במהלך 2024, הפורום הכלכלי העולמי פרסם את דו”ח הסיכונים הגלובלי שלו, דו”ח מרתק במיוחד בגלל התובנות שהוא מציף על השינויים המהותיים שאנחנו חווים. בחרתי לנתח עבורכם את הדו”ח ולהביא את התובנות המשמעותיות ביותר שעולות ממנו, במיוחד כי הוא מבוסס על סקר מקיף של יותר מ-1,400 מומחים גלובליים, קובעי מדיניות ומנהלים בכירים בתעשייה. Link.
נתחיל מהנקודה המטרידה ביותר – כשליש מהמומחים הגלובליים צופים סיכוי מוגבר לאסונות גלובליים כבר בשנתיים הקרובות. כשמסתכלים על העשור הקרוב, המספר הזה מזנק לכמעט שני שליש. זה לא סתם נתון סטטיסטי, זו נורת אזהרה ברורה שמחייבת אותנו לחשוב מחדש על האופן שבו אנחנו פועלים.
הדו”ח מציף שינוי מהותי בתפיסת האיומים – בטווח הקצר, דווקא הדיסאינפורמציה והמידע המוטעה מובילים את טבלת הסיכונים. זה מעניין במיוחד על רקע השנה האלקטורלית שהייתה לנו בשנת 2024, שבתוכה ממש מגולמים חלק מהאיומים והסיכונים בצורה מובהקת. עם מערכות בחירות במספר כלכלות מרכזיות. החיבור המסוכן בין מידע כוזב, בינה מלאכותית וקיטוב חברתי יוצר מציאות מאתגרת שדורשת התייחסות מערכתית.
בתחום הסביבתי, הדו”ח חושף פער תפיסתי מטריד – למרות שסיכונים סביבתיים מהווים חמישה מתוך עשרת הסיכונים החמורים ביותר בעשור הקרוב, קיים פער משמעותי בין תפיסת הדחיפות של המגזרים השונים. המגזר העסקי נוטה לראות את הסיכונים האלה כרחוקים יותר בזמן, בעוד שהחברה האזרחית והממשלות רואות אותם כאיום מיידי. הפער הזה מדאיג במיוחד כי הוא עלול להוביל להחמצת נקודת האל-חזור בכל הנוגע לשינויי האקלים.
נקודה קריטית נוספת שעולה מהדו”ח נוגעת לשינוי בסדר העולמי – שני שליש מהמומחים צופים התגבשות של סדר עולמי רב-קוטבי או מפוצל בעשור הקרוב. במציאות כזו, כוחות בינוניים וגדולים יתחרו על קביעת הכללים והנורמות החדשות. זה לא רק שינוי גיאופוליטי, זה שינוי שישפיע על היכולת שלנו לייצר שיתופי פעולה גלובליים בנושאים דחופים.
בהיבט הכלכלי, הדו”ח מצביע על סכנה ממשית של היווצרות מעגל קסמים שלילי. מדינות שפגיעות לסכסוכים או לשינויי אקלים עלולות למצוא את עצמן מבודדות מהשקעות וטכנולוגיות, מה שיוביל להעמקת חוסר היציבות ולהגברת הסיכונים. זה לא רק אתגר כלכלי, זה אתגר חברתי ואסטרטגי שדורש חשיבה מחודשת.
הדו”ח מדגיש את הצורך בגישה חדשה להתמודדות עם סיכונים גלובליים. זה מתחיל בבניית מנגנוני הגנה לסיכונים מתפתחים, כמו למשל הסדרת השימוש בבינה מלאכותית בתהליכי קבלת החלטות בסכסוכים, וממשיך דרך חיזוק החוסן של מדינות ופרטים באמצעות כלים כמו קמפיינים לאוריינות דיגיטלית ומאבק בדיסאינפורמציה.
חשוב להדגיש שהפתרונות לא חייבים להיות תלויים רק בשיתוף פעולה בינלאומי. הדו”ח מציע גישה משולבת שכוללת פעולות ברמה המקומית והגלובלית, עם דגש על שיתוף פעולה בין המגזר הציבורי והפרטי. זו תובנה חשובה שמראה שגם בעידן של אי-ודאות גלובלית, יש דרכים מעשיות לקדם פתרונות אפקטיביים.
מוצרים שלי שכדאי לכם להכיר:
קורסים מקצועיים עם כלי GAI.
מפגש 1:1 ליעוץ על בינה מלאכותית גנרטיבית// מפגשי יעוץ לחדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות.