הגיע הזמן להתחיל ולחשוב בכיוון – לשמוע, להקשיב, לחפש ולחקור לעומקה את שאלת הסלולר לאן ? ובמיוחד ! מה ארגונים ועסקים יכולים לעשות בתחום זה. החלטתי לצאת ביוזמה אשר מרכזת לכם לכאן מגוון דעות ומחשבות על העולם המרתק הזה, במעין רשומון של נקודות מבט הטומן בתוכו את התחזית לעתיד התעשייה : מה יקרה בשנים הקרובות, איך השיכלול התקשורתי משפיע עלינו כצרכן קצה מחד ומהצד השני איך הדבר משפיע עלינו כבעלי עסקים שיכולים להשתמש בהזדמנות בתבונה. אני מביאה לכם לכאן שמונה דעות שונות, ביניהן וודאי תהיינה אי-אילו חפיפות אבל מן הסתם גם יימצאו גילויים מקוריים ונבדלים בין דעה אחת לשנייה – ובכן בואו נתחיל את הסֶבֶב :
עמית בר און | הסלולר לאן ? | נראה שקיימות היום שתי מגמות לגבי השימוש בסלולר. האחת לאיחוד שירותים – הסמארטפונים שבעזרתם אתה יכול לעשות המון דברים באמצעות אביזר קצה, ומצד שני רצונם של המשתמשים לבחור באביזרים ייעודיים, למשל כל האביזרים שתכליתם שמיעת המוזיקה או קריאת הספרים (קינדל של אמזון ואיפוד של אפל). כך שנראה ששתי מגמות אלה ימשיכו לתפקד במקביל. LBS – Location Based Services (שרותים מבוססי מקום) הם מהטרנדים החמים ביותר בעולם הסלולר, שם הם גם נקראים WLS – Wireless Location Services. שילוב של שרותים מבוססי מיקום עם המדיה החברתית ויישומי טכנולוגיית מידע נוספים כגון GPS מעצים מאוד את הסינרגיה ואת התפוקות הנובעות מהטכנולוגיה המתקדמת שעומדות לרשות משתמשי הסלולר. המחשה טובה לסינרגיה של טכנולוגיות אלה הינה Waze. אפליקציה זאת שיש הטוענים שהיא GPS לכל דבר מיישמת גישה חדשנית של שרותי מיקום ביחד עם מדיה חברתית: שרות עומסי תנועה ומכשולים אחרים בדרך ביחד עם פרסומות והכוונת תנועה איכותית וזמינה ללא עלות לכל בעל טלפון סלולרי חכם. כניסת ה iPad ושאר הטבלטים לשוק הינה טרנד נוסף התופס תאוצה ואין ספק שיהווה מרכיב מרכזי בעולם הסלולר. טבלטים מהירים המריצים מערכות הפעלה של Google I Apple בעלי קישוריות סלולרית, GPS ,Wi-Fi וBluetooth צצים כפטריות אחרי הגשם בידיהם של המשתמשים ועתידים להחליף את המחשבים הניידים מבוססי מערכות ה Windows.אמנם שילוב טכנולוגיות אלה טומן בחובו סיכונים לא מעטים בהקשר של אבטחת המידע האישית של המשתמש אך יש בו גם הבטחה לשיפור באיכות חיים ושיפור הביטחון האישי של משתמש הקצה. הדוגמא הבולטת לכך: אדם חולה אלצהיימר, רחמנא לצלן, יענוד על היד שלו אביזר קצה דמוי שעון, יהיה ניתן לאיתור בכל רגע ויוכל להזעיק עזרה מכל מקום למרות שאינו יודע היכן הוא נמצא.
נטע דורון | כל המובייל הזה | מהפיכת הסמארטפונים כבר כאן, כך שגלישה ושימוש ברשתות חברתיות מבוססות מיקום הן לא דבר חדש. מכאן ואילך אני רוצה להתייחס לכמה אלמנטים שלדעתי ילכו ויעמיקו. תוכן – ילכו ויעמיקו דרישות הגולשים לתוכן איכותי, בעל ערך מוסף אותו יצרכו רק דרך הסלולר. גולשים יחפשו יותר ויותר את הפונקציונאליות של המכשיר. מהירות – יעמיק ויתחזק הצורך בגלישה מהירה בשיטה הסלולרית לגבי קבלת מידע בזמן אמת ושימוש מיידי באפליקציות הרב-גוניות. רלוונטיות- צריכת המידע תהיה כפופה להקשרים מוגדרים וחיונית למצבים או רגעים מסוימים בצורה שתועיל לגולשים וממש “תעשה את ההבדל”. תיירות ומובייל זהו התחום שבמסגרתו השימוש בסלולארי הוא בעל פוטנציאל הגדילה הגבוה ביותר ובעניין זה טרם נאמרה המילה האחרונה. יש כאן שילוב מנצח בין זמינות, מיקום, מהירות וצריכת מידע בזמן אמת. לפיכך, מה שעתיד לקרות הוא מהפיכה בכל הקשור לפרסום, צריכת התכנים והרגלי השימוש הקשורים לשוק התיירות: יותר ויותר אנשים יחפשו שם מידע, ויפרסמו המלצות. רמת האמינות תמשיך ותהיה הגבוהה ביותר דרך אמצעי זה באופן מובהק. חיפוש המידע וקבלת ההחלטות לא יסתיימו בשלב ההכנות שלפני הנסיעה, אלא גם במהלכה. אנשים יסתמכו יותר ויותר על תוכן והמלצות במובייל. מפרסמים ירכזו את מירב מאמציהם בנקודת הזמן והמקום הזאת. הם ישקדו על הענקת המידע המזוקק ביותר, והרלוונטי ביותר לגולש לצורך הגברת מכירות. משווקים יצטרכו להשקיע בתוכן איכותי יותר מאשר בשיטה הבנאלית של “שאלות-תשובות” לקראת תיירות חופשות חגים ולא יסתפקו בהעברת נתונים רק דרך אתרי אינטרנט סטנדרטים. לסיכום, מדובר בתחום מרתק ומתפתח בו המפגש בין טכנולוגיה, תוכן וחוכמת ההמונים יגביה אותנו לרמות איכות שטרם הכרנו. ועכשיו…לאן נוסעים ??
לילך כהן | Very Smart Phone | את נקודת המבט שלי על עולם הסמרטפונים אתחיל מסיפור אישי. יומיים אחרי שקיבלתי את הסמרטפון החדש שלי – אייפון 4 ממקום עבודתי, הוא החליק לי מהכיס האחורי – היישר אל תוך האסלה – בלופ ! ונחשו מה עשיתי (חוץ מלהילחץ ולנגב אותו היטב) רצתי לגוגל, חברי הטוב ! ושם גיליתי שאני לא לבד ושזה קרה לעוד הרבה מאוד אנשים וכן שיש לכך תרופת סבתא מדהימה : 5 ימים בקופסא סגורה עם אורז – והמכשיר יבש, כולל איבריו הפנימיים. מדהים ! וכמובן שאחרי כל מה שאני והאייפון עברנו ביחד, הרי ברגע שהוא חזר לחיים – עלינו על דרך המלך. היום בלי האייפון שלי אני מרגישה חצי בנאדם, ואילו כשאנחנו יחד אני חשה תחושת בטחון : במיוחד מעצם הידיעה שאני לא אלך לאיבוד אף פעם, ו – כן ! יש לי נטייה כזאת… בכלל, אני מאמינה גדולה בעולם הסלולר ובעיקר בכך שהמכשיר צריך להיות כמה שיותר שימושי עבורנו כי הוא הולך איתנו לכל מקום. ומה הכוונה ? כיום המכשיר החכם משמש אותנו כ- GPS, אינטרנט זמין, אמצעי שיתוף של חוויות און ליין בכל רגע נתון, יומן, מילון, מצלמה ועוד. ומה בעתיד ? כשאני מפנטזת על טלפון העתיד, אני מדמיינת לי טלפון אשר יהיה שימושי וחכם אפילו עוד יותר, וימלא אחר 90% מהצרכים החומריים שלנו, הוא ישמש תחליף ל: טלוויזיה, טאבלט, DVD, מכשירי לסליקת אשראי, כרטיסייה לאוטובוס, שליחת דואר או פקס, ימצא לנו את חיית המחמד שהלכה לאיבוד, יהיה אמצעי תשלום לכל דבר – דרכו ניתן יהיה לבצע העברת כספים ישירות לחנויות מהן אנחנו קונים, ואולי אפילו מפתח כניסה לאוטו או לכספת. בנוסף, יהיה קל ופשוט יותר לקחת אותו איתנו לכל מקום: מסך דק, גמיש ומתקפל הנכנס לארנק – כמו כרטיס אשראי.
