Trends 2014 | Not Technology

החלטתי לכתוב לכם פוסט שמתאר את המגמות המשמעותיות לקראת שנת 2014– לא כולן חדשות וחלקן רק תופסות בהדרגה נפח יותר משמעותי עד שהן מתקבלות כעובדה בשטח ככל שהזמן עובר- ולכן הן חשובות לציון. הפוסט הזה בניגוד לרוב הפוסטים האחרים שכתבתי על תחזיות, לא עוסק בהתפתחות הטכנולוגית, אלא מתמקד בסקירת המגמות שהופיעו בעקבות הטכנולוגיה והעמידו אותנו בפני מציאות חדשה. אז בואו נתחיל…

Accessibility- נגישות- מעולם לא היה כדור הארץ נגיש כל כך. אנו טסים לחו”ל- רוכשים חבילת אינטרנט מטעמו של סַפָּק תקשורת מקומי (ואני ממליצה על כך), מתחברים לViber, או לסקייפ והופלה ! העולם מונח בכף ידנו. הנגישות שלנו למידע נעשית קלילה מיום ליום, ואת כל הנתונים הרלוונטיים ניתן לאחסן בענן שמייתר את עצם השאלה באיזה מסך או מכשיר אנו נמצאים כי המידע זמין לנו מכל מקום, פשוטו כמשמעו. הנגישות הזו משפיעה על אופן השימוש החדש ומולידה דור חדש של צרכנים שמצפים לכך שאנחנו כמותגים המסחריים- אכן נהיה זמינים להם בכל מקום ושנתנהג הלכה למעשה כחברה עדכנית “שפועלת בענן”. במידה שלא תחתרו לכך- לטובת המותג אותו אתם מנהלים, אתם עלולים לאבד את הרלוונטיות שלכם בעיני הצרכנים, שמצידם כבר מורגלים לנהוג אחרת. 

מהירות וזמינות בכל מקום – אם בעבר צפינו בסרטי מדע בדיוני שמראים את האדם הביוני או את סופרמן, הרי שכיום המציאות הבדיונית הסופרמנית הזו חדרה לחלוטין לחיים האמיתיים שלנו. הכל נע בקצב מהיר, הכל זמין, ואנו מסוגלים לממש את כוונותינו מכל מקום ומרחק. אין זו מגמה חדשה כמובן, אבל תוקפן של המגמות הללו ניכר כשהן תופשות נפח גדול והופכות להיות לחלק ממרקם חיינו. היכולת הזו להשיג מכל מקום בו נמצא את חפצנו בזמינות ומהירות פנומנאליים- רק תגדל ותתפתח, וכפי שנוכחתם מהתכנים שהצפתי לכם בבלוג שלי, היא תצוץ בשדות נוספים- כגון על ידי מסכים נגיעים שיוצבו בכל מקום, וכן בצורת מחשבים לבישים שיאפשרו לנו לחבר ישירות בין המציאות הפיזית לבין שכבת המציאות הוירטואלית. תופעה זו משנה גם אותנו כהוגן, ומפתחת אצלנו יכולות חדשות. ולכן- מותגים מסחריים שיכירו ביתרונות הכוח הזה ייטיבו לעשות אם יתאימו את עצמם רספונסיבית למגמה משמעותית זו.

utility – בזמן האחרון חקרתי וניתחתי את “המוח” שמניע אנשים להשתמש בWaze ולפתוח את האפליקציה, גם כשהם מכירים את מסלול הנסיעה לפרטיו. בעולם הטכנולוגי המתקדם התגבשה המגמה של “עוזרים קטנים דיגיטליים”. אני למשל מפעילה את Waze משלושה מניעים עיקריים : זה מדבר אלי וכך זה מבטיח שלא אֵירדם בנהיגה, זה מתריע על הימצאות שוטרים ומכמונות בקירבת מקום, ואחרון חביב- מספר לי על פקקים. הטכנולוגיה מייצרת מגמה הולכת וגדלה שיש שיראו בה תלות בכלים דיגיטליים ויש שיבינו שמדובר בתועלת אמיתית לחיינו. מותגים שיתרגמו את הפעילות שלהם לאזור הזה וייצרו כלי עזר שיתבררו כנחוצים, חכמים ותועלתיים- יפגעו “בול בפוני” לפי צרכי השוק ויוכלו לגדול על רקע ההסתגלות למגמה האקטואלית. 

enjoy- כייף ! בוועידת המובייל 2012 בברצלונה ישב המייסד והבעלים של וואצ’אפ על במת הדיונים. הוא נתן ספיצ’ מעניין ביותר על כך שהחוויה, הכייפיות וכל מה שחביב על הצרכן גם עובד יותר טוב. את כל הקייס שהציג הוא תמך ב”עֵדוּת שמיעה” שלפיה הרבה מאוד צעירים נוטים להשתמש באפליקציית Line- לא בזכות יכולת מיוחדת שמבדילה אותה מזו של וואצ’אפ, שהרי ב”תאכלס” שתיהן מעבירות פחות או יותר את אותה חוויה. הסיבה היחידה שאנשים נדדו לכאן (בעיקר בני נוער וצעירים) היא רק משום שהאפליקציה- פשוט חמודה יותר. נקודה זו מחדדת את המסר שרציתי להעביר לגבי המגמה הנדונה, הטכנולוגיה מכניסה לחיינו אלמנט של כייפיות, עם התחושה שכייף לנו להשתמש בכלים החדשים : הם מאפשרים לנו להתנהל בעולם התקשורת כמו במשחק אחד גדול. מותגים שיזכרו זאת ויכניסו אלמנטים של פאן אל הסביבות הדיגיטליות שלהם בצורה מתוחכמת שאינה מזנה את המותג- יזכו ביתר שימת לב מצד המשתמש.

חופש דיבור וביטוי- המחאה שהתחילה לפני שנתיים בFacebook ועברה “ביג טיים” לרחוב הוכיחה שכל אחד מסוגל להשפיע על הנסיבות בקולו האישי שמצטרף לשופר החברתי הענק. כל אחד מאיתנו יכול להפוך למדיה בפני עצמו, לקבוע אג’נדות ולהוביל דיעות. אם פעם האידיאל הזה נשאר ברמת סיסמא תיאורטית, היום זה ברור ונהיר לכולם. מצב זה מכניס רעד בעצמות מנהלי המותגים שמגיבים בעצבנות ובפחד מסיכונים. אך צו השעה הוא להבין שאכן אלה פני המציאות והיא לא צפוייה להשתנות. להיפך- מוטב לבנות על בסיס הפלטפורמה הזו יכולות מתוחכמות שמאפשרות לאחרים לקחת חלק, להגיב, להיות מעורבים. מבנה כזה יחזק את תדמיתכם כמותג שמעוניין במערכות יחסים דו כיווניות ויוכיח שאתם לא רק מדברים אלא גם עושים. ג’ף בזוס מאמזון אמר פעם בראיון שכל העסקים שמנכיחים את המותגים שלהם באמזון מבקשים ממנו באופן חוזר ונשנה להסיר ביקורות רעות על מוצרים- אך הוא לא נותן יד ל”צינזור” דעת הקהל, מתוך העיקרון שהלקוח במרכז ואמזון קודם כל עושה שירות ללקוח ורק אחר כך לאחרים. העוצמה של החברה נובעת מהעובדה שהיא נחשבת למקום בו חופש הביטוי הוא הערך המרכזי- המאפשר לאמזון לגדול ולהפוך למנוע החיפוש הצרכני הגדול ביותר בעולם, ובמקביל גם להשפיע על שורת המכירות הלכה למעשה. 

Social – כדאי שניפטר מפרדיגמה מיושנת ובלתי רלוונטית : סושייל זה לא Facebook ! סושייל הוא ערך שתמיד היה כאן ועל ידי הרשתות החברתיות מתעצם ותופש נפח משמעותי בחיינו. סושייל מקבל כיום ביטוי במספר כלים דיגיטלים : וואצ’אפ, אינסטגרם, iMessage של אפל ועוד. מה שחשוב להבין- שהוא נמצא כאן כדי להישאר, וכלל לא משנה איזו תחפושת ילבש בפעם הבאה : אם ב Facebook, בגוגל פלוס או אחר. ועוד נקודה חשובה- הסושייל גם אינו ממש רשת חברתית, אלא זו תכונה ! אנו אוהבים להיות בחברותא, לשאול בעצת אנשים מסביבנו שמהם אנו מושפעים הלכה למעשה. את התכונה הזו החברות חייבות לאמץ כיֵעוּד, קרי- להיות Social By Design, לחשוב חברתית גם כלפי חוץ וגם פנימה ולהטמיע יכולות, שיטות ותהליכים שמובילים לחיזוק המגמה הזו

חוכמה- הדיגיטל הצליח להחכים את כולנו : הוא מאפשר לנו להיות נגישים למידע במהירות, להכיר עולמות חדשים ו“לצאת גדולים” מול אחרים. עצם הזמינות של המידע מייצרת אצל כל אחד ואחד מאיתנו את היכולת להפוך לאוטודידקט ולשזור את דעותיו בשיחה העכשווית. אני נוסעת ברכבת ברוב ימי השבוע ותכופות מזדמן לי לשמוע אנשים מדברים ביניהם על טכנולוגיות, מביעים דעתם על חדשנות, ומחליפים לינקים מסלולר לסלולר. נראה כי כל האוכלוסייה הפכה לקהילת ידע עולמית. כיצורים אנושיים אנו מגלים סקרנות טבעית ושואפים להרבות חוכמה, להבין ולהתפתח. לכן מותגים שיתמכו בתפישה הזו וישתלבו באבולוציה של המגמה הזו יקבלו הד תקשורתי הולם שמתבטא בנאמנות מצד הלקוח. ככל שתשתפו בידע ותפגינו מומחיות בתחום, באופן קליט וכייפי- כך תיחשבו ליותר רלוונטיים בעיני הגולשים. 

גילוי צרכני- זה נכון שגוגל היא בשבילנו מנוע החיפוש בהא הידיעה. ויסלחו לי בינג ואחרים. אבל אני רוצה לקחת אתכם אל מחוזות שמעל לעניין הטכנולוגי, אל מגמה שמשתלטת על חיינו. מכיוון שמסך המובייל נעשה כה מרכזי בחיינו, אנחנו נמצאים כל הזמן במעין טיול דיגיטלי שרצוף בתגליות, שאת חלקן הגדול תופש הגילוי הצרכני. אותו אנו פוגשים באפליקציות, במנועי חיפוש, ברשתות החברתיות ועוד. הגילוי הצרכני הפך להיות לחלק מהמרקם של חיינו, ומותגים שיספקו פתרונות חכמים שיקלו על הצרכנים לגלות אותם רק ירוויחו. זה מתחיל מפיזור פרופורציוני של תוכן מושך ברשתות החברתיות מתוך ההבנה שעולם הסושייל והקומרס הולכים ממש יד ביד. עצם העובדה שאתם אנאיבלר ופסיליטיטור של המגמה הזו תחזק את מעמדכם במרחב הדיגיטלי ועל רקע המגמה של הגילוי הצרכני- הקהילה תפרגן לכם הלכה למעשה בנפח הכיס.

חדש, חדשנות- מיום ליום, בקצב השכלולים שדוהר לו קדימה, הנהייה אל הדבר החדש ואל החדשנות הופכת לחלק מהותי מחיינו. אנו אוהבים להתחדש ומסתקרנים מכל חדשנות כשהטכנולוגיה היא מקדם מרכזי של מגמת השינוי. עליכם לזכור היטב את המגמה הזו ולעבוד לפיה בתחכום המתבקש, מאחר שצרכנים, ומשתמשים אוהבים את הטרנד הזה, שהפך לחלק מהותי בחייהם. תשתמשו בנתון הזה כדי לייצר סיפור של חדשנות משלכם בכל אתרי התוכן שבהם אתם פעילים. עם האקסלרטור הזה תוכלו להשתדרג, ולהזיז את החברה שלכם קדימה בלי לקפוא על השמרים.

צעיר לנצח –אני מכנה את הסבתא של אורי (שהוא בנה של אחותי) “סבתא וואצ’אפ”, כי מאז שהיא גילתה את האייפון ואת האפשרויות הטמונות בו היא פשוט נעשתה יותר צעירה. אכן, הטכנולוגיה הופכת את כולנו לקוליים, לעכשוויים, לצעירים בהוויה. שימוש חכם בטכנולוגיות כחלק מהפתרונות שלכם כמותג מסחרי מאפשר לכם לתָקֵף את המגמה הזו עבור לקוחותיכם. תנו להם להרגיש שהם צעירים לנצח שכן הפתרונות שתספקו להם יעודדו אותם להשתמש בכלים חכמים אך פשוטים שמאפשרים להם הלכה למעשה ליהנות גם מהכלי וגם מהתחושה של הילד שמגלה את העולם.

מילת סיכום. הוספתי לכם סרטון מצחיק שיסגור את הרשומה הזו, סרטון שמדגים איך הסושייל מדיה נראית בחיים האמיתיים. אני חושבת ששווה לסכם את הדיון הזה על מגמות של טכנולוגיה ואיך היא מייצרת מגמות במרקם חיינו עם קריצה, חיוך, וגם קצת הומור עצמי ולא מזיק…

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

Leave a Reply

Your email address will not be published.