Le Web 2014 | The Reinvention of Healthcare

le web

כפי שציינתי כבר בפוסטים קודמים שלי בסדרת :  Le Web Paris 2014נושא איכות החיים ובריאות החיים- שמקודמים באמצעות הדיגיטל הוא נושא חם שעלה בכנס לא מעט פעמים. בריאות בחיבור דיגיטלי או הרעיון של שמירה על הבריאות באמצעות כלים דיגיטליים- הבשיל עד למקומה המכובד והפכה משיחת הבאאז למציאות מקובלת, שתוגדר כנקודת מפנה משנת 2015 והלאה. 

כמובן שמדובר גם בתפיסה עסקית חדשה- מקום ממנו יכולים להגיע עסקים חדשים לגמרי, ההזדמנות הזו של מערכת בריאות דיגיטלית מוגדרת על ידי הדוברים בפאנל כ-Ginormous- כלומר כהזדמנות עסקית ענקית בכל קנה מידה אפשרי. מדובר על תעשיה שמגלגלת כבר בפתח השנה הבאה 4 טריליון דולרים. הסיבה לכך שמצב זה הגיע לנקודת מפנה דווקא עכשיו נעוצה באבולוציה המהירה של טכנולוגיות משוכללות, של IT- מובייל, ענן, ביג דטה, סנסורים. כל אלו למעשה מבטיחים את האפקט הנכון לשגשוג תעשיה מתקדמת כמו תעשיית הבריאות, שיכולה בהחלט להרוויח מכך ולטפח הלכה למעשה שירותים ופתרונות מבוססי אותם טרנדים עולמיים בתחומים הטכנולוגיים

hel22

יש לקחת בחשבון שמעבר ליכולות הטכנולוגיות המתפתתחות-חל שינוי במאפייני הדורות. מצד אחד הדור שנעשה מבוגר יותר ויותר וזקוק לפתרונות חכמים בעולם של רפואה, אך הוא נתמך מצד שני בדור הצעיר של ילדי הMillennials, בניהם של אותם מבוגרים- והללו מצפים לפתרונות שיָקֵלו עליהם לתחזק את בריאות הוריהם ביתר קלות לכל מעשה שנדרש-On Demand. מצפות לנו ללא ספק הרבה מאוד הזדמנויות והרבה מאוד מיזמי חדשנות בתחום הבריאות המונעת על ידי הדיגיטל. צצות המון חברות שמשווקות את הפתרונות שלהן בכל רחבי העולם, ובמקביל מופיעים עוד ועוד משקיעים אשר אורבים לפתרונות הללו בתשומת לב רבה. תחום המחשוב הלביש והסנסוריזציה שמשתלבת במגמת האינטרנט של הדברים- גם הם הביאו לפריחה של פתרונות מתוך גישה יסודית לגבי הגדרה מחודשת של עצם מושג הבריאות, והאם סדר העניינים המקובל לא צריך להשתנות ? מדובר בטיפוח רפואה מונעת- לעומת רפואה דחופה.

דניאל קראפט– מומחה לתחום ומרצה בMIT, בהופעתו המסחררת בכנס, העביר הרצאה (אותה צירפתי לכם לתחתית הרשומה) שבה שטף אותנו בשפע תובנות על המגמה הזו. הוא התייחס בעיקר לציפייה שבריאות שמתוחזקת באמצעות דיגיטל תהפוך לגורם משמעותי עבורנו גם ברמת השקעות עתידיות וגם באופן שזה ישפיע על כל אחד ואחד מאיתנו. כדי להבהיר לאן העולם יתפתח באמצעות אותן השקעות דניאל טוען שבמהותה מערכת הבריאות המקובלת לא עובדת נכון- לאור שפע הכלים והאפשרויות שקיימות כיום. מה שקובע לפי תפיסתו המעמיקה הוא שעלינו לזוז קדימה לחשיבה “בריאה” על מחלות, כלומר לחשיבה על מניעת מחלות. תפיסה אקטיבית כזו מטפחת את תחזוקת הגוף שלנו כדי להשביח כתוצאה מכך את איכות החיים ואת מצב הבריאות שלנו. כיום הלופ של המידע קטוע ואין מספיק מוּדעוּת לַקשר בין הרגלינו לבין השלכותיהם על רמת הבריאות שלנו, אך מרגע שנהיה מחוברים יתגלה הַקשר הישיר לעשייה היומיומית שלנו.אותה דטה שמשקפת את פעולותינו יכולה להפוך לכלי עבודה שמנסח במדויק את הפתרונות ואת האינסייטים הנחוצים לפעולה מונעת- מתוך יוזמה ואיכפתיות במקום תגובה פאסיבית שמנסה להציל את המצב בשעת חרום.

he4

זה הזמן לחשוב מחדש על כל תעשיית הבריאות, ואכן הטכנולוגיה המתקדמת והתפשטות השימוש בכלי הדיגיטל יכולים לתרום חלק מאוד משמעותי בשינוי הזה ולהעתיקו למקום הנכון. עוד שינוי שצריך לשים אליו לב בתוך המהפך הגדול עליו דניאל מדבר- הוא הצורך לקבוע מי למעשה הבעלים המופקד על הבריאות שלנו ? הרעיון העדכני הוא שכמו בהרבה תחומים אחרים שבהם הכוח עבר מהמוסדות הרשמיים אל יחידים- כך גם כאן, ככל שנלמד איך להשתמש בכלים ובשיטות חדשות נפתח למעשה יכולות שלא היו לנו בעבר כדי לשלוט במצב הבריאות שלנו ללא התלות ברופא כמי שמחזיק בלעדית במידע הרפואי עלינו ובידו השליטה על איכות חיינו. התרופה החדשה נמצאת בידינו- הלקוחות המועצמים שמבינים בכל נושאי הגוף ומסוגלים להשתמש בידע הזה לטובתם. אנחנו עצמנו הופכים להיות המנכ”ל המוצהר של הבריאות שלנו הלכה למעשה.

he5

עוד עובדה חשובה עליה צריך להסתכל– היא שמיום ליום הכוח המקוּוָן הולך ומתקרב אל הגוף שלנו. אם בעבר כוח המחשוב היה מרוכז באימייל, ואחר כך עבר לאייפון- הרי עכשיו הוא עובר לApple Watch, אשר צמוד ממש לגוף שלנו. הסמארטפונים וכל שלוחותיהם הופכים להיות לפלטפורמות בריאות שמספקות שירותי אבחון, ולופים של פידבק, ודטה, וכן מערכי תבונה מלאכותית.

