הפוסט הזה יציג לכם סט של פתרונות- אשר אמורים להדגים לכם את התפתחותו של עולם המחשוב הלביש, ולהציג בפניכם פתרונות בתחום של מחשבים לבישים שיש בהם אלמנטים שמשתמשים ברגש, אלמנטיים- רגשיים. בחרתי עבורכם מספר דוגמאות שלהנחתי תיהנו להכיר, כל דוגמא עם ייחוד משלה ועל כל אחת אתן הסבר קטן ואצרף לה את הסרטון של המיזם על מנת שתוכלו להתרשם בעצמכם.
בעיני, יש סיבה טובה לכך שמופיעים יותר ויותר פיתוחים כאלו שממזגים את אלמנט הרגש עם הטכנולוגיה, ומאפשרים לשחק עם מידע על רגשות. הדבר מושתת על הנחת היסוד שככל שעולם המחשוב הלביש יהיה קשור יותר לחיינו ולהתנהגות שלנו כאנשים- כך גובר הסיכוי שגם נתחבר לרעיון ונרצה להתקרב אליו ולקחת בו חלק. או כמו שגרטנר אומרים בסקירות שלהם על מגמות 2020- “ככל שהשנים מתקדמות- הטכנולוגיה נעשית יותר אנושית והאנשים נהיים יותר טכנולוגיים”.
על הדוגמא הזו– כתבתי לכם בעבר פוסט שלם-Link ולפיתוח הזה קוראים : ‘Sensory Fiction’. זהו למעשה ספר שאותו ניתן ללבוש. הביגוד מגיע עם סנסורים ומנוע שמפעיל אותו, כשהאביזר מעורר ווירבראציות, עם מערכת חישה שמסוגלת לחקות את התחושות של הדמויות בסיפור, בכל העברה של עמוד. למשל, אם הדמות שרויה בעצבות או בדיכאון- כריכת הספר תתעורר לחיים באמצעות נורות, ותפיק תדרים ותנועות שמעבירות את התחושה דרך התאורה. אם למשל מרגישים פחד- הבגד הלביש יתהדק על האדם שלובש אותו. כך גם כאשר הנפשות הפועלות מרגישות שמחה, תופעל ויבראציה שתגביר את פעימות הלב של מי שלובש את הבגד ותגרום לקורא להתרגשות דומה.
הנה לכם פיתוח מדהים– שעוזר לנשים שתינוקן נמצא באינקובטור. מתבסס על שיטת הקנגרו- מזרון לביש שמאפשר לתינוק לחקות את פעימות הלב של האם כמו גם את החום שלה, ובכך לתת לילד להרגיש את האם באמצעות המזרון הלביש בזמן שהוא נמצא באינקובטור.
מי שבעצם נתן לי את הרעיון לפוסט הזה– היו אפל בהשקה המתוקשרת והמשווקת היטב שלהם. בשעון החכם של אפל אשר אמור “לצאת אל האקרנים” בחודש ינואר אם לא יהיו איחורים- מורכב אלמנט של “שיתוף רגשות” שדרכו ניתן לעקוב אחר פעימות הלב שלנו באמצעות השעון ואף לשלוח אותן כהודעה אל מישהו אחר אותו אנחנו רוצים לעדכן בפעימות שלנו. זה יכול להיות אמצעי מצוין לחיזור עבור זוגות מתחילים.
הנה לכם פיתוח מעניין– שמאפשר לשעון חכם להשתמש בגופנו כחלק מהדיספליי. זה אומר שחלק מהמסרים יהיו מוקרנים על העור שלנו ולא פחות ולא יותר ניתן ממש לגעת בעור כשהוא מקרין את המידע וכן להפעיל דרך הנגיעה תנועות נוספות. זה ממש החזון של הסינגולריות, כלומר- החיבור בין האדם למכונה.
אחד המיזמים המקסימים ביותר שנתקלתי בהם לאחרונה: מדובר לא פחות ולא יותר בפיתוח ישראלי, מחשוב לביש שמותקן לנו על האוזן ועוזר לארגן את מינון האוכל שלנו בצורה יותר נכונה ומאוזנת. אנו מקבלים ממש עוזר דיגיטלי שנכנס לתוך עולם המזון שלנו ומארגן איתנו בחוכמה את תהליך הכנת התזונה הטובה לבריאותנו.
במקרה הזה– לא מדובר במחשוב לביש חכם במיוחד ואף לא כל כך אנושי, אבל הסיבה שהבאתי אותו לכאן היא משום שהוא מדליק וקצת מזכיר לי את הילדות שלי, כשלי ולחברים שלי היה ווקי טוקי שאותו הרכבנו בעצמנו וכך היינו בקשר אחד עם השני במרחקים קצרים. מדובר במכשיר קטן וקהילתי שמאפשר לכמה אנשים בקבוצה לעשות דברים משותפים ביחד: קהילה דיגיטלית-פיזית, אם תרצו. קטן , חמוד ומדליק.
הנה לכם המצאה מדליקה ביותר– אשר עוקבת אחר השינה שלנו, וכן הופכת את חדר השינה שלנו לחלל חכם: אם למשל אנו הולכים לישון עם וילונות מוגפים מפני האור, הרי לא בטוח שכך נרצה לקום בבוקר. המכשיר הזה יודע איך לתכנת את חלל החדר והוא מתאים את מצב חדר השינה שלנו למשך שעה ביום. בעיני הפיתוח הזה מראה כיצד הטכנולוגיה יכולה להתאים את עצמה סימלסית- invisible לצרכים של האדם.
מיוז הוא פרויקט שנחשפתי אליו בפעם הראשונה לפני ארבע שנים בלה ווב– ומאז אני עוקבת אחר התפתחותו כדי לראות איך הוא מתקדם. אין ספק שזו הדרך המשמעותית ביותר שנעשתה עד כה (מאלו שאליהן נחשפתי אישית) בתחום החיבור ביו הטכנולוגיה ובין האדם. מדובר למעשה על צמיד שמוצמד לנו למצח ומאפשר לעשות פעולות שקשורות למה שאנו חושבים, כלומר שאנחנו מפעילים את הטכנולוגיה באמצעות תדרי המוח שלנו. בעיני זהו פרויקט מדהים שנראה כרגע כמו מדע בדיוני אבל איו לי ספק שבטווח של כמה שנים זה יהיה חלק ממשי מחיינו הלכה למעשה ברמה זו או אחרת.
ודוגמא אחרונה ומדליקה : מכשיר קטן שעוזר לנו לאתר את המפתחות שלנו, את הארנק שחיפשנו, ומונע מאיתנו איבוד דברים חשובים. זה בהחלט מתאים לקלולס כמוני שאין ספור פעמים מדמיינת שנעלמו לי המשקפיים או המפתח של הבית ששמתי בתיק, ולא מצליחה למצוא אותם כשהם קבורים תחת כל הדברים שאני לוקחת איתי.
מילת סיכום. מקווה שנהניתם מהסיור האנושי והרגשי בעולם המחשוב הלביש, וכמוני גם נהניתם להיחשף למגוון הדברים המדהימים שאנשים חושבים עליהם ואף מפתחים אותם בפועל. מבטיחה להמשיך ולעדכן אתכם בדברים מדליקים נוספים גם בהמשך הדרך.