הביזנס אינסיידר הוציאו לכבוד סוף השנה מהדורה חגיגית, מצגת מקיפה שמשקפת לנו את עתידו של הדיגיטל. המצגות של הביזניס ממצות ומעניינות, הן מלאות בתובנות מועילות ומעשירות את הידע החיוני להבנת העולם שמתפתח.
אני לוקחת על עצמי לשתף אתכם בעיון במצגת ולחלץ לכם מתוכה מבחר אנקדוטות מעניינות- אמירות חשובות ואינסייטים שיהיו לכם לעזר בארגז כלי העבודה. אכניס לרשומה הנוכחית את העניינים החשובים, אבל אשאיר גם לכם להחליט אילו דברים חשובים עבורכם באמצעות הקובץ המקורי שמוצמד לתחתית הפוסט. מצידי, אוסיף על האמור כמה הערות והארות משלי- ואנסה ללטש לכם את הנתונים על מנת שתוכלו להשתמש בהם הלכה למעשה ככלי עבודה אסטרטגי משמעותי.
יש קרוב לשלושה מיליארד בני אדם המחוברים לרשת, וזאת מתוך למעלה משבעה מיליארד שמאכלסים את כדור הארץ. תשומת הלב של האנשים עוברת בצורה משמעותית אל הדיגיטל ובמיוחד אל המובייל. זהו שינוי כללי שקשור בשכבות גיל שונות ובשימושים שונים ומגוונים כגון : חשיפה למידע, קריאת עיתונים, צפייה בטלוויזיה, האזנה לרדיו ועוד. השינוי נוגע בכל שכבות הגיל !
ישנו חוק אחד בסיסי לגבי הפרסום במדיה, והוא- הכסף זז למקום בו נמצאות עיני האנשים. ההשקעות במודעות זזות אל הדיגיטל ובמיוחד אל המובייל. מודעות בפרינט גוססות אל תוך השינוי הזה וסופגות את המהלומה הקשה ביותר. גוגל כיום, היא בעלת תפוצה גדולה מכל עיתון ומכל מאגזין בכל הקשור להוצאה הפרסומית. גוגל מגמדת את רעיון הביג מדיה– היא עצמה הופכת להיות המדיה הגדולה ביותר בעולם.
גוגל לבדה בדיגיטל- מחזיקה כמעט במחצית מההשקעה במדיה טלוויזיונית בכל העולם. שנים רבות צחקו אנשי הטלוויזיה על עצם הרעיון שהדיגיטל יהווה עבורם איום, ונראה שהגיע הזמן להפסיק את הלגלוג, הרייטינג של הצפייה בטלויזיה צונח, מנויים לטלוויזיה בתשלום פוחתים בצורה משמעותית- ופייסבוק לבדה מגיעה אל יותר אנשים צעירים מכל ערוץ טלוויזיה גם כשהערוץ ניתן בחינם.
נטפליקס- שמכניסה אל חיינו רעיון חלופי להרגלי הצפייה בטלוויזיה אשר מסב את השידור הקלאסי “לשידור כבקשתך”- On Demand מחזיקה כיום יותר מנויים בארה”ב מHBO. יוטיוב הופכת מיום ליום לטלוויזיה של הצעירים, ובו זמנית משמשת כמקור ממנו הם צורכים תוכן וידיאו- כך שהיא מגיעה ליותר אנשים בגילאי 18-34 מכל רשת כבלים מקבילה. הרווחים מוידיאו בדיגיטל כבר אינם נושא לבדיחה, אלא הם מיצגים כיום בזירות כמו -יוטיוב, Hulu, ונטפליקס- כוח מדיה משמעותי מאוד.
העיניים זזות מהטלוויזיה – אבל עדיין הכסף המופק מהטלוויזיה נשאר במסך הגדול ! הצפייה בטלוויזיה הינה עדיין מאסיבית- ומחכה עוד דרך ארוכה לרעיון שלתוכן וידיאו בדיגיטל- עד שיוכל לכבוש את התקציבים הגדולים של מסך הטלוויזיה. אך האם זה אומר שאין להתפס לדאגה בצד המסחרי של הטלוויזיה ? ברור שצריך גם צריך לדאוג.מסתמן שינוי משמעותי בדורות: די להעיף מבט ולראות איך נוהג דור הMillennials כדי להיווכח שיש מקום לדאגה. תוכלו לראות בגרף שמעל הפסקה הזו את הדברים עליהם דור הY לא היו מוותרים עליהם- ולהתבונן היטב במיקום הגבוה שמקבל הסלולר בהעדפות שלהם. עושה רושם שהשתלטותו המלאה היא רק עניין של זמן.
ומה קורה בדיגיטל ? המכירות של הסמארטפונים מדורגות בשיא השיאים. גם הטאבלטים נגסו היטב בשוק הPC. טאבלטים מחליפים למעשה סלולרים קטנים כתשובה שמספקת תוצר כלאיים בין עולם הטאבלטים לבין הסלולר החכם. מסכים אלו מתעצמים על חשבון הPC.
יותר ממחציתן של הטלוויזיות שמשווקות כיום בעולם ונקנו על ידי בתי אב אמריקאים מחוברות אל האינטרנט. ובמקביל, מחשוב לביש תופס תאוצה וגדל במהירות גבוהה.והנה הגיע גם זמן הרכבים המחוברים.
אז האם אנחנו צועדים לקראת מציאות שנישלטת בלעדית בידי המובייל (Mobile Only) – ? התשובה היא שלילית ! העידן הזה מאופיין ברב מסכיות !!! זה עולם של- Mobile Too שבו 60% מהמכשירים המחוברים און ליין הם סמארטפונים או טאבלטים, ואנחנו משקיעים בממוצע כשעה ביום בסמארטפונים שלנו (בחלוקה לערוצי תיקשורת שונים- אימיילים, הודעות טקסט, ביקור באתרים, משחקים, רשתות חברתיות ועוד). אנחנו משקיעים כחצי שעה בטאבלט בכל פעם שאנחנו משתמשים בו, וחשוב לציין שכרבע מהטרפיק הכולל באינטרנט כיום מגיע מהמובייל ! המובייל שינה את לוח השעות הדיגיטליות של היום ומתח אותן מ7 ל-18, מה שאומר שאנחנו עושים יותר ככל שאנו מחוברים יותר. מצב זה משפיע עלינו הן בקיום התקשורת, והן באינפורמציה המוזרמת אלינו חשופים ווכן בביצוע פעולות שוטפות.
לכל מכשיר מובייל יש את הפריים טיים שלו– ויש הבדל בין הפעולות שאנחנו עושים בבוקר, בערב או בצהרי היום וההבדל חל גם על סוג המכשיר המשמש אותנו בעשייה היומיומית.
ומה קורה במגרש של מלחמת הפלטפורמות ? יש לנו כמובן זוכה ! אפל מאוד חזקה בארה”ב אבל יש שני שחקנים משמעותיים בכל העולם ואנדרואיד היא המובילה ברמה הבינלאומית. זהו עולם אנדרואידי, 85 אחוז מהסמארטפונים בכללם רצים על אנדרואיד- 65 אחוז מהטאבלטים בעולם גם הם רצים על אנדרואיד. 70 אחוז מכל הגאדג’טים של מחשוב בכל העולם רצים על אנדרואיד. בעבר האנדרואיד פיגר מאחור בהשוואה לאפל- בכל הקשור לקהילת המפתחים. אבל כיום המשחק השתנה, וגם במגרש עצמו של אנדרואיד ניכרים שינויים ושיפורים שמתכתבים עם צרכי המפתחים. בעיית הפרגמנטציה של אנדרואיד הולכת ונפתרת, וכיום, מרכז הכובד עבר אל אנדרואיד- ואכן היא יותר פופולארית בקרב המפתחים מול סביבת פיתוח של iOS.
המפתחות העיקריים לטרנדים בדיגיטל הם– מובייל, סושייל, וידיאו, Programmatic, וNative. מרבית הגידול כיום בדיגיטל מגיע מהמובייל, והאפליקציות של מסרים במובייל הולכות ומתעצמות במספרים מפוצצים. גם רשתות חברתיות ורשתות השיתוף מגיעות לנקודת השיא בכמות השתמשים בהערכה גלובאלית.
הווידיאו הנצפה דרך המובייל גם הוא נמצא בשיא, הווידיאו במובייל גם איפשר במקביל את עלייתם של כוכבי יוטיוב- אנשים פרטיים שעלה בידם להקים אכן גורפים הצלחה שמתבטאת במיליוני צפיות. גם אתרי הסושייל וגם ההאזנה למוזיקה- הם בעקרם היעד המועדף לפעולות של הגולשים המשתמשים במובייל, והשימוש במובייל כשלעצמו היה גורם מזרז לגדילה של פייסבוק כפלטפורמה.
המובייל כיום מייצר שליש מהטרפיק בקומרס– Pay Pal לבדה תומכת ב30 מיליארד טרנסאקציות כספיות שנעשות באמצעות המובייל.
הגידול בשוק הפרסום. בעיקר במודעות, גדל בכמה ערוצים, ביניהם : מובייל, סושייל, ודיאו נייטיב וProgrammatic. ההשקעה בסושייל גדלה מאוד- זה נכון שהדיספליי עדיין חזק, אך ניכר גידול משמעותיבכל הקשור לNative Ads- שמשגשגים בצורה בולטת.
גוגל היא עדיין המלך של הפרסום בדיגיטל, ויוטיוב של גוגל הינה הפלטפורמה הדומיננטית בכל הקשור לוידיאו דיגיטלי. הדפדפן של גוגל, גוגל כרום, מוחץ את הדפדפנים האחרים- פירפוקס ואקסלורר (וטוב שכך!)- ובכל מקרה יהיה מעניין יהיה לראות איזו תחרות תפתח מיקרוסופט עם הדפדפן החדש אותו היא הולכת להשיק בקרוב-SPARTAN.
פחות או יותר ניתן להסיק שגוגל “בולעת את העולם הדיגיטלי”, ואני מוסיפה שבאותה מידה ממש היא מכסה את העולם הפיזי- עם המון חדשנויות ויוזמות בהם גוגל משקיעה וכתוצאה מכך גם הולכת ומתפתחת, כעת רבים האנשים אשר שמים לב לתופעה ומוכנים לתקוף את גוגל על צבירת העוצמה בידיה ככוח מוגזם בידי חברה אחת.
האם גוגל ופייסבוק ניצחו את העולם הדיגיטלי ? ואף נתחים מהעולם הפיזי באמצעות הסלולר שלנו שמייתר את שאלת הבחירה בין הפיזי לדיגיטלי ? לא בהכרח ! ההון כידוע עוקב אחר העיניים של המשתמשים, והחיפוש סוף סוף נמצא בנקודת ירידה. כמות החיפושים בדסקטופ יורדת, דורות חדשים בורחים מפייסבוק והטענה הרווחת היא שדור הZ כבר לא משתמש בפייסבוק יותר. הצעירים בוחרים רשתות חברתיות אחרות כמו אינסטגרם, ואם נשאל למה הם אוהבים את אינסטגרם ? הרי זה משום שההורים שלהם לא נמצאים שם, כך שהפלטפורמה פחות צפופה ויותר מבוקרת מצד הכוח של המשתמש. רשתות חברתיות כמו טאמבלר משמשות צעירים כמקום מפגש חופשי, מקום בו הם פוגשים יותר מעניינים וצבעוניים עבור דור זה, וזה כפי הנראה יותר מעניין ממה שקורה מבחינתם בפייסבוק.
ומה קורה בתחום שיחות הטלפון ? האם אנשים בכלל משתמשים בטלפון שלהם לצורך שיחות קוליות ? לא ממש, לכולם יש מספרי סלולר אבל רובם משתמשים בהם לטובת הודעות טקסט, הדיגיטל הוא המדיום לדורות חדשים, והתקשור הדיגיטלי על צורותיו השונות- רק ייתרחב וישגשג במשך השנים הקרובות.
ומה הלאה ? רכבים מחוברים- כמקום בו אנחנו משקיעים כשעה ביום ויכולים לעשות בזמן זה פעולות רבות על הדרך; מחשוב לביש כמכשור שיאריך את חיינו וייצר עבורנו שיטות לשמירת הבריאות ואיכות החיים. סמארט ווטש כמו Apple Watch שיחדרו אל חיינו, וכן צמידי כושר שאמנם מיועדים רק לנישה מוגדרת, אך עדיין מהווים חלק מהטרנד.
אבל הדבר הגדול הבא הינו באמת הInternet of Things– ההערכות מבשרות שעד שנת 2020 יהיו 20 מיליארד דברים מחוברים- בתים, ערים, מדינות, ארגונים, חפצים ועוד ועוד. אנחנו נמלא את הבתים שלנו במכשירים חכמים, וחברות יהיו מוכנות לרכוש פתרונות תואמים בעד מיליארדי דולרים.
צירפתי את המצגת המקורית לתחתית הרשומה, וכאמור, היא מלאה בגרפים מעולים ושווה לכם לצלול לעומקה ולהוציא ממנה תובנות משלכם.