אני עוקבת אחרי Fred Wilson כבר שנים רבות בTwitter, אני חושבת שהוא בין היוזרים הראשונים שבכלל התחלתי לעקוב אחריהם אי שם בשנת 2007. אין ספק שהוא דמות מעניינת ומובילה בתחום הזה של עולם הדיגיטל וההתפתחות שלו- ויש לו חלק נכבד בחדירה של הטכנולוגיות אל חיינו- בעיקר בכל הקשור לעולם הסושייל. הוא משקיע בחברות כדוגמת Kickstarter וכן בTwitter והוא שופע תובנות משמעותיות שניתן לכלול ב”שק כלי העבודה שלנו”.
הפוסט הזה יסוב סביב ההרצאה שלו בכנס– Le Web Paris 2013– וכמו תמיד אוסיף לכם גם את ההרצאה המקורית על מנת שתוכלו לבחור מתוכה את הדגשים המתאימים לעסק שלכם. ברשומה הנוכחית אשטח בפניכם כמה תובנות עיקריות שאני לקחתי, ונראה לי שחשוב לשים עליהן את האצבע וללחוץ על כפתור הPlay. קראתי לפוסט בשם “מגמות אפקטיביות” כי זוהי מהות ההרצאה של פרד : מדובר בצפי שלו לעשר השנים הקרובות מתוך פרספקטיבה עסקית, עם הסבר על איך הוא מקבל החלטות על השקעות, יזמות ותכנון עתידי. הוא מתמקד בצורה מושכלת בסימנים שמגדירים את מה שאנחנו בתור אנשים עושים כיום בשונה מבעבר, ועל סמך המצפנים הללו הוא למעשה קובע את הראייה שלו קדימה.
כשפרד מסתכל על העתיד- ומשער איך הוא ייראה, הוא סוקר מגה מגמות, בבחינת מגמות ה”מאקרו”- ולפיהן הוא יודע להמליץ במה כדאי להשקיע. שימו לב עד כמה חשובה הסגולה הזאת : להגדיר קודם כל את שטחי החיים שעוברים שינוי משמעותי, ועל פיהם לנהל את מערכת היחסים העסקית שקובעת את הערך של החברה שלכם אל מול בסיס הלקוחות שלכם. פרד לא רואה בטכנולוגיות את העוגן העיקרי שיקבע את המגמה- למרות שהן מאוד חשובות בעיניו. המבט שלו ממוקד יותר על התנהגותם של האנשים, הוא מסתכל על טרנדים שמגדירים מה קורה עם החברה, מה קורה עם האנשים, איך הם מגיבים ומתנהגים. כפי שציינתי- הטכנולוגיות משמעותיות בעיניו אבל האופן שבו הן מופעלות בידי האנשים יותר חשוב. נקודת המוצא שלו ממוקדת בנטיותיהם של האנשים ושל החברה. מפרספקטיבה זו פרד מציב שלושה מצפנים עיקריים שמגדירים בעיניו את המגה מגמות.
המצפנים הם :
המעבר מההיררכיה הבירוקרטית אל טכנולוגיות ששוברות אותה– בעיניים של פרד הטכנולוגיות גוררות שינוי משמעותי כי הן מאפשרות שבירה של המערכת ההיררכית הידועה בעולם העסקי, כולל כל מה שקשור בתפוצה התקשורתית. העברת המוקד אל הטכנולוגיות שינתה את הדרך בה העולם העסקי מתנהל, כאשר עד כה היה כבול על ידי היררכיה מאוד ברורה בעוד שהטכנולוגיות מאפשרות את המעבר לדמוקרטיזציה של התקשורת ולטרנסאקציות מסוג חדש ורענן- שמתקיימות בסביבה הדיגיטלית. זהו עידן שבו המידע הוא הגורם הדומיננטי, ועל פיו טכנולוגיות הנטוורק מגדירות מחדש את הצורה שבה העניינים מתנהלים. Twitter למשל שוברת לחלוטין את הדרך בה התקשורת מתפקדת : הקוטביות המעמדית נעשית שטוחה והכול מהיר יותר ונגיש לכולם. המצב בו המידע עבר דרך צינורות היררכיים- עובר מהפך משמעותי ממצב בו התקשורת הייתה צריכה לעבור מקצה הפירמידה של ההחלטות אל הקצה שבו האנשים”הפשוטים” נמצאים השתנה- וכיום אנחנו בעידן של שיטוח המסר בו אדם לאדם מעביר אינפורמציה ללא מתווכים. באופן זה- עולם התקשורת החדש הופך את כולנו לעיתונאים, והקהל הוא שמחליט מה מעניין כי הוא בעל הכוח שמסוגל להעביר הלאה את המסר, מצב זה משנה את פני התעשייה הזו וגורם לDisruption הלכה למעשה.