חשבו על כך שתעשיות שלמות המציאו את עצמן מחדש, והרי כל מה שחשבנו לגביהן בעבר כבר אינו רלוונטי לקיומן כיום. הדבר חל על קשת רחבה של תחומי החיים, החל בתעשיית הספרים, השכרת הוידיאו, הזמנת מוניות, ועד שיטות התשלום ועוד ועוד. ברוח זאת גם תעשיית הבריאות יכולה להרוויח מהתמורות של הטכנולוגיה ועל סמך אותה תשתית ששינתה תעשיות מסורתיות שנהגו כדרכן מאות בשנים, ניתן להזיז את הפוקוס מחשיבה על החולה לחשיבה על הבריא, מחשיבה פאסיבית שנישענת על אחריות חיצונית לתפיסה של אחריות אישית.

he6

אין מניעה למשל שאותה דרגת הצלחה שאנחנו רואים בתחום המוניות– עם הופעת השיטה העממית של Uber (או גט טקסי הישראלית)  לא תשחזר את עצמה גם בתעשיית הבריאות בה הטכנולוגיה תשמש כאנאייבלר שמחבר בין צרכי היחיד לבין נותני שירותים- כדי לקצר תהליכים ולהפוך את הרעיון למשהו הרבה יותר נגיש, נוח, קל לאיתור ולניטור. כלי הדיגיטל שמזומנים לנו בכל עת, הופכים לכלי חיוני שמספק את התרופה המיטבית מכוח עצמנו, שכן אם נישן טוב יותר, נאזן את עצמנו במינונים נכונים בתחום התזונה והפעילות הגופנית נוכל לשנות מקצה לקצה את רמת הבריאות שלנו. הפיתוחים הללו מנטרים את מצב השינה שלנו ואת דופק הלב וכן מוכנים לספק לנו גישה לדטה שאינה חשופה בפנינו בשיטת הרפואה המסורתית- כך שנוכל להכיר את עצמנו טוב יותר.

he7

חברות ענק טכנולוגיות כדוגמת גוגל– הופכות להיות ל”מנצחים על מצב בריאותנו בעתיד”. הן נגשות לנושא בצורה אחרת לגמרי ומביאות פתרונות מקוריים לחלוטין. לטענת דניאל מובטח שחברות טכנולוגיה בעתיד תהיינה הצוות הרפואי שלנו. האלגוריתם יהפוך לרופא ולא האנשים. דניאל גם מחדד בצורה משמעותית את נושא הדטה שמוזרמת דרך ככל הכלים הללו, הוא מדגיש בחוכמה רבה שאיננו זקוקים לערמות של נתונים, שיוזרמו בשטף של דטה לשם הדטה כשלעצמה. דטהבפני עצמה אינה משרתת דבר. עיקר הרעיון הוא להיות חשוף לכלים שמסננים לנו את הדטה הכי חיונית והכי מועילה לקידום איכות חיינו. הכלים הללו יאותתו לנו כשקורה לנו דבר מה במערכת הגופנית, וידאגו לכוון אותנו לטיפול ההולם, ממש כפי שאנחנו מזדרזים לטפל בנורה אדומה שנדלקת לנו בדאשבורד של הרכב- כך שנהיה פרואקטיביים לגבי הבריאות שלנו עם מנחים מומחים שיתפקדו ממש כמו GPS או Google Now של גופֵנו.

he8

תחשבו על התמונה העתידית,שבה תוכלו לראות את עצמכם בעוד כמה שנים דרך כלים דיגיטליים ולהבין את ההשלכות של הפעולות שאתם עושים היום על המציאות של המחר, באמצעות טכנולוגיות כמו אוגמנטד ריאליטי ומציאות וירטואלית. תוכלו לראות למשל מה הן ההשפעות של שימוש יתר ברשתות חברתיות או של אכילה מופרזת וכמו כן תוכלו להחשף לתוצאות המומחשות על גופכם כתוצאה מאכילה מאוזנת. כל הכלים הללו יכשירו עבורכם את הרקע לתובנות משמעותיות שיגרמו הלכה למעשה לשינוי בדפוסי התנהגות ניפסדים !

מילת סיכום– צירפתי לכם את הפאנל המלא הכולל את ההרצאות ואת השולחן העגול שנערך בנושא. אישית מצאתי בסשן הזה את אחד האירועים המשמעותיים ביותר שגרמו לי לחשוב שעות נוספות תוך כדי ואחרי הכנס. למעשה, אני עדיין עוסקת ב”גלגול” אותן מחשבות בראשי, ותהיו בטוחים שהכיוון הזה יעצב את דרכי בהמשך, כדי לגלות את כל צפונותיו בשנת הפעילות הבאה. אין לי ספק שנפתח לי צוהר רחב בכל הקשור לחיבור בין בריאות, דיגיטל וכלכלה חדשה לבין הזדמנויות עסקיות חדשות שנוצרות מעצם החיבור.

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

Leave a Reply

Your email address will not be published.