כחלק מסדרה שלי העוסקת בPredictive Marketing ובכלים המבוססים על רובוטיקה, אני רוצה הפעם להתעכב על הנעשה בשטח מבחינת Google Now. מדובר על טכנולוגיה שמאפשרת אוטומטיזציה של פעולות מבוססות חיפוש – אבל לא רק ! נוסף לכאן גם המידע השכלי המצטבר של הכלי- דטה שהופכת את אותה למכונה תבונית. הפוסט הזה למעשה יחולק לשניים : חלק אחד בו אתאר לכם את ה”מכונה הזו” של גוגל, את הכלי הדיגיטלי שיודע לתפקד כממלא מקומה של המזכירה שלנו ואפילו טוב יותר, זה כלי שיכול גם לספק לנו חיזוי על הזדמנויות שאולי נרצה לעשות בהן שימוש בקרוב. החלק השני יהיה למעשה טסטמוניאלס של משתמש כבד בGoogle Now- ההתרשמות שלו מהכלי ומהחוויה של השימוש ביכולת זו באפשרות של שימוש ב”בינה מלאכותית” ובשיטות אוטומטיות שלומדות עלינו ומתפקדות כמוח שחושב עבורנו.
Google Now הינו למעשה עוזר דיגיטלי שניכלל בתוך אפליקציית החיפוש של גוגל– הפיתוח הזה של גוגל מיועד לחיפוש חכם שמרוכז במקום אחד וכולל דטה שנאספה מתוך קשת רחבה של יישומים ניפרדים של גוגל כגון : חיפוש, חיפוש קולי, חיפוש לוקאלי. הפיתוח יושב על אפליקציית החיפוש המובנית של גוגל בתוך אנדרואיד וגם בiOS. ההיילייט של Google Now הינו בכך שהכלי מקל על הגולש כשהוא משתמש בשפה הרגילה שלו בכדי לתת מענה ישיר לשאלותיו. הכלי נותן המלצות מעשיות, ואפילו מבצע פעולות- על ידי כך שהוא לומד את איפיוני המשתמש ואת היסטורית הפעולות שלו. דרך ניתוח התמונה ההיסטורית הוא מסוגל להגיש המלצות שמופנות אל היוזר המסויים. הרעיון שעומד מאחורי Google Now יושב על התובנה שהכלי יכול לדלוור אינפורמציה ליוזר, שיתרונה בחיזוי היעדים שירצה לתכנן במועד עתידי.
מהן העוצמות של Google Now ? – התמונה הגדולה שמתקבלת היא ש Google Now מתפקדת לא רק כאפליקציה שמתחילה ונגמרת בסמארטפון, אלא היא גם חולשת על עולם הטאבלטים. חשוב להבין שבגזרת השיווק יכולת כזו מקבלת משמעות רבה בידיים של המשתמש- ומכאן נובעת חשיבותה לעולם השיווק, הן מן ההיבט של הכרת הכלי עצמו והן מכל מה שניתן ללמוד מפיתוח כזה. אין ספק שגוגל מכניסה באופן הזה אמות מידה חדשות לגבי הדרך שבה יפעל עולם השיווק בעתיד. הפיתוח הזה מנקז את כל החוזקות וכל כלי הדטה של גוגל ונותן להם למעשה בוסט דרך כלי אחד. זה אומר שגוגל יכולה לעשות אגריגציה לכל המידע הרלוונטי במקום אחד וליצור על רקעו מידע משמעותי נוסף שמתייחס אל המצב האקטואלי שלכם. השיטה הזו מסננת את המידע המרובה שהצטבר בדטה, לכלי יעיל שעובר סינתזה וניקוי מרעשים מיותרים ומדטה מיותרת- ומתעל את המידע לכיוון מדויק שינחה את צעדיך הבאים. התוספת מתבטאת ביכולתו של הכלי להתבסס על מכלול הדטה שנלמדת על המשתמש- ומתוך כל היסטוריית השימושים להפיק כלי משמעותי שבאמצעותו ניתן לנתח טוב יותר את מה שרצוי לנו על סמך הקשים סטטיסטיים לגבי נטיותינו בעתיד, אף אם לא היינו מודעים להן עד כה.
