הביזנס אינסיידר מעלים בכל כמה חודשים מצגת מקיפה על עתיד המובייל. אישית אני אוהבת מאוד לסקור עבורכם את המצגות הללו, שכן לדעתי אלו מסמכים בעלי משמעות רבה, ויוכלו לשמש לכם כנכסי צאן ברזל עם תובנות מעשיות. יש כאן השתקפות של מסעו המתקדם של המובייל בעולמנו ובתפקידו החיוני כשהוא נמצא בידיים של המשתמשים. אעבור איתכם על הדברים המרכזיים במצגת, מאלו שנראים לי מעניניים במיוחד, אבל כמתן שירות מלא אני מוסיפה לכם את הקובץ המקורי בתחתית הרשומה על מנת שיהווה גם כלי עבודה אפקטיבי עבורכם באופן עצמאי.
האם המהפכה של המובייל הסתיימה ? אין ספק שהסמארטפונים נמצאים בכל מקום. וDumbphone- מתחילים לימוג ולהיעלם מהעולם. השווקים המפותחים כמעט כבר הגיעו לבגרות בכל הקשור לחדירת הסמארטפונים. כמו כן, השוק נהיה מאוד צפוף: אם בעבר הופיעה שחקנית מרכזית אחת שתפסה את עיני כולם, כדוגמת אפל עם האייפון והאייפד במגרש של הטאבלטים, מתברר שהיום אכן המציאות היא אחרת, ושחקנים רבים מככבים בשווקים השונים. אך האם המהפכה כשלעצמה נגמרה ? האם הגענו לבגרות ולתקרת הזכוכית ?
השאלה האמיתית היא למה אנחנו קוראים מובייל– רק כך נוכל לענות על אותה השאלה ששאלנו- האם המהפכה הסתיימה. כלכלת האפליקציות “מתפוצצת”. ההכנסות ממובייל זזות מעולם החומרה אל עולם התוכנה, כלומר אל האפליקציות. במקביל- כלכלת הפרסום במובייל מגיעה לשיאים חדשים. ועל כל זה נוסף גם המובייל קומרס, שהוא לא פחות חשוב שכן הוא הופך להיות למרכז הסחר החדש של החיים המודרניים. ישנן פלטפורמות אדירות השפעה שמגיעות למיליארדי משתמשים. והכנסות הן כמובן בהתאם. שחקניות כמו פייסבוק וגוגל מפיקות הכנסות מפלטפורמת המובייל במיליארדי דולרים. אתרי הסושייל והמוזיקה בעיקרן עברו דירה ומתקיימים כיום בעיקר במובייל. כך שהמובייל מאיים לשבש תעשיות ענקיות ממש כפי שקורה- בתעשיית התשלומים.
גם הבנקאות עוברת מהפך בעקבות המובייל-מחצית מהפעולות בעסקי הבנקאות נעשות דרך המובייל. המובייל משנה באופן מהותי כמה וכמה מודלים עסקיים באון ליין, ומסתבר שמכשירים חדשים לגמרי שנכנסים אל חיינו יקבעו מחדש את המשמעות המוכרת של מכשיר המובייל, שישמש מעתה לתפקודים מעודכנים: דאשבורדים חכמים ברכבים כמו זה של Apple Car, מחשוב לביש, טלוויזיות חכמות, האינטרנט של הדברים ועוד. תפיסת המובייל משתנה, ועוברת מחשיבה שמצטמצמת למסך אחד ויחיד, לחשיבה רחבה שמושתתת על רב מסכיות. בנקודה זאת ההערכה היא שלרוב האנשים יהיו כחמישה מסכים בחייהם השוטפים : מחשבים, סמארטפונים, טאבלטים, טלווזיות חכמות ומחשוב לביש.
אז איפה למעשה נמצאות ההזדמנויות במובייל ? כמובן שבמובייל קומרס ! המובייל קומרס ממש מגמד את כל התחומים האחרים המתפתחים על רקע סצינת המובייל. כיום, הסלולר והטאבלט מהווים 30 אחוז מהטרפיק של איקומרס. הסחר דרך המובייל מתפשט וגדל כל הזמן, וגם מתבצע הרבה יותר מהר מהקומרס המסורתי. הן קמעונאי און ליין והן קמעונאים מסורתיים מודעים לעובדה שהצרכנים שלהם נמצאים וקונים באמצעות המובייל. ניתן אף לראות בגרף הבא- המצורף לכם מתחת לפסקה זו -את החיתוך בין צרכנים שקונים במובייל ובדסקטופ, לבין הצרכנים שקונים במובייל באופן אקסקלוסיבי. הצרכנים משקיעים כמעט את אותו זמן בהזמנות שלהם במובייל כמו במשך הזמן של ההשקעה שלהם דרך הדסקטופ. נתון זה להערכתי מבוסס גם על העובדה שקל יותר לצרכנים להזמין “על הדרך” את המוצרים באמצעות המובייל, אבל בנוסף לכך (ולא פחות חשוב ) הנתון הזה מתכתב עם העובדה שקמעונאים שונים בין אם באונליין ובין אם באופליין שיפרו באופן משמעותי את נוכחות המובייל שלהם ודאגו להיות ערוכים עם זירות רספונסיביות למסך זה.
חשוב להדגיש שלא מדובר רק בהשקעה הנוגעת לאפליקציות למובייל-הקמעונאים משקיעים הרבה כסף גם באתרים למובייל, מבוסס על העובדה שאנשים מחפשים הרבה במובייל ומצפים לפגוש תוצאת חיפוש חכמה שמוגשת להם במסר מותאם מסך. מובייל קומרס הוא טרנד עולמי, ואנו רואים בבירור אתרים כמו eBay ועליבאבא שנמצאים בזירה הזו תופסים מיום ליום אחוז משמעותי לגבי היקף הרכישות במובייל דרך הפלטפורמות שלהם.
הפרסום במובייל גם הוא מתפתח בצעדי ענק !-נכון לעכשיו רבע מהטרפיק באינטרנט מגיע מהמובייל- במושגים גלובאליים ובהשוואה בין גלישה בדסקטופ לגלישה במובייל (סלולר וטאבלט). המובייל גם הגדיל ומתח למעשה את ה”יום הדיגיטלי” The Digital Day- מה שאומר שבמהלך היום אנחנו נמצאים באינטרנט יותר זמן, והעובדה הזו נשענת על כך שהמובייל נמצא בכף ידנו ומאפשר זמינות גלישה מכל מקום בכל זמן. המקום היחיד בו זמן הגלישה גדל בצורה ניכרת הינו במובייל ! ככל שאנשים נמצאים יותר בפלטפורמה מסויימת כך גם תנועת הכסף עוברת לשם. ההערכות של הביזנס אינסיידר מספרות שהרווחים הכוללים של פרסום במובייל בשנת 2015 בארה”ב יעמדו על 15 אחוז מכל הרווחים במודעות בדיגיטל באופן כללי.
הקטגוריה המובילה בסעיף הגידול של פרסום בדיגיטל מתמקדת במובייל. הממוצע של הגלישה במובייל עומד על שעה ביום, והממוצע של הגלישה בטאבלט מסתכם בחצי שעה בכל פעם שאנחנו משתמשים במסך זה. ומתברר שאנו מבלים הרבה יותר זמן באפליקציות במובייל מכל זמננו המוקדש לתוכן בדסקטופ.
המובייל גם עוקף את זמן הצפייה מול הטלוויזיה. בסופו של דבר, בפרספקטיבה היסטורית- ההשקעה בפרסום תמיד זזה בעקבות המשתמשים. הגולשים נמצאים במובייל- עוסקים במשחקים, מחפשים מידע בפייסבוק ומחפשים מידע ברשת באופן כללי. שישים אחוז מהפרסום במובייל מושתת על החיפוש דרך המכשיר הזה, מה שאומר שהמרוויחה הגדולה הינה גוגל. ובמקביל, גם פייסבוק עושה עסקים לא רעים בכלל.
ולאן הכסף הבא בהשקעות במובייל הולך ? איפה עוד צפוי שנראה את עולם הפרסום המתפתח על רקע התנועה במובייל ? כפי הנראה המגרש הלוהט הבא הינו מגרש האפליקציות של המסרים הקצרים- וואצאפ, WeChat סנאפצ’ט- אפליקציות מסרים קצרים וסושייל הן הקטגוריה המשקפת את הצמיחה הגדולה ביותר- והמהירה פי שניים מכל אפליקציה אחרת. כמו כן רשתות חברתיות מבוססות ויזואל- גדלות גם הן בצורה משמעותית.
וידיאו במובייל גם הוא מוגדר כקטגוריה שנמצאת בצמיחה מהירה– ובמונחים גלובאליים, אנו צפויים לצמיחה משמעותית נוספת: ניתן לראות בגרף שמיקמתי מעל לפסקה זו את השלב בו אנחנו נמצאים כיום ואת ההערכות לגבי העתיד. יותר ויותר אנשים צופים בטלוויזיה כשהם בו זמנית משתמשים במכשיר הסלולר כמסך שני (או כפי שאני אוהבת לקרוא לו- המסך הראשון). זהו זימון להפצת מודעות בתפיסת המסך השני- ומיזוג של מסרים בין מה שרואים בטלוויזיה לבין מה שבידינו לעשות במקביל דרך מכשירי המובייל שלנו..
