אני מודה שנושא ה- Storytelling עליו מדבר הפוסט הזה– כפי שהוא עלה בכנס לה ווב, מרתק אותי מאוד. פוסט זה ממשיך סדרת תכנים על- Le Web Paris 2014 סדרה בה אני מתכוונת להעביר לכם כמה מהתובנות המשמעותיות והנושאים עליהם ראוי להתעכב, כולל תיאור הדוברים הבכירים של הכנס.
הפעם, אני רוצה לדבר איתכם על הנושא תוכן ואיקומרס- שהוצג באחד ממופעי התוכן היותר איכותיים של הועידה הזו. אחת האמירות ששמעתי בועידה סביב עתידו של הקומרס היתה היפותזה שניזרקה לאוויר- ולפיה נראה בעתיד הרבה יותר מהילה של הגשת סיפורים- סטוריטֶלינג בתחום הקומרס. חישבו על זאת כתוספת של שכבת מידע עשירה שמעבירה לגולשים הסבר מפורט על המוצרים, על מקורו ומרכיביו של המוצר, ועל האנשים שמאחורי הקלעים . חשוב להבין כי אנחנו חיים בתקופה בה ישנו דור חדש של אנשים- זהו דור שמאופיין בשקיפות ורוצה לדעת מאיפה הדברים מגיעים וללמוד עליהם יותר, לכן הממד הסיפורי כבר לא יכול להישאר רק על עטיפת המארז החיצונית אלא הוא חייב לקבל ביטוי בצמוד לכל פיסת מידע ובכך ליצור בידול.
Zady– הוא דוגמא טובה מאוד לכך- אתר סחר אלקטרוני מיוחד שעושה אגריגציה לעשרות מותגים, הוא משווק את המוצרים שלהם תחת אסטרטגיית תוכן ייחודית שבמהותה מושתתת על עקרון השקיפות. הדבר חל על הזרמת מידע, חשיפה של תכנים הכוללת התמקדות במוצאם של המוצרים ושל האנשים שעומדים מאחורי הפקת המוצרים. בZady מאמינים שצריך להזרים פרטים מועילים לתכנים ולסיפורים על כל מוצר ועל כל מידע שמוצג בפלטפורמת איקומרס שכן הצעירים של היום- דור הY- דור הMillennials, הם דור שאָמוּן על עקרון השקיפות והם מצפים ממותגים לנהוג כך. זה מה שמאפשר למותג שעובד במרחבי אוקיינוס כל כך אדום של סחר אלקטרני ליצור בידול ולעמוד איתן בתחרות עם המון המתחרים ולמעשה לעצב מרחב אוקיינוס כחול בתוך האדום. בZady מאמינים שעתידו של האיקומרס הוא ביכולת לדעת לספר סיפורים, בסטוריטלינג.
האתר נוקט באסטרטגיה ברורה וממוקדת על קהל היעד של דור הmillennials. לכן, הודות להתמקדות בקהל יעד ספציפי, הם מסוגלים לבחון היטב את טיפוס הקונה הדיגיטלי הרלוונטי שלהם, למשל- מה חשוב לו ואיך הוא היה רוצה לרכוש און ליינית, אילו דברים ישפיעו עליו ומה לא יהיה לרוחו. עוד מרכיב שנכנס אל תוך הסיפור של האתר הינו האלמנט של האימפקט החברתי, מותגים שנכנסים לאגריגציה של האתר מאופיינים ככאלו שמחזיקים- אג’נדה חברתית ורצון עז ליצור אימפקט טוב על איכות חיינו. צעד זה הוא כשלעצמו מחזק את היכולת של האתר לספר סיפור מבדל ומושך קהל מסויים, שהעובדה הזו חשובה עבורו ותקבע באם ירכוש במקום זה או אחר.
האיקומרס עובר יותר ויותר למובייל- אנחנו נמצאים בתהליך אבולוציוני מתמשך לגבי השימוש במובייל כמכשיר לקניה: לפני שנתיים זה הגיע לעשרה אחוז, בשנה שעברה לעשרים אחוז, ובערך בכל חג מולד זה מכפיל את עצמו. המובייל משבש את התעשייה המסורתית של הסחר- וכיום ישנם אתרי סחר שמוכרים יותר מחמישים אחוז דרך המובייל. הצרכן, כידוע, השתנה ביחס למה שהיכרנו עד כה- הוא משנה את ההתנהגות שלו וצריך לדעת להתאים את התוכן ואת הסיפור בהתאם. בנקודה הזו צריך לקחת בחשבון שמתוך אותה העדפה של מספר הסיפורים במפת האיקומרס, אם העין של הגולשים עוברת למובייל, וגם כפתור הקנייה מעתיק דירה למסך הסלולר, הרי הסיפור צריך להיות מסופר באופן ייחודי וחכם גם למסך זה. לא כל שכן כאשר הפורמאט בו מוגש התוכן קיבל צורה שונה ונדרשת חשיבה איכותית על סוג המידע שמוצף וההקשר הישיר שלו לצרכים של הלקוח.