על מנת שהתיאור של הכלי לא יישאר באוויר, וכך תוכלו ללמוד באמת את היכולת ולהכיר אותה הלכה למעשה- צירפתי לפוסט הזה סיפור מטעמו של משתמש שעובד עם Google Now. המקרה שלו יכול להמחיש לכם הלכה למעשה את העוצמה שיש לכלי כזה בידנו, את ערכה המעשי של חשיבה מפרספקטיבה כזו. הסיפור של מקס :
הסיפור של מקס שצ׳רבקוב, מנכל חוליגנס ושל Google Now – “המפגש הראשון שלי עם Google Now היה כמה ימים לאחר שהתחלתי להשתמש במכשיר האנדרואיד המבריק והנוצץ שלי. כהרגלי הגעתי בבוקר למשרד באיחור קל. רטט קל מכיוון כיס המכנסיים הזכיר לי שכנראה מישהו כבר רוצה ממני משהו. בחוסר רצון מופגן שלפתי את הטלפון מהכיס ובמקום עוד מייל או סמס טורדני, הציג המסך פופ-אפ של Google Now ושאל אותי בנימוס אמריקאי : “האם אתה בעבודה עכשיו ?”. היות ומדיניות שמירת הפרטיות שלי זהה למדיניות הצניעות של מיילי סיירוס- אישרתי מיד.
למחרת בבוקר, בעודי מתארגן לקראת יום עבודה נוסף, צצה התראה חדשה על מסך הטלפון שלי: “זה הזמן לצאת לעבודה”, ותחתיה מפה של המסלול הקבוע שלי לעבודה וזמן הנסיעה על-פי חישוב העומסים בדרך. פייר- התרגשתי. זו הפעם הראשונה שהטלפון שלי עבד בשבילי מבלי שאני אומר לו מה אני רוצה ממנו. בפעם הבאה שהיו לי כמה דקות – אפשרתי ל-Google Now גישה לכל מידע שיכולתי: מיילים, יומן, אנשי קשר, היסטוריית גלישה, שירותי מיקום ובעצם כל מה שהוא ביקש. הדייט הראשון עבר בהצלחה ומהרגע שהבעתי נכונות לצלול למערכת יחסים- גוגל לא אכזבו. כל חיפוש של מידע ברשת, מקומות בילוי, מסעדות וכו’ – גרם ל-Google Now ללמוד אותי ולשרת אותי טוב יותר בעתיד.
היופי ב-Google Now ? הוא תמיד צעד אחד לפניך, וייתן לך את כל המידע שאתה צריך – בדגש על המצב בו אתה נמצא עכשיו ובהתאם לדפוסי ההתנהגות שלך. הוא יגיד לך מתי אתה צריך לצאת לפגישה הבאה על-פי חישוב זמן הנסיעה מהמקום בו אתה נמצא ואפילו יציע לך כמה דרכים שונות להגיע. במקביל, יראה לך את מזג האוויר באזור הפגישה- ואם במקרה זו שעת הצהריים בה אתה רגיל לאכול, גם יציע לך גם מסעדות באזור הפגישה בהתאם לסוג האוכל המועדף עליך. הגעת לתחנת רכבת? רק תציץ בטלפון ותדע את זמני הגעת הרכבות בתחנה בה אתה נמצא ואת כל האפשרויות להגיע ליעד שמופיע ביומן שלך. נחתת בצרפת והסנובים מסרבים לדבר איתך אנגלית (מבוסס על סיפור אמיתי)? גוגל התכוננו גם לזה, וידאגו להציג לך את שער החליפין המעודכן ויציג לך ממשק תרגום כדי שתוכל להגיע בקלות לתא השירותים הקרוב מבלי להביך את עצמך יותר מדי.
כמובן, זה השלב בו צצה ועולה שאלת הפרטיות – כאילו גוגל לא יודעים עליי מספיק, עוד אסמיך אותם גם לדעת איפה אני נמצא בכל רגע, מה אני אוהב ואיך אני אוהב את זה ? ובכן, לי באופן אישי זה בהחלט לא מפריע. אני לא מחזיק שלדים בארון או ילדים כפותים במרתף… כך שאין לי בעיה “להקריב” חלק מהפרטיות שלי כדי לקבל (ועוד בחינם!) את הנוחות האולטימטיבית : אסיסטנט פרטי שמכיר את מפת הדרכים שלי ולומד את התנהלותי האופיינית, חוסך לי את הטרחה בחיפושים, בחישובים והשוואות- ולמעשה מפנה לי את הזמן להתעסק בדברים החשובים באמת. אם בכל מקרה “ניגזר עלי” לראות פרסומות, עדיף שהן תהיינה רלוונטיות לענייניי. אם בכל מקרה גוגל יודעים עליי הכל (והם אכן יודעים, בַּל נשלה את עצמנו)- לפחות שאפיק מכך את הערך המוסף. אם כבר נכנסתי למערכת יחסים- אז כמו שצריך, ובלי להסתיר פרטים “חסויים לכאורה”.
צירםתי לכם את הסרטון המקורי של גוגל – על הכלי Google Now – על מנת שגם אתם עצמכם תוכלו להתרשם מהרעיון. מקווה שתכירו בהשפעה העצומה שתהיה לכלים כאלו על אורח החיים שלנו, ובעובדה שבעתיד הלא רחוק- החיזוי של מה שנרצה לעשות- שמבוסס על מה שאנו עושים כיום יהפוך לחלק בלתי נפרד מחיינו.