The Wearable Computing Market

moto

אני עוקבת שָׁנִים אחר התפתחות תחום המחשוב הלביש שהוא חלק מהתפתחות עולם הIoT. והנה הגיעה נקודה בזמן שבהחלט אפשר לאפיין אותה כTipping Point- נקודת מפנה שמראה שדברים מתחילים לקרות ובעוצמות! כתוך כדי מסע החיפוש שלי אני נתקלת בתכנים מעולים שמסבירים מה התחדש, מי הן השחקניות הבולטות- ולמה בכלל הגענו לנקודת הרתיחה הזו שמתחילה לחמם את השטח ומתסיסה את מגרש המשחקים.

הפעם, אעבור איתכם על מסמך מקיף ומלא אותו שלפתי לכם מהמנוי שלי בביזנס אינסיידר- מסמך שסוקר את כל עולם המחשוב הלביש ומציג לנו נתונים משמעותיים שיעזרו לנו להחזיק ביד סיפור שלם. אעבור להלן על הדברים המרכזיים, ואוסיף עליהם תובנות משלי. וכמו תמיד אני מוסיפה לכם את המקור בתחתית הרשומה.

BIIWearablesForecast

ההערכות של הביזניס אינסיידר –צופות שהשוק הגלובאלי ילך ויגדל בכל הקשור למחשוב לביש עד ל-35 אחוז בחמש שנים הבאות, ויגיע ל148 מיליון יחידות שתשלחנה לכל רחבי העולם עד 2019. שוק הSmart Watch יהיה הדומיננטי ויוביל את הקטגוריה- בכל הקשור מבחינת נפח המכירה והיקף החדירה לתודעת הצרכנים. לפי ההערכות של הביזנס- שוק השעונים החכמים יגדל ב41 אחוז- בחמש שנים הקרובות, והם יתפסו עד 59 אחוז מכל שוק המחשוב הלביש בשנה הנוכחית. השעון של אפל יגרום לעלייה של כל שוק השעונים החכמים ויהווה למעשה גורם של האצה לכל התחום הזה. עוד נתון בהערכות של הביזנס קובע שהשעון של אפל ייתפוס 40 אחוז מסך השעונים החכמים הנמכרים ב2015, ועד 2017 הוא יחזיק בכ48 אחוז משוק זה. לעומת זאת צמידי כושר חכמים ימשיכו להיחשב כתשובה שמתאימה בעיקר לקהלי נישה.

עכשיו,כאשר גם אפל וגם גוגל נמצאות בשוק הסמארטווצ’ים- עושה רושם כי הן תהיינה שתי השחקניות הדומיננטיות, ממש כשם שהן אוחזות בתפקידים המובילים בשוק הסמארטפונים ובשוק הטאבלטים. מכֵיוָון ששתי השחקניות הללו יחד מגיעות לכדי 97 אחוז מהשוק המוביל, רבים ממשתמשי מובייל שמתעניינים במחשוב לביש יתעדפו את הפתרונות של אפל ושל גוגל עם מערכת ההפעלה שלה הAndroid Wear. אין ספק שישנם עדיין מחסומים שמעכבים את הצרכנים מלרוץ ולרכוש שעונים חכמים, שכן השעונים חייבים להיות בעלי פונקציונאליות עשירה יותר על מנת להפוך למיינסטרים. חסרה בסביבה של השעונים שכבת תוכן עשירה של אפליקציות עצמאיות שאיתן אפשר לעשות יותר מאשר לשמש רק כשעון ולהפוך אותם באמת לאביזרים חכמים. אפליקציות חזקות ייצרו אקו סיסטם אמיתי שיורכב מכמה אלמנטים הכוללים מפתחים, צרכנים ואופני שימוש מעניינים- ממש כפי שקרה בתחום המובייל. ניתן לראות בגרף הבא את אחוזי החדירה של פתרונות מחוברים – סמארטפונים, טאבלטים, מכוניות מחוברות, כמו גם פתרונות של בתים מחוברים ומחשוב לביש…

DeviceAdoption

במציאות הנוכחית- רוב המכשירים הקיימים חייבים להיות מחוברים לסמארטפון או טאבלט על מנת שיהיו פונקציונאליים. כמו כן, למחשוב הלביש אורבת בעיה נוספת: רוב המשתמשים לא יודעים למה נחוץ להם מחושב לביש, או איך המחשוב הלביש יכול לעזור להם. מתקבל הרושם כי בתוך השוק הזה, דווקא השעונים החכמים- יהיו הכלי המובהק שישבור את החשש משתי הבעיות הללו: כבר היום נמצאים בשוק השעונים החכמים של סמסונג שמסוגלים לתפקד ללא תלות בסלולר, וכמו כן- הסמאטווטש יכול לכלול מערכת פונקציונאלית שמעניינת את המשתמשים ומשמשת ככלי מועיל בחיינו השוטפים- נוטיפיקישן, קריאת הודעות פשוטות, ביצוע פעולות פשוטות.

WearableSensorsForecast

תוכלו לראות בגרף הבא – מה אנשים עונים כשהם נשאלים באם ירכשו סמארטווטש שפועל בצמידות לסלולר שלהם. רוב הנשאלים רואים בשלוחה הזאת מעמסה מיותרת, ומעדיפים מכשיר נפרד עם פונקציונאליות שונה ועם מערכת אוטונומית לכל מכשיר.

SmartwatchSurveyResults

כמו כן, חשוב לראות את המספרים שמציגים באופן סטטיסטי- עד כמה אנשים יהיו מוכנים להשקיע בשעונים החכמים. שימו לב שרובם של הנשאלים (למעשה,המאסה הקריטית)- מוכנים לשלם בין 100  ל300 דולר. ואם מסתכלים על המספרים הקיימים כיום בשוק אצל שחקניות בולטות בשטח כדוגמת אפל-ניתן להיווכח  באי התאמה בין הכוונות של האנשים לבין הפתרונות המוצעים, וכפי הנראה צפוי השוק הזה להשתנות בהכרח גם ברמה התמחירית.

HowMuchPaySmartwatch

כפי שתוכלו לראות בגרף הבא- המספרים מראים היטב כי גוגל ואפל ישלטו בשוק של השעונים החכמים. גוגל כמובן שמה את טביעת רגלה גם באזורים נוספים של עולם הIoT- ומשחקת כבר במגרש של בתים חכמים, משקפיים חכמים ורכבים אוטונומיים. גם גוגל וגם אפל (גוגל באמצעות ה-Android Wear) מתמקדות בעיקר בפתרון השעונים החכמים.- ולא בצמידי בריאות וספורט. צעד זה כמובן הוא בעל כוח השפעה עצום על כל שוק המחשוב הלביש. חשוב גם לקחת בחשבון שבשעונים של אפל ושל גוגל (יותר נכון שעונים עם מערכת ההפעלה של גוגל)- ישנן מערכות פונקציונאליות שהן זהות לאלו שנמצאות בפתרונות כמו פיטביט וJawBone.

SmartphonePlatformShare

קצת על גוגל גלאס- ולאן הפיתוח הזה של גוגל יכול להוביל ? גוגל גלאס הושקו ב2013, וחדרו אל השוק במהלך שנת 2014- ובכל זאת, עד לנקודה הזמן הנוכחית הם עדיין רחוקים מלהיות חלק מהמיינסטרים. למעשה, ישנן שמועות שגוגל אולי לא תמשיך לתמוך במכשיר ולשווק אותו. כבר בהשקות האחרונות של גוגל, היא לא הפגינה נוכחות יתר בכל הנוגע למכשיר ולא שמה אותו בפרונט- וכמו כן לא הציגה כל התקדמות של המכשיר בכל הקשור לבניית אקו סיסטם של מפתחים סביבו או לתוספת אפליקציות ברובד של התכנים.

חשוב לי להוסיף גם היפותזה משלי לגבי הגוגל גלאס: אני מאמינה שגוגל משקיעים (כפי שהשקיעו עד כה) בפתרון הזה ממניעים שונים לגמרי ממה שאנו משערים. המניע הראשון הוא כמובן להגיע להבנה של השוק הזה של המחשוב הלביש והיכולות שפיתחו סביבו, אך המניע היותר משמעותי הוא שדרך המשתמשים שכן רכשו את המשקפיים- גוגל לומדת לעומק את הרגלי הפעולות של האדם המודרני, כדי לחלץ מכך תובנות אמיתיות על התנהגות הצרכנים וכן לחזק את הצירים בהם היא משקיעה ללא הרף בתחום התבונה המלאכותית. תוכלו לראות בגרף הבא את הפילוח בין הנשאלים בסעיף הנוחות: לשאלה באם ירגישו בנוח עם המשקפיים של גוגל, 53 אחוז עונים בשלילה.

ConsumerComfort2

חשוב להתבונן בגרף הבא –שמתאר את הסיבות לכך שאנשים יתעניינו בשעונים החכמים. קל להיווכח כי הסיבה המרכזית של האנשים שלא ירצו לרכוש שעון, נובעת מכך שהם כלל לא קלטו את הפואנטה, ואינם מבינים את הערך שבדבר. מתברר שחוסר ההבנה בנוגע לערך- נובע מהעובדה אותה זיהיתי מזמן: עדיין אין בשעונים “קילר תוכן” אשר ירים את ערך האפליקציות הודות לגיוון השימושים. אכן אפליקציות משמעותיות תהיינה מילת המפתח שתשפיע על הגידול ועל ההתפתחות של ציר ההשקעה בשעונים חכמים. היווכחות כזאת מנחה את גוגל וכפי הנראה תוביל גם את אפל לייצר אקו סיסטם של מפתחים שייזמו מערכת פונקציונאלית שתהיה רלוונטית למכשיר הזה. חשוב להכיר בכך שלא די בהוספת אפליקציות שמחקות את מה שכבר קיים כיום במובייל. דרושה חשיבה מדויקת יותר שתשלב את המקטעים השונים לתכלית המכשיר הלביש באופן מובהק.

WhyNotBuyTheWatch

אין כל ספק שהSDK- אשר אפל מתכוונת לשחרר לשעונים החכמים שלה, ימריץ את תעשיית המפתחים סביב עולם המחשוב הלביש עד לרמה הרבה יותר משמעותית. אך בכדי שבאמת תופענה אפליקציות רלוונטיות ומותאמות ספציפית לעולם המחשוב הלביש, צריך שהשעונים יהיו עצמאיים, כלומר ללא תלות במכשיר הסלולר.משום שכיום יש קשר הדוק בין מכשיר הסלולר לשעון, רוב הפליקציות רצות על טכנולוגיית BLE, ולמעשה נתמכות ביכולת של מכשיר הסלולר. באופן הזה  האפליקציות הן שלוחה בלבד של אותן האפליקציות שקיימות בסמארטפון או בטאבלט ואין להן שום ייחוד או צורך אמיתי, כזה שהופך את כל עוד המשתמשים תלויים בהם.

ישנה סוגיה נוספת בכל הקשור למחשוב לביש והיא- Style- בגלל שהרבה מאוד מהמחשבים הלבישים שמפותחים כיום, מחקים אביזרים לבישים אופנתיים כגון שעונים, צמידים, טבעות, משקפיים –  יוצא שאחת הנקודות המשמעותיות עבור הלקוחות הינה לקבל הצעת ערך שמתאימה לטעם ולסטייל של הצרכן. שימו לב לגרפים לאורך הפוסט שמשקפים את תגובות הגולשים בנושא השעון החכם: לטעמם הוא מכוער, ואין סיכוי שירצו לענוד אותו. נושא הסטייל יעמיד כפי הנראה אתגר אמיתי לתעשייה, כגורם עיקרי להצלחה (או להיפך – לכישלון). להערכתי יימצאו בוודאי פתרונות חכמים יותר ש”יתלבשו” על מכשירים קיימים ויהפכו אותם לאביזרים חכמים.

ההשקה של אפל העלתה את המגמה הזו על המפה- ועוררה שיחה סוערת בשוק סביב הרעיון. ברור שאפל מוערכת כמומחית לשיווק ויודעת איך  להשליט תפיסת עולם שתגרום לאנשים לשתף איתה פעולה על סמך חינוך השוק לפעול במהירות. לטעמי, אנו נמצאים רק בתחילתו של המסע ועוד נראה בהמשך פתרונות נוספים ויצירתיים שיהפכו את המגמה הזו למציאות שרירה וקיימת במיינסטרים . הדבר דורש כפי שנאמר במחקר, לפתח עוד שכבת תוכן עשירה ואותנטית באמצעות אפליקציות עם פונקציונאליות ייחודית לשעונים החכמים. מתחייבת אפוא חשיבה מעמיקה על הסגנון הרצוי- תוך כדי מתן אוטונומיה למחשוב הלביש על מנת שיצטייר כנחיצות אמיתית.

כפי שהבטחתי, אני מצרפת לכם את המסמך המקורי, שהוא עתיר מידע וכולל עוד הרבה פרטים שלא סקרתי ברשומה הזו. מקווה שתוכלו לקחת ממנו מתאבנים נוספים שיעזרו לכם להכיר את מהות המגמה ואת התועלת שהיא מזמנת עבורכם בשעת המפגש עם התעשייה שבה אתם עוסקים.

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

Leave a Reply

Your email address will not be published.