אריאל קדם | החיפוש המתמיד | אחד התחביבים האהובים עלי הוא חיפוש אחרי רעיונות וחידושים טכנולוגיים בסרטים או בספרים מקטגוריית המדע הבדיוני. לדעתי, מעל 90% מהגאדג’טים שאנחנו עושים בהם שימוש היום, כבר באו לידי ביטוי כרעיונות מופשטים יותר או פחות בספרים או סרטים של הז’אנר. ולכן הגיוני שאם נרצה לחפש או לשער לאן יתפתח עולם הסלולר, נוכל לעשות זאת או לפחות לקבל רמזים בעולמות עתידניים אלה. בספרו של דאגלס אדאמס “המדריך לטרמפיסט בגלקסיה” הכרתי לראשונה את ה – Babel Fish, (דג בבל). דג קטן וצהוב שמוחדר דרך אוזנו של האדם ומשמש בעצם כתרגומון אוניברסאלי (עם רמז לפיזור הלשונות בפרשת בבל). אתה יכול לדבר בשפת האם שלך והאדם שמולך (כמובן אם מפעיל התירגומון שידרג עצמו בדגם האחרון של הדג…) ישמע ויבין את מה שאמרת, בשפת האם המקורית שלו. בשנים האחרונות חברות רבות מנסות לפתור את בעיית מחסום השפה ונכון להיום הפתרונות מתחילים להגיע דווקא מעולם הסלולר בצורת יישומים פשוטים יחסית שמתרגמים קול לטקסט ואז מקריאים את הטקסט בצורה “רובוטית”. תוכלו לראות דוגמה מתוך כנס גוגל בינואר האחרון בלינק זה או לחילופין לצפות ביישום הנוסף שהושק ואפילו מצליח לתרגם את גרגורי חיית המחמד שלכם ! לינק במידה והטכנולוגיה הזו תתקדם כפי שגוגל, וגם אפל – שהעבירה בקשה לפטנט דומה – לינק, מקוות, ניווכח שהטלפון הסלולארי שלנו לא די שיהפוך רק לכלי שמאפשר לנו להיות זמינים כל הזמן אלא יתקדם הלאה ויהפוך לכלי שמרכז את התקשורת העיקרית שלנו עם העולם. בין אם זה כדי לשוחח עם הבחורה שפגשנו בטיול ללאוס ואנחנו לא זוכרים האם היא שבדית או דנית ובין אם זה כדי לסגור את העסקה עם החברה הסינית שרוצה להשקיע בסטארט אפ שלנו – הסלולר יעזור לעולם להבין אותנו טוב יותר ו”יתרום” עוד קצת להתרחקות הבלתי נמנעת מהשיח “פָּנִים אל פָּנים” ומהמגע הבלתי אמצעי בין אנשים.
