במסגרת המסע שלי להעמקת הידע שלי על סין, אני מציגה לכם מבחר דוגמאות לפלטפורמות מעניינות, מחקרים, אירועים משמעותיים וסיפורים מהנעשה בשטח, שיבהירו לכם למה הכיווּן הזה כל כך מאתגר ומושך. הפעם, אתן לכם סקירה ממוקדת על WeChat, אפליקציית המסרים הקצרים, אשר שייכת לאחת מחברות האחזקות הגדולות ביותר בסין- Tencent (אשר בבעלותה עוד כמה וכמה נכסים בזירת הדיגיטל והאינטרנט). חשוב לי למקד את הדיון על האפליקציה עצמה שכן המטרה שלי היא שתתוודעו לחזון הקידמה- שסין מממשת באמצעות הפיתוחים שלה ולצורת החשיבה המקורית שהיא פורצת דרך בעיני.
בסקירה המדהימה של מרי מייקר מKPCB– היא מתארת את ההתפתחות המטאורית של סין- והיא מתמקדת בשקף משמעותי במיוחד- על WeChat, אותו הצמדתי לכם מעל לפסקה זו. כפי שתוכלו לראות בשקף המקורי של מרי מייקר בנושא WeChat יוצא שבניגוד לאפליקציות מסרים אחרות שאנחנו מכירים כמו ואצאפ, ופייסבוק מסנג’ר, האפליקציה היא- אקו סיסטם שלם של שירותים מכל סוג. היא מאפשרת נגישות לחשבון הבנק, עוזר דיגיטלי של קניות, “שף פרטי דיגיטלי” שעוזר בכל המשימה של איתור מסעדות כמו גם הזמנה ישירות מהאפליקציה. חשוב להבין שהיישום הזה מתבסס על תפיסת עולם רבודה, שכוללת פילוסופיה ברורה לגבי האינטגרציה כמרכיב הכרחי בכל חיבור לאיקומרס. לאחרונה, היא הכניסה מערכת פונקציונאלית חדשה שמאפשרת לגולשים לשלוח כסף אחד לשני- P2P.
כמו שתוכלו לראות בשקף שהצמדתי לכם מתחת לפיסקה זו, WeChat כבר מהדהדת בווליום גדול מאוד שמסתכם ב-438 מיליון משתמשים נכון לתקופה האחרונה. ואלו לא “סתם” משתמשים: מערכת היחסים שנרקמת הודות לריבוד הכלים המקלים עליהם לבצע פעולות חיוניות- הופכת את הזירה לאקו סיסטם שלם שמחבר בין אנשים, מקורות מידע, טרנסאקציות ושירות דיגיטלי.
האפליקציה זכתה לגידול מדהים בין ינואר 2012 לינואר 2013– מ50 מיליון יוזרים היא הגיעה ל300 מיליון יוזרים. חשוב לציין כי בו בזמן היא גם משמשת כלי תיווּך למותגים שיכולים לעצב דרכה מהלכים שמעודדים אנשים להיחשף לתכנים טרום קניה- ובכך להשפיע על החלטות הצריכה שלהם. היא עושה זאת באמצעות החדרת תכנים אינטראקטיביים עם אלמנט המשחקיות לזירה ובכך היא מחברת בין עולמות הסושייל, האיקומרס והמיתוג. ברברי למשל פתחה למשתמשים הזדמנות להֵיחשף בפלטפורמה לאירועים שהיא עורכת אוף ליינית בחנות שהקימה בסינגפור, וכך איפשרה להם להגיע לפתיחות חשובות. אלו הם הצדדים הרכים של הפלטפורמה שמְזַמְנים למותגים שונים לחשוף את המסרים שלהם בפני המשתמשים ולטרגט את קהלי היעד הרלוונטיים למותג.
אבל WeChat היא גם פלטפורמה שתומכת תשלומים– אופציה זו הוטמעה במרץ 2014, והיא מאפשרת לאנשים לרכוש דרך הפלטפורמה או כפי שאמרתי לבצע העברות כספים מאדם לאדם. בחברה מאמינים כי כל עולם המובייל קומרס נמצא בשלבים הראשונים שלו, ולכן אפליקציה חברתית עם חיבוריות כל כך גבוהה יכולה להוות כוח השפעה על החלטות צריכה ולהיות באינטגרציה עם הצרכים היומיומיים של הגולשים ובכך למעשה לגרום להם לבצע יותר ויותר פעולות צרכניות פיננסיות “על הדרך” באמצעות היישום.
כמו שכבר ציינתי בעבר, תפיסת העולם הסינית שמגיעה אל המערב- מכניסה רוח רעננה לעמדה המערבית ומביאה סוג חדש של יזמות ושירותים. לדעתי שווה להשקיע זמן ומחשבה בכל הקשור בפלטפורמות הסיניות וללמוד מהן ומתהליך ההתפתחות שלהן, שכן הן משפיעות ותַמְשֵׁכְנָה להשפיע על העולם הדיגיטלי המערבי. מצידי אני מבטיחה להמשיך ולסקור עבורכם את הנושא ולהביא לכאן תובנות מועילות עם דוגמאות שכדאי ללמוד מהן.