Le Web , 2011 , פריז , דצמבר – קר ! כנס הסובב סביב עולם האינטרנט, ומתקיים כבר כמה שנים ברציפות. השנה הוא הוקדש לנושא מעניין, שאותי אישית מאוד מעסיק בשנה האחרונה : SoLoMo – סושייל, לוקאל מובייל. יש פה נציגויות מבין השחקנים החשובים ביותר בסצנה הדיגיטלית. הרשימה כוללת את גוגל עם מערכת ההפעלה של האנדרואיד שלהם, ועם הצהרת כוונות חזקה מאי פעם להתמקם בשוק הצרפתי ולהתפתח במסגרתו (כותרת בוקר הכנס בלה מונד) ; את מיקרוסופט עם הטלפון החברתי שלהם. את פייסבוק, eBay מובייל ועוד ועוד … היום הראשון גדוש בהרצאות מעניינות שבהם בולטת בעיקר הנגיעה בשיחה של המחר : “עולם המובייל והקומרס – לאן אנחנו צועדים ?”. החלטתי שבפוסט הפותח שלי, הראשון בסדרת פוסטים על הכנס, להביא לכם לכאן כמה נגיעות משמעותיות, תובנות, אימרות מחץ מפי שורת דוברים נכבדת מבין אורחי הכנס. הפוסטים הבאים יספרו על הטרנדים, המגמות ועל שאלת הקידמה – לאן למעשה העולם הדיגיטלי הזה מתפתח, איפה הוא פוגש אותנו ביום יום העסקי ובעתידו של הביזנס שלנו. כמו כן, אתאר איך התעשייה הזו מתפתחת בפועל בכל כיוון וכיוון. ובסיכומו של דבר אצביע על המקומות בהם לדעתי צריך להשקיע יותר ביצירת חיבורים חכמים.
קארל לגרפלד | מעצב תרבות מהפרספקטיבה של האופנה | קארל פותח את הועידה, ואני מניחה שהוא הוזמן בעיקר על מנת שיוכנס צבע ועניין לתכולת התוכן של הכנס הזה. אבל בצד האווירה יש פה מפגש מעניין של הרגלים מהעבר בשעת העימות עם הרגלים חדשים שבונים עתיד מעניין יותר. שווה להסתכל על ההרצאה שלו וללגום טיפה ממה שלקחתי. קארל מדבר על התישלובת בין שתי המערכות – איך לוקחים את הערכים של האתמול ו”מזריקים” אותם לחדשנות של המחר. כיצד להשתמש בטכנולוגיה ובעולם המובייל לצורכי החדשנות ולמגמת עיצוב החשיבה. מבחינתו, אין צורך להרוג את הנייר בגלל הiPad – שניהם יכולים לחיות בדו-קיום פשוט. אפשר להשתמש בכל אחד מהם לצרכים שונים, ובמקביל.
אריק שמידט | יו”ר Google | אריק הוא ללא ספק השפיץ של הועידה הזו – סגנון הדיבור שלו מעניין והראיון העשיר מאוד את ידיעותי על ההתפתחות של התחום. אחד החידודים שלו כוללים את נקודת המבט הבאה – במהלך השנים הקרובות המחשבים יעשו מה שהם יודעים לעשות טוב ואילו האנשים יעשו את מה שהם יודעים לעשות טוב מאוד . אשר למחשבים – ביכולתם לקצר לנו את הזמן ויש להם זיכרון עצום. לעומתם, האנשים יודעים להכניס רגשות, לפעול על פי אינטואיציה ולגלות רגישות. ברם בסופו של דבר האנדרואיד ינצח את המערכה כי גוגל היא חברה גדולה שחושבת בגישת קוד פתוח ומנגישה את הפלטפורמה שלה להרבה ממשקים. האיש חושב “קוד פתוח” עד הסוף : הוא הצהיר בפני המראיין שהוא לא מגביל אותו בשום שאלה ואינו רוצה להכיר שום שאלה מראש וכמו כן מסכים לקבל שאלות פתוחות מהקהל בהמשך כחלק אינטגראלי מהראיון. בנקודה זו כדאי לציין כי בקהל יושבים קהילה של מפתחים ואנשי טכנולוגיה שמכירים טוב מאוד את האקו סיסטם הדיגיטלי ולמעשה נכונותו זו היא בגדר תעוזה. אבל מדובר בזימון שמבטיח במאת האחוזים כי לפנינו מיתוג של חברה שחושבת קוד פתוח, דהיינו מיתוג שמכשיר קרקע איתנה ואמינה לקהילת המפתחים. תכנון חכם של כל הפלטפורמות למובייל בהן אנחנו פעילים. ios שוק מתפתח אך אינו מכסה את הפס הרחב של מערכות הפעלה כמו אנדרואיד שמייצגת מהלך הרבה יותר רחב מאפליקציה – זו תפישת עולם שתוביל מן הסתם את גוגל לדרגה גבוהה שבה תהיה הרבה יותר ממנוע חיפוש גרידא. אישית אני מנחשת שהם רוצים להיות חברת התקשורת הגדולה ביותר בעולם הכוללת מפגש עם לקוח בכמה נקודות קריטיות בחייו וגורמת לכל המפרסמים לשתף פעולה. רובינו משוכנעים כי גוגל למעשה יודעת הכי טוב מה אנחנו אוהבים ומה נחוץ לנו בשלושת המימדים שציינתי לעיל – בלוקאל, בסושייל ובמובייל.
מריסה מאייר | סמנכ”לית פיתוח מוצרים ב Google | מאריסה מדברת על גורם ההזדמנות בנושא מבוסס מיקום היוצר חדשנות, בשל הידע הרב שאתה רוכש על הלקוח. זוהי למעשה שעתה היפה של שיטת הפרסונליזציה והדרך הסלולה לעזור ללקוח בצורה יותר מדויקת- גדילה עצומה בכמות השימוש שלנו בתחבולות החכמות של המובייל עוזרת לנו להבין את המפה ולהשתמש נכון בדרך בה אנחנו מציעים הצעות ערך ועושים עסקים מול המצב הרוֹוֵחַ שבו קהל המשתמשים בוחרים עד כה להיעזר בשירותים הטכנולוגיים. מפות ומיקום הם פקטור מאוד משמעותי מכיוון שהמובייל מתפתח במהירות כה מרשימה. היא מדייקת בפרטי המגמה, דהיינו שגוגל מעוניינים לייצר סביבת עבודה כמה שיותר נוחה לגולש, למשתמש – עובדה שתבטיח כי כל אחד מאיתנו “ייכנע” לרעיון של שימוש אפקטיבי במיגוון הכלים המועילים של ענקית האינטרנט. בחתירה ליעד זה הם למעשה מבטיחים את חוסנם הגדל והולך בהתמדה בכל מרחבי התעשייה. ראוי לקחת בחשבון שמדובר באמירה שנשזרת בכנס כחוט השני, דהיינו – מהעיניים של המפתחים ושל אנשי הטכנולוגיה העיקרון הכי חשוב הוא לייצר סביבות עבודה קלות ככל האפשר, וכמה שיותר פשוטות לשימוש, נוחות ומעוצבות למישעי. שיטת ההנגשה תעודד למעשה את הלקוח להשתמש יותר ויותר בשירות עד שיהפוך לקהל שבוי.
ג’ואנה שילדס | נשיאה ומנהלת את אזור אירופה בFacebook | ג’ואנה יוצאת בתחילת דבריה במשפט קסם שהוא בעיני הנוסחה המנצחת – “האקו סיסטם של Facebook שייך למספרי הסיפורים”! ואכן, הסיפורים הם מתווכי הדיגיטל שעובדים נכון וטוב. מובטח למי שידע לתכנן סיפור “אקשן” חכם, ששם את האנשים במרכז וכן גורם להם להרגיש חלק מהסיפור – כי יצליח להחיות את השיחה ביום יום ולתמרן בביטחה בין הפיקים של הקמפיינים, ובכך לשמור על קשר מתמשך עם הבסיס הנאמן של לקוחותיו. Facebook משנה את הדרך בה אנחנו חוֹווִים את מציאות חיינו, שכן העולם החיצוני הפך ליותר פתוח ומחובר. המקום הפיזי וכמוהו הגיאוגרפי כבר פחות משנה בשל העובדה שמכל נקודה ונקודה אנחנו יכולים להישאר מחוברים יותר מבעבר. Facebook מספקת הזדמנות אדירה לעסקים קטנים – עסק קטן יכול לייצר נוכחות גלובאלית חוצת גבולות ולהפגין נוכחות מתמדת מבלי שיהיה כלל וכלל פיזית במקום עצמו . האם המושג הגיאוגרפי של הלוקאל מייצג את תנאי הלוקאל כפי המוכר בתודעתנו מקדמת דנא, או שיש להכיר בקיומה של מפה אחרת – Local חדש – הלא הן היבשות החדשות שבעצם הולכות וניבראות באינטרנט ?
ג’רמיה וויאנג שותף בחברה המחקר | Altimeter Group | אין ספק שמבחינתי היה שווה להגיע לכנס ולוּ רק כדי לשמוע את ההרצאה של האיש המדהים הזה, שאחריו אני עוקבת כבר שנים. למי שלא מכיר את הבלוג המצויין שלו עם החומרים המרשימים שהוא מעלה רצ”ב – Link. בכוונתי לכתוב פוסט שלם על ההרצאה שלו בצירוף המצגת אותה הציג אבל חשוב לי בשלב זה לחלץ לכם תובנה משמעותית שהוא מביא לשולחן הדיונים. הוא אומר – חברים לא מאוחר מדי, מוקדם מדי , חברות רק מתחילות להבין את האפשרות הטמונה בסושייל ובחיבור לביזנס, תראו כמה שנים לקח לארגונים להבין את ההזדמנות של האינטרנט. הסושייל קיים בסך הכל רק שלוש שנים בתודעה העסקית ולכן אנחנו לא באיחור אלא אנחנו למעשה מקדימים. הוא טוען שחשוב מאוד לבנות אסטרטגיה ברורה של פעילות ולחשוב מראש מה רוצים להשיג. ולטעמו אם לא עובדים כך עדיף אולי בכלל לחדול מהניסיון. הדבר אף עלול להיות יותר מסוכן ממה שחשבנו. האמנם ? כפי שאמרתי אקדיש להרצאה שלו פוסט שלם ולכן אשאיר אתכם “מסוקרנים”, עם טעם של עוד.
דניס קרואלי | מנכ”ל, בעלים ומייסד Foursquare | דניס מכניס בהרצאתו הֶנְמֵק חדש לחווית המקום, מנקודת מבט המופנית לעולם המבוסס מיקום. הוא מדבר על פורסקאוור הרשת החברתית מבוססת מיקום הגדולה בעולם שנבנתה באופן בלעדי רק על בסיס חכמת ההמונים. מנקודת המבט הזאת מה שיוגדר כמבוסס מיקום יהיה מבוסס על מידת ההצלחה של המלצות, בבחינת המלצה מתגלגלת. מדובר בספריית יד ענקית שמעדכנת על מה שמתפתח במקומות שונים בעולם וכוללת נוטיפיקישן על מידע והמלצות. פורסקאוור משנה את אורַח החיים שלנו הודות לצ’ק אין שהם עושים ודרכו מקבלים המלצות. בשיטה זו הם מיטיבים להכיר את האזור – הלוקיישן – שאליו הגיעו. עכשיו כשיש יותר מביליון צ’ק אינים בפורסקאוור שבחלקם הגדול כלולות המלצות וטיפים, הרֵיהִי הופכת למעשה לרשת עצומה של ידע ההמון בכל רוחב הפס של העולם המוגדר כמבוסס מיקום. שערו בנפשכם איזה שירות מדהים פורסקאוור יכולה להוות עבור עסקים – נניח מסעדה שפורסקאוור יכולים לספק לה מידע ולספר לה מיהם הלקוחות שלה ומה הם למעשה חושבים עליה על פי הצ’ק אינים וההמלצות – זהו מידע שכלל וכלל לא היה בידינו מעולם ופתאום הטכנולוגיה פתחה אופציה חדשה לגמרי..
סנדי קרטר | נשיאת תחום הסושייל ביזנֶס והיזמות בIBM | “התרבות אוכלת אסטרטגיה לארוחת צהריים” – משפט חזק של האישה המדהימה הזו – לדבריה, אם לא משנים את התרבות של הארגון – לא הועלנו למעשה בשום דבר. לא חשוב כמה אסטרטגיות נבנה, הדבר העיקרי הוא לעבוד בתרבות מוגדרת שהושרשה בארגון על מנת שיוכל להתקיים כארגון שמשנה תפישת עולם, ועל בסיסה מחולל שינוי בשרשרת הערך. הפאנל עוסק בַּתרבות הפנים ארגונית ובשאלה איך הופכים עסקים למזוהים יותר עם תופעת הסושייל, דהיינו יותר מחוברים לסושייל מהצד של הביזנס. כוונת הרעיון לשמוע את הרשת היא להגיב למה שנאמר בשטח ולא לְקַו הפעולה שתכננו מראש. לדעתה ארגונים צריכים להסתכל על המהלך שלהם בסושייל רק מנקודת המבט של הROI וכדוגמא היא מַפנה למחקר של מקינזי שהוכיח שחברות שהטמיעו את רעיון הסושייל באינטרסט קצר של הארגון – כגון במהלכים של חדשנות ופיתוח עסקי, התברר כי הארגון צומח וגָדֵל בכ-20 אחוז. נקודת המבט שלה מחדדת את הסיבות העסקיות שחברות צריכות להביא אל שולחן הדיונים באופן שיהפוך אותן לחברות בDNA של סושייל הקשור ישירות לעסקים.
אפשר לומַר שאני כבר מתגעגעת לכנס , שהסתיים זה עתה. לכן, עוד אמשיך ואספר לכם בשבועות הקרובים סיפורים קטנים, להעביר הלאה תובנות משמעותיות עבורכם באותה מידה, ואולי כך אצליח למשוך את החוויה לזמן קצת יותר ארוך …מקווה שתהנו ותיספגו מהחוויה שלי כלים מועילים להמשך מימוש העבודה שלכם בדיגיטל.