מצגת מרהיבה של הביזנס אינסיידר תרכיב את הרשומה הנוכחית. המצגת מתייחסת לעתיד הדיגיטל בשנים הקרובות, עם העמקה לגבי- מה שהיה לנו עד כה, מה קורה כיום ולאן אנחנו נתקדם בעתיד. אעבור אתכם על עיקרי הדברים שנראים לי משמעותיים וכמו תמיד אני מצרפת לכם את הקובץ המקורי בתחתית הרשומה. בואו נתחיל.
המדיום הוא כבר בן 25 שנה, ולאור זאת – מה מצבנו ? יש כמעט 3 מיליארד אנשים און ליין ! ובכדי שכל אוכלוסיית הגולשים ברחבי העולם תהיה מחוברת צריך להגיע להכפלה של מספר המשתמשים. הערך של הניו מדיה עולה על ערכה של המדיה הישנה במושגים של ערך השוק אך השליטה עדיין נמצאת במרכזי כוח מצומצמים ומאוד ספציפיים. והטרנד הכי פופולארי הוא מולטי מדיה – רב ערוציות, ממכשירים וממסכים שונים. הPC כבר לא נמצא בראש רשימת המכשירים שהופכים את כולנו לקונקטיביים. במקומו- הסמארטפונים, הטאבלטים והמחשבים הלבישים תופסים את המקומות המובילים בין המסכים והמכשירים המקובלים בשוק. ובאשר לסמארטפונים נמשכת עדיין חדירתם הלא מבוטלת למרכז הזירה. הטאבלטים משמשים כזרז לPC ומשנים את תרבות הצריכה שלנו בשימוש התכוף שאנו עושים במכשירים.
עולם המחשוב מתחיל לנדוד למקומות חדשים שתופסים תאוצה ניכרת- מחשבים לבישים, מכוניות מחוברות, הפרגמנטציה של עולם המסכים המשתנים מציבים הרבה מאוד אתגרים ומגוון הזדמנויות. 60 אחוז מהמכשירים המחוברים און ליין הם סמארטפונים או טאבלטים, ואנשים משקיעים היום בממוצע כשעה ביום בעיסוק בסמארטפונים שלהם (אני כנראה לא מדגם מייצג). משתמשים שנמצאים בטאבלטים משקיעים בכל פעם שהם באינטראקציה עם הפונקציות השונות של המכשיר לפחות חצי שעה מידי יום. המובייל הוא המדיה היחידה מבין כל המדיומים הקיימים בעולם התקשורת שגדלה כל הזמן. המובייל מזַמֵן דרכים חדשות לבידור, לתקשורת, לצריכת תכני המדיה, ולא פחות חשוב-לקומרס !
11 מיליארד הודעות נשלחות בוואצאפ בכל יום ! 758 מיליון תמונות משותפות מידי יום ביומו– באינסטגרם, פליקר, Facebook, סנאפשאט וואצאפ. בסנאפשט לבדה נשלחות בכל יום נתון 350 מיליון תמונות חדשות ! וכרגע הטרפיק שעובר במובייל בלבד עומד על חמישית מהטרפיק באון לין כולו ! וידיאו במובייל מסמן מגמת חדירה בממדים עצומים. כל מה שקשור בסושייל ובמוזיקה נחשב כשימוש התכוף ביותר שנעשה בלעדית במובייל. המובייל הוא זה שמגדיל את הרווחים של Facebook ומשפיע במישרין על הגדילה שלה. אבל הנתון המשמעותי ביותר מכל הנתונים אותם ציינתי עד כה- 20 אחוז מהקומרס ומהטרפיק באון לין מתבצע במובייל ! ובארה”ב – 11 אחוז מהמכירות בפועל מגיעות דרך המובייל. קמעונאים עדים כל הזמן לעליה העצומה של השימוש במובייל בקרב הקהלים שלהם.
לPayPal לבדה יש תזרים של 20 מיליארד בטראנסאקציות מובייל– ומתברר כי המובייל למעשה מתח את יום הפעילות של העסקים משבע שעות לשמונה עשרה שעות. לכל מכשיר יש את שעות השיא שלו- וקיים הבדל בין השימושים של הPC, הטאבלטים והסלולר. ואיפה אנחנו בתמונת המצב העכשווית של המובייל מבחינת היקף ההפעלה שלו- של הפגנת כוח והרחבת מעגל ההפצה ? הסמארטפונים עברו את קו החצי, ועקפו את הטלפונים ה”פרימיטיביים”. המחירים יורדים בקצב מהיר, ונתון זה כמובן מאפשר ליותר אנשים לרכוש מכשיר חכם. המכירות של הסמארטפונים יורדות בתשקיף עולמי, ודווקא הטאבלטים שהגיעו יותר מאוחר למגרש המשחקים המודרני מהווים שוק גדול שגם מכפיל את עצמו במהירות רבה מאוד עם השנים. ב2013 ימכרו 250 מילין טאבלטים !
