בתחילת השבוע העברתי הרצאה בכנס של איגוד השיווק הישראלי– שעסק בחדשנות, הסשן שלי נסב סביב נושא הקרוב לליבי- “חדשנות מבוססת אדם”, היפותיזה שאני מחזיקה זו תקופה ארוכה ומאמינה בה מאוד- ככלי עבודה אפקטיבי ומצפן לדרך בה עסקים צריכים לבנות חדשנות.
אני רוצה לקחת אתכם ברשומה הזו לטיול קטן ולספק לכם ערך, כלי חשיבה אסטרטגי שיעזור לכם לעצב את הצעדים שלכם בעולם העסקי כשמדובר בחדשנות- כי אני מאמינה שהחיבור בין המילים אדם וחדשנות יכול להיות מרגש אם הוא נעשה נכון.
יש שקף אחד שאני רואה באופן חוזר ונשנה- במצגות האסטרטגיות בשנים האחרונות, ובעיני השקף הזה מאוד חכם ויש בו כוונות נכונות, אבל חשוב לי להכניס בתוכו איכויות ועומקים נוספים. השקף הזה אומר- לשים את הלקוח במרכז, וזה נכון- משמעותי לשים את הלקוח במרכז.
אני ממליצה לשנות את הוורדינג ולהפוך את השקף ל– לשים את האדם במרכז, כי בפועל כששמים את האדם במרכז קורה משהו מופלא, אנחנו מתחילים להסתכל באמת על- צרכים אמיתיים.
חשוב לי לשבור לכם פרדיגמה- חדשנות, לא מעניינת- חדשנות וטכנולוגיה וכל הבאאז הזה לא מעניין אם בפועל הוא לא משרת את האדם !
בשנים האחרונות, נתחתי את הדברים המשמעותיים שאני יכולה לשים עליהם את האצבע, המפתחות להצלחה שמגדירים את מה שחשוב לאדם ועם מה אנחנו כאנשים נשתף בפועל פעולה.
יש ארבעה דברים שזיהיתי ונעבור עליהם וננתח אחד אחד :
Convenience- אנחנו נשתף פעולה עם כל מה שנוח לנו, כל מה שייצר לנו נוחות בחיים מהווה מפתח להצלחה ואנשים ישתפו איתו פעולה.
Confidence- חשוב לנו מאוד להיות בסביבה מאובטחת, החיים הדיגיטלים מזמינים הרבה מאוד סכנות, וביטחון כמו כן גידור הסיכון משמעותי ומהווה תנאי בסיסי לרצון של אנשים לקחת חלק.
Control- לקונטרול יש משמעות עמוקה ורבודה- אנחנו רוצים להיות בקונטרול על המידע סביבנו כי זה Overwhelming ויש למותגים אחריות לכמות המידע שאנחנו מציפים מול אנשים, קונטרול זה גם שליטה מרחוק : של הזמנת מונית, חניה, לנעול את הבית ועוד.
Time- וכמבן יש את המילה זמן, שמהווה מהות מרכזית בחיים שלנו- כל מה שיחסוך לנו זמן, ינהל או אולי אף יצור לנו זמן ללא ספק יהווה פקטור משמעותי.
פיצלתי את עולם החדשנות לשניים וזיהיתי שיש שני תנאים עיקריים לחדשנות :
תנאי ראשון > חדשנות מרחיבה– כזו שלמעשה לוקחת את הקיים ובאמצעות יכולות חדשות מרחיבה אותו, עושה לו extension.
תנאי שני > חדשנות יוצרת– שרבים קוראים לה משבשת (אני פחות אוהבת כי יש במילה משהו שלילי )- היא חדשנות יוצרת, כזו שלוקחת את התנאים החדשים ואת היכולות שנקרות לדרכנו ויוצרת דרכם משהו חדש ומרגש שעונה לצרכים של האדם ולא היה כאן קודם לכן.
ויש כמובן את עולם הטכנולוגיה– שלא סתם מככב בכל נושא שקשור בחדשנות- שכן בעשר השנים האחרונות הטכנולוגיה התפתחה במהירות שיא וזאת יותר מבאלפי השנים הקודמות, ואולי אף יותר חשוב מכך הביזניס אינסיידר מעריכים שבחמש השנים הקרובות, ההאצה תהיה כפולה ונראה את אותה עוצמת התפתחות שראינו בעשר שנים- בחמש שנים בלבד.
אז יש אדם, ויש עולם טכנולוגי שמתפתח במהירות וישנה חדשנות שמתפצלת לשני עורקים עיקריים מורחבת ויוצרת- ומכאן אני רוצה להדגים את הדברים דרך קולקציה של דוגמאות מורטיקלים שונים על מנת שתוכלו להתחבר למסרים ובכך הם יהפכו ל-Tangible.
הורטיקלים שבחרתי הם : דטה, יוטיליטי ומכל ורטיקל אתמקד בשתי דוגמאות קטנות :
Google Now- דוגמא לחדשנות מורחבת, לפני כחודשיים הייתי בכנס המובייל בברצלונה, בחזרה בשדה התעופה טייליתי בקניון של השדה- מקום נהדר עם מלא חנויות כייפיות, פתאום קיבלתי הודעה בפוש לסלולר שלי מה-Google Now שהטיסה שלי מתאחרת בארבעים דקות, חשוב להבין שאני קיבלתי את המידע לפני שבכלל ראו אותו על הצגים בשדה התעופה. זה אפשר לי לנצל את הזמן בכייף ולהנות- כי משמעותי להבין שברגע שעוברים בשדה בברצלונה את ביקורת הדרכונים אי אפשר לחזור חזרה לקניון- כיאלו שעברנו למדינה אחרת. המידע הקטן הזה ייצר לי למעשה- Time for Pleasure, קונטרול על המציאות שלי וכמובן נוחות.
Wise Mirror, בעולם של חדשנות יוצרת- ובחיבור לדטה אני רוצה לקחת אתכם לדומיין אחר לגמרי, גופי מחקר ואקדמיות בעולם חוקרים את הרעיון של חפצים קונקטיבים ואת ההשפעה שלהם על החיים שלנו. גוף מחקר באנגליה בודק אפשרות של לייצר מראה חכמה שמהווה כתחליף לרופא אשר תדע לבדוק את המצב הגופני שלנו יום יום להתריע על בעיות עוד הרבה לפני שהן קורות ובכך להבטיח את איכות בריאות החיים שלנו.
התחזיות מדברות על כך שעד 2030 שמונים אחוז מכל הבדיקות הרפואיות שאנחנו נעשה תבוצענה באוטומיזציה על ידי רובוטיקה ותחשבו איזה כוח יש לדבר הזה. זה אומר שהדטה שלנו תוכל לשקף לנו ממש כמו רופא בזמן אמת או אפילו בפרדיקציה על מחלות צפויות ולחסוך מאיתנו קשיים בחיים. אבל קחו בחשבון שיש בכך גם משהו מרגש נוסף- המידע יכול להפוך לData קולקטיבית שעוזרת לגופי מחקר רפואיים ולמוסדות גדולים של רפואה- לחזות את ההתפתחות של המחלות ואת התנועה שלהן בארצות שונות ולעזור למדינות שלמות.
זה נשמע כמו מדע בדיוני אבל ממש לפני חודשים ראיתי מהלך שהושק בפולניה- שלט חוצות שמאפשר לאנשים לעבור לידו, להצטלם בסלפי ולבדוק האם יש לנו חום והאם אנחנו הולכים לקבל שפעת- זו חדשנות מבוססת צרכים של אדם פרסה !
יוטיליטי- בעולם של יוטיליטי בחרתי שתי דוגמאות קטנות שיכולות להמחיש לכם היטב את ההיפותזה שלי :
אפליקציה של צירים– תחשבו על מישהי שיולדת- וזמן הלידה היא מרגישה שהצירים שלה הולכים והופכים להיות לתכופים יותר ויותר, היא יכולה להוריד אפליקציה שתומכת בצירים ומאפשרת לה לקבל תמונת מצב וכמה דחוף ללכת לבית חולים. נסו לדמיין שמרגע שהיא מורידה את האפליקציה היא מבינה שהיא חייבת ללכת עכשיו ממש לבית החולים כי היא נמצאת ממש על הקצה-האפליקציה למעשה משקפת לה את תכיפות הצירים ואת המצב בו היא נמצאת. זו דוגמא נהדרת לחדשנות מורחבת שכן זה extension להתנהגויות שהיו לנו בעבר כלי עזר שתומך. מאות בשנים נשים ילדו ללא אפליקציה כזו אבל הנה יוטיליטי שמאפשר לייצר נוחות, ביטחון, מטפל בסוגיית ניהול הזמן וכמובן יוצר קונטרול.
דיסקית מצילת חיים- ומהצד השני יוטיליטי יכול להפוך ולהיות כלי שחיוני ומציל חיים, יזם סדרתי בן 16 המציא דיסקית עם שבב של- GPS אשר מאפשר לחיילים במצוקה ללחוץ על השבב בזמן אמת- אוטומאטית הצבא וההורים של החייל יקבלו בפוש שהחייל נמצא בבעיה ויוכלו לעזור לו. תחשבו כמה זה מדהים ומשמעותי כי זה יוצר מציאות חדשה לגמרי ! אומרים שהשעה הראשונה לחטיפת חייל הינה השעה הקריטית ביותר והיכולת לדעת ולהבין את מיקומו של החייל יכולה ממש להציל את הסיטואציה הלכה למעשה !
מה הם הTake Away מהסשן הזה ?
אתם צריכים את המצפן האנושי- תחשבו בפתרונות שלכם על האדם והצרכים שלו- על ארבעת העוגנים שסימנתי לכם.
ההתנהגויות משתנות- “האיך” משתנה, אנחנו לא בהכרח משנים את “המה” שאנחנו קונים וצורכים- אבל אנחנו כן משנים את ההתנהגות שלנו בכל הקשור ל”איך” שאנחנו צורכים- תשתמשו בכך בתבונה ותייצרו מכך כלים שעוזרים לאנשים בכל הדברים שחשובים להם.
תייצרו יוטיליטי מבוססי דטה ממש כמו הדוגמא של Google Now שהצגתי לכם- לדטה יש פוטנציאל להפוך לכלי עוצמתי ומפרגן לחיים של האנשים.
ותעצבו רגעי קסם-שעוזרים לאנשים בכל הדברים שחשובים להם, דוגמא מעולה שאני אוהבת מאוד היא פנגו- “פקח עבר ליד הרכב שלך אבל הכל טוב כי חנית עם פנגו”- זה הלכה למעשה מעל המצופה, beyond compliance ומספר סיפור של חדשנות בדטה מבוססת אדם.
ולסיום– אני אוהבת את מה שג’ף בזוס האגדי מאמזון אומר- הוא אומר שתמיד שואלים אותו מה ישתנה בעשר השנים הקרובות אבל כמעט אף פעם לא שואלים אותו מה לא ישתנה- והוא, ג’ף יוצא ממש מההתנהגות והצרכים של האדם. ואומר : אנחנו תמיד נרצה Value for Moneyי- מחיר הוגן, אנחנו תמיד נרצה נוחות, ותמיד תמיד נרצה מגוון רב של אפשרויות כי אנחנו שונים אחד מהשני במהות.
תעשו כמו ג’ף- תחשבו על מה לא משתנה בצרכים של האדם-תחברו לכך את המצפנים שסיפקתי לכם, תסתכלו האם החדשנות שלכם היא מורחבת או יוצרת- ותתפרו סביב כך פתרון שמבוסס על הצרכים של האדם.