Want to be My Friend on Facebook ?

 

שאלה : האם אתה רוצה להיות חבר שלי בFacebook ? השאלה הבאה : למה בעצם אתה מוכן להיות חבר שלי בFacebook ? וכאן מתבקש לשאול : האם המושג חבר לא עבר כירסום מסויים בתרבות המדיה החדשה – סוג של זילוּת ? בואו נתעכב לרגע על שורש התופעה : מה זה אומר חברות ברשת החברתית והאם בנקודת המוצא שלנו אנו מתייחסים נכון אל הנושא. האם אנחנו מפעילים שיקול דעת לפני שאנחנו “עטים” על החברות החדשה ? והאם אנחנו מבררים מהו סוג החברות ומהם הגבולות המקובלים או מוטב – הגבולות שיש להציב בסביבת עבודה זו.

סקר | למטרת העלאת הפוסט הזה החלטתי לבחון מה דעתם של אנשים אחרים וערכתי סקר בקהילה שלי בFacebook סביב השאלה – איך אתם מתייחסים להצעת חברות ברשת החברתית ממישהו שאינכם מכירים. ניסיתי לבדוק באיזו מידה הגישה שלי לנושא תואמת את דעותיהם של האחרים ולראות האם אני יכולה להסכים עם נקודת המבט של האחר ולתכלל אותה בתוך המסקנות שלי; ולבסוף – מה מכל הנתונים שנאספו למטרת פוסט זה יועיל גם הלאה, למטרת המחקר התמידי שלי את עולם הדיגיטל. מהצד שלנו כגולשים רציתי לראות מהי רמת הצפיות שלנו מהחברות והאם אנחנו מתייחסים אליה כלאחר יד או מבקשים למצוא את המניע והמשמעות שעומדת מאחורי הצעת החברות. מתברר כי רוב האנשים שמקבלים הצעת חברות מבקשים לדעת מי הוא המציע . חלקם הגדול גם היו מצפים מצידו של המציע להסביר לנו במייל למה הציע את החברות ויש אחוז לא גדול במיוחד שמעדיף לא לאשר חברות לאנשים שאינו מכיר.

למה להיות חברים ? | הגישה ברשת החברתית לנושא החברות לבטח משתנה מהאחד לשני. ישנם אנשים שמחזיקים בפרופיל על מנת שיהיו קרובים למעגלי ההכרות שלהם מהארץ ומהעולם. זו אפשרות שמנגישה אותנו למשפחה ואף משאירה אותנו בקרבה יומיומית עם האהובים עלינו. מצד שני ישנם לא מעט אנשים שמייצרים נוכחות דיגיטלית ברשת החברתית למטרות היכרות עם אנשים חדשים – בין אם בפן החברתי ובין אם בפן העסקי. אין בכך פסול ואני שמחה לציין שגיליתי לא מעט אנשים טובים שהפכו ברבות הימים ללקוחות שלי ואף לחברים טובים מאוד דרך הממשקים של Facebook ובאותה מידה – של  Twitter ולינקדאין. – הרי זו מהותה של הרשת החברתית לייצר ויראליות ולדאוג להנגשת הפרופיל שלנו לאחרים וכך גם בכיוון ההפוך. אבל, בתוך הקביעה הזאת יש די מרחב להפגין אחריות מסויימת וכדאי שנדע איך לפעול. בנקודה זו  – אני רואה חובה לעצמי לסייג את דְבָרַי בכך שהם מייצגים רק את דעתי האישית, וכמובן שאתם רשאים לחשוב אחרת ולהחליט איך למעשה נכון לכם לפעול.

מה זה אומר להיות חברים ?  | סמנטית המונח חברים יכול להתפרש לכמה מובנים אבל המשמעות המעשית היא אחת – בין אם אתם כאן לשם חיזוק קשרים מֵעָבָרכם ובין למען יצירת קשרים חדשים: הפעילות ברשת החברתית היא יומיומית ובכך היא הופכת לאמצעי מקָרֵבכלי שדרכו ניתן לדעת עליכם יותר ממה ששיחררתם בעבר, ומהצד השני הוא מאפשר לכם לדעת יותר על הזולת. אם (לצורך ההמחשה) חליפת מכתבים היתה נפוצה פי כמה עד לא מזמן, הרי היא שידרה אינטימיות מחד וריחוק גיאוגראפי מאידך, אך מעולם לא הייתה גישה כל כך עיקבית למחשבות הספונטניות שלנו כפי שקורה ברשת החברתית. השקיפות נמזגה להוויה השוטפת שלנו ולקצב המואץ בו אנחנו צועדים קדימה.

לא בִּכְדִי צוקברג שינה את מהות הפרופילים האישיים ומיתג אותם כTime Line . אכן, ציר הזמן שלנו משקף את ממדי הצמיחה שלנו ובכך חושף לעין הרבים את זהותנו ואת הנושא שמעניין אותנו – בין אם דרך תכנים שאנחנו מייצרים ובין אם תכנים שבהם נגענו בצורה יותר פאסיבית, כגון Like לכתבה, לעמוד אוהדים או היענות לחברות חדשה. כל אלו משקפים מי אנחנו ומשרטטים את קווי דמותינו. מהמקום הזה אנחנו יכולים לקחת לידינו את ההזדמנות ולעשות איתה המון – עצם העובדה שאנחנו יודעים על השני פרטים כל כך מרובים מאפשרת לנו להפוך את החברות לחברות שמבוססת על נתונים ברורים ! בכך למעשה מאששת הרשת החברתית את האפשרות שהאמצעים הדיגיטליים יהיו ערובה לקיום חברות טובה יותר, מעמיקה ואיתנה יותר. אין זה בא להגיד שאנחנו מייתרים את המציאות הפיזית – ואתייחס לכך באחת מהפסקאות הבאות – אבל מעצם העובדה שאנחנו נמצאים ברשת יום יום ונחשפים למַאֲוָויִים ולתחביבים של האחר התגלגלה לפִתְחֵנו גישה נוחה למידע שאותו נוכל לקחת ככלי שרת אשר משביח את ההכרות. אמנם נוכל להתמיד בחברוּת פאסיבית ולא לטפח חברויות חדשות אבל המציאות מספרת שבלי מֵשִׂים, ובתת מודע שלנו, אנחנו מושפעים מהחשיפה לתכנים של האחר ובהכרח נקשרים אליו בין אם נרצה ובין אם לא.

מה אולי לא כדאי לעשות ? | הייתי ממליצה לכם לא להתייחס אל הרשת החברתית כאל מקום בו אוגרים חברים אך ורק כדי ליצור מפקד אוכלוסין שאת ניפחו אתם יכולים לפמפם בגאווה במסרים שלכם. אף אחד לא מעוניין להיצמד לתחנת הרדיו שלכם מבלי שיהיה בכך סוג של היזון חוזר בצורת דיאלוג. הרשת החברתית מושתתת על דו כיווניות וחשוב להטמיע עיקרון זה. תעיד על כך העובדה שחברים גם הם מצפים מכם ליחס – אפילו מינימאלי, כגון לברכה נאה לימי ההולדת שלהם במועדם, לתגובה על פוסט או על תמונה ולמילה טובה בתחילת השבוע ובסופו. במקביל יש להימנע מהתלהמות ברשת החברתית – שיח שלילי ומילה רעה מידרדרים בסופו של דבר למצב שלא רק מושא התגובה סופג את המסר אלא גם המעגלים מסביבו ולא פחות חשוב המעגלים שבסביבתכם הישירה. הסיבה לכך שFacebook היא רשת חברתית כה מצליחה נעוצה בעובדה שכולנו מופיעים בפן האנושי האמיתי: קל לנו להתחבר לאנשים בשר ודם והלבוש האמין הזה דורש מאיתנו לנהוג בהתאם ולהתייחס לאנשים שאיתם אנחנו באים במגע מהפרספקטיבה החברתית.

מה כדאי לעשות ? | כדאי לבחור את החברים שלנו בתבונה – בין את אלו שמזמינים אותנו ובין את אלו שאנחנו מזמינים. לְוַודֵא שאכן עולמות התוכן שלכם נפגשים על אותו מישור, לתכנן את טווח הפעילות שלכם מהמקום שמעוניין ליצור קשר, להקשיב ולהיות בדיאלוג. כשאתם מזמינים מישהו לחברות תשקיעו את הדקה הנוספת ותסבירו לו במייל הפנימי למה למעשה אתם רוצים להיות חברים שלו ברשת החברתית. נסו לגלות אקטיביות ולוּ ברמה הכי בסיסית ; תיכנסו לפרופיל שלו ותעשו לייק לתוכן שהחבר המיועד העלה. נסו להיות קשובים לדברים ש”משַנים” לחבר ובכך למעשה תבטיחו שאתם מתיישרים לצרכים שלו. עצם העובדה שבחרנו “להחנות” לשעה את מפת האינטרסים שלנו והרֵינו מטפלים במפת האינטרסים של האחר מבטיחה שהוא ייווכח שאנחנו אכן מתעניינים בו. קחו בחשבון שהרשת החברתית יכולה להפתיע אתכם ולהוליד מפעם לפעם קשר מעולה עם אנשים שבמציאות הפיזית לא היה לכם סיכוי לפגוש. בשלב ההתחלה הקפידו להגיב לחברים מתוך זהירות. הגישוש נועד להבטיח שאתם מדברים באותה שפה, שסגנון פנייתכם אינו פוגע חלילה, וכך תייצרו לכם למעשה מבנה מתפתח לקראת קשר אמיץ. חשבו ממקום מפרגן ושואף להדדיות, שיתוף תכנים של האחר, מחמאה, אזכור של החבר בתוך שיח המתייחס לנושא שהוא העלה קודם לכן על פי הנוהַג “להביא דברים בשם אומרם”. השקעה מסוג זה מייצרת לכם בפועל את הבונדינג ביחסים. למעשה אתם עובדים בסוג של רומן וכמו ברומן בתחילת הדרך אתם מבררים בעדינות מה מעניין את הצד השני – עם הזמן מגיע הביטחון ועליו ניתן לבנות את המשכיות הקשר – על בסיס המכנה המשותף לכם ולצד השני.

הקשר בין הדיגיטל לפיזיקל | אני חושבת ששנת 2012 תכניס לחיינו שינוי במשב הרוח הדיגיטלי, והוא – הדיגיטל מת ! אין למעשה יותר חלוקה בין דיגיטל ופיזיקל והכל יועמד על אותו מישור ערכי. חלק מהזמן אנחנו נפגשים במציאות הוירטואלית וחלק מהזמן במציאות הפיזית ונוצר קשר אמיץ בין שני המגעים עד כדי כך שהם הופכים לאחד. חשבו עד כמה מרגש לגלם את ההיכרות שהחלה במציאות הוירטואלית ושירשורה למציאות הפיזית. היו אקטיביים ונסו להתחכך ברעיון – לכו לאירועים יזומים שנרקמים ברשת – טוויטאפים, מפגשי קהילות וימי עיון או כנסים בהם אתם פוגשים את האנשים איתם אתם לפעמים יותר בקשר מאשר עם קרובי המשפחה שלכם. הצֶפִי לגבי החיבור בין שני הממדים מרחיב את מגוון המגעים אותם תיצרו ומבטיח העשרה ברמת מרקם היחסים אותו אתם בונים עם דמויות חדשות. קחו בחשבון שהרשת מזַמנת לנו חוויה חדשה ומרנינה מאין כמוה: אם בעבר נפגשנו עם אנשים על בסיס משפחתי, בית ספרי, צבאי, ובהמשך – אוניברסיטה ועבודה, הרי המודל של הרשת פותח בפניכם הוויה טוטאלית כחגיגה רבת-משתתפים בכיכר העיר. הכיכר הוירטואלית מאפשרת לכם להכיר אנשים שמעולם לא חשבתם לפגוש – ובנקל תעצימו את הקשר באם תיפגשו איתם גם בשטח ותממשו הלכה למעשה היכרויות שמצאתם בהן עניין !

Subscribers – האפשרות החדשה | אם כל מה שמעניין אתכם הוא רק לקרוא את התוכן של האחר וְתוּ לא, במטרה להיחשף להגיגים ולמחשבות מבלי לרקום קשרים – Facebook פתחה לכם הזדמנות חדשה שמגדירה אתכם לא כחברים אלא כעוקבים. אופציה זו מייתרת למעשה את רעיון החברות ומשאירה את סוג הקשר במקום מאוד ספציפי – הזדמנות שלנו להכיר את השני ממקום חד צדדי. קחו בחשבון שבידכם להחליט לעקוב אחר הדמות, להכיר את מהלכיה והנה, לאחר שצברתם עוד ועוד נתונים – אתם מחליטים בבוא היום אם המידע הזה עורר בכם את הרצון ליצור קשר גם דרך חברות. זו תיחשב בהחלט כגישה זהירה יותר – חכמה יותר ומגדירה בצורה מבוססת את עומק היחסים בהמשך.

לסיכום | אני חושבת שהרשת החברתית מְסַפקת הזדמנות נדירה ליצור מגע ולפַתֵחַ חברות מהסוג החדש – היא מבטלת הבדלי מעמדות, מבטיחה קשב הדדי בין אנשים שונים שלמעשה נפגשים דרך השער הדיגיטלי הפתוח לרווחה. קחו בשתי ידיים את ההזדמנות הזו מתוך חשיבה ערכית וממקום תבוני ועשו בה שימוש חכם . אל תיתָפשו לכירסום ברעיון החברות כי למעשה כפי שהבהרתי לעיל האון ליין והאוף ליין נפגשים והתדמית שלכם ברשת החברתית זֵהָה למעשה למופע שלכם כאדם פעיל בחיים האמיתיים. לכן, ייטב אם תעצימו את החברות ולא תהרסו אותה בצעד פזיז.  להזכירכם -המקלדת קלה ללחיצה ועל כן מסוכנת ויש לחשוב היטב מה אנחנו משדרים לצד השני.

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

2 comments

  • אסףNo Gravatar says:

    א היה אפשר לנסח זאת טוב יותר, הפייסבוק באמת הפך להיות סוג של צבירת חברים לצורך “מפקד אוכלוסין”. אני עושה אחת לתקופה “ניקוי חברויות”, מי שאני לא רוצה שידע מה אני עושה ביום יום פשוט מנופה. ומי שנעלב , שיתמודד. מעדיף אי נעימות עם מישהו מאשר לשקול מילים בסטטוס או לשקול מה אני מעלה לשיתוף עם חברים שלי.

  • urianzoharNo Gravatar says:

    הי אסף – לגבי ניסוחים לא יודעת לגבי טוב יותר – כל אחד כפי שאמרתי מתרגם לעצמו מה מתאים לו – אני משאירה לי את הזכות לחשוב כפי שאני חושבת וכמובן משאירה את אותה זכות גם לך .

Leave a Reply

Your email address will not be published.