השנה החליטו להשיק קטגוריה חדשה בתחרות הפרסים של קאן שעונה לשם, קריאטיב קומרס. את הסטרים מיתג והוביל-ניק לאו, אשר עבד שנים רבות ב-RG/A ועבר לאחרונה לקבוצת פובליסיס בגלובל בתפקיד של סמנכ”ל הקריאטיב הראשי. מדובר במסר משמעותי בעיני, שאיש קריאטיב בכל רמח אבריו אומר משפט כמו “אני מקווה שאתם מבינים שכל- 320 אלף ההגשות בקאן צריכות בסופו של דבר להוביל ל-כפתור המכירה”. לסדרת הפוסטים יש תגית מובילה דרכה ניתן לראות את כל התכנים- Cannes Lions 2018.
אני מדברת המון זמן על הקשר בין שיווק לקומרס, ובחיבור על הטווח המתקצר מאוד בין ההשראה למכירה- והרי אין שום פלא בכך כשאנחנו רואים כיצד המרחב של הסושייל מתפתח עם כפתורי המכירה אשר מתמלאים בכל מקום ולמעשה שוברים את הסיילו בין מה זה מכירות ומה זה שיווק, יצירתיות וקריאטיב– לכן, לא היה מאושר ממני לראות את הקטגוריה החדשה הזו בקאן שמגדירה בעיני סוג של הסתכלות אחר על מה שאנחנו עושים ולא פחות חשוב- איך.
בפאנל בו הציגו אמזון ותאגיד המשקאות הגדול ביותר בעולם דיאג’ו- הרחיבו על הרעיון של קריאטיביות באיקומרס, לא כתפיסת קמפיין אלא כדרך לבנות מותגים בעידן הנוכחי. הרעיון בהסתכלות על מותג שחושב קודם כל איקומרס לפני הכל- eCommerce First Brands, לחשוב על ערוצי הפצה חדשים ופלטפורמות של איקומרס כמקום לבנות בפועל מותגים. דיאג’ו עובדים מאוד חזק בניסיונות קטנים ובמוד של התפתחות אינקרמנטלית המאפשרת להם לבחון מה עובד ומה לא. בדיאג’ו החליטו לקחת על עצמם את נושא ההפצה במגוון של אפשרויות כמוטו של חדשנות- העבודה בחברה מתמשקת לשחקנים שונים כמו- Deliveroo, אובר משלוחים וכמובן אמזון עם שירות ההפצה שלה ויכולות הלוגיסטיקה-FBA.
דוגמא לשיתוף פעולה אותו יזמו דיאג’ו עם אמזון, הינה השקה של- Limited Edition של ג’וני ווקר אשר נמכר באמזון בצורה אקסלוסיבית ונוהל באופן מלא כחנות בתוך חנות על הפלטפורמה תוך שימוש בכל היכולות של Amazon- כולל ההפצה. הנחת היסוד של החברה היא שחדשנות כיום ניתן לייצר במגוון שיטות וכיוונים- ולבחור בפלטפורמות שמייצרות נגישות באופן שונה עבור הלקוחות וטיפול ברעיון הלאסט מייל יכול להביא ולייצר זווית מעניינת מאוד עבור שחקני CPG.
עוד שיתוף פעולה שיש ל-Diageo דווקא בגזרת התוכן או יותר נכון-Shoppable Content, תוכן שמוביל למכירה באמצעות אמזון פריים- סרטים שנראים כמו תיירות דוקומנטרית, בסדרה אשר נקראת-“World Class List”, היא מראה אנשים במקומות שונים בעולם בכל מיני ערים מדהימות כמו- ברצלונה, מקסיקו, סן פרנסיסקו ועוד הרעיון הוא לקדם באמצעות סרטי פיצ’ר דוקומנטרי של-20 דקות את החוויה שדיאג’ו מייצרת עבור הצרכנים זאת סביב מותגי הפרימיום שלה, כמו הוודקה, ג’וני ווקר ועוד.
ואולי המשפט החשוב ביותר שמתייחס לשיתוף הפעולה, הוא זה שאומרת סמנכ”ל השיווק של החברה- ומדבר על הכוח ביצירת תוכן יחודי שנותן לאנשים ערך רב ומקור השראה- וממנו מתחבר בפועל בסופו של דבר לכפתור המכירה. החיבור בין תוכן לקומרס בפועל, מטשטש את גבולות הקריאטיב והיצירתיות ומחבר אותם ישירות לעולם העסקי, לשורת הרווח של החברה. זו בעיני הגדולה בחשיבה על קטגורית קריאטיב קומרס שלוקחת בחשבון את העובדה שהנתיב של הצרכנים, השתנה ואינו מתנהג כמו בעבר. אותו הפנל שאנחנו כל כך רגילים לחשוב עליו כקדוש- Awareness Consideration, Purchase– שבור ולא רלוונטי, הדיגיטל משטח את החלטות הקניה וכבר אי אפשר להסתכל על כך יותר- ומותגים צריכים ללמוד לחשוב אחרת.
בעיני, המודל של החשיבה צריך להיות- “קראיטיב קומרס”, כיצד מחברים בין השראה למכירה- חשוב לי להדגיש זאת, במיוחד אחרי ששמעתי פאנל של שחקנים סינים שדיברו על כך שאתרי האיקומרס בסין הופכים להיות למדיה החשובה ביותר, צריך לקחת בחשבון שבסין אנחנו יכולים הלכה למעשה לראות מה מתפתח וכיצד נראה העתיד של המערב. יש היגיון בכך שאיקומרס יהיה פלייסמנט נהדר להשפעה, שכן במרחב הקומרס יש המון דטה אשר מראה פרופר כיצד אנשים קונים, מדפדפים ומתעניינים- והחיבור בין דטה, קומרס וקריאטיביות יכול ליצור- קסמים.
אחד המהלכים שזכו בקטגורית הקריאטיב קומרס היה של מותג נעלי ספורט, שיצר מכירה ישירה של הנעליים ישירות מסנאפצ’אט ובכך קבע סוג חדש של ערוץ אשר מגיע ומשפיע על הצרכן, אבל הקריאטיביות האמיתית בעיני בכלל טמונה ביכולת לחבר בין שחקנים שונים שמאפשרים את הגשמת הרעיון.
חיבור בין : שופופי, Dark Store- סטארטאפ שעוסק בלוגיסטיקה חכמה במרכזים אורבניים, סנאפצ’אט ומותג הנעליים. האמנות של אנשי קריאטיב ויצירה בעידן הנוכחי נסבה הרבה על היכולת לעשות אינטגרציה בין גופים שונים ולבנות באמצעות החיבוריות אפשרויות, סיפורים ועולמות שלולא החיבור לא היו קיימים. דרך חדשנית למכור נעליים, חווית קומרס מגניבה באומנטד ריאלטי שנמכרת ב- סנאפצ’אט ולא סתם, אתם מזמינים ישירות מהאפליקציה- ומקבלים את הנעל בתוך…. שעה ! משמע גם למהירות ההגעה של המוצר יש צד קריאטיבי.
מילת סיכום, זו הייתה רשומה כחלק מסדרת תכנים מעמיקים על פסטיבל הקריאטיב בקאן- בהמשך הדרך אדבר על דברים נוספים כמו : חדשנות ויצירתיות- מותגים שנבנים בצורה אחרת כמו גם מה קורה לכל אלו בזמן אמת. מקווה שהתוכן יעשיר אתכם ושתקחו ממנו הרבה נקודות משמעותיות לתוך המסע שלכם ולארגז הכלים.
כרגיל 🙂
מאוד איכותי עם המון רעיונות להמשך,תודה