The Digital Transformation of PepsiCo

הטרנספורמציה הדיגיטלית של פפסיקו. אני רוצה להביא לכם לכאן נקודות עיקריות מהרצאה ששמעתי לאחרונה על פפסיקו, תאגיד מזון גלובאלי ענק אשר שיתף דברים מהותיים על הדרך  למסע של טרנספורמציה. המטרה של החברה היא לשנות את העסק ולקרב אותו לדיגיטל וטכנולוגיות מתוך הכרה בעובדה שהעולם משתנה גם ברמת הצרכנים וגם ברמת התשתיות של העסק- בפפסיקו החליטו לקחת את הדבר הזה בכל הכוח. מדובר באחת החברות הגדולות ביותר בעולם, זו פלטפורמה ענקית של עסקים עם הרבה עולמות תוכן ולכן כזה שינוי דורש ממנה זמן, כמה זמן? בהגדרה של פפסיקו זה יקח לפחות חמש שנים- והם רק בחצי הדרך (על פי מה שהם מעידים על עצמם).

על מנת לצלוח את השינוי, החברה החליטה שצריך לפרק את כל שרשרת הערך, ולבחון חלק חלק ואיך השינוי אמור להשפיע עליו. ההשפעות הן מהלקוח, לקמעונאי, לתשתית העסק ללוגיסטיקה, תפעול ועוד.

לפפסיקו יש הרבה צדדים, מהחקלאים איתם הם בקשר ישיר, יצור של החברה בפועל של המוצרים עצמם, שילוח והובלה של המוצרים ומכירה ישירה לחנויות מה ששם אותם בעולם של מכירה ישירה. תחשבו למשל שבקורונה הם יכלו לזוז הרבה יותר מהר מחברות אחרות, בגלל שהייתה להם את הגישה לכל חלק מהשרשרת ובמיוחד כי הם היו מאומנים בשריר של מכירה ישירה ויכלו לצאת עם מיזמים של מכירה ישירה גם ללקוחות/ לצרכנים עצמם. כל הצדדים הללו גם יוצרים מורכבות גדולה בכל היעדים של העסק לנהל את שרשרת הערך בצורה אינטגרטיבית- איך אפשר לנהל את מה שהלקוחות רוצים אחורה ולנתח את הצעדים של החברה על מנת להתאים את כל החלקים של השרשרת לטרנספורמציה הרלוונטית.

בגלל שפפסיקו היא הספונסר הגדול ביותר בעולם של אירועי ספורט, היא הצליחה לשנות את הפרדיגמה מלהיות חברת B2B ללהיות חברת B2C למעשה, בפפסיקו אוספים את הדטה מכל המעריצים של קבוצות הספורט השונות בהן הם תומכים וכך יכולים ליצר אינטראקציה ישירה. בעצם כל נגיעה בצרכן של ספורט נוגעת לפפסיקו, וכך אספו יותר ממיליארד דטאות על לקוחות ועם אותה דטה אפשר לבנות מערכת יחסים ישירה (תזכרו דיירקט ללקוח זה לא רק מכירה ישירה זה גם קשר ישיר). פפסיקו בונה את כל מארג הדטה הזה עם טכנולוגיות כמו CDP כך שיוכלו לראות במבט אחד את הלקוח מכל המקומות בהם הם פעילים, קרי- בכל העולם. הדבר הזה מאפשר לחברה לחלום על תוכנית נאמנות של הארגון אל מול כל הנדבכים של העסק- אל מול אותם לקוחות ובכך לייצר מעורבות אחרת מול צרכן קצה, ושינוי מודל ההפעלה שגורם ללקוח להיות בפועל נאמן יותר אל פפסיקו אל מול המוצרים של המתחרים.

פפסיקו לא מסתכלת על השינוי רק במימד הצרכני, אלא גם מול השותפים שלה- למשל החקלאים, להם היא מנסה להקנות מידע ויכולות באמצעות הטכנולוגיה שיכול לעזור לייצר טוב יותר, מדויק יותר ועם פרפורמנס גבוה יותר. נגיד: כיצד אפשר לנתח את מזג האוויר, לנטר את האדמה ולקבל על בסיס המידע החלטות שעוזרות ליבול מניב יותר וליכולות של החקלאים להרוויח יותר מהתוצר שלהם בפועל. את המהלכים הללו פפסיקו עושה ביחד עם קהילת הסטארטאפים מכל מיני מקומות בעולם (גם מישראל) ובאמצעות חברות טכנולוגיה מובילות שמייצרות פתרונות בתחום.