החשיבה הזו על עליית קרנם של מספרי הסיפורים- יכולה להתפתח למקומות לא צפויים שלא בהכרח חשבתם עליהם. אתר Made.com למשל מוקדש לריהוט יוקרתי, שמאפשר לכל הרוכשים באתר להיות נגישים למפה שמראה להם אנשים שכבר רכשו באותו אתר, ומאפשרת להם להיות בקשר עם הרוכשים הקודמים. הרובד החברתי הזה מעיד משהו משמעותי על האתר ועל כוונותיו הרציניות, כמו גם על המוכנות שלו לעמוד מאחורי המסר של עקרון השקיפות. המפה בעיני מייצגת חלק ניכבד מהדרך של Made לספר את הסיפור ואף להוסיף לו את הדינאמיקה של Walk the Talk- לאיכות המוצרים והשירותים של האתר. החזון של לי נינג הבעלים של האתר הוא חזון עתידני שלפיו האנשים יוכלו ממש לגשת ולראות רהיטים שנרכשו דרך האתר בתוך בתי הרוכשים עצמם ובכך להפוך את הבתים שלהם לShowroom הגדול ביותר, או כפי שמנחת הפאנל אומרת- זה הצעד הבא בכלכלת השיתוף.
שוק מוצרי היוקרה, הפרימיום, השתנה בשנים האחרונות, ותפס מקום מכובד ובולט בתחום האיקומרס, אם בעבר התמקדו ברכישה ברשת סביב מחיר, מבצע והזדמנות- כיום המיקוד משתנה, וישנה אפשרות אחרת לגמרי לספק שירותים שונים כשירותי פרימיום שיוצרים בידול ותעדוף לרכוש מהרשת. שירות כזה למשל תוכלו למצוא בMade- שמחליפים את הקולקציה שלהם באתר כל שבועיים (מה שמעולם לא היה יכול לקרות בחנות הפיזית- בה מתחלפת התצוגה אחת לשלושה חודשים בממוצע). התוכן שנמצא בתצוגה נקבע על פי הביקוש והעניין של האנשים ובכך למעשה אנחנו הגולשים תורמים לקידום האתר ועוזרים לו לספר סיפור יותר נכון ומדויק. מוצרי יוקרה חייבים להתמקצע במשימה לעשות הכל יותר טוב בעולם האיקומרס: שירותים יותר מהירים, משלוחים יותר מהירים, אריזה טובה יותר וצילומים טובים יותר באתר. סך כל הפעולות הללו משפיע בסופו של דבר על הרושם שהסיפור הותיר על האחרים והיכולת של מותגים לבדל את עצמם על מגרש המחיר.
מילת סיכום, הגענו לעידן חדש בו הדיגיטל מקבל אופי ידידותי עם קצוות מעוגלים יותר, וצריך לדעת לעבוד בצורה חכמה על העברת כל העושר הטמון במידע ועל הדרך בה הסיפור מוגש כך שיתקבל על לב אל האנשים ויוסיף רובד של עניין לחיים השוטפים. הקומרס, כפי שאנחנו מכירים אותו חייב לעבור אבולוציה לקראת הפקת חוויה דיגיטלית בצורה אטרקטיבית ממש כמו בעולם הפיזי. ברם לא הכל מתחיל ונגמר בפרפורמנס, טירגוט ופיקסול: בכדי שהגולשים יתחברו באמת מן ההכרח להכניס ארומה של חוויה עמוקה, לברור מידע שמעורר רגש ולגלות התייחסות רצינית לפורמאט דרכו אתם בוחרים להגיש את המסר.
מתחת לפסקה זו צירפתי לכם את הפאנל בו מדברים על האתר- Zady, על מנת שתוכלו לצלול אליו בעצמכם.
צירפתי לכאן את הפאנל המלא על האיקומרס על מנת שתוכלו לצפות בו במו עיניכם.