Ethics | Big Dilemma

נדרשת חשיבה כמה שיותר מהר, על נושאים של מדיניות, אתיקה וטראסט- שכן העולם הדיגיטלי טכנולוגי מתפתח במהירות רבה ! ריי קורצוול מאוניברסיטת הסינגולרטי אומר יפה שההתפתחות הטכנולוגית במאה השנים האחרונות מהירה יותר ממה שקרה ב-20,000 השנים האחרונות וזה נתון אשר מאפשר לקבל מעט פרופורציה.

תחשבו על פייסבוק, למעשה- מארק צוקרברג בנה מכונה, רובוט מבוסס תוכנה שבמילים פשוטות הפך לבעיה אשר כיום כבר לא ניתן לנהל אותה. אם אנחנו פוחדים מהיום בו המחשב, הרובוט יעלה על היכולות של האדם, וישתלט עלינו- מה שקורה כיום בפייסבוק יכול להוות דוגמא, מכשיר תוכנתי שהתעצם והפך ללא נהיל- ואלו בדיוק סוג הדברים שאנחנו צריכים לחשוב עליהם כשאנחנו בונים ומפתחים את העתיד על מנת שלא יקרו מקרים כאלו שוב..

אני רוצה להביא לכם לכאן ניחוחות ותבלינים, מדברים שחוויתי בתוכנית המנהלים הבכירים באוניברסיטת הסינגולרטי, שמתייחסים לנושא האתיקה, על מנת שתבינו את המשמעות של האתגר ותדעו לחשב מסלול נכון כשאתם מביטים עם העיניים שלכם קדימה.

נתחיל ממחשבות על רכבים אוטונומיים, ועל אתיקה. תתעכבו על כך שהיום יש בעיה, רכבים אוטונומיים והפיתוח שלהם גורמים בהווה לתאונות, לבילבול ולמורכבות בכביש. אבל- מה אם בעוד עשר שנים רכבים אוטונומיים יורידו בצורה משמעותית את מספר התאונות ? האם אתית אנחנו צריכים לחשוב על הבעיה והאתגר מתוך פרספקטיבה של העתיד בטווח הרחוק ? או על ההווה והעתיד בטווח הקצר ?

קחו עוד בעיה ודילמה מעולם של רכבים אוטונומיים. חוקרים עשו האקינג למערכות של רכבים אוטונומיים וזה – בכלל בלי לגעת ברכב. הם שמו סימנים על שלטים בדרך שגרמו לרכב לראות משהו אחר ממה שכתוב . נגיד בשלט Stop ? הרכב קורא בכלל – “אתם יכולים לנסוע במהירות של 90 קמ״ש לשעה”.

ועוד פחד אלוהים בחסות הטכנולוגיה. אתם רואים את שורת האנשים העליונה עם המשקפיים ? יש להם סימנים שונים על גבי המשקף שיודעים לשבש סריקה וזיהוי פנים, ולמעשה כשהטכנולוגיה סורקת אותם- היא מקבלת את הרושם שמי שנמצא מול הסריקה הם בכלל האנשים בשורה התחתונה.

כולכם בטח מכירים את אשלי מדיסון, אתר של אנשים שמחפשים יחסים עם אנשים אחרים אחרי שהם התחתנו, בטח אתם מודעים לכך שלאתר היתה פריצה מאוד מתוקשרת- הפרטים של אותם אנשים הוסטרמו החוצה… לא הדבר הכייפי ביותר. כתוצאה ארבעה גברים לפחות שיודעים עליהם התאבדו. עכשיו, כדאי להבין את הדטה, יש באשלי- 20 מיליון גברים רשומים (אגב מול 150 אלף נשים) ואם הם היו מחזיקים את פיסת המידע הזו, ומבינים כמה אחרים דומים להם (ולא מודים בכך ) אולי הם לא היו מתאבדים. אפשר לאמר- מידע שווה חיים.

ותתעכבו על סוג השאלות המופרעות שאנחנו צריכים לשאול את עצמנו בכל הנוגע לאתיקה ולרובוטיקה. נגיד משהו שנשים עליו סימן שאלה בעתיד : האם מותר לנו לעשות- Delete לטכנולוגיה או לרובוט ? יכול להיות שבעתיד נחשוב מתי זה אתי למחוק מוח של רובוט כי הוא יהיה כל כך דומה לאדם ואולי תהינה לו זכויות משלו ?

בנקודה מסויימת בזמן נפל לי אסימון סופר משמעותי, בפועל- הלכתי ללמוד על העתיד באוניברסיטת הסינגולרטי, אבל בעצם למדתי בצורה הרבה יותר משמעותית על ההווה. מתוך הבנה שסוג ההחלטות שאנחנו עושים כיום, משפיע בצורה דרמטית על המחר. למה זה כל כך דרמטי עכשיו יותר מאי פעם ? כי מה שקורה עכשיו הוא שכמה דברים מתפתחים יחד במקביל, העלויות יורדות והשווקים משתנים ומתעצבים מחדש. מספיק להציץ בדוגמאות שצירפתי בשביל להבין שאם פעם היה לנו את הזכות לקחת את הזמן, היום יש לנו את החובה להזיז מהר ובזמן.

למי שרוצה ללמוד יותר על הלימודים בסינגולרטי, והדרך הנכונה לתכנן את העתיד, מוזמן לפנות אלי וליזום דיון אוף לייני- או הרצאת איכות ועומק בנושא… על מנת להבין טוב את הדברים שישפיעו על הכלכלה באופן רחב ורובסטי.

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

Leave a Reply

Your email address will not be published.