על מנת להגיע ליכולת של שינוי, שינוי עמוק, שלוקח אמנם זמן אבל במושגים של עסק גדול ורובסטי כמו פפסיקו לא מדובר באמת בהרבה זמן נדרשים מספרים צעדים:

ראשון. יצירת פלטפורמה ותשתית אחידה לכל הדטה שכל הארגון קצה לקצה משתמש באותה תשתית בדיוק ולא מחלק את המאמצים לכל מיני חלקים (כמו ארגונים אחרים שאני מכירה בישראל שהרבה פעמים עושים הרבה שטויות ולא מתנהלים בצורה חכמה ואסטרטגית). אף ארגון לא יכול לייחל לכל כך הרבה שינויים משמעותיים בתשתית וב״רצפה״ של העסק מבלי ליצור תשתית של One Data Platform.

שני. הם העבירו את כל הווליום של העסק שלהם אל הענן. (קצת לא יאומן שלפני כמה שנים מצאתי את עצמי בוויכוח עם אנשי טכנולוגיה של חברות מאותו DNA של פפסיקו- על העובדה שהכל צריך לעבור לענן כי הכל מתפתח בענן, והינה אנחנו רואים שבמרוצת הזמן זו המציאות ההכרחית).

שלישי. הדבר השלישי הוא שהחברה עובדת על היגיון טכנולוגי אחד, וארכיטקטורה של טכנולוגיה אחידה כשעליה הם למעשה בוחנים טכנולוגיות שונות כמו בלוקצ׳יין (לטובת שרשרת אספקה ומניעת זיהומים במזון- אולי שווה שגם חברות אחרות תחשובנה כך בישראל???) ובינה מלאכותית. כשאת כל המערכת הזו שבנו הם יצרו יכולת של אינטרקונקטיביות בין הצדדים ואפשרות של חיבור API של פפסיקו עצמה לצדדים שלישיים.

רביעי. פפסיקו גם חושבת על כל עולם הבינה המלאכותית, הרעיון של בינה מלאכותית מסורתית נמצאת ומוטמעת בעסק כבר הרבה זמן. אבל עכשיו הם חושבים כיצד אפשר לקחת את עולם הבינה המלאכותית היוצרת ולהכניס אותו כחלק מהתקשורת השיווקית, בתוך קמפיינים עם המון נסיינות ופתיחות לרעיון. הם גם מחפשים ובצדק להטמיע יכולות של בינה מלאכותית גנרטיבית בתוך שירות הלקוחות, במוקדי שירות על מנת לעשות אופטימיזציה לחווית הלקוח וגם לטובת התייעלות. וגם בתוך פיתוח תוכנות, ממש שימוש בכתיבת הקוד באמצעות ועם GAI.

חמישי. הנקודה האחרונה היא לא פחות חשובה מהקודמות, פפסיקו גם משקיעה הרבה בעובדים שלה, וחושבת כיצד היא יכולה להעביר גם אותם תהליך של לימוד והבנה של העולם החדש. למעשה, כל עובד בחברה חייב לעבור באקדמיה שפפסיקו בנתה. ישנם תהליכי לימוד יותר גנרים, ולאנשים שצריכים מומחיות יותר ספציפית בעולם הדיגיטל והטכנולוגיות החברה מייצרת סשנים שרלוונטיים לכל צורך וצורך. בתוף התהליך של הלמידה הם השיקו בשנה שעברה פרויקט שקוראים לו ״החודש הדיגיטלי״ שבו הם מזמינים את כל השותפים שלהם ובעצם יוצרים פסטיבל של מנטורינג, לימוד והבנת העולם החדש לכל החברה כולה.

זו הייתה בעיני תמונה מעניינת לראות כיצד חברה מתמודדת עם שינוי– בצורה רחבה ולוקחים אותה אל כל העסק מקצה לקצה. אלו סוג הדברים שאני נוגעת בהם בשינוי של חברות ובניסיון שלהן לייצר טרנספורמציה דיגיטלית ואימוץ חכם של חדשנות ושינוי אל תוך העסק באמצעות ועם טכנולוגיות. תרגישו חופשי לפנות אלי ולדבר על המאמצים שלכם.


שירות שנועד לכל מי שרוצה ללמוד טוב יותר על היתרונות של בינה מלאכותית גנרטיבית בתהליכי חדשנות! למי שרוצה פגישה 1:1 און ליין שבה אני מסבירה על המתודלוגיה ומאפשרת גם לכם להבין את הקסם שיש בשימוש בכלים החדשים תוכלו להרשם ישירות מכאן- Link.

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

Leave a Reply

Your email address will not be published.