ומה קורה בגזרת- מלחמת הפלטפורמות ? יש כמובן אחת שמנצחת ובגדול- אנדרואיד מובילה עם 80 אחוז. 60 אחוז מהטאבלטים רצים על מערכת ההפעלה של אנדרואיד, 60 אחוז מכל מכשירי המחשוב החדשים רצים על אנדרואיד. אם בעבר אנדרואיד נאלצה להילחם על שוק המְפַתְחים כדי שיפַתחו גם עבורה-הרי כיום המצב השתנה ורוב האפליקציות שמפותחות לiOS מפותחות אוטומאטית גם לאנדרואיד. אפל מאוד חזקה בארה”ב אבל נחלשת במקומות אחרים בעולם. בארה”ב אפל היא מקור תעבורה משמעותי בכל הקשור לתנועת הסחר הגדולה. נשאלת אם כך השאלה- האם צריך לעבוד במוד של Mobile Only ? התשובה של הביזנס אינסיידר היא שלילית ! היות שהמדיה מושכת יותר ויותר לכיווּן של מולטי סקרין, מוטב לבחור באסטרטגיה של Mobile Too.
הביזניס של הניו מדיה- יש עוד דבר חשוב שכדאי לזכור לגבי השימוש במדיה : מדיה שזוכה לתשומת לב- ניתן להפיק ממנה מוניטיזציה. כסף רודף כסף כשקיומו גלוי במקום פומבי שאליו נמשכות העיניים של הגולשים, המקום בו נמצאת תשומת הלב בצורה מירבית. ואותן העיניים זזות אל הדיגיטל- ובמיוחד אל המובייל ! כך שגם הכסף עובר לשם מדרך הטבע, וכבר היום ניתן לראות על פי המספרים הסטטיסטיים של סיקרי הפרסום בארה”ב שחל שינוי בזירה ! ההוצאה על הדיגיטל כיום עומדת על רבע מסך ההוצאה הכוללת על פרסום מודעות. 43 אחוז מהרווחים בקרב עשרים החברות הגדולות מגיעים מהקמפיינים שנערכים בדיגיטל, ובארה”ב ההוצאה הכוללת על דיגיטל יותר גבוהה כיום במספרים מההוצאה על טלוויזיה. גוגל- עוקפת את כל העיתונים והמגזינים ! יותר ויותר אנשים רוכשים, או שוכרים תוצרי תוכן ישירות מהדיגיטל (חשוב לציין כי אלו נתונים שמתייחסים לארה”ב בה קיימות אופציות שאינן מופעלות בישראל כמו Netflix). הרווחים מוידיאו און ליין גדלים כל הזמן, ובמקביל גם הפלטפורמות של הוידיאו גדלות ותופשות מקום משמעותי יותר בחיי האנשים- יוטיוב כיום הינה פלטפורמת הוידיאו הגדולה ביותר בעולם.
למרות שיש סברה שהצעירים נוטשים את Facebook– במספרים Facebook מגיעה לתפוצה גדולה יותר בקרב צעירים מאשר הטלוויזיה, ונמצא שיותר ויותר תוכניות גם מאפשרות לצפות בתכנים במישרין מהדיגיטל. יש לקוות בשלב הזה שהטלויזיה תייצר פורמאטים שינצלו את המעבר של קהל הצופים מהמסך הגדול אל הדיגיטל, ויש לייחס חשיבות רבה מאוד לכל מה שקרוי “המסך השני”, כי אנשים משתמשים במכשירי המובייל שלהם בשעת הצפייה בטלוויזיה. הם שולחים אימיילים, עוסקים בקריאה, מגלים נוכחות ברשתות החברתיות ומשתתפים במשחקים. זה אומר שהמבט שלנו ושימת הלב שלנו נודדים ממסך הטלוויזיה אל הדיגיטל, ובאותה נשימה חשוב לציין שהטלוויזיה עדיין עולה על הדיגיטל מבחינה כלכלית ומחזיקה את הכסף הבטוח בתחומה- הוא עדיין לא נדד. עוד יצויין שהעיניים של המשתמשים זזות גם בתוך האקו סיסטם של הדיגיטל עצמו. אנשים מסתכלים פחות ופחות בפורטלים באינטרנט ונמצאים יותר ויותר בגוגל ובFacebook, וכן בטוויטר. פעולות החיפוש, הוידיאו, המודעות בסושייל גדלים מאוד, וידיאו ומודעות בסושייל גדלות בהיקף ניכר. הכסף הגדול ומירב תשומת הלב בכל הקשור לדיגיטל עוברים למובייל.
מה הלאה ? אנחנו נראה יותר ויותר מחשבים לבישים, וכל המחשבים הלבישים שקשורים אל הבריאות שלנו זוכים לפופולאריות רבה. גוברת ההתעניינות בפיתוחים כמו המשקפיים של גוגל, אבל ההערכות הן שמה שישטוף את השוק ויפגוש מעגל רחב של משתמשים דווקא יתרכז סביב צמידי הבריאות והשעונים החכמים. האינטרנט של הדברים- יתפוס חלק ניכבד בחיינו השוטפים ויגרום לכך שעצמים, בתים, רכבים ועוד- כולם יהיו מחוברים לאינטרנט ויקבלו מימד נוסף בשל החיבור הזה. ההערכות של הביזנס אינסיידר עומדות על כך שעד שנת 2020- יהיו 75 מיליארד מכשירים שמחוברים לאינטרנט של הדברים. נתון זה מבשר ללא ספק עתיד מרתק ומלא בהפתעות, שינויים והזדמנויות, במיוחד למי שרוצה להשתלב בזרם וליהנות מכל האפשרויות שנוצרות לנגד עינינו חדשות לבקרים !