רציתי לשתף אתכם ברכיב חדש ומרענן שיצא בימים האחרונים מבית גוגל. NotebookLM, כלי שפיתחה החברה, הוסיפו פיצ’ר חדש של מפות חשיבה אינטראקטיביות שמשנה את האופן שבו אנחנו יכולים לארגן ולהציג מידע מורכב מהמקורות והמסמכים שלנו.
מפות חשיבה הן כלי שכולנו מכירים, וחלק מאיתנו אף משתמשים בו באופן קבוע. הרעיון מאחורי הטכנולוגיה החדשה הוא להפוך את התהליך ליותר אוטומטי ולהשתמש בבינה מלאכותית כדי ליצור את המפות באופן שיעזור לנו לעבד מידע בצורה יעילה יותר.
כשמסתכלים על המהלך הזה של גוגל, אפשר לראות שהם באמת מבינים את החשיבות של ויזואליזציה ככלי ללמידה. NotebookLM לוקח את המידע מהמקורות שהעלינו, מזהה מושגי מפתח, ויוצר דיאגרמה מסתעפת שמארגנת את המידע בצורה היררכית. כל צומת במפה מייצג רעיון שנלקח מהחומרים שלנו, עם תתי-צמתים שניתנים להרחבה ומפרקים את המידע לחלקים קטנים יותר שקל יותר לעכל.
הפיצ’ר הזה יכול להיות משמעותי במיוחד לסטודנטים, חוקרים, וכמובן לאנשים כמונו שעובדים עם כמויות גדולות של מידע. במקום לעבור על עמודים של טקסט, אפשר לקבל מבט על וברור על הקשרים בין הרעיונות השונים. זה לא רק מסכם את המקורות, אלא גם מאפשר לנו לחקור קשרים חדשים ולקבל הבנה עמוקה יותר של החומר.
אחד הדברים שהכי מעניינים אותי בפיצ’ר הזה הוא היכולת שלו להפוך מידע מורכב למשהו שקל יותר להבין ולעבוד איתו. ההשפעה על תהליכי למידה יכולה להיות משמעותית, במיוחד כשמדובר בתחומים שיש בהם המון מידע שצריך לעבד.
השימוש בכלי פשוט – פותחים מרחב ב-NotebookLM ולוחצים על כפתור ‘Mind Map’ שנמצא מתחת לסיכום השיחה. תוך שניות, מתקבל ייצוג חזותי אינטראקטיבי של התוכן. אפשר להרחיב צמתים על ידי לחיצה על החצים ולגלות תתי-צמתים, מה שמאפשר חקירה עמוקה יותר של מושגים ספציפיים. יש גם אפשרות להוריד את מפות החשיבה כתמונות PNG, כך שקל לשתף אותן ולשלב אותן בחומרי לימוד.
המהלך של גוגל מדגיש את החשיבות של חיבור בין טכנולוגיה לבין היכולת האנושית לעבד מידע באופן חזותי. זה מזכיר לי את האמירה של ניק לואו: “קחו את החיכוך מהדברים היומיומיים באמצעות הטכנולוגיה, אבל תוסיפו טקסטורה לתוך כל מה שאנושי!” הפיצ’ר החדש הזה בדיוק עושה את זה – משתמש בטכנולוגיה כדי להוריד את החיכוך שבעיבוד מידע מורכב, אבל משאיר את האלמנט האנושי של חקירה וגילוי.
נראה שהמהלך הזה הוא עוד צעד בכיוון הנכון של שימוש נבון בבינה מלאכותית גנרטיבית – לא להחליף את החשיבה האנושית, אלא לתמוך בה ולהעצים אותה. כדאי לעקוב אחרי ההתפתחויות בתחום הזה, כי אני מאמינה שנראה עוד הרבה חידושים שמשלבים בין יכולות AI לבין כלי חשיבה חזותיים.
מוצרים שלי שכדאי לכם להכיר:
קורסים מקצועיים עם כלי GAI.
מפגש 1:1 ליעוץ על בינה מלאכותית גנרטיבית// מפגשי יעוץ לחדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות.