Information Sources On The Internet

התחלתי לכתוב את הפוסט הזה על דרכים למציאת מידע ומקורות תוכן ברשת, כי באופן מפתיע אני מגלה כל יום במיוחד בקרב סטודנטים שאני פוגשת שהם בכלל לא מודעים למתחמים שלמים הקיימים לרשותם למציאת מידע ומקורות השראה מצוינים. נראה לי כאלו האנשים שהכי צריכים את הנגישות הרלוונטית עבורם כמקור השראה כמקור לפיתוח המחשבות וחדשנות מפספסים את מגדל הבבל של האינטרנט ולא ממש מודעים לכך שיש שלל אפשרויות למציאת תכנים מעולים שיכולים לעזור לנו להתקדם בחיים גם נקודתית וגם לאורך זמן. לפני שאתחיל אומר שהתייעצתי על הפוסט הזה תוך כדי כתיבה עם חבר יקר שאמר לי דבר מאוד חשוב, רציתי לשתף אתכם כי נראה לי באמת שהוא שם את האצבע על העיקר בכל העשייה. הוא ציין שמנוע החיפוש החשוב ביותר והמשפיע ביותר הוא מנוע הסקרנות האישית, במידה ויש לכם אחד כזה או אם אתם רוצים לשכלל את המנוע שלכם על מנת שיהפוך לכזה זכרו שאחד הדברים המשמעותיים בעולם של הרשת הוא לדעת ליהנות ותוך כדי הנאה מגיעה גם סקרנות ורצון לדעת. ציטוט שלו : זה סוד הקסם הפשוט ואין לו תחליף, בשביל זה יש רשת

אתחיל מסקירה של מתחמים ואפשרויות לחיפוש, ארחיב על כל מתחם בכמה משפטים מה כדאי ואיך כדאי לאתר מידע, אני לוקחת בחשבון שכל אחד מאיתנו מפתח תרבות חיפוש וצרכנות מידע שונה ברשת אבל אני מאמינה באמת ובתמים שכל מי שיקרא את הפוסט הזה ייקח לפחות טיפ אחד או אפילו שניים. בסקירה יש אמנם גם כמה אתרים טריוויאליים אבל עדיין חשוב שתתעכבו על מה שיש לי להגיד כי אני מאמינה שגם אם אתם מכירים תמיד תוכלו ללמוד על שינוי גישה או דרכים חדשות למבט על המתחם ודברים שניתן לחפש בכל אחד מהם ולחקור גם אני לומדת כל יום זה בעצם הכיף ברשת הלימוד היומיומי והאין סופי…

YouTube אני לא מאמינה שיש מישהו היום שלא מכיר את המתחם הזה, אבל אני כן מאמינה שלא כולם מודעים לכל מה שיש בו ובעצם אולי כולם לא מודעים כולל אני כמובן, אני לוקחת אתכם לטיול קטן בהרגלי הצריכה שלי למתחם. הגילוי המשמעותי שלי על YouTube היה כשגיליתי שיש במתחם המון המון חומרים אשר יחד מהווים עבורי מעין בית ספר מקוון. כל נושא עליו תשימו את האצבע עלה לאוויר במתכונת כזו או אחרת וניתן ללמוד על כל עולם תוכן דרך צפייה בסרטים. אני למשל לומדת המון על עולם האינטרנט דרך הרצאות של בתי ספר מקוונים של Google, של Linkedin, של WordPress ועוד…. כל אחת מהחברות מעלה סרטים רשמיים עם מידע שוטף וכמובן לצד הסרטים הרשמיים יש אין ספור סרטים של קהל רחב שמעלה את הרשמים שלו על ההתנסות האישית הכוללת טיפים משמעותיים. שימו לב יש יוצאים מן הכלל בYouTube הכוללים סרטים באורך מלא והרצאות שלמות. מבחינתי שנה של שוטטות בYouTube זו שנת השכלה מלאה של אוניברסיטה הלכה למעשה.

Ted אחד מהמתחמים המועדפים עלי ברשת, המתחם מאגד בתוכו הרצאות של מרצים מכל העולם בתחומים נבחרים כגון : חדשנות, טכנולוגיה, אינטרנט, קידמה , ירוק ועוד … מה שיפה בהרצאות היא שהן לא עולות בדרך כלל מעל ל18 דקות (יש כמה יוצאות מהכלל אבל מעט מאוד). חשוב להגיד זה אורך ההרצאה לא סרט מצונזר. ההרצאות מועברות על ידי מרצים מהטובים בעולם בתחומים השונים. בכל ההרצאות יש השראה ומעוף אבל אני עדיין מרגישה שכל התכנים הם תכנים של ה”כאן והעכשיו” זמינים לנו ויכולים להשפיע על הפעילות שלנו ועל המחשבות שלנו. זהו מתחם משמעותי מבחינת עוצמת התוכן שלו ונראה לי שהכול מחוויר ברמת המילה הכתובה מול הצצה ושיטוט, אם לא הייתם שם עדיין מובטחת לכם הנאה גדולה.

SlideShare היום בו אנחנו צריכים להתיישב ולהכין מצגת על נושא מסוים, על מיזם חדש ועל רעיון שיש לנו הוא יום חשוב, זו נקודת זמן בה אנחנו מחפשים עזרה ותמיכה ומקורות השראה. אין ספק שבמתחם הזה תמצאו המון מהכול … חשוב לקחת בחשבון שזהו מתחם שגם אתם יכולים להיות ולקחת חלק פעיל ולהעלות תכנים שלכם כך נסגר לו מעגל הנתינה והלקיחה. אני ממש חיה את  SlideShare כל פעולה שלי שקשורה בהכנת תוכניות אסטרטגיות,פרזנטציה או בניית מגדלי תוכן קשורה באופן טבעי אצלי בחיפוש באתר זה. הוא קל לניווט וקל להבנה חשוב לשים לב לתאריכי עליית המצגות ולרלוונטיות שלהן לזמן הזה אבל האמת שהמון פעמים ברמת מקורות השראה גם מצגות ישנות יכולות לעזור.

MIT אין ספק כי אלו הן שנים של שינוי תפישה ושיתוף מידע, לנוכח העובדה שאוניברסיטה כל כך חשובה ויוקרתית מחליטה להוציא החוצה Out in the Open את התכנים שלה את ההרצאות שלה ומאפשרת הצצה אל מאחורי הקלעים ונגישות למידע כל כך יוקרתי וכל כך חשוב. באתר זה תוכלו למצוא הרצאות מובילות באורך מלא, מחקרים ועוד … זה נראה בהתחלה קצת כבד ומפחיד להיות חשופים למידע כל כך יוקרתי אבל תפנקו את עצמכם ותרשו לעצמם לצלול יש כאן גילויים מדהימים.

Twitter לא כולם מבינים את כוחו של המתחם המדהים הזה. מספרים של  Google Trends מראים הלכה למעשה שישראל רחוקה מההייפ הזה ש”תקף” את העולם. אני ממש מבינה את כל אותם האנשים שאינם מבינים בזה ולא מצטרפים, זהו מתחם קשה להבנה למרות שכל הזמן מציירים אותו בצבעים פשוטים. אני רוצה לתת טיפ לכל אותם המתרחקים. יש כל מיני גישות וכל מיני שיטות לצרכנות. אני הייתי ממליצה לכם בעיקר לא לפספס דבר אחד משמעותי בTwitter והוא מנוע החיפוש. לצורך החיפוש במנוע זה אתם בכלל לא חייבים להיות רשומים למתחם. תוכלו לייצר את החיפוש ישירות מבחוץ ודי בכך כדי להגיע אל מידע בזמן אמת. רוב האנשים שמצייצים בTwitter מוסיפים לינק לחומרים מעניינים אותם הם העלו. אתם יכולים לחפש תכנים על פי ראציונאל חיפוש של אנשים, על פי מקום או על פי סוג התוכן עליו אתם יודעים להצביע. היופי במנוע זה הוא שתוכלו לראות במדויק את רמת העדכון של התוכן, תוכלו לראות מתי הוא הועלה ובכך לבחון את מידת הרלוונטיות של הדבר עבורכם. צירפתי לכם סרטון הסבר קצר ומדליק על מנוע החיפוש של Twitter באדיבות הדס אדלר .

News.google כלי מעולה מבין סט הכלים המצוינים של Google לחיתוך מידע חדשותי מהארץ ומהעולם על פי תוכן מיקום ותאריך. הכלי מאפשר לנו לגזור ספציפית על מתחם התוכן אותו אנחנו מחפשים ולייצר תמונה כוללת של כל המאמרים והכתבות שהועלו בנושא.

Socialmention  זהו מנוע דומה מאוד למנוע החיפוש של גוגל אך הוא מתייחס לחיפוש מעולם Web 2.0 בלבד. ניתן לערוך פה חיפוש על בלוגים, פורומים מיקרו בלוגינג ועוד. כלי מצוין שמאפשר לנו להגיע למקורות מידע “קטנים” יותר ופחות פופולרים. כמו כן ניתן לערוך חיפוש על ייצרני תוכן של רשתות חברתיות מומלץ מאוד ולא רק לעוסקים בעולם המדיה החברתית.

Google Search Blogs דומה מאוד לחיפוש של מנוע גוגל הרגיל אך מתמקד אך ורק בנושא בלוגים וזירת הבלוגוספרייה. ממקד את החיפוש ומייצר תוצאת חיפוש הרבה יותר איכותית. מתאים כמובן רק למקרה שהתוכן אותו אתם מחפשים הינו תוכן ממוקד בלוגים.

Blogsearch בדומה למנוע הקודם מנוע  זה שייך לשני חבר’ה ישראלים אשר יצרו מנוע חיפוש לזירת הבלוגוספרייה הישראלית. שווה קפיצה והצצה. אני משתמשת בו באופן קבוע הוא אמנם לא נותן את מלוא הקשת הרחבה של העולם הזה אבל עדיין ואולי דווקא בשל גודלו הוא מאפשר תוצאת חיפוש מאוד איכותית בהסתייגות כמובן בכך שהוא נועד לתוכן בלוגינג בזירה הלוקאלית.

Google Alerts  גוגל התראות מומלץ מאוד ככלי עבודה. כל תחום נושא או מידע שאותו אתם צריכים על בסיס קבוע יכול לקבל משמעות גבוהה בכלי זה. דרך הרשמה קצרה לכלי גוגל במידה ואתם לא מנויים תוכלו לקבל התראות על מגוון רחב של תחומים, נושאים ועוד … בקלילות תוכלו להכניס מילות חיפוש ותגיות תוכן ובאותה קלילות אם התוכן אינו רלוונטי עוד  תוכלו להסיר את ההגדרות. אתם יכולים לקבל את המידע ישירות לתיבת המייל שלכם או לחילופין לקבוע שתקבלו אותו ישירות לגוגל Reader שלכם ותיכף נדבר עליו בהרחבה …

Google reader מבחינתי זהו המנוע האולטימטיבי היום למקורות מידע, אמנם לא מאוד מפותח ועם המון בעיות חזותיות שאותי אישית תמיד מעניינות, אבל אין ספק שזהו כלי מצויין ואף הכרחי. בהגדרות פשוטות שלכם בחשבון הגוגל שלכם תוכלו להחליט ולבקש ממנו לערוך חיפוש על פי כתובות דומיין של אתרים אותם אתם מעוניינים לקרוא באופן קבוע, על ידי בחירת תגיות וקטגוריות נושא מתחומים שונים אותם הוא יחתוך לכם וייתן לכם המלצות כאופציה. המתחם ניתן לשינוי מהיר ברמת הגדרות התוכן תוכלו להוסיף ולהסיר הכול תוך כדי תנועה. אני אישית פותחת את הבוקר וסוגרת את היום עם הכלי הזה מסתכלת על אלפי ההמלצות שאני מקבלת לקריאה (הגזמתי בפראות עם הנושאים אותם ביקשתי לקבל) כדאי לכם מאוד לסגל התנהגות צרכנית של קריאת תכנים דרך הכלי הזה והיו בטוחים שהוא יפתיע אתכם באופן קבוע.

Technorati אם אתם לא מכירים ולא הייתם כאן בעבר זהו מקור ששווה קפיצה, ובעיקר מתחם בלוגוספרייה ענקי הכולל בתוכו כמות עצומה של בלוגים איכותיים בנושאים שונים לרבות חדשנות, טכנולוגיה, ספורט, פוליטיקה ועסקים. אחת ליום המתחם מדרג את 100 הבלוגים המובילים וניתן לקבל דרך ההמלצות רעיונות למתחמי “ספירייה” אליהם כדאי לכם להתחבר ובעקבות זאת לקבל מהם תכנים באופן קבוע.  גם במתחם זה ניתן לערוך חיפושי תוכן והצלבות בקלות ברמה מאוד איכותית.

Digg נכון שמאז שיש לנו את Twitter מתברר כי הערך המוסף של מתחם זה ירד באופן משמעותי, בהם מבחינת ההתנהגות הצרכנית אופי הפעילות די דומה. עדיין פעמים רבות ניתן לחתוך פה תכנים מעולים ואיכותיים ושווה לחפש מידע גם כאן.  Digg הוא אתר גדול המאחד בתוכו חדשות על בסיס תוכן גולשים בלבד. הגולשים מתייגים תכנים שונים בתחומי עניין מרובים על פי הגדרות המערכת של המתחם ומעלים לינקים והמלצות לכתבות שתמצאו בהן עניין, מאמרים, סרטים ועוד … הוא בעל מנוע חיפוש איכותי עם חיתוך מאוד מדויק לתוכן אותו אתם רוצים להשיג ורצוי להשקיע בו זמן ולהתמיד בבדיקה של היכולות המתאימות לכם.

Techcrunch מתחם בלוגינג עצום הכולל בתוכו סקירה מקיפה ויומיומית על עולם הטכנולוגיה, כבר מזמן הוא נחשב לאחד ממתחמי המדיה החברתית הגדולים והמשמעותיים ותוקף המידע שעולה בו כבר מקביל בהשוואה לערך של תוכן מערכת חדשותית. טבעי שהוא מקבל התייחסות מאוד יוקרתית מטעם כל גופי המדיה המסורתית המצטטים חומרים ותכנים העולים במתחם זה. לכל מי שמתעניין בעולם של טכנולוגיה, חדשנות ובפרט אינטרנט כדאי מאוד להתחבר לווריד.

Mashable מעבר למנועי חיפוש חשוב שתסגלו לכם בצרכנות המידע שלכם איתור של לוקיישנים גדולים כמו פורטלי תוכן סביב עולם ספציפי אליו אתם מתחברים. אני באופן אישי מתעניינת בשיווק, מיתוג, אסטרטגיה ומדיה חברתית. אחד המקומות המשמעותיים בהם ניתן לקבל הדרכה החל ברמה הטקטית ועד לרמה האסטרטגית הוא אכן האתר הזה. מומלץ ליצר לעצמכם List של כמה אתרים נבחרים מהם תקבלו עדכונים בשיטת הGoogel Reader ושם תוכלו מצידכם לשאוב מידע מעניין ומלמד על התחום שבו אתם עוסקים.

Social Media Today בהמשך להמלצה הקודמת גם מתחם זה מאגד כותבים מצוינים. מדי יום עולה  בו מספר לא מבוטל של פוסטים ומאמרים על עולם המדיה החברתית ועל שיווק בכלל.אישית אני מנויה לאתר זה וקוראת באדיקות את התכנים השונים העולים בו.

קיים מגוון מנועי חיפוש קטנים המשמשים לחיפוש נקודתי של תכנים העולים בעיקר בעולם המדיה החברתית, טוב לאמץ כמה מאלו ולהיכנס כהרגל קבוע. על אחת כמה וכמה בשביל שתהיו מודעים למה אומרים על המותג או על החברה שלכם ובנוסף ככלי לגילוי תכנים העולים על ידי הגולשים עצמם. צירפתי לכם כאן שלושה מעניינים ופחות מוכרים מקווה שיועילו לכם ויתנו לכם דחיפה ברמה איכותית למציאת התכנים אותם תיזדקקו :  Boardtracker  Boardreader Backtype .

המנוע האחרון אותו למעשה ציינתי בהתחלה הוא מנוע הסקרנות אין חברה בעולם לא Googel ולא מיקרוסופט שיכולות לייצר את המנוע הזה. המנוע הזה כולל קומפוננטים של ערנות, רצון לדעת, רצון לשמוע ולהקשיב ולא רק לשדר. תכונת הסקרנות גורמת לכל אחד מאיתנו להגיע למקומות רחוקים במידע אותו אנחנו סופחים על הדרך… סקרנות כוללת גם למשל מעקב אחרי טוויטרים מעניינים וכניסה לכרטיסיות של נעקבים ומשם לאתרים, ידיעות , מאמרים ועוד … כל אלה עוזרים לנו למצוא את הדבר שמעניין אותנו. ההפתעות בדרך הן גדולות ולא עובר יום שאני לא אומרת לעצמי בסופו של יום שלמדתי הרבה יותר ממה שציפיתי ושלמדתי גם המון דברים שממש לא התכוונתי ללמוד, אבל אין ספק שמתישהו בדרך שלי הם יעזרו לי ויתרמו לי.

צירפתי לכם הרצאה על כוחו של המידע ברשת סביב עולם המדיה החברתית. תמצאו פה גם נקודת מבט סקרנית וראיית עולם מעניינת. ההרצאה לקוחה מTed ממש ממליצה לכם לראות :

הפוסט הבא ידבר על סוגיית הזמן שאותו אנחנו משקיעים במדיה חברתית ואיך ניתן לחלק אותו בחוכמה ולייצר תוכנית עבודה נכונה שמותאמת לצרכים שלנו על פי מידה. פוסט לאחריו ידבר על ההבדל בהתייחסות למדיום בין שכירים לעצמאיים ולאחריו אחזור כמובטח לפוסט השלישי בסדרת מדינת Facebook. מקווה שנהניתם, אשמח מאוד לקבל תגובות הארות , הערות ותוספות.

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

52 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.