3D Printing & E-Commerce

223344

תחום ההדפסות התלת מימדיות והשפעותיו על העולם שלנו מהפנט אותי, ואני מעוניינת ללמוד את הנושא יותר ויותר לעומק. אחד המקומות המאתגרים ביותר בעיני לעניין זה הוא מדף הסחר האלקטרוני והשאלה- איך למעשה ההדפסה התלת מימדית תשתלב בתוכו. הפוסט הזה יתמקד בנושא ויתן לכם תמונה של הדברים כפי שאני רואה אותם. איך מגמת וחדירת ההדפסות התלת מימדיות תחולל מהפכה בעולם האיקומרס ובשרשרת האספקה. תחשבו על כך שבעתיד הלא כל כך רחוק הצרכנים יגדילו את היקף הקניות שלהם על ידי רכישת מוצרים דיגיטליים שמעוצבים במיוחד בשבילם, כלומר שהצרכן עצמו יכתיב למעשה את צורתם, עיצובם ואולי גם את הגדרות הפונקציונאליות שלהם. אחרי שהרוכשים ישרטטו את כל התוכנית הזאת באמצעות פלטפורמות סחר, הם יוכלו להדפיס בפועל את המוצר במדפסת שבביתם (מפעל קטן וחדש) כלומר במכונת הדפוס התלת מימדית שלהם.

מדפסת תלת מימד היא עדיין בגדר קונספט שלא הופעל במלואואבל בגדול מדובר על פיתוח מכשיר שמאפשר להדפיס אובייקטים בתלת מימד שחולצו מקובץ דיגיטלי. יש ברעיון הזה של הדפסות תלת מימדיות אלמנט שקרוי : additive manufacturing- שכבות של תוכן מתחום החומר שלמעשה מצטברות יחד אחת על גבי השניה ומרכיבות את המוצר הסופי. זו מהפכה שמבשרת מציאות חדשה בשל העובדה שלראשונה אנו רואים מדפסות תלת מימדיות ושיטת הדפסה תלת מימדית שלא מיועדות רק לגופים מוסדיים או לתעשיות- אלא גם מתוכננות להימכר כפתרון שימושי לבתים פרטיים ולעסקים קטנים. עוד נתון מפתיע משתקף במחיר של המדפסות הללו שאמנם לא נחשב כזול אבל הוא בהחלט אפשרי מבחינה כלכלית, הסכומים עליהם מדברים כיום נעים באזורים של 1300 דולר פלוס (תלוי כמובן בסוג המדפסת, גודלה והיכולות שלה). 

יש משהו במדפסות תלת מימדיות שכאילו “מעוצב מראש כדי למכור” –  Designs for Sale- מסיבה זאת ייתכן שיום אחד (ולא ברור עד כמה הוא קרוב) אכן המדפסות התלת מימדיות “יפוצצו” את המסגרת הרגילה בה היצרנים נוהגים לנהל את התעשייה. למעשה כשיחול המעבר לתלת ממד יהיה זה הלם לאותם ייצרנים שאינם ערים למהפך ואינם מעצבים את העסקים שלהם לפי עיקרון ההשתנות. יש פקטור נוסף ובעל משמעות : תחום המדפסות התלת מימדיות מבשר תפישת עולם חדשה שלפיה- מה שמוכרים זה לא את המוצר אלא את העיצוב, יחד עם הרישיון וