מצגת מרהיבה שמצאתי בBusiness Insider – מקור מידע מצוין עבורכם – פורסת את עתיד המובייל והסושייל ואת מגוון ההזדמנויות עבורנו כמשתמשים, צרכנים וכעסקים. החלטתי לקחת מתוך המצגת מבחר של אמירות חזקות ולהכניסן לכאן כפוסט בבלוג. למי שרוצה לראות את המצגת המקורית (ועל כך אני ממליצה בחום) – תוכלו להיכנס אליה דרך הלינק המאומבד בסוף הרשומה. אנסה לשזור בצד כל נתון שאני מביאה, גם אמירה שלי כתוספת ערכית למידע על מנת שיהווה עבורכם כלי יוטיליטי לעבודה, בהתאם לאתגרים ולמשימות הדיגיטליות שלכם.
משהו משמעותי קרה בשנה האחרונה – המכירות של הסמארטפונים עברו את כמות המכירות של הPC. עושה רושם על פי גרף המכירות שגם הטאבלטים יעקפו את מכירות הPC בשנים הקרובות.
מכך נובע וניתן להסיק שהעתיד הוא במובייל ! כיום, השימוש במובייל מגיע עד ל12 אחוז מכלל תנועות הגלישה והטרפיק ברחבי העולם, והוא הופך מיום ליום לכלי המרכזי לצריכת אינפורמציה. כיוון שהמידע קשור בחלקו גם לעולם העסקים בו אנחנו מתנהלים, מסתבר כי כל עסק חייב למצוא את הדרך לייצר נוכחות דיגיטלית במובייל ולקבוע את מקומו בזירה זו !
זמן השהִייה באפליקציות מובייל מתארך ועולה במהירות רבה – מה שמסמן שהשוק מסתגל במהירות לשיטת צרכנות תוכן שונה. ובמקביל, ההזדמנויות של העסקים בתחום זה רק הולכות וגדלות. ארגונים שישכילו להתאים את עצמם לשינוי ולייצר נכסים משמעותיים במובייל באמצעות אפליקציות ירוויחו מההשתלבות בתקופה עסקית חדשה ששינתה את הרגלי צרכנים.
אין ספק שהקהל הראשוני שצורך סמארטפונים הוא צעיר – אבל התמונה המיידית היא זמנית וצריך לשים לב לכך שהמגמה משתנה כל הזמן, והצפי הוא כי בקרוב – כולם יהיו בסביבת הסלולר החכם. עובדה זו מחייבת אותנו להסתכל על המציאות במבט קצת יותר מפוכח ולהתחיל לפתח את הפעילויות שלנו לא בהכרח על פי הנתונים שקיימים היום אלא יותר לאור המגמה המסתמנת בשטח !
ואיך כל זה מתקשר לסושייל ? הסושייל מהווה את אחת המגמות המשמעותיות ביותר והמהירות ביותר מבחינת השימוש במובייל כמשתקף בהרגלי הגלישה של הגולשים. אנשים משקיעים יותר ויותר זמן באפליקציות, ותנועה זו גורמת להם להעדיף את השימוש באפליקציות מול שיטוט וחיפוש בווב. סושייל שמשולב במשחקים עוד מגביר בצורה ניכרת את המשיכה למקומות אלה ומגדיל את קהלו בצורה משמעותית ביותר ! 37 אחוזים מתוך כלל מחזיקי הסמארטפון בארה”ב נכנסים לאפליקציות של סושייל מדי יום – 64 אחוז נכנסים לאפליקציות סושייל באומדן חודשי.
מסך כל היוזרים הרשומים לFacebook ברחבי העולם – 500 מיליון נכנסים לזירה דרך המובייל – שהם למעשה מחצית מהיוזרים הרשומים. אבל קחו בחשבון שזה עובר בהרבה את החצי כי למעשה לFacebook רשומים מיליארד יוזרים בעוד שלא כולם פעילים. כלומר – הסקירה משקפת רק את הפעילים, שהם כאמור 500 המיליון שנכנסים דרך המובייל ! למעלה ממחצית המשתמשים ב- Twitter נכנסים דרך אפליקציות מובייל, ואִילו אינסטגרם שכל כולה בנויה כאפליקציית מובייל הגיעה ל100 מיליון יוזרים בתוך שנתיים !
מה למעשה מחפשים משתמשי מובייל ברשתות החברתיות ? באופן מפתיע – רובם משתמשים ברשתות החברתיות למטרת קומוניקציה עם אנשים אחרים – .משתפים, קוראים, עושים לייק ללינקים ולפוסטים. משתפים תמונות ומדברים על תמונות – והרבה ! אך “לרוע המזל” , יש כמה דברים שהגולשים נמנעים מלעשות. למשל – הם מקליקים מעט מאוד על מודעות (רק 32 אחוז) , והמוניטיזציה ממובייל עדיין מדשדשת מאחורי מודעות בדסק טופ. למה זה כך? כי גולשים ברשתות בסמארטפון ממש לא אוהבים מודעות שמפריעות לחווית הגלישה. בהערכה כלכלית , מובייל עדיין מהווה חלקיק זעום מסך ההוצאה הכספית על מודעות בדיגיטל.
מה עם מובייל וסושייל קומרס ? מבחינה תיאורטית כדאי יהיה לעסקים לנצל את העובדה שאנשים מציינים איפה הם נמצאים על ידי GPS (מה שאי אפשר לעשות בדסקטופ), בהנחה שגולשים משתפים את המיקום שלהם בצ’ק אין או מסכימים שהאפליקציה תעשה עליהם טרקינג. ולכאורה – דרך המידע הזה הגולשים יכולים לקבל קופונים והצעות ערך אשר מבוססים על הקירבה שלהם לבית עסק ספציפי. אבל בפועל קופונים מבוססי מיקום עדיין לא עובדים נכון ואין די בכך כדי לייצר את החוויה המתבקשת. רק 36 אחוז מבעלי הסמארטפונים משתמשים בפועל בקופונים ובהצעות. למה בעצם ? בפשטות, כי זו לא הדרך שאנשים רגילים לקנות ולצרוך. קרבה והנחות אינן מספיקות כדי שהאדם שמקבל את ההצעה ינוע לפעולה. מעט מאוד צרכנים נמשכים לחנות אך ורק בגלל הנחה. הם צריכים להתעניין במוצר עוד לפני שהתייחסו למחיר . וכן צפוי שיהיו אקטיביים ויתפנו לחקור נתונים נוספים על המוצר בדיוק כשמציעים להם אותו.
מה למעשה כן יכול לעבוד ? מודעות בסגנון שFacebook מאפשרים – ספונסרד סטוריז – מודעות שמשתלבות כחלק מהשיחה בפיד, הופכות בקלות לויראליות ומאפשרות שיתוף נירחב. גם בTwitter ניתן לייצר מודעות בסגנון זה כשהן משתבצות בחלק מהשיחה ונראות למעשה כממשיכות את השיחה עצמה . וכן נמצא עוד הרבה מאוד שיטות בין האפשרויות הטכנולוגיות המתגלות במרחב הסושייל – למשל תוכן קונטקסטואלי, שמייצר טבלת התאמה עם נתונים מתוחכמים הרבה מעבר ללוקיישן של הגולש. תוכן כזה מושתת על הבנת ההרגלים של הצרכן, ההעדפות שלו, הטעמים שלו ועוד – ובמאגר הרשתות החברתיות מוחזקת האינפורמציה הזו במדוייק. המלצה נוספת – הודעות בפוש ולא בפול שמגיעות ממש בשעה שהגולש מצפה להן.
מה עוד ניתן להשיג עבור המותג במובייל ? פרסום של המותגים בצורה חוויתית ושונה היישר לכף ידו של המשתמש. הזדמנויות עבור מותגים לחבר את עצמם אל לקוחות דרך חווית סושייל שמתקבלת במובייל.
ומי למעשה ינצח במערכה על המובייל ? ישנם שלושה מנהיגים בולטים : ראשית – Facebook עם 500 מיליון יוזרים פעילים דרך המובייל ; שנית – חווית מעורבות גבוהה, עם פלטפורמת מובייל נוספת, כשהמובילה היא –אינסטגרם. ושלישית Twitter – עם כ60 אחוז מהטרפיק העובר דרך המובייל, עם מוצרים ומודעות בפלטפורמה שמותאמות במדוייק עבור המובייל, בנוסף למידע עשיר על יוזרים ועל תחומי העניין שלהם – מבוסס על נתוני האנשים שמוגדרים כעוקבים ועל התכנים שהם מדברים עליהם. וחותמת את הרשימה גוגל כמובן – עם אררכיטקטורת נכסים נהדרת, כמובילה עולמית בכל מה שקשור לתאימות לצורך, עם שירותי ונכסי המובייל הנפוצים והפופולריים ביותר. אך החולשה הגדולה ביותר שלה במקרה זה הינו הקשר הרופף לסושייל והעדר הדטה שניתן לשאוב מהסושייל.
ישנם שחקנים נוספים שיכולים להגיע בשלב זה לשורה הראשונה עם פורמולה מנצחת – פורסקאוור למשל מחזיקה את המקום הרביעי באומדן היישומים הפופולארים בארה”ב במובייל, כשהציר המרכזי שלה מתמקד בחיפוש לוקאלי, עם 20 מיליון משתמשים, מה שמאפשר לה לאסוף דטה מעניין על היוזרים הרשומים. אמנם נידרשים כאן עוד יוזרים ועוד מידע על עסקים אבל היא יכולה בהחלט לשרטט מגמה ולהפוך לשחקנית משמעותית. פינטסרסט – זירה מאוד פופולארית במובייל, עם דינאמיקה מרובה של שיחה מסחרית שקשורה לאתרי סחר מקוון. יישומים כמו גרופון או לייב סושייל – לשניהם יש ניסיון והתנסות עם החיבור בין הצעות ערך במובייל למבוסס מיקום, ובינתיים התוצאות לא היו מרשימות, ולשתיהן כרגע חסר מידע אמיתי השאוב מהסושייל, אבל אין ספק שאם הן תבחרנה לכייל את הפעילות שלהן ולחבר אותה למימד של סושייל, עם הכלים הקיימים בידיהן : מובייל ומייל הן מסוגלות להגיע למעמד של שחקן משמעותי בזירה. אפל גם היא נמצאת חסרה בכל מה שקשור לDNA סושייל. יש לה משאבים אדירים והחדירה שלה עם האיפון תאפשר לה כניסה מכובדת לשוק ממש לפי חוקי המשחק שעליהם מושתת האירגון. קל להניח שהכיוון שהיא תלך בו יהיה למכור יותר ויותר מכשירים כדי להתחזק ובו בזמן לחזק את זירת הiOS.
אחרונה חביבה הינה מיקרוסופט – שמחזיקה מידע עתיר על עסקים מקומיים ויודעת מהו היקף המוניטין הפרסומי של כל החברות. היא חברה עם Facebook ובכך מספקת גישה לסושייל גרף ולדטה שלו – שכבר היום משתמשים בו בבינג. מייקרוסופט ניכספת לשנות את המציאות על ידי הוינדוס שמונה – מדובר על חברה שהפוקוס שלה יופנה כפי הנראה לשימוש מושכל בכלים של אחרים וליצירת מוצרי ליבה שמתחברים אליהם.
אין ספק שהעתיד הדיגיטלי צופן לנו הרבה מאוד הפתעות, וצריך להיות קשובים ודרוכים לשינויים שמתרחשים השכם וערב. מצגות כאלו המצויידות בנתונים מאפשרות לנו לקבל הצצה לעולם הרוחש הזה ולהרחיב את המבט על שלבי התפתחותו. חשוב להכיר את המודלים הללו כי דרכם נוכל להגיע לתובנות משמעותיות לגבי הצעדים שלנו, שכן הם ממחישים לנו הלכה למעשה מה עובד עכשיו – ומה ישורטט כמגמה שתעבוד בעתיד קרוב, עם מבט לעתיד הרחוק !