מה קורה כשאנחנו מוסרים את כל ההחלטות שלנו לידי הבינה המלאכותית? קשמיר היל, כתבת טכנולוגיה ותיקה מהניו יורק טיימס, החליטה לבחון את השאלה הזו בצורה הכי קיצונית שאפשר- היא ערכה ניסוי בן שבוע שבו כל החלטה בחייה הועברה לידי הבינה המלאכותית.
בתחילת הדרך, היל יצרה טבלת אקסל מקיפה של כל האפליקציות והכלים שמציעים פתרונות מבוססי בינה מלאכותית- החל מכלים להורות, דרך פתרונות לעיצוב אופנה ועד כלים לשיפוץ הבית. היא אפילו רכשה משקפי רייבן של מטא. אבל מעניין לגלות שבסופו של דבר, רוב הפתרונות הללו נזנחו מבחינתה לטובת ChatGPT וClaude- שהוכיחו את עצמם ככלים הגמישים והיעילים ביותר.
היא פתחה בשיחה עם הכלים השונים וביקשה מהם למעשה בפועל לתפקד במקומה כמקבלי ההחלטות שלה ושל משפחתה לאורך כל השבוע. מה שמרתק במיוחד הוא שבעוד Claude הזהיר אותה מפני הרעיון להעביר כל כך הרבה שליטה לידי בינה מלאכותית, הוא עדיין המשיך לענות על שאלותיה. המערכות התחילו “להכיר” את היל ומשפחתה- הן למדו את שמות ילדיה, זיהו את ההעדפות התזונתיות המשפחתיות (כמו הימנעות מסוכר בימי חול), והתאימו את ההמלצות בהתאם. בשלב מסוים, כשהיל ביקשה מהמערכת לספר לה על עצמה, היא הופתעה לגלות שהמערכת זיהתה אותה כקשמיר היל וידעה שהיא עיתונאית שעורכת ניסוי בחיים עם בינה מלאכותית- למרות שמעולם לא סיפקה את המידע הזה ישירות.
היל ניסתה גם להרחיק לכת ולייצר גרסאות AI של עצמה. היא שכפלה את קולה באמצעות ElevenLabs כדי להקריא הארי פוטר לילדיה (ניסיון שנתקל בבעיות זכויות יוצרים), ויצרה אווטאר וידאו של עצמה באמצעות סינטזיה. התוצאות, לדבריה, היו מאכזבות- האווטאר נראה “משוגע” עם “עיניים מטורפות” והסרטונים שיצר זכו למאות צפיות בודדות כששיתפה אותם בטיק טוק.
המשפחה שלה הגיבה באופן מעניין לניסוי. בעלה שמח כשהAI אישר את משחק הגולף שלו עם חבר, והילדים התאהבו במיוחד במצב הקולי של ChatGPT. הם אפילו רצו לתת לו שם- אחרי שדחו את הצעתם המקורית “קפטן ראש-קקי”, המערכת הציעה את השם “ספארק”, שהתקבל בהתלהבות. עד היום הילדים מבקשים לדבר עם “ספארק”.
אבל היו גם חסרונות משמעותיים. היל הרגישה שהמערכת הפכה אותה ל”משעממת”. כשביקשה המלצות לבוש, נשלחה לJ.Crew לקנות בגדים בסיסיים שנראו, לדברי עמיתיה, “כאילו נפלת משנות ה-90”. התספורת שהומלצה לה הייתה בסיסית להחריד, והבחירות שלה הפכו צפויות ובטוחות מדי.
המסקנה המעניינת של היל היא שבעוד הכלים הללו יכולים להיות שימושיים מאוד במקרים מסוימים- במיוחד בצילום ואבחון בעיות בבית או כמנוע חיפוש משופר, הם עדיין רחוקים מלהיות תחליף מושלם לשיפוט האנושי. הם נוטים להוביל אותנו לבחירות בטוחות ובינוניות, מה שמעלה שאלה מטרידה: האם ככל שנסתמך יותר על הכלים הללו, נאבד את היכולת לקבל החלטות מעניינות ויצירתיות בעצמנו? זה מוביל אותנו לתובנה רחבה יותר על העתיד – אולי במקום להעביר את ההחלטות שלנו לבינה מלאכותית, כדאי להשתמש בה יותר כמאמן או יועץ, שמספק מידע ותובנות, אבל משאיר את ההחלטה הסופית בידיים שלנו.
מוצרים שלי שכדאי לכם להכיר:
קורסים מקצועיים עם כלי GAI.
מפגש 1:1 ליעוץ על בינה מלאכותית גנרטיבית// מפגשי יעוץ לחדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות.