Ten Digital Trends 2013 | Two

פוסט שני שעוסק במגמות בדיגיטל, טרנדים משמעותיים שכדאי לכם לקחת לתשומת לבכם ולשלב אותם בארגז כלי העבודה שלכם. בהמשך לפוסט הראשון אני מתמקדת בעשר מגמות נוספות שאמורות לשרת אתכם כתשתית טובה לתוכניות העבודה שלכם ויתנו את “הראציונל” העסקי בצעדים הדיגיטליים לטווח של שנים קדימה. למי שרוצה לקרוא את הפוסט הראשון רצ”ב – Link. אשטח בפניכם כאן עשר מגמות שבעיני כולן חשובות ואנסה להעביר לכם טעימה מכל אחת ואחת.

מחשבים לבישים | כתבתי על הנושא פוסט הכולל 10 דוגמאות שמראות איך למעשה העולם הדיגיטלי והעולם הפיזי יכולים להתמזג – הרעיון למעשה מתחיל להיות מעניין כשאנו מקבלים באמצעות “מחשבים לבישים” עוד שכבה הכוללת תוכן יעיל, שכבה שבלעדיה המציאות שלנו לא זהה. התוספת הזאת של שכבות תוכן הכוללות : מפות, אינפורמציה על מקומות, חיבוריות לסושייל, מידע היסטורי ודיווח מעודכן על מוצרים, משנה לחלוטין את הדרך בה אנחנו יוצרים אינטראקציה עם עצמים. למעשה, החיבור של מחשבים לבישים לעצמים מקבל משמעות חדשה המוגדרת כ“דטה של הדברים” שהיא המשך ישיר למגמת “האינטרנט של הדברים”.

מסכים בגדלים שונים | שמעתי בלה ווב 2012 בפריז – דובר בעל עמדה בכירה לשעבר באפל, שסיפר שכשהם הוציאו לראשונה את האיפד אף אחד לא הבין למה בכלל נחוץ עוד מסך, מתוך הנחת היסוד השגוייה כי האיפד אמור להחליף משהו : את המחשב, את הסלולר, איש לא דמיין לעצמו שהנה יהיה לנו מסך נוסף לשימוש בחיי היומיום. כיום, מתברר יותר ויותר גם ממחקרים, גם מנתונים סטטיסטיים על מספר המכירות ואפילו רק ממה שנראה כשנסתובב ברחוב – שהעולם מלא במסכים המופיעים בגדלים שונים. לא ברור כרגע בכלל כי ערוץ מסויים אמור להחליף את קודמו, והגבולות בין המדיות השונות היטשטשו. על פי התחזית כנראה הטלוויזיה תישאר כאן, אמנם בצורה אחרת והרבה יותר עשירה (טלוויזיה חכמה), הסלולר רק חודר יותר ויותר, הטאבלט מגיע כיום במגוון סגנונות ממגוון יצרנים, אי רידרים שונים שמכניסים מסך נוסף הממוקד לצורך קריאה, האקס בוקס שפתאום מגדיר לנו מחדש את חווית ועיצוב הסלון – וכן מחשבים נישאים ומחשבי פי סי. אין ספק שהעושר הזה שפוגש אותנו בכל אשר נפנה, עלול להיראות כהגזמה פרועה בבחינת “אובר וולמינג” אבל עובדתית המספרים מראים כי כרגע יש מקום לכולם. אולי הדבר החשוב ביותר עליו אתעכב באחת הנקודות הבאות הוא דווקא החיבור ביניהם !

מפות ולוקאליזציה | כמו שנאמר- הכל לוקאלי, בסופו של יום אנחנו רוצים לדעת מה קורה בסביבה שלנו, מה נכון לנו כצרכנים לדעת מבחינה מסחרית, איפה המקומות הטובים ביותר, עד כמה מהר נוכל להגיע הביתה ואיך נקצר את הדרך ממקומנו לפגישת עבודה. השחקן המרכזי בחיינו הוא היוטיליטי המנצח – המובייל, המכשיר הזה שתופס משמעות כל כך גדולה בחיינו – ובתוכו גורם ההתמצאות בזירה, קרי – הלוקאל ! השכבה של המפות מוסיפה לכל תנועתנו ערך קונטקסטואלי ומאפשרת לנו להתמצא, למצוא את מבוקשנו וכן לגלות. יישומים כמו Foursquare, כמו Waze, כמו המפות של גוגל- יתפשו יותר ויותר מקום חשוב בחיינו – ומי שיבין זאת בזמן ייאלץ לשקול היטב איך להפוך את מהלכי השיווק שלו ללוקאליים, נגישים, וקונטקסטואליים  !

CrowdeCreation | נכון שכבר מזמן מעסיקה אותנו המחשבה על קראוד סורסינג, ונעשו ניסיונות לא מעטים בתחום הזה – העיקרון שלפיו מומלץ  “לשאול” את הצרכנים ולבקש מהם רעיונות לשיפור המוצרים ולהמצאת חדשים – כבר לא ממש חדש. אבל, לכל מגמה נוסף גם אלמנט דינאמי, מצד ההתפתחות שלה. ההבנה שחדשנות תבוא מהקהילה ולא מהיחיד, ההבנה שלקולות המשותפים יש גוון חברתי מעניין שמוסיף לשיחה ומעניק לה ערך אותנטי, שקשור ישירות למי שמשתמש בפועל –  הופכת את רעיון הקראוד סורסינג למשהו עמוק יותר. אין זה מחייב עבודה עם הקהל הרחב, אלא די בקהילה שבוחרים בה באופן מובחן ומחליטים לצאת איתה לדרך משותפת של יצירה. לכך הדיגיטל הוא אנאייבלר מדהים ויעיל מאין כמוהו כי הוא מסוגל לייצר סביבה שיוויונית שמשטחת היררכיה וחוצה מעמדות באופן שמאפשר לכולם להביע את דעתם. ארגונים וחברות שיבינו את גודל ההזדמנות יזדרזו ליצור קהילות קטנות שמאפשרות לקהל ממוקד מטרה לתפקד כ“יוצר”, להיות “מגיב אקטיבי” ולספק תנאֵי מעבדה עבור החברה שמיתנסה בעבודה עם השטח. הקריאטיביות המשותפת תפיק תוצאות נפלאות ותגרום ללקוחות הפעילים להרגיש שהם חלק מהיצירה כך שבסופו של המהלך יהפכו לשגרירים הנאמנים ביותר של המותג.

Omnichannel Retailing | אחד התחומים בהם אני חוקרת בשנים האחרונות הינו בנושאי הקמעונאות – איך למעשה הדיגיטל משפיע על רצפת המכירה וישנה את פניה לחלוטין. לא ברור היום איך להגדיר קמעונאות דיגיטלית – האם היא כמקבילה לרצפה שמשלבת דיגיטל, אתר סחר אלקטרוני או שילוב ביניהם – סיסקו דוגלת על סמך מחקריה באמירה שכיום בשל העובדה שהשימוש בדיגיטל כה נפוץ והמובייל מחבר ישירות בין הוירטואלי לפיסי הרי למעשה – הקמעונאות נמצאת בכל מקום. חברות כמו מקינזי וסיסקו מדגישות כי תפישת עולם רב-ערוצית (של אומניצ’אנלס) למעשה תמריץ את המותגים להתייחס מחדש אל הקליינט ג’ורני ולהבין שחלק משמעותי ממסעו עובר דרך נקודות המגע שלו במותג גם ברצפות דיגיטליות וגם ברצפה פיזית. העובדה הזו מחייבת לייצר פלואו חכם ולנתח היטב איפה הצרכנים שלנו נמצאים ואיך נוכל לספק להם מידע עדכני וחכם שיעבוד לטובתם ולטובתנו. חשיבה במושגים של אומניצ’אנלס היא חשיבה הוליסטית שמחייבת את אנשי השיווק והפיתוח העסקי להתייחס לכל אחת מהנקודות באותה רמת חשיבות, וככל שיתחזק הקשר החוויתי ביניהן כך ייטב.

Showrooming | כתבתי בעבר על המגמה הזו וחשוב לי לצרף אותה כחלק טבעי מהמגמות החשובות ל2013. צריך לקחת בחשבון שבעידן הדיגיטל כפי שציינתי בסעיף הקודם המסע הצרכני של הלקוח השתנה – חלק משמעותי מהשינוי מקבל ביטוי בנוהג השגור של הצרכנים לערוך “סקירת מוצרים” באינטרנט – טרם הקנייה : ניגשים אל השטח הפיזי וממששים את המוצרים ורק לאחר מכן הם בודקים איפה כדאי להם לרכוש בפועל. מדובר בצרכנים “ידענים” שלמעשה משנים את שיטת הקניה ומכניסים לתמונת המסע אלמנטים של מחקר. במסלולם הם פותחים בבדיקה ותיקוף תחרות של רצפות קמעונאים קטנות יותר אותן הם מוצאים ברשת – או לחילופין עוברים לקניה מקוונת ישירות מאתרי סחר. מגמה זו עלולה להצטייר כאסון עבור הקמעונאי אבל מצד שני היא יכולה להפוך להזדמנות גדולה. לכן ככל שהקמעונאים ידעו “לסגל” את עצמם לשינוי, לייצר נקודות מגע דיגיטליות עם הלקוח שמאפשרות לו להתעדכן, לקבל מידע חיוני – כך גובר הסיכוי שהלקוח יזכור אותן לטובה בתת מודע ויתַעדף את העסק בראש החלטות הקניה שלו.

QR Code כחלק מהשפה השיווקית | שימו לב שכתבתי שיווקית ולא פרסומית – יש לנו הרגל מוטעה להשתמש בקיו אר קוד ככלי להעברת מסרים שממילא הלקוח יכול למצוא אותם לבד . אם תחשבו על הקוד כמעשה “מפתיע”, שמספק יוטיליטי – כדרך יצירתית לביצוע פעולות, לבטח תשנו לחלוטין את חוקי המשחק ותכניסו משהו רענן ואחר למסע הקניות של הלקוח. אחד המקרים המדהימים ביותר שפגשתי כקייס שמחזק את התפישה הזו היה חנות של מכנסי ג’ינס שמאפשרת לגברים לקנות ג’ינסים בפשטות – על הג’ינס למעשה ישנו קוד קיו אר שמאפשר להם לסרוק את הקוד כדי לבדוק מהי המידה שנחוצה להם ומייד האפליקציה תאמר להם באיזה חדר הלבשה הג’ינס מחכה להם. זו למעשה חשיבה פורצת דרך, שלוקחת את הרעיון של הקיו אר והופכת אותו לגיימינג, ליוטיליטי לערך שמשפיע הלקוח והופך את כל המסע לקליל יותר. למי שרוצה לקרוא את הפוסט על הקייס המיוחד הזה רצ”ב – Link. המסר בנקודה זו אומר שעליכם לנסח בצורה קריאטיבית את מהות הַקשר בין הדיגיטל והפיזיקל ולראות איך עצם יצירת הקשר מולידה מצב חדש, זכיר, שלא היה כאן קודם – משהו שלא מכריח את הלקוח לעשות צעד פזיז אלא מקל עליו ומפחית מהטירחה שבדבר, מקצר לו הליכים בקבלת החלטות ולבסוף גם מכניס אלמנט של פאן לסיפור !

רצפה קמעונאית שהופכת לערוץ סושייל | חזרתי מכנס לה ווב בפריז בדצמבר 2012 מלאה ברעיונות, ואחת ההרצאות הטובות ביותר ששמעתי מציבה לנו אתגר חדש, שׁלפיו כול מה שצריך לעשות הוא לחשוב אחרת. למעשה, ההרצאה מאתגרת אותנו לחשוב על רצפת המכירה כעל ערוץ סושייל בפני עצמו – התובנה יושבת על הנתון הבדוק שמתוך 100 אחוז לקוחות, 20 אחוז הם לקוחות נאמנים. ולפיכך דווקא אליהם צריך להתייחס באיכפתיות יתרה ובייחוד בזמן שהם בחנות. נובע מכאן כי בשעה שהלקוח נמצא בחנות הוא הכי מחובר למותג, הכי קרוב אליו וקל לתקשר איתו. לכן, גישה שיווקית חכמה הופכת את חווית הקניה בחנות עצמה לערוץ סושייל בפני עצמו. חברה שנוקטת בגישה זו מעודדת לקוחות לשתף את החוויה ברשתות החברתיות מול המעגלים שלהם – בדרך אינטראקטיבית שתוביל לתוצאות חותכות. למי שרוצה לקרוא את הפוסט המורחב רצ”ב – Link.

