותנו.
המובייל מחולל שינויים דראסטיים בהתנהלות השוטפת של המשתמשים. האינטרנט במובייל הוא פרסונאלי, בבחינת מחשב נייד שאנו לוקחים איתנו לכל מקום אליו אנחנו הולכים. יוצא מכך שכל מה שאנחנו עושים במובייל כגון : חיפוש באינטרנט, אפליקציות, סושייל, LBS, תמונות שעושות שימוש בג’סטרים שמזהים אותנו, ועוד- גורם לכך שכל אחד מאיתנו, כמשתמש אינדיווידואלי, משנה את הדרך בה כולנו צורכים ומקרב אותנו לתקשורת ולמסרים.
Tablets :
כשמסתכלים על המספרים הסטטיסטיים, מתברר שהטאבלטים עדיין לא “תקפו” את ה PC- לא עשו לו בדיוק “קניבליזציה”. אבל, טאבלטים וסמארטפונים מגדירים מחדש את צרכי המשתמשים. תופעה זו מעוררת שאלות חדשות לגבי האקו סיסטם הזה כמו למשל- האם אני באמת צריך לשדרג את הPC שלי ? האם כדאי לרכוש PC נוסף לבית ? או שאולי הטאבלט והסלולר כיום ממלאים את התפקידים הישנים של הPC ובמקביל עוזרים לנו להתרגל לשימושים חדשים. ישנה כיום חלוקה ברורה בכל עולם הטאבלטים בין iPad, לבין מכשירים וטאבלטים שמושתתים על מערכת ההפעלה של אנדרואיד. אין ספק שמבחינה מספרית עדיין iPad שולט על תעשיית הטאבלטים- בכל רחבי העולם. חשוב להדגיש כי הדינמיקה של השימושים ושל הרגלי הצריכה ב iPad שונה לחלוטין מהטאבלטים של אנדרואיד. ההערכות הן שבשנת 2013 יימכרו 200 מיליון טאבלטים, ושתי השחקניות הבולטות הינן אפל וסמסונג- כך שהפיצול מראה כי קיימים באופן מעשי שני שווקים ניפרדים.
ישנם כמה משתנים בעולם הטאבלטים שלגביהם עדיין אין תשובות. למשל- האם כל אחד מבני הבית יחזיק מכשיר משלו ? האם נחליף את האייפד שלנו מידי שנתיים ? כל חמש שנים ? האם טאבלטים בגודל 7 אינץ’ יהיו אלה שנחזיק איתנו במהלך היום כמו המובייל ואפילו ידחקו את המובייל כמו הסמסונג נוט ? האם אנדרואיד יצליח להיכנס לתחום הפרימיום של הטאבלטים ולגזור נתח ניכבד מהצלחתו של האייפד ?
Ecosystem :
ישנן ארבע שחקניות שמגדירות את האג’נדה של האקו סיסטם של המובייל- גוגל, אפל, Facebook ואמזון ! אם נדרג לפי סדר הגודל את השחקניות המובילות באקו סיסטם זה : Facebook מחזיקה יותר מ900 מיליון יוזרים פעילים דרך המוביל, גוגל 900 מיליון, אפל כ360 מיליון, ואמזון כ180 מיליון. באקו סיסטם זה יש לשחקניות מפתחות שונים למינוף ההזדמנות. האקו סיסטם של אפל מרוכז סביב מכירת המכשירים. ואילו אמזון, גוגל וFacebook נשענות על כלים שמושכים אנשים לגלות מעורבות- ולצרוך שירותים שונים שהופכים אותם לדבקים בפלטפורמה.
חשוב להבחין בתופעה נפוצה שמכתיבה את סוג ההחלטות שלנו- אנשים אוהבים אפליקציות ! גם באקו סיסטם של אפל וגם בזה של גוגל. וכשמסתכלים על הפלטפורמות החזקות שללא ספק מיוצגות כיום בגוגל ואפל קשה לשער שתכנסנה למשחק עוד שחקניות נוספות שתתחרינה בהן. ישנן גם גישות שונות לחדשנות מבית גוגל ומבית אפל. Apple עושה אינטגרציה בין חומרה לתוכנה, מכניסה את שיטת הזיהוי דרך טביעת האצבע, כך שהיא מהווה גורם תחרותי קשה לגוגל ובו בזמן גם מאתגרת אותה. Google מטעמה לא שוקטת על שמריה: היא יוצרת מערכת פרגמנטארית ענפה- שמספקת פתרונות מרובים שמסתעפים מהכלים הדיגיטליים כמו-Google Now שמציע מפות וחיפוש סמנטי, וגם היא מופיעה כשחקן משמעותי שנושף בעורפה של אפל.
Mobile social & discovery :
מהפרספקיטיבה של מובייל וסושייל ומההיקף של המגמה– מתברר שאפליקציות מסג’נינג הן השחקניות המשמעותיות ביותר בזירה- ביניהן : Facebook, וואצאפ, WeChat, טוויטר, ליין, אינסטגרם וViber. וואצ’אפ תופשת כיום מקום נכבד במגרש הזה- בממוצע יומי שולחים בוואצ’אפ 14 מיליארד הודעות ! 400 מיליון תמונות משותפות בכל יום בוואצ’אפ, 350 מיליון בסנאפשט, 350 מיליון בFacebook ו55 מיליון באינסטגרם ! ילדים הם קהל יעד בולט בתחום של אפליקציות למסרים.
סמארטפונים במהותם הם כלי סושייל מובהקים, בשונה מהדסקטופ. האפשרויות המגוונות שקיימות במכשירים גורמות לכך שהכלי הזה הופך את החוויה לסושייל By Design : האפשרות לפתוח את מאגרי התמונות שלנו מתוך האפליקציות שיש לנו על המכשיר, האפשרות להשתמש בפוש נוטיפיקישן שמסיר מאיתנו את האחריות לחפש את המידע בכל הנכסים הדיגיטליים שלנו כי למעשה הם “מדברים” איתנו, תפקוד הסמארטפון כספר הטלפונים שלנו שמייצר סושייל גרף טבעי ומחבר את שדות הקונקשן שלנו לשלל הכתובות אליהן אנחנו מחוברים.
לFacebook, כפי שתראו בגרף שצירפתי מעל הכתוב לעיל, יש מיקום מאוד מבוסס במובייל : מחציתם של הרשומים לפייסבוק נכנסים אך ורק דרך המובייל !
חשוב להסתכל על השינוי שחל במגמות המשתמשים. הגולשים אינם מגבילים את השימוש באינסטגרם להעלאת תמונות, בוואצ’אפ לכתיבת טקסט ובליין למציאת סטיקרים מדליקים- אלא שהכל משמש לכל ! אנשים עושים בעצמם אוברלאפינג בין המדיות, ובכך קובעים את הסטנדרט לגבי מה זה אומר סימלסיות לפי נטיותיהם להשתמש בכלי המדיה השונים, ובכפיפות לקבוצות ההשתייכות שלהם בסושייל. מצב זה אינו שונה מעיקרו מהבחירה בסמס, מול מייל או מול שיחה קולית- אבל השוני הגדול כן מתבטא בנגישות למגוון האפשרויות שקיימות בזירה ! ועדיין, החוויה של הסושייל שעוברת במובייל מלאה בחורים. אמנם פייסבוק הצליחה להחדיר את החויה האולטימטיבית בדסקטופ אבל עדיין אין פלטפורמה שהתגברה על האתגר הזה עד הסוף בכל הקשור למובייל.
מהם המקומות המעורפלים ולא לגמרי ידועים – וכמו כן אֵילו הזדמנויות מסתמנות באופק ? מובייל היא זירה שעדיין אינה ברורה לחלוטין : היא כוללת את הWeb, אפליקציות בווב, אפליקציות נייטיב, פוש נוטיפיקישן, אינטגרציה אל מערכות הפעלה, וכפי הנראה עוד הרבה פונקציות שתגענה בהמשך. בשלב זה עוד לא ניתן לחזות איך באמת יֵירָאֶה המובייל בעוד חמש שנים, אבל כפי הנראה אפליקציות הסושייל יהיו הדבק העיקרי שיגרום לאנשים להימשך אליהן ולהיות נאמנים למותג שמפעיל אותן. ברור בהחלט שכרגע ההזדמנויות הגדולות נמצאות במיזמים שמשדרגים את השירות ללקוחות, הודות לגילוי במובייל- וכמובן שהסושייל הוא חלק משמעותי מהתופעה. צריך להפנות את מירב תשומת הלב למקומות בהם היוזרים יכולים להשתתף ביצירה של הפרויקט ולתרום את חלקם אם בתגובותיהם כפידבק לשירות ואם במילוי חלק מהתוכן- אזורים כאלו שיהוו קנבס ריק המאפשר לאחרים- לקחת חלק מהיצירה של הפלטפורמה יהיו אלו שיצליחו הכי הרבה, עינו ערך דוגמת Waze.
מילת סיכום : כפי שכתבתי בפתיחת הרשומה, אני מצרפת לכם את המצגת המקורית על מנת שתתרשמו ממנה בעצמכם. קחו בחשבון שלא כסיתי את כל התכנים המופיעים בחומר המקורי וחשוב שתבחנו במבט אישי באם יש בו עוד נקודות משמעותיות עבור ארגז כלי העבודה שלכם. מקווה שהפוסט האיר את עיניכם ועזר לכם בפועל לעמוד על המשמעות של המובייל בחיינו, להיווכח שהוא כבר כאן וגם מתכוון להישאר. מתוך כך ברור עד כמה חיוני למצוא פתרונות מהירים וחכמים על מנת שתוכלו להצטרף אל הדינאמיקה השינוי וליהנות ממנו מבחינה עסקית הלכה למעשה !