Le Web 2014 | Sir Internet

le web

הפוסט הזה ממשיך את סדרת הפוסטים הסוקרת עבורכם את– Le Web Paris 2014 כשהפעם אני רוצה להתמקד בפאנל מיוחד במינו אליו נחשפתי בכנס, שעסק בממציא הפרוטוקול של האינטרנט ה-WWW או כפי שאני קוראת לו “סיר אינטרנט”. אי אפשר לעשות משהו כל כך גאוני כמו האינטרנט ששינה לאין ערוך את העולם כולו מרמת : השיטוח, התקשורת, ההזדמנות והכלכלות החדשות- מבלי להיות קצת גאון משוגע. Sir Tim Berners-Lee ללא ספק הוא כמו המדען התימהוני- “דוק” אמט בראון מחזרה לעתיד משוגע, עם זווית ראיה על הקדמה שלא כולנו מחזיקים בה. את האינטרנט הוא יצר בשביל לפתור בעייה נקודתית שהפריעה לו- פרוטוקול פעולה משותף שמאפשר לכולם להיות בקשר ללא סיילוס, אבל כפי שאנחנו יודעים לאחר 25 שנים- האינטרנט יצר הרבה יותר מזה.

טים ברנרס-לי דיבר על הרעיון של פרוטוקול האינטרנט– ואיך הוא נברא לפני 25 שנה בדיוק, על הדרך הארוכה שעברנו מהרעיון ועד היום- ועל הדברים החשובים אותם חושב סיר לי שאנחנו צריכים להשקיע בהם על מנת שכל היופי הזה ימשיך להתפתח, ולהוות עוגן תשתיתי לדרך בה אנחנו חיים. הוא מיקד את השיחה בארבעה דברים עליהם אני רוצה לדבר ברשומה הזו, ובשביל לא לגרוע מכם את מהתוכן על מנת שתוכלו לקחת גם בעצמכם, צירפתי לכם את הפאנל המלא בסוף הרשומה. אני מצידי מזככת לכם את הנקודות המשמעותיות ביותר בתוספת תובנות משלי.

sir1

ארבעת הדגשים היו :

– חופש המידע,

– פלטפורמה חופשית שהופכת לתשתית שמאפשרת התפתחות ללא גבולות,

– רובוטים שמנהלים את המידע- וכתוצאה את העולם שלנו,

– והמשמעות של שפות ללא גבולות, ללא סיילוס- שפות כגשר להתפתחות להתקרבות ולבניית תרבויות בינלאומיות,

חופש המידע : אחד המאבקים המרכזיים אותם עורך טים ברנרס-לי הינו המאבק על שמירת האינטרנט כמקום פתוח מבלי שיהיו לו Restriction- מבלי שיבנו עליו גבולות שסוגרים אותו. חופש המידע באינטרנט הוא פקטור חשוב ביותר, וביום שמכניסים איסורים על המידע : מוחקים, מגבילים ומתנגדים לתופעות Snowden למיניהן- אנחנו למעשה מסרסים את הדבר המשמעותי שהרשת הזו מביאה לנו, את הכוח ואת העוצמה שלה. כוח מידע מביא איתו טוב ורע- אבל הוא הכרחי לטובת הקיום של ההזדמנות הזו, ובלעדיו לא תהיה פריחה המשכית כפי שקיימת כיום. זרימת מידע ושיתופיות ללא חשיבה מתוך גבולות, מביאה אותנו להשיג יותר בפחות וסיר לי מעודד את כולנו- תשאפו לחופש מידע ולזרימתו.

בתוך נושא חופש המידע- טים ברנרס-לי מדבר הרבה גם על נושא זרימת המידע ועל העובדה שקמים פתרונות, קמות פלטפורמות שהעיצוב שלהן מלכתחילה סגור בסיילוס- הוא טוען שזה לא צריך להיות כך ועל מנת שדברים באמת יתפתחו, אנשים צריכים להיות הבעלים של המונטין שלהם ושל הדטה שלהם בלי קשר למקום בו הם פעילים : טוויטר, פייסבוק או כל רשת אחרת. העובדה הזו מביאה אותו לחשוב כי הסיכוי היחיד של המובייל להתפתח אינו בפלטפורמות Native סגורות שאינן ניתנות לשיתוף- אלא בתפיסה שמביאה אפשרות רחבה יותר של קישוריות והיא הMobile Web, הטענה שלו היא שרק בדרך הזה שהכל ניתן להעברה ולניוד, ושהכוח של המידע נמצא בידיים של האנשים שלמעשה הופכים להיות לבעלים של הדטה- רק כך הרשת תתפתח ותגיע למקומות חדשים מרגשים.

sir2

פלטפורמה פתוחה ככזו שמזמינה התפתחות-  כשטים ברנרס-לי בנה את רעיון האינטרנט הוא לא תיאר לעצמו לאן כל הרעיון הזה יתפתח- ואיזו עוצמה היוזמה הזו תביא לחיינו, אבל הוא אומר משהו מעניין שצריך “לנגן בראש של כולנו”- כאשר בונים פלטפורמה זמינה וחופשית לכולם, שעליה אנשים אחרים יכולים לבנות ולגדל רעיונות- אין סוף לדברים המדהימים שיכולים לקרות, וכפי שראינו אכן זה מה שקרה וקורה בפועל. בניית פלטפורמות עליהן אנשים אחרים יכולים ליצור בשיתופיות מביאה לתוצאות מרחיקות לכת ולא מתוכננות, והוא טוען- תבנו פלטפורמות שמקרבות אחרים ליצור ותגיעו למקומות חדשים.

כשמעצבים פלטפורמה שלא מצפים ממנה לשום דבר מלכתחילה, אלא מעצבים אותה ככזו שאמורה להוות רצפה עבור אחרים אפשר לצפות שיקרו דברים מדהימים שתהיה “התפוצצות של רעיונות” ויזמות סביבה.

sir3

רובוטים שמנהלים כבר היום את העולם– זו אמירה חזקה שטים ברנרס-לי מניח על שולחן הדיונים- “רובוטים כבר היום מנהלים את העולם אנחנו פשוט לא מבינים את זה”, אם חברות גדולות מנוהלות על ידי מחשבים- ומחשבים עוזרים לנו לעשות בחירות קרדינליות בתוך העסק, הדטה, האינפורמציה שנמצאת באלגוריתמים שונים למעשה קובעת כיצד דברים מנוהלים.

סיר לי מאמין כי בעתיד החיים שלנו ינוהלו באמצעות רובוטים יותר ויותר- ונגיע למצב בו אנחנו מדברים ומפעילים רובוט ממש כיאלו שהוא היה אדם, ישות אנושית טכנולוגית- זה כבר קורה כי רובוטים נמצאים בחברות והם מקבלים החלטות על בסיס של אלגוריתם- החלטות שמשפיעות על אנשים בחברה ועל לקוחותיה. מחשבים מקבלים החלטות לגבי איפה כדאי להשקיע, מי ראוי לקבל עבודה ועוד ועוד.

sir4

שפות כגשר תרבותי שבונה יכולות ומאפשר לעשות יותר– טים ברנרס-לי מעודד בחום אנשים ללכת וללמוד קוד (ובמיוחד נשים כי הן טובות בכך מאוד)- הוא טוען שכל אחד צריך לדעת לכתוב קוד על מנת שידע ויבין כיצד מחשבים עובדים. לא בהכרח צריך להפוך את הידע הזה למקצוע פרקטי של כתיבת קוד, אבל עצם ידיעת השפה גורם לנו לכוון טוב יותר ולהבין מה ניתן ומה אפשרי. המקצועות של היום, והיכולות של המחר נמצאים במרחק שנות אור ממה שאנחנו מכירים ומבינים, ואנשים צריכים להכיר ולדעת שפות חדשות- על מנת שיוכלו להפוך אותן לכלים אסטרטגיים ואיכותיים- אל תשענו על השפה שנולדתם אליה, תלמדו שפות חדשות ואל תפחדו להיות במגדל החדש (לא בבל) של האפשרויות.

חלק גדול מהפילוסופיה של טים ברנרס-לי שקשורה לנושא השפות, קשורה גם בדחף שלו לרצות שדברים יעבדו במקשה אחת ושנהיה מסוגלים לראות פלטפורמה אחידה עליה בונים פתרונות, זה גם למעשה מה שגרם לו בפועל לבנות את רעיון הפרוטוקול של האינטרנט, כי מה שהפריע לו במקור שאין זרימה, שאין יכולת לעבוד יחד ושהדברים מחולקים לסיילוס שיוצרים עיכובים ומונעים התפתחות.

מילת סיכום, צירפתי לכם את הפאנל המלא מהכנס, על מנת שתחוו את “סיר אינטרנט” בעצמכם, הוא מוזר- מקסים, חכם ומעניין. הוא שונה- וזה לא מפתיע כי בעיני רק סוג כזה של אנשים שונים ואחרים שרואים את עולם הבעיות כעולם של הזדמנויות ליצור משהו חדש וטוב לכולם– רק אנשים כאלו מסוגלים בכלל לחשוב על אחת ההמצאות ששינו את העולם מקצה לקצה.

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

Leave a Reply

Your email address will not be published.