Tips : Spam on Facebook

 

התוספת של Facebook לעמודי האוהדים היא זו שעוררה את הפוסט הנוכחי. מתברר כי מהיום מחליטה Facebook על דעת עצמה לגבי תכנים מסוימים שנראים לה כתכני ספאם ובאופן מיידי זורקת אותם בSettings לאזור בו מרוכזים התכנים הלא ראויים בעינֶיה. תפקידנו כמנהלי מתחמים לבדוק מדי פעם את הסוגיה הזו ולברר באם אכן הרובוט של Facebook צדק וכָּלַל בקטגוריית הספאם את התכנים הרלוונטיים להגדרתו, ולבדוק שלא בטעות ובמקרה “עפו” לשם תכנים כשרים. בהמשך הפוסט אדגים בפניכם את מיקום “חילוץ” הספאמים במידה ונזרקו לשם תכנים לא הולמים. אבל בעיקרו פוסט זה עוסק בנושא שנגזר מהקודם – הפעולה הזו של Facebook הובילה אותי להבנה הכללית שצריכה להיעשות פעולת הסברה בנוגע להתנהגות מספמפמת ולבירור השאלה איך (לעניות דעתי) ראוי ונכון לנהוג.

ספאמינג אינה תופעה מדעית יש מי שיחשוב שהתנהגות מסוימת תזוהה כספאם ואחרים שיחשבו שדווקא לא. לכן, כהמלצה גורפת לגבי ההתנהלות שלכם במדיה החברתית וספציפית בנוגע לסוגיה זו, מן הראוי שנדע לפתח חוש ריח וקשב ולראות מהי התנועה המתרחשת במקום בו אתם פעילים, מה נהוג ומה מייצר אהדה, ולאור זה לבנות אמות מידה וחוקיות שיהלמו את הרצוי לכם במבט מפוכח.

אין מדובר מבחינתי בפוסט “חינוכי” אלא  בסט של המלצות וחשוב להדגיש כמובן שכל ההמלצות הן על דעתי ואין שום חובה לחשוב כמוני. אף על פי כן, עצם העובדה שאצליח להסב את שימת לבכם לנושא תאפשר לדעתי פתח משמעותי מֵעֵבֶר לכל הכתוב לעיל, והוא : המוכנוּת מצדכם לבדוק האם העשייה שלכם מבורכת או שיש בה מן ההפרעה עבור האחר. אם יעלה בידי לעשות זאת כנראה עשיתי הרבה. אשטח בפניכם מספר טיפים הנוגעים לתופעה, ולבטח לא אצליח למנות את כולם. אבל אתן לכם כיוונים וגייד ליין אשר יאפשרו לכם להסיק מתוכם לגבי סך כל ההתנהלות ברשת :

“לתקוע לינקים” | אחד הדברים החוזרים ונשנים הוא תופעת העלאת לינקים כתגובה, פרסום על קיר של קבוצות ועל דפי אוהדים, או אפילו פרסום על קיר של חבר. סביר להניח כי הרעיון שעומד מאחורי התופעה הזו נובע מהרצון לשווק את האתר או את הבלוג ולייצר תעבורה גבוהה יותר או אפילו סוג של פעילות SEO. לדעתי מִן ההכרח להבין שזו תופעה שמייצרת את ההיפך מהכוונה. המדיה החברתית היא קודם כל חברתית – עצם העובדה שאנחנו נכנסים לבית של מישהו אחר – למרחב הדיגיטלי של מעגל ההיכרות שלנו ברשת זו ומנחיתים את המסר שלנו מבלי שניצור קשר, בלי שנבדוק מראש באם יש עניין בכך, עלולה לגרום לאנטגוניזם בקֶרֶב מעגל הנחשפים ולסגירת ה”צאקרות המתעניינות שלנו”.

 לתייג סתם בלי שום קשר | אחת הבעיות הנפוצות ביותר והטורדניות ביותר היא תופעת התיוג. יום בהיר אחד מישהו מחליט להעלות תמונה לFacebook עם מסר פרסומי או שיווקי ולצורך הגברת המודעות כביכול, משתמשים בכלי התיוג בצורה המונית ולא מבוקרת. כבר כתבתי בעבר פוסט מקיף על נושא התיוג : לינק. ואני מחדדת את המסר גם כאן : כלי התיוג הוא כלי חזק מאוד שיכול וצריך לעזור לכם לבנות יחסים ולא להיפך – להרוס אותם חלילה. שימוש מוטעה בכלי יכול לייצר רדוקציה והשפעה הפוכה מזו שהתכוונתם לה. קחו בחשבון שקהל הגולשים מאוד רגיש לפרטיותו ולמגעים השונים הנרקמים מולו ולבטח לא נוח לו שתשתמשו בו כבשֶלֶט חוצות פרסומי. חשוב להבין שטעויות כאלו מובילות לכך שמעגלים של חברים פשוט יתנתקו מִכֶּם והתולדה היא – קהילה אשר בניתם בעמל כפיים תנתק את הקשר איתכם והרי ברור שלא לכך התכוונתם.

לשלוח מייל קבוצתי | שיטה נוספת בעלת אופי הרסני : משלוח מייל קבוצתי לקבוצת אנשים שאינה בהכרח קשורה בעניין ובתוכנו של המייל וזאת אך ורק לצורך הפצה המונית. שוב, אקט שיכול לייצר אנטגוניזם וגם מייתר בהרף עין את מהותה של המדיה החברתית, שעיקרה : להיות חברי, להכיר, לפתח מערכת יחסים. בעולם של ספאם בו ישנם חוקים כל כך ברורים החלים על מערכות המיילים שלנו, ונהיר לכולם כי פעולה כזו יש בה מן הטורדנות – רצוי לשקול מחדש באם השתמשתם במדיה ככלי מיידד ומקרב או שמא מרחיק דווקא.

להזמין שוב ושוב לאירועים שאינם קשורים אלינו | עוד תופעה שעלולה להיתפס כאקט של ספאם – משלוח הזמנות לאירועים אקראיים. שוב, הפעילו שיקול דעת והסתייגו מהפצת הזמנות גורפות לכל מעגל האוהדים שלכם. זו פעולה שתוצאתה התשה לצד השני ואף גורמת לו לסלידה. מן הסתם הכוונה המקורית שלכם היא לפַתֵח שיווק נכון ואיכותי אשר יבנה עבורכם מסד יחסים המושתת על הון חברתי בעל עמוד שדרה אמיץ שיחזיק לאורך זמן – אך הנקיטה בצעד של משלוח אירועים כפעולה שחוזרת על עצמה שוב ושוב לא מייצגת את הרשום לעיל ולמעשה מייתרת את עוצמתה של המדיה החברתית.

איך נראה העדכון של Facebook בעמודי אוהדים ? אכוון אתכם למקום הנכון – למי מכם שמחזיק בעמוד אוהדים, כפי שהבטחתי בתחילת הרשומה, חשוב לי להראות לכם את המכניזם החדש בFacebook שימו לב שבשורת הSettings ישנה רובריקה חדשה שנקראת Spam ולשם למעשה Facebook או יותר נכון הרובוט שלה זורק את כל מה שנראה לו ו”מרגיש לו” – בלתי כשר. מן הראוי לפקוד את המקום הזה אחת ליום ולבדוק שאכן שיקול הדעת הוא נכון , ובמידה שלא – עדיין ניתנת לכם ההזדמנות המעשית “להציל” תכנים שנזרקו לשם בשגגה.

למנוע ממישהו לספמפם אותנו בתיבת דואר | מהצד שלכם, אם אתם רוצים למנוע ממישהו ששולח לכם שוב ושוב דואר שאינו רלוונטי לכם קחו בחשבון שאתם יכולים להגדיר זאת בהגדרות המייל שלכם ובכך למנוע למעשה את התופעה מלקרות שוב : בקטגוריות השונות במייל שלכם תמצאו אופציה שבאמצעותה תוכלו לדווח על סוג התוכן ועל השולח כנתון Spam ופעולה זאת תחסום בפני השולח להעביר לכם שוב תכנים שאינם מעניינכם. 

לקרוא דיסקליימר | היו קשובים למתחמים בהם אתם פעילים, קראו טרום פעילות את החוקים של המתחם ופעלו על פיהם. ככל שתעבדו נכון ולשיטת מקימי המתחמים השונים כך תיצרו נוכחות אמיתית מיושרת קו עם איכות. אל תֵיחפזו להגיד את שלכם, שכן עצם לימוד הזירה, קריאת מערך הפעילות של האחרים ולמידה מכך תועיל לכם לאין ערוך ותכשיר אתכם לעשות את הדבר המדויק.

התוכן אינו המלך הערך הטמון בתוכן הוא המלך ! ולכן, “תקיעת לינקים” ספוראדית לחלוטין לא תביא את התוצאה הנכונה והאיכותית. כדאי לעבוד על איכות ולא על כמות, ומתוך זכירה שהמדיה החברתית היא לא מגאפון של MASS מדיה !

הוספתי לכם כקריצה סרט “קורע מצחוק” של מונטי פיטון – Out of Context & into Context – קריצה קלה.

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.