Promotions on Facebook

 23344

רציתי לקרוא לפוסט הזה בשם  ? What the Fuck Facebook אבל חששתי שצוקברג יעלה על זה בטעות ויכעס עלי- כי הרי הוא אינו קורא עברית ולא יֵדַע מהי תכולת הפוסט. אני כותבת את הרשומה הזו בעקבות השינויים שחלו לאחרונה בחוקים של Facebook בכל הקשור לניהול תחרויות . הפוסט הזה הוא Visionary – ועוסק בראיית הבאות שממלאת את מוחי הקודח ברעיונות- זכותכם לא לקחת אותו ברצינות יתר כי הוא לא נסמך על עובדות אלא רק על השערות פרטיות משלי. לפני שאתחיל במניפסט שלי אני רוצה לפרוס בפניכם את השינוי המדובר : Facebook למעשה עדכנה את תנאי השימוש  בפלטפורמה על מנת להקל על עסקים מכל הסוגים והגדלים ליזום פעילויות. אם בעבר מותגים מסחרים ועסקים היו צריכים לנהל תחרויות ופעילויות על ידי אפליקציות צד שלישי- Facebook למעשה מאפשרת לעשות זאת ישירות על הקיר בפיד ולא להיות תלויים באפליקציות, עסקים יכולים לנהל קידום של פעילויות, הצבעות על סקרים ועוד, ישירות על הקיר או באמצעות מנגנון ההודעות של Facebook. עד כה נשמע כיאלו הפלטפורמה מכוונת לכך ומעוניינת לעודד עסקים לערוך תחרויות על הקיר במקום שיהיו תלויים באפליקציות צד שלישי ולמעשה להוזיל על ידי כך עלויות- המחשבות שלי לעומת זאת נודדות רחוק יותר ! ואני קובלת על הנחת היסוד הזו- שוב, חשוב לדייק כי אלו המחשבות שלי בלבד והן אינן נתמכות בשום מקור מידע- בואו נתחיל.

תחרויות בעיני זו טיפשות | קודם כל סליחה אם הדבר יפגע באנשים מסוימים (וסביר להניח שכך)- אבל בעיני תחרויות הן שטות גמורה. זהו למעשה מהלך קר של מעורבות לשם מעורבות, אין בכך סיפור מעניין וזה לא בהכרח משרת את המותג. בעיני Facebook מנסה לרמוז למותגים המסחריים שצריך לחדול מעריכת תחרויות ולהתחיל להתרכז במעורבות אמיתית שמייצרת ערך ולא באנגייג’מנט לשמו בלבד אלא במעורבות מבוססת תועלת. בעצם האמירה הזו שאין להפעיל בהכרח אפליקציות צד שלישי אלא ניתן במקום זאת לעשות פעילויות על הקיר- מנקודת מבטי Facebook מנסים לשדר לנו בדרך תקשורתית שהגיע הזמן להתבגר ולשקול שימוש שונה בפלטפורמה.

Facebook- זו חברת ביג דטה |  הנחת היסוד ממנה אני יוצאת היא שחברות כמו Facebook, פורסקאוור, גוגל- הן חברות ביג דטה. כוחה של הפלטפורמה מתבטא בכך שמדובר ביוזרים אמיתיים, באנשים שמספרים על עצמם דברים ונותנים לנו כמותגים מסחריים שפע של מידע חיוני שלא עמד לרשותנו בכרונולוגיה של העבר. הגיע הזמן להתייחס לעולם המופלא הזה של הדטה שפייסבוק כפלטפורמה מאפשרת לנו ולהפוך אותו לכלי שרת שיווקי ממעלה ראשונה. 

Open Graph- פעילויות בנכסים שלכם ! יחי הנכסים | עוד מסר עקרוני שאני מזהה בשינוי הוא שאם כבר אתם ממשיכים לערוך תחרויות- עשו זאת בפלטפורמות שלכם : תחזקו את הנכסים שלכם ותשתמשו בFacebook ובאופן גרף כשכבת סושייל וכפלטפורמה מדהימה של ביג דטה שמסוגלת לנתח עבורכם בעזרת כלים חכמים ובבק אופיס חזק את הקהלים המדוייקים אותם אתם רוצים לנטר. Facebook באה לחדד את הנקודה שאמנם זה בסדר לעשות פעילויות, זה בסדר להשתמש בפלטפורמה כשכבת סושייל אבל אל תעסקו בפיתוח הכיוון הזה דווקא על הטכנולוגיה של הפלטפורמה. המשיכו באותן הפעילויות בפלטפורמות הרגילות שלכם- חזקו את הנכסים שלכם וחברו את הפעילויות בצורה חכמה לאופּן גרף של פייסבוק על מנת שתוכלו להרוויח כפליים, גם בחיזוק הנדל”ן שלכם בדיגיטל (והנדל”ן שלכם בפיסבוק הוא לא ממש שלכם – חשוב לזכור זאת ! )  וגם דרך יצירת שכבת סושייל שמשרתת אתכם בחיבור חכם לאנשים, לדטה ולאמצעי הפצה רבי השפעה.

מה יהיה עם כל הסטארטאפים ? מה יהיה על כל החברות שעובדות בזה ? נשאלת השאלה הטבעית,  מה יקרה לכל הסטארטאפים שפיתחו יכולות דרך אפליקציות צד שלישי, מה יקרה לכל חברות הניו מדיה שהקימו אקו סיסטם שלם סביב ההזדמנות הזו אל מול המותגים המסחריים. התשובה היא ברורה ופשוטה- השינוי של Facebook יגרום להן לעבוד טוב יותר ומדויק יותר !  ובעיקר בצד העסקי המחובר היטב אל קהל הלקוחות שלהם. הפתרונות יותאמו לאתגרים יותר רציניים שמחברים את זירת הסושייל יחד עם הדטה אל נכסים חיצוניים שמצידם ימשיכו ויחברו את מעגל הקסמים הזה אל הקור ביזנס של החברה. סטארטאפים שסיפקו פתרונות עם טאבים של תחרויות- יפתחו יכולת מעשית לקחת את רישום הפעילות מהקיר ולתרגם זאת למערכת תיעול הפועלת מאחורי הקלעים- ומסדירה את כל הדטה למצב מבוסס היגיון. זמן הקישקושים בסושייל מדיה יתגלה כזמן העסקים  ! 

איך Facebook מרוויחה מהניסיון לכוון לשם | הפלטפורמה התבגרה, והפוטנציאל שלה הרחיב הרבה מעֵבֶר ליכולת לכוון למשחקים בהם מותגים משקיעים אחוז נמוך מהתקציב שלהם. היא שואפת לשכנע עסקים גדולים כקטנים שחשוב להשקיע בסיפורים חכמים על הפיד, ואז לקדם את אותם סיפורים בקרב קהל מנוטר היטב בכלי הביג דטה שלה. בשלב הבא- צריך לכוון את הנושא החוצה אל הנכסים הדיגיטליים אשר נמצאים בבעלותכם. Facebook מעוניינת שתתייחסו אליה כאל שחקן מרכזי בסל ההוצאות הפרסומיות שלכם ויֶתָר על כן-  שתעריכו אותה כשחקן המרכזי בסל ההוצאות השיווקיות שלכם, כי Facebook יחד עם האופּן גרף שהיא מציעה ועם כלי הדטה שלה יכולה לתרגם את המהלכים השיווקיים שלכם לאורך זמן לכלים תכליתיים שגם מביאים לתוצאות ! 

וכמובן איך אפשר בלי להתייחס למובייל ? בנוסף לכל הנאמר צריך כמובן לשפוך לתמהיל את אחד הנתונים המרכזיים : אנשים נכנסים יותר ויותר אל פייסבוק דרך המובייל, והפיד הפך להיות מרכז העניינים- כיכר העיר. המשמעות הרבה שמיוחסת לשימוש באפלקציות ובטאבים פוחתת מיום ליום ויש אפוא לנתב את הפעילויות למקום אחר, בו הגולשים נמצאים באמת. בנקודה זו פייסבוק מנסה לחנך את העסקים שעובדים על הפלטפורמה וליידע אותם בכל הנוגע למציאות הזו שהיא עצמה גילתה קצת באיחור אם כי הצליחה להתארגן עד מהרה ולייצר סביבה אקו סיסטם המושתת על פתרונות ושירותים. זה הזמן המתאים גם למותגים המסחריים גדולים כקטנים להבין זאת. 

מילת סיכום- עד לפוסט “המרושע” הבא, בכנות אני מתנצלת אם פגעתי בעבודת קודש של החברות שעוסקות בכך ומרוויחות מכך. עם זאת, מבחינתי הדבר החשוב ביותר במציאות הדיגיטלית הוא- לְעולם לא לקפוא על השמרים ! יש חשיבות עצומה בַּכוונה לזוז ולהיות תמיד ריספונסיבי לשינוי. אכן, Facebook עושה לנו שירות גדול מאוד בכך שהיא מסמנת לנו את השינוי שמשמעו- תגדלו אוזן גדולה, תקשיבו ותזוזו מהר בהתאם לנסיבות. כוונה כזאת תַקנה לכם יכולת עסקית הרבה יותר משמעותית שתעזור לכם להתרחב ולפרוח בצורה איכותית- בהצלחה  ! 

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.