והנה, לתוך התחום הזה של המובייל-נכנסת ההתרחשות חדשה ורעננה, והיא מתבטאת בהופעת מכשירים חדשים ופלטפורמות חדשות, וכן מחשוב לביש שנמצא רק בתחילת דרכו אבל עושה רושם שיילך ויתרחב כגורם משמעותי בחיינו השוטפים. כרגע המחשוב הלביש נמצא בערך במקום בו הטאבלט היה בתחילת 2011. עלו על המפה כל מיני ניסיונות כמו הגוגל גלאס, ולא בטוח שאלו יהיו בפועל הדברים שיכנסו אל השוק ויפגשו מעגל רחב של משתמשים . אך אין ספק שקורה כאן אירוע משמעותי. עושה רושם כי השעונים החכמים ישמשו כשחקן הבולט ביותר כרגע בעולם המחשוב הלביש ושאפל תהיה השחקנית המובילה (למרות שהשעון שלה בעצם לא יצא עדיין אל השוק).
שוק המחשוב הלביש תופס רק חלק מהפוטנציאל של המכשירים המחוברים והאינטרנט של הדברים, התחזיות הן שבעתיד עשרות מיליוני רכבים יהיו מחוברים אל האינטרנט. הרכב הוא דוגמא טובה למקום בו אנחנו נמצאים כשעה ביום, ויש ברכב פוטנציאל עצום ליצירת אפליקציות שיועילו להשבחת איכות החיים שלנו: החל באפליקצית מזג אוויר, ועד הכוונת התנועה, האזנה למוסיקה ועוד. כמובן שאפליקציות כמו Waze גדלות באפן משמעותי בשל הערך הרחב והעצום שהן מביאות אל חיינו השוטפים. כמו כן אפליקציות של הזרמת אינפורמציה לנהגים הן אפליקציות עם בעלות פוטנציאל גבוה.
תחום נוסף בעולם המחובר- ובהזדמנות שמסתמנת מהאינטרנט של הדברים הינו- הבית המחובר. זהו עולם שלם שנפתח בעקבות המכשירים המשוכללים שמאפשרים לנו לתפעל מרחוק את אביזרי הבית שלנו, לתכנן דברים מראש ועוד. כרגע, השחקן המרכזי הינו Nest התרמוסטט החכם שנרכש על ידי גוגל. וכמובן גם הרובוטים החכמים ששואבים את אבק הבית , כדוגמת Roomba.
גם הטלוויזיה החכמה-עם הסטרימרים שהופכים את הטלוויזיה שלנו למחוברת- מקבלת משמעות חדשה, והמכירות בהתאם כבר מגיעות למיליונים. ההערכות של הביזנס אינסיידר מראות כי בשנה הבאה הרוב הגדול של הבתים בארה”ב יהיו מחוברים באמצעות סטרימרים שונים ובכך יהפכו את מכשיר הטלוויזיה לחכם ומחובר.
סין מסתמנת כמשמעותית ביותר בשוק הסלולר-מתברר שכיום חמישה שחקנים מרכזיים שפועלים בסין מהווים 25 אחוז מהתפוצה הגלובאלית בשוק הסלולר- לנובו, Xiaomi, ZTE, Huawei, Coolpad. שחקנית מרכזית שמובילה את תנועת החדירה הזו של סין לשוק המכשירים הסלולרים הינה- Xiaomi, חשוב גם לומר שהיוזרים שנמצאים במכשיר של Xiaomi אכן מגלים מעורבות גבוהה ביותר- יחסית לכל מכשיר אחר ברחבי העולם.
השוק הזה של הסלולר הוא ללא ספק השוק האנדרואידי– 85 אחוז מהסמארטפונים בעולם רצים על מערכת ההפעלה של גוגל- האנדרואיד. ובאותה מידה גם 65 אחוז מהטאבלטים בעולם רצים על אנדרואיד. מצב זה כמובן מרחיב את תחום המחשוב לכיוון האנדרואידי- 70 אחוז מכל המחשוב בעולם רץ על מערכת ההפעלה של אנדרואיד.
מילת סיכום.עד כאן הייתה זו סקירה של חלק גדול מהשקפים במצגת, אך קיים עוד מידע נוסף ועשיר אליו תוכלו להחשף בעצמכם בקובץ שצירפתי לכם לתחתית הרשומה. אין ספק שהעולם עובר מהפך באמצעות המובייל. זירת הסחר, איסוף המידע, ההתרחשות בעולם העסקים כל אלה עוברים שינוי, והמהפך העיקרי מגיע מקרב הצרכנים, המשתמשים, שנוטים לעשות דברים אחרת מהמקובל עד כה, וכך גורמים להאצה של קצב הפעולה מצד שחקניות מסורתיות ומצד שחקניות חדשות שמשבשות במכוון את המסגרת הקיימת. חשוב להיות עירניים לשינוי ולהגיב אליו במהירות, כי אין טעם לבזבז זמן מיותר שכן הדברים קורים הרבה יותר מהר ממה שאנחנו יכולים לדמיין או לעכל.