הסרטון הזה- אותו מיקמתי לכם בתחילת הרשומה, למעשה אומר הכל. Push For Pizza- אפליקציה שמאפשרת לכם להזמין פיצה בלחיצת כפתור אחת בסלולר. התפישה הזו של On Demand Economy יושבת על העיקרון שהמוצר עצמו הוא בבחינת שירות- דרך טכנולוגיה אשר מפשטת את החיבור בין הצורך ובין מי שמסוגל לענות על צורך. אבל על מנת שהדבר באמת יקרה צריך לדעת איך לתת שירות, כי למעשה- המוצר שהופך להיות השירות, הופך להיות לקומודטי האמיתי.
רבים מדברים על הצדדים הפחות טובים של- On Demand Economy וברורה לי הטענה שבדרך הזו אנחנו עלולים להתנוון- מֵאַחַר שכיום מתקיימים יותר ויותר שירותים דרך פלטפורמות דיגיטליות שנועדו לקצר את זמן ביצוע המשימות- המצב עשוי להידרדר ולהרגיל אותנו לעצלות ול”פינוק”, לעומת זאת אני כהרגלי מעדיפה להסתכל על הצדדים הטובים של הדבר- ולהשאיר לאחרים לנתח את מה שלא, ולכן ברשומה הזו אספר לכם על המגמה ואתן לכם לבחור מה אתם חושבים עליה.
אין לי ספק שהמציאות הזו, של On Demand Economy רק תתפתח ותגדל, ובשנים הבאות נקבל יותר ויותר שירותים על פי דרישה. בעיני- כל חברה, גם אם אינה ספקית של שירותים במהותה, צריכה לחשוב על הדרך הטובה לפלס את דרכה למציאות המתקדמת בה היא הופכת שירותים למוצרים לכל דבר ודבר. הפלטפורמה הדיגיטלית והעובדה שאנשים משתמשים במובייל שלהם כל הזמן, מזמנות לכל המעוניין למתוח את החיבורים ולשכלל את היכולת ליצור תשתית עסקים שמתפקדת יפה מול צרכי האנשים. על מנת שהדברים ייעשו בצורה סימלסית, עליהם להתכתב עם המקום והזמן בו האדם זקוק לשירות מוגדר שעליו הוא מוכן לשלם. הפוסט הזה יהווה סקירה כללית על הרעיון יחד עם דוגמאות והרחבות. מצידי אני מבטיחה לשתול את האמירות סביב הרעיון גם בהמשך הדרך על מנת שיהיה לכם ברור איפה זה פוגש אתכם.
The On Demand Economy– זוהי ההגדרה לשיטה של שירותים מגוונים שפיתחו בין היתר חברות טכנולוגיות על מנת לספק את צרכי הלקוחות- באמצעות פלטפורמות דיגיטליות. גם בהספקה מיידית של צרכים מבוססים מוצרים וכן שירותים. למעשה מדובר בשרשרת אספקה מבוססת כלים העושים שימוש בשכבה דיגיטלית- שנוספת לשירותים ולתשתית קיימת. המהפך הכלכלי של שיטה זאת נובע מהמגמה המסתמנת בשינוי ההתנהגות של האנשים בכל העולם ובדרך בה הם צורכים. מספר החברות, הקטגוריות והתעשיות שקשורות למגמה הזו רק גדל כל הזמן בקצב מסחרר.
למעשה, ניכר כאן שינוי משמעותי שמבוסס על שנים ארוכות שהוקדשו לבניית תשתית טכנולוגית- שמאפשרת כיום להזרים את המצאות החדשנות אל חיינו השוטפים ואף לשנות את הדרך בה אנשים מתנהגים בזכות הטכנולוגיה. המודלים החדשים של הכלכלה הזו, פותחים דלת לשכלול השירותים בצורה שנותנת מענה לצרכים בזמן אמת בתחום המוצרים והשירותים. הצרכנים מאמצים בקלות את היכולת הזו שכן היא מקלה על חווית הצריכה בה דברים מתבצעים עבורם. אך לא פחות חשוב לציין שהאופציה הזו פותחת ציר שלם וחדש של מקומות עבודה, עסקים ובכוחה אף להשפיע על הצמיחה הכלכלית של מדינות.
האינטרנט הופך את רוב הצרכים של האנשים לברי השגה– באמצעים הרבה יותר נוחים מבעבר: דרך שירותים דיגיטלים קורים למעשה שני דברים מרכזיים : הכל זז יותר מהר, והכל יותר נוח וקל. במלים אחרות, אם מסתכלים על המניעים שגורמים לאנשים להתקרב לאינטרנט ולשירותים באינטרנט אלו הן שתי הסיבות המרכזיות שיש בהן משמעות עבורנו- מהירות וקלות שיוצרות שתיהן נוחות אמיתית. האמצעים הללו משנים את התנהגות הגולשים, שכן הכל נגיש בכף ידנו: האינפורמציה, התקשורת המיידית, והפשטות שבביצוע פעולות מגוונות שהודות לכלים ולפלטפורמות הדיגיטליות נעשים קלים ומהירים מאוד. מגמת ה-On Demand Economy מראה כי אנשים יסכימו לשלם מחירי פרימיום לטובת שירותים שמקלים על חייהם, כמו משלוחים של קניות, רכישות באיקומרס שיתרונן בצימצום זמני עמידה בתור ועוד ועוד.
בסרטון הבא– תוכלו לראות למשל פיתוח של יכולת שמקלה על המשתמשים להזמין מזון ומוצרי צריכה בקניות ברשת-
חברות הטכנולוגיה שצומחות במהרה– מפתחות מודלים חדשים שמשנים את פני התעשייה- זה כולל תעשיות כמו : תחבורה, מזון, מסעדות ועוד. העובדה שישנם יותר ויותר סמארטפונים שמחברים את האנשים ומאפשרים בדרך פשוטה ומאובטחת לעקוב אחר פעולות הכוללות שירותים מבוססי מיקום ומידע על המשתמש- פורסת עושר חדש של שירותים שלא היו קיימים בעבר. גט טקסי, או המתחרה שלה Uber- שמאפשרות הזמנת מונית; Uber Fresh- אשר מאפשרת באמצעות אותה טכנולוגיה של אובר, ובאמצעות אותה תשתית של נהגים ומוניות להזמין מזון ממקומות שונים בארה”ב.
תוכלו לראות בגרף הבא ששלפתי מBusiness Insider את הפריימוורק של התעשייה ואת המודל של המשתתפים בכלכלת הOn Demand Economy-
Source- Business Insider
הקונספט של On Demand– אינו חדש. אמנם מספר חברות עוסקות בכך כבר כמה שנים טובות, אך בתקופה הנוכחית אנו מגיעים לרנסאנס ממשי בבניית מודלים חדשים שמבוססים על יכולות מתקדמות. הטכנולוגיה- יוצרת גשר ומאפשרת לצרכנים לפגוש נותני שירותים, ובכך למעשה מתפתח סוג חדש של עסקים שמאפשר ליצרן או לאדם הפרטי לעשות יותר. זוהי למעשה האבולוציה הטבעית של אופן השימוש שלנו ברשת: משלב התקשורת בין אנשים ועד לביצוע פעולות בקלוּת, במהירוּת ובנוחוּת הרבה יותר מבעבר.