זו תקופה ארוכה שאני עוקבת אחרי Square, בעיקר בשל העניין הרב בדמותו של היזם של החברה- ג’ק דורסי לשעבר ממקימי Twitter, איש חזון, בעל מעוף בכל הנוגע לקריאטיביות ובהחלט מכניס דם חדש לתחום הזה שאני חוקרת. כתבתי בעבר פוסט על Square (ולמי שרוצה – Link) העוסק בתפישת המוצר ובדרך שעשה ג’ק על מנת לקדם אותו בגאוגרפית התשלומים העולמית. הפעם אני רוצה להתעכב על פיתוח חדש יחסית שיזמה החברה- Square Market. מרקט פלייס הוא בעיני מיזם ייחודי שמביא איתו רוח חדשה וממחיש בבירור עד כמה עולם הסחר האלקטרוני משתנה. לגולשים פרטיים ולעסקים שמשתמשים בSquare החברה פיתחה יכולת חדשה – למכור ולקנות מסוחרים קטנים און ליין. זהו למעשה מרקטרפלייס לעסקים שמתקיים רק באופן וירטואלי, ומאפשר לכל מי שמעוניין בכך לפתוח חנות אי קומרס שמופצת לכל משתמשי סקאוור. החנות היא חינמית וקלה לתפעול ובעזרת שני העוגנים הללו סקאוור מאמינים שהחידוש ימשוך הרבה מאוד עסקים קטנים שישתמשו בסופו של דבר גם בתשתית וגם בפתרון התשלומים של החברה.
צריך להדגיש שבמציאות של ימינו יזמים חדשים עושים עסקים בצורה הרבה יותר מהירה – אלמנט שמהווה איום ממשי על תפישות העולם הישנות. לא רק שסקאוור מביאה למגרש האיקומרס תפישה שונה היא גם עושה זאת מהר. בצילום מסך שמעל לפסקה זו תוכלו לראות שג’ק דורסי המייסד והבעלים של סקאוור- מצהיר על כך בטוויטר שלו וכותב במפורש שסקאוור מרקט נולדה תוך שלושה חודשים !
כל הרעיון של סקאוור מרקט מושתָת על שתי תובנות עיקריות– פשטות ובחינם. אם אתם בעלי עסק קטן (בארה”ב) תוכלו לפתוח חנות איקומרס ולהציג את המלאי שלכם במקום מעוצב ומקסים מבחינת ה- UI בלייאאוט פשוט וקל לשימוש. החנות תהיה מחוברת ליוזר שלכם בטוויטר ותוכלו להציף את הפיד שלכם לתוך איזור הקומרס. כל מוצר שאתם מוכרים מקבל דף מוצר משלו, דף המוצר כולל את פרטי העיסקה: חיבור למיקום החנות, שעות פתיחה ודרכי התקשרות.
חשוב לשים את האצבע על ההבדל בין נוכחות קומרסית של אמזון לבין מרקט פלייס איקומרס מהסוג המתואר : הפעילות של סקאוור כל כולה מכוונת למימד הצנוע יותר של עסקים לוקאליים, זה המוטו של המותג מהרגע שהוא יצא לאוויר העולם. ברגיל יש לעסקים קטנים ולוקאליים בעייה כי הם ניסמכים על הקהילה שעוטפת אותם בלבד. לפעמים עסקים קטנים אפילו לא מחזיקים חנות פיזית אלא עוסקים בייצור ובמכירה מהבית. והנה, עם פיתוח היכולת החדישה מבית היוצר של סקאוור מרקט – חברה קטנה יכולה להפגין נוכחות מסחרית שמרחיבה את הרדיוס שלה ומנגישה את מוצריה לאנשים שלא בהכרח היו נתקלים בסחורה ובהצעת הערך.
עדו נקודה חשובה אותה אני רוצה לחדד – הפתרון שיצרו סקאוור הוא פשוט לתפעול, לא דורש מבעלי העסקים לבנות אתר מורכב או נוכחות דיגיטלית מורכבת- ובעיקר לא דורש מהם להוציא כסף. החברה מאפשרת לכל אחד לפתוח חנות משלו ולשקף את מלאי המוצרים בצורה מסוגננת ואיכותית במרחבי הגלישה. מודל העסקים של סקאוור- עמלה של 2.75 אחוז על כל טרנסאקציה של מוצר שנמכר בפועל ! כל המערכת מנוהלת כך שניתן לשתף אותה בקלות ברשתות החברתיות, מה שמבטיח כוח הפצה שנובע באופן טבעי מהמיזם החכם במסגרת האקו סיסטם העסקי הזה.
אישית אני חושבת שזו דוגמא מאלפת שראוי ללמוד ממנה – העקרון של יצירת תשתית שתחבר בין עסקים קטנים לבין הצרכנים, מאפשר לכל אחד להפוך לסוחר הודות להנגשת פלטפורמה קלה, חינמית ומעוצבת להפליא. יצירת האקו סיסטם הזה גם משרתת את סקאוור ללא ספק בשלב שבו הסוחרים יביאו מצידם עולם מלא בתכנים שיהפכו את הערוץ למקום תוסס עם סרקולציה טבעית וסטיקינס- מה שמבטיח מכירות בפועל ופעילות המשכית !