פרי לוי | הסלולר לאן ? | האינטרנט שינה את המודל העסקי של תעשיות שלמות וחיסל כמעט לגמרי חלק מהן. הוא הביא איתו פלטפורמות חברתיות חדשות וקבוצות רכישה מתקדמות, שמשנות בכל יום מחדש את התפיסה לגבי השאלה מה ערכו המעשי של האינטרנט ועד לאן זה יכול להוביל את העולם כולו. מתברר עוד כי את מה שעושה האינטרנט יעשה הסלולר אלא רק בהבדל אחד “קטן”, השימוש בו יהיה עוצמתי יותר ויתנהל בקצב מואץ הרבה יותר. נכון להיום הוא מתחלף בפועל עם השימוש הרגיל במצלמות, בנגני מוסיקה ניידים ומכשירי GPS, ואנחנו מנהלים דרכו את המשרד, גולשים באינטרנט, צופים בוידיאו, מורידים אפליקציות, משחקים ואפילו מבצעים העברות כספיות. דרכו אנו מדווחים על מיקומנו ומקבלים הטבות והמלצות ואולי פוגשים חבר או שניים שנמצאים בסביבה. ומכאן ואילך…לאן כל זה הולך ? בעיני, הסלולר עתיד לשנות בצורה דרמטית את תפיסת המרחב שלנו. אם נתחיל מהסוף ונסתכל כמה שנים קדימה, לכל אחד מאיתנו יהיה (כנראה) סוג של צ’יפ מוטמע ליד האוזן ומעין משקפת קטנה שתסוכך על עין ימין ויחד הם יהפכו את העולם היומיומי שלנו, לרב-רב מימדי. אם נסתכל קצת יותר קרוב לשנתון שלנו, נוכל לזהות כבר היום את הסימנים להתהוות השינוי בתפיסת המרחב. טכנולוגיות ואפליקציות כגון: Augmented Reality (מציאות מועשרת), קודי QR ואחרים מייצרים רובד נוסף, וירטואלי חי נושם ובועט לגבי הדברים המוכרים, הפיזיים. לעומת האינטרנט,שהביא בתורו לפיתוח עולם מקביל, של חיים שניים-וירטואליים – הסלולר מתקדם לשלבי פיתוח והרחבה של המציאות הקיימת והפיכתה לרב-תיפקודית ורב ממדית, ברמות שלא הכרנו עד כה. למשל בניין היסטורי ברחוב שיכול לספר את סיפורו באופן ויזואלי, שלטי חוצות דינאמיים שהופכים למעין משחק וירטואלי, חנות בגדים ללא תא הלבשה כי אפשר לראות מיידית איך הבגד ייראה עליך באמצעות ההולוגרמה המדויקת שלך. הכול-מהכול, כאן ועכשיו ב-On-line, והמשפט “רב הנסתר על הגלוי”, יהפוך במהרה למציאות יומיומית, שבה ירבה הגלוי על הנסתר, ושתהיה כמובן מסעירה ומרגשת עם כל גילוי וגילוי.
שרונה עזר | עתידו של הסלולאר | לפי מחקרים שבדקתי, נכון להיום יש כמעט 7 מיליארד אנשים בעולם והם משתמשים ב-4 מיליארד טלפונים ניידים עתידו של הסלולארי תלוי במשמעויות שנייחס לשינוי בהתנהגות השוק, בחייו של האדם הפרטי, ובדרך שבה אנו עושים עסקים ובהיערכות לקראתן. בהשפעת השינוי עולות השאלות: איך אפשר יהיה בעתיד לנצל את הסלולארי כדי לשכלל את חיינו ואת חיי העסק שלנו, איך יהפוך הסלולארי לכלי החזק ביותר שעומד לרשותו של העסק, כמו גם לרשות היחיד בחייו הפרטיים. בעיניי הדוגמה הטובה ביותר לכיוון עתידו של הסלולאר היא אפל. אפשר להסתכל אחורנית ולהיזכר מה היה לפני כניסת אפל לשוק הסלולארי. מאז כניסתה של אפל לעולם הזה, הסלולארי הפך כמעט למחשב נייד לכל דבר. ושני היתרונות החשובים ביותר בסלולארי היום הם מערכת ההפעלה, והאפליקציות. אני מאמינה שכבר בעתיד הקרוב מאוד נוכל להתפעל מעולם תקשורת שלם שטרם יצא לנו להיחשף אליו. הסלולארי של היום מכיל בתוכו אפשריות של משלוח אי מייל, גלישה באינטרנט, ושמירה על קשר עם חברים אם זה דרך הסושאל או באמצעות מסרונים. הסלולארי של העתיד הקרוב כבר הופך לכרטיס אשראי, לטלוויזיה, למצלמת וידאו משוכללת, לאמצעי שדרכו אפשר יהיה לגַבּות כמה וכמה מגה בייט לשנייה, ותינתן האפשרות של כניסה דרך הסלולארי מרחוק (ללא הבדל בטווח ההפעלה והיכן אתה נמצא) אל המחשב האישי שלך. אני רואה בעתיד את עיצובו של הסלולאר בצורה שונה לחלוטין: אני רואה מכשיר קטן שימוזער יותר ויותר ואולי כמו בסדרה פרינג’ בעולם המקביל, הסלולארי הוא תוצר שנראה כמו אוזניה, שמחובר לאוזן ואפשר לתפעל אותו דרך מחשבה ולכל הפחות דרך הוראות קוליות. ולחילופין, או במקביל, קיים חומר פלסטי (שהמולקולות שלו משמשות גלם לציפוי ריח על נייר או כל דבר אחר) דק מאוד שדומה במראהו עוביו ותכונותיו לנייר דק: כבר היום עובדים על פיתוח של טאבלט מהחומר הזה, והיות שישנו כבר טאבלט ניסיוני כזה, אני רואה את הסלולארי העתידי בתבניתו העיצובית, כנייר דק מאוד ומתקפל. הוא רב-שימושי ואפילו מתַפקֵד כשלַט לבית חכם ולכל מכשירי הבית..
ליאור לונציו ברק | עידן השינוי | שנת 2011 מתחילה את עידן השינוי עבור עולם הסלולר, כבר היום אנו רואים ש – 57% מבני הנוער מחוברים לרשתות החברתיות דרך המכשיר הסלולרי, 50% מבני הנוער בארה”ב אמרו שחייהם החברתיים יסתיימו ללא המכשיר הסלולרי. מחסומי הפרטיות נשברים לאט לאט ואנו רואים יותר שיתופיות ביחס לציון המיקום הנוכחי שלך. אם סטטיסטיקה זאת לא בהכרח הרשימה אתכם תשמחו לגלות שרק 38% מבני הנוער אמרו שהם שונאים לשתף את מיקומם. וכן מתברר כי אחוז ההתנגדות קטן משמעותית מידי שנה. הסלולרי הפך ממכשיר לקבלת והוצאת שיחות למכשיר חברתי, כאביזר חובה בכל כיס. יותר אנשים משתמשים בסלולרים חכמים משולבי חבילות גלישה וכשמשלבים את המדיה החברתית ושירותי המיקום אנו מקבלים עולם סלולרי חדש. כל זה תורם בצורה ישירה למהלכים של פייסבוק וגוגל בתחום חווית המשתמש כשהיא מבוססת מיקום. עד סוף השנה נזכה לראות בסלולרים הפרטיים שלנו את שירותי הקופונים משולבים היטב, אם זה במפות של גוגל עם דילים אטרקטיביים ואם זה בפייסבוק כגורם ויראלי, ומה שהיה לא יהיה עוד. סיטואציה ראשונה (Facebook) : אתם הולכים ברחוב ופתאום רונית עולה מולכם בצ’ט ואומרת לכם “היי דניאל, אני יושבת פה בקפה ארומה כמה מטרים ממך, יש לי קופון של קפה ומאפה בדיל של חמישה שקלים במקום שנים עשר שקלים, תבוא נשב קצת? מזמן לא נפגשנו!”. סיטואציה שנייה (Google) : אתם מסתובבים בקניון עם האישה, פתאום קופצת לנגד עיניכם הודעה, “פנק את אשתך בספא מאיה, מבצע מסאז’ ב – 100 שקל ממש מעבר לפינה” באמצעות המיקום שלך ושל אשתך ניתן היה לקבוע שאתם מסתובבים בסמוך, ואולי תהנה לפנק אותה בצורה “ספונטנית” כביכול. אתה יצאת תותח והיא… היא יצאה מאושרת: גם פינק וגם הפתיע. יש על מה לספר מחר במשרד.
זהר אוריין – The Mobile Web | לא מדובר אך ורק על מהפכה בתחום של הרשתות החברתיות ! הMobile Web מראה מיום ליום שהוא עומד לקחת חלק נכבד במשחק ותהיה לו נוכחות משמעותית בכל הנוגע לנֶתַח העוגה בטרפיק של המכירות. יש לו למעשה תכונה אקספוזיציונאלית וכושר גדילה בהתאם, אשר נוגעת כמעט בכל אחד ואחד מאיתנו. המגע הדיגיטאלי מתניע מהלכים באופן שממגנט ושיוצר רישות עוד לפני שידענו לחשוב במונחים של יחס המרה פר מסך מדיה חדש לטובת לקוחות שאוחזים בו. מתפתחת שיחה שלמה שדנה בסיכוי הממשי של הMobile Web להשתלט למעשה על צורת השימושיות שלנו בכלי האינטרנט על גבי הדסקטופ. התמונה נאמדת בהתחשב בגודל ובדיספליי של מכשיר הסלולר, אבל לאחרונה מחקרים שנערכו על פי- פאל מראים כי במקביל לשיטות המורגלות יש 300% גידול בקניות מקוונות בסלולר. והנתונים מתייחסים גם לתשלומים המתבצעים במהלך תקופות חגים. נתון זה למעשה מחדד את תמונת המצב ומשקף נַחשוֹל של שינויים בהתנהגות צרכנים וקניות בסחף של קהילות הצריכה ברשת. הטרנדים הללו אינם נעלמים מעיני הרייטליסטים – התחזיות הן כי בתוך חמש שנים מספר האנשים שיהיו בזיקת נגישות לאינטרנט במובייל יהיה גדול יותר מזה של צרכנים הנגישים לאינטרנט על הדסק טופ. הנתונים הללו וממצאי הסטטיסטיקות העדכניות מבוססים על מחקר שנערך בנושא השימוש בסלולר, שצופה כי היקף השימוש בסלולר יגדל ב110% יחסית לשנת 2008 – 2009 ולמעשה מאז ואילך ממשיך להראות גדילה אקספוזיציונאלית. אך לא רק אומדן כמות השימוש במכשירי סלולר הוא בגדר נתון מפתיע אלא מַרשימה גם הַגדילה בכמות התוכן הנצרכת בפלטפורמה זו. למעשה החברה שערכה את המחקר משוכנעת כי השימוש בכלי זה – באופן בו הוא מתפתח – יהפוך לאמצעי הטכנולוגי החשוב ביותר, שמשמעו – שליטה בשוק.
לסיכום. חשוב שתקראו, תצטיידו לקראת היציאה לדרך ותתחילו להתעמק בתמונה הנפרשת לפנינו ולהפנים. אם עד כה הכרנו במהפכת דיגיטל– הרי כעת התופעה התרחבה לממדים גדולים לאין שיעור וקרב היום בו נכנס שחקן ראשי לתמונה —— > הסלולר.
הסלולר לאן? פוסט קבוצתי מהגראג׳ של זהר אוריין שהשתתפתי בכתיבתו http://lnkd.in/hD7cMb