הפלטפורמה כמתווך | כדאי שתשימו לב למגמה הזו ותשקלו באם היא נוגעת לכם מבחינה עסקית. כיום, מוקמות יותר ויותר פלטפורמות שמתפקדות כמתווך דיגיטלי בין משתמשים- לבין השירות או המוצר. בתוך הקטגוריה הזו אני משייכת את Airbnb למשל שהגדירה מחדש את עולם התיירות ויצרה הזדמנות לכולנו להפוך ל”בעלי מלון זמניים”, אנחנו יכולים להעלות לרשת את הדירה הפנויה שלנו למספר השבועות שאיננו מתגוררים בה – להציע אותה לשכירות ובכך אנחנו למעשה מרוויחים מ”זמן אוויר” שעד כה היה “זמן מת”. זה יוצר מגוון אפשרויות חדשות לגמרי שהופכות את הפלטפורמה – המשתמשים וחשיבה שיווקית לזן חדש של עסקים. אנחנו רואים עסקים כמו Get Taxi שקמים על אותה תובנה אין תחנת מוניות יותר ישנה פלטפורמה שמשתמשת בכוח של המובייל ומחברת כגריד חכם את כולנו. מי שיהיה מספיק חכם יוכל לקחת את התובנה הזו ולהפוך אותה הלכה למעשה לעסקים – אתרים כמו אינדיגוגו הצליחו ליַיתר למשל את הצורך באנג’לים ומשקיעים והפיקו מההשקעה בסטארטאפ תוצר ערכי שניתן להציגו בפני קהילה גדולה של גולשים ובאופן זה לקבל החזר כפול ומכופל להשקעה מצד הרבה מאמינים במקום ממאמין אחד.

פרסונאליות ואנושיות | אין זו בהכרח מגמה מובהקת לשנת 2013 – כי בעיני היא הייתה כאן תמיד. אולם כיום היא רלוונטית מכיוון שעם הזמן כולם התבגרו וקלטו שזו המציאות. הרשת החברתית והמובייל גורמים לכל קשר להיות באופן טבעי הרבה יותר פרסונאלי, והכל מקבל אופי יותר אנושי כי בסופו של דבר מדובר על מפגש בין אנשים במימד הוירטואלי. קחו לידיכם את הכוח הזה כי הוא נובע מהמהות האמיתית שמחברת את כולם באופן יותר “סטיקי” ותשתמשו בו. תהיו פרסונאליים ואנושיים, תנו ביטוי לפרסונאליות של האחרים בפלטפורמות שאתם יוצרים ובדיאלוג שאתם מנהלים. אם תנהגו כך, מובטח לכם להגיע הרבה יותר רחוק בקשר שנוצר בין המותג לגולשים.

לסיכום. ממש כמו שֶׁקרה בפוסט הקודם, גם בפוסט הנוכחי אני מרגישה שערב סגירת הרשומה – צצו בראשי עוד עשר מגמות חדשות. כנראה שזה היופי בתקופה אותה כולנו עוברים יחד – היא מורכבת, עתירת מידע, מלאה בהזדמנויות ושפע תגליות שלעולם לא נוכל לספוג את כולן. מי שמבין זאת יכול לקחת נשימה ארוכה ובמקום להיבהל – יתפוש את המומנטום בשתי ידיים וסביב כל התרחישים הללו, יזום עסקים חדשים, יחדש עסקים קיימים וישלח זרועות מבדלות לעסקים שיעדיף להשאיר באותה מתכונת. חיי העסק שכוללים את ה”משולש” – טכנולוגיה, משתמשים ושיווק – יכולים לייצר קוקטיילים מופלאים שמביאים אותנו לפסגות חדשות . כל מה שנידרש הוא רק – להעיז  !

Trends for 2013 : Content, Context

Digital Work Plans 2013 | KSF

Ten Digital Trends 2013 | One

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

Leave a Reply

Your email address will not be published.