אנחנו פוגשים את הטרנד של שבירת ההיררכיה גם במקומות נוספים מחוץ לעולם התקשורת, כמו בתחום עסקי המלונאות והתיירות עם Airbnb , ובתחום היזמות עם קיקסטארטר. לדעתו- זוהי רק תחילתה של הדרך החדשה וקצהו הראשוני של השינוי שיתחולל בשנים הקרובות. אני אגב מוסיפה שבמציאות של היום, כשכל כך קל להגדיר מחדש מהו ערך, מה מעורר אמון ומה משפיע לטובה על יחסי הגומלין עם הלקוח, הודות לאמצעי הנטוורק והטכנולוגיות המשוכללות זה כפי הנראה ייקח הרבה פחות מעשר שנים. המערכת הטכנולוגית “התחממה” בידיים שלנו ואנו מוכנים לבטוח בה ובכל יזמות חדשה שנוצרת סביבה ולכן האנשים יהיו הזָרָז האמיתי.
Unbundling- בהסתכלות של פרד קדימה על השנים הקרובות הוא מסיק שבסופו של דבר הכל יהיה משוחרר מכבלי העסקאות לטווח ארוך. השינוי יחלחל לעומק והוא יגע בדרך שבה מוצרים ושירותים מגיעים אל האקו סיסטם ופוגשים את הצרכנים. בעולם הסחר שקדם להתפתחות הטכנולוגיה ולנטוורק היה קשה לְמַדַי להעביר מוצרים ממקום למקום, התלות בתקשורת עלתה כסף רב, ועל גבי האילוצים הללו נבנתה תפישת הבנדלינג. ואילו בעולם החדש של האיקומרס והאינטרנט הכל הרבה יותר נגיש ואנחנו יכולים ליהנות ולקנות רק את מה שנחוץ. הטכנולוגיה מייצרת תשתית חדשה עם מסלול צרכנות חדש. תחומי סחר שונים מסוגלים לפתח מוצרים ושירותים שמושתתים על Unbundling כי כיום ניתן לייצר שירותים רזים יותר ומדויקים יותר, שמאפשרים לצרכנים לקנות על פי מידה. שירותים ומוצרים של העתיד (ובחלקם כבר היום) יהיו הרבה יותר à la carte- הזמנה מותאמת על פי הצורך!
המעבר החד למובייל והעובדה שאנחנו כל הזמן מחוברים– זהו הטרנד האחרון והמשמעותי שאמנם נשמע די טריוויאלי אבל הוא משפיע מהותית על הדרך בה אנשים מנהלים את חייהם השוטפים, המובייל הוא “השולט בכיפה”, כולנו מחוברים ועושים דרכו את כל הנדרש לנו. המובייל הפך למרכז עולמנו. אנחנו יכולים לעשות כמעט הכל במובייל, בסלולר שלנו. הוא נמצא עלינו כל הזמן ויש מקומות ברחבי העולם שבהם הסלולר בעצם נחשב לכלי התקשורת הראשון והמרכזי, והוא זה שמחבר אותם בלעדית אל האחרים. כולנו מחוברים זה לזה כל הזמן ושירותים שלמים הוקמו על תשתית המובייל כשבלעדיו כלל לא היו יכולים להתקיים. המובייל יכניס לחיינו שינויים משמעותיים בעיקר סביב כסף שיהפוך לדיגיטלי בדמות הארנק הדיגיטלי, והוא יגדיר מחדש את משמעות הכסף בחיינו השוטפים. הערך הכספי יתגלם במובייל ובסופו של דבר אנחנו נשלם דרכו על הכל- עובדה זו מזיזה את העולם העסקי, את עולם הסחר אל מדף חדש – מדף דיגיטלי שזמין לנו בכל זמן דרך המסך הקטן.
מילת סיכום. אלו היו הדברים החשובים שלקחתי אישית מההרצאה של פרד, ולדעתי ההצבעה על שלושת המגמות והמצפנים שנחשבים בעיניו כזרזים שישנו את חיינו- צריכה לעניין כל עסק ועסק. אני מעודדת אתכם להיכנס לסרטון ההרצאה שלו אותו צירפתי לכם בתחתית הרשומה על מנת שתמצאו דברים נוספים שאותם לא מניתי בפוסט זה. מקווה שגם אתם התעשרתם מהחשיבה הייחודית והמעניינת של האיש הזה ושהדברים יעזרו לכם למקד את הפעילות שלכם בדרככם העסקית.