The Future of eCommerce- מה יהיה העתיד של האיקומרס ? הפעם אני רוצה לחלוק אתכם את המסקנות שיבאתי מהועידה אליה נסעתי בניו יורק- IGNITION Business Insider 2015, על עתידו של האיקומרס אשר מהול כמובן בעוד הרבה שינויים שקורים סביבנו : שינוי בפלטפורמות, מדיה, הרגלים של אנשים ושיפט בין דורי- חשוב לי בפוסט הנוכחי להתמקד בדברים המרכזיים על מנת שגם אתם תוכלו לקחת תובנות משמעותיות כרוטב סודי לארגז כלי העבודה שלכם.
עתיד האיקומרס מבוסס בינה מלאכותית ויכולת להפוך את הצרכן לחכם, כמו כן- האיקומרס עובר טרנספורמציה משמעותית לזירה של שירותים אשר רובם מבוססים- Subscription וOn- Demand.
ישנן ארבע מילים שמהדהדות בראשי לכל אורך הדרך מזמן הועידה עצמה ולאחריה בכל הקשור לאיקומרס, המילים הללו למעשה תאפיינה את הרשומה הנוכחית באשר לפירוק הדברים המשמעותיים בכל הקשור לעתיד האיקומרס הקרוב והבינוני : שירותים, Subscription, טכנולוגיה כמפתח מרכזי לשינוי, ובניית תפיסת עולם של Test to Scale & Learn.
Services. נוחות ו-On Demand- ישנה מילה אחת שמובילה את כל הועידה הזו לאורך כל הדרך- למה הדיגיטל מצליח ומנצח בכל פרמטר ? Convenience ! הדיגיטל מנצח בגלל הפשטות שלו והנוחות ! ללא ספק עולם השירותים הוא העולם הבא של האיקומרס, נכון- שישנה השיחה על המחיר, הפלטפורמה ואיכות החוויה, ההפצה והיכולת שלנו לייצר ממשק שמתאים לעידן המובייל, אבל מעל הכל הדבר שמגדיר את השינוי הינם שחקנים שמבינים שזכות הקיום בדיגיטל ובסחר האלקטרוני תלויה במשחק החכם בכל הקשור לנוחות שנוצרת באמצעות המרחב הדיגיטלי, ותלויה באופן ישיר בשירותים שונים שאינם קיימים במימד הפיזי.
תחשבו על זה- גם גוגל תהפוך לשירות כי בזמן שאנחנו מחפשים אחר אינפורמציה- Google מתעדים להיות המקום שהופך לטרנזקציה, לגוגל יש תוכניות עליהן אני מדברת כבר הרבה שנים ואותן חזיתי ממזמן והן להפוך לאתר האיקומרס הגדול בעולם- Google Shopping.
עוד מימד אשר מתפתח בעולם של שירותים דיגיטלים יושב על אפליקציות המסרים המידיים, שחקנים במערב ובאסיה מחפשים לייצר פלטפורמות מגוונות עם פרוטפוליו של שירותים- In App- שירותים אשר הופכים את אפליקציות המסרים הקצרים ל : עוזרים דיגיטליים, ארנק לתשלום, העברת כספים מאחד לשני ואפילו ניהול הקשר עם הצרכן בציר שירות הלקוחות האיקומרסי דרך פלטפורמות אלו.
פייסבוק מתעדת לחבר בין עולם האיקומרס לעולם הסושייל בדיוק בצורה הזו שכן לטענת פייסבוק- דור הMillennials לא משתמשים במייל אלא רק באפליקציות המסרים הקצרים, והם מצפים שהסטנדרט לניהול הקשר איתם יהיה במקום בו הם נמצאים ולא הפוך.
Subscription. אין ספק שמילת המפתח בכנס הייתה סביב רעיון המנוי- Subscription זה השחור החדש של המרחב הדיגיטלי הלכה למעשה. חשוב לאמר שגם מודל עסקי זה מתנהג כמו שירות לכל דבר ועניין ומתכתב עם הנקודה הראשונה אותה הצפתי ברשומה.
ניתן לראות שהמוחות היצירתיים ביותר בעולם ההיטק כיום מחפשים תשובות דרך שירותי מנוי חכמים, דוגמא מדהימה לכך הינה- Blue Apron חברה אשר מאפשרת לצרכנים לרכוש מנוי שבועי ולקבל לביתם פרודוקטים עם מתכונים של אוכל ולהפוך לשף של עצמם.
מדובר בסטארטאפ שזכה להיות בעשרייה הפותחת במדד ובאינדקס המותגים אשר הופכים את חיינו לפשוטים-Link וכבר ציינתי בפניכם בתחילת הרשומה שפשטות ונוחות מהוות את הקוד בכל הקשור למימד הדיגיטלי שנכנס ומתקף את חיי הצרכנות החדשים שלנו.
רעיון המנויים הינו חזון שלוקח אותנו הרבה יותר רחוק מאיקומרס- זו תפיסת עולם שמושרשרת במרחב הדיגיטלי כולו, אנחנו נתרגל לרכוש מנויים לדברים שונים אשר מקלים לנו על החיים ויוצרים לנו גישה אקסלוסיבית למידע ולתוכן שאינו נגיש לכולם ! ולכן, העוצמה של האיקומרס בורטיקל זה היא גדולה שכן כפי הנראה זה יהיה המודל המשמעותי ביותר לקניה דיגיטלית באופן כללי.
Technology, פקטור נוסף אשר משנה את עולם הקניה הדיגיטלית הינו הטכנולוגיה, ניתן למשל לראות את- Jet אתר שרוצה להוות תחליף לאמזון וגייס לאחרונה 500 מיליון דולר- האמירה של מנכ”ל החברה- Marc Lore הינה שטכנולוגיה מהווה את הכלי לייצירת בידול באתר ויצירת ערך אמיתי לכל הכיוונים. הרעיון באתר הוא בכך שיש לו יכולת המתאפשרת באמצעות טכנולוגיה לתת בידי הצרכנים כלי לסריקת סלים ולבחינת הסל האטרקטיבי ביותר לקניה- בכך הצרכן הופך לחכם יותר והאתר מייצר לו את אותו הערך באמצעות כלים משוכללים טכנולוגים.
מדובר בטרנספורמציה לעולם של צרכנות מבוססת רובוטיקה ובינה מלאכותית אשר הופכת את עולם הקניות ליוטיליטי אופטימיזציה ומספקת לצרכן כוח אמיתי ביד.
המנכ”ל של Jet טוען שאיקומרס נמצא רק בתחילת דרכו- ובJet רוצים לייצר אלטרנטיבה לאמזון- את זאת הם רוצים להשיג באמצעות הטכנולוגיה שתהפוך את הצרכן לחכם ביותר האמצעות הדטה. המערכת של האתר יודעת לבחור הצרכן את הקמעונאי המדויק ובכך לשרת את כל הכיוונים- הקמעונאי, הצרכן והאתר שמהווה ככלי תיווך, בזאת Jet הופכת למרקטפלייס גם לצרכנים וגם לקמעונאים.
באמצעות הטכנולוגיה והמידע יש לJet אפשרות להפוך לכלי חזק ביותר- הטכנולוגיה מתנהגת כמו קניית מניות בבורסה שעוזרת לכל הצדדים להגיע לתוצאה הצרכנים הטובה ביותר– וזאת עובדה אשר מכריחה את הקמעונאים לעבוד באופן יותר מדויק. ההשואה של צריכת מוצרי מזון לקניית מניות בבורסה מתאפשרת אך ורק באמצעות שימוש בטכנולוגיות מתקדמות, רובטיקה ובינה מלאכותית שהופכות את כל הפעולות לאוטומיזציה ומאפשרות לייצר שריר חזק ואמיתי בידיים של המשתמש.
Test to Scale & Learn– זה עולם מאוד לא “מעובד” וישנן יותר שאלות מתשובות- והעובדה עומדת בעינה על מנת להצליח נדרש לעשות הרבה מאוד ניסיונות. ניתן למשל לראות את המסע הזה של הנסיינות והמעבדה דרך הקייס של Mondelēz – חברת FMCG שאינה רגילה להיות בקשר ישיר מול הצרכנים, לא יודעת כיצד גובים מהם כסף באופן ישיר ואינה מבינה באופן אסטרטגי ועמוק את “תרבות המדף” ברמה שבה קמעונאי מבין. ב-Mondelēz עושים הרבה ניסיונות באיקומרס בשביל לחקור ולבחון כיצד אנשים צורכים ואיך אפשר לשנות את הרגלי הצריכה ולהרחיב את האימפלס. הם רוצים להבין איך העולם של- Fresh יראה בעתיד ? איך העולם של- Prime יראה בעתיד ?איך העולם של- Click & Collect יראה בעתיד ?
הניסיונות באיקומרס מאפשרים להם להבין באופן אינקרמנטלי את הדברים שמשתנים ועוזרים להם לפתח ולעצב את המחר, הם לומדים את המהות ומה זה אומר לתפעל את הדברים בצורה אחרת הם לא בהכרח עסוקים בהחלפת המפיצים המרכזיים אלא בהבנת הצרכן והשינוי שהוא עובר בצורה מעמיקה- מבוססת התנסות ונגיעה ישירה. את השכל הזה הם מחזירים את הקמעונאים הגדולים והמפיצים ויחד בונים את ה Client Journey- באופן ריספונסיבי וחכם.
מילת סיכום, כולי תקווה שהסקירה הזו יצרה אצלכם את הגירויים הנכונים ותרמה עבורכם להמשך שרטוט ומיפוי הדרך שלכם קדימה. מצידי, אמשיך ולפרסם לכם תובנות נוספות מהכנס המדהים הזה כחלק מפלייליסט התכנים שנמצא תחת התגית- IGNITION Business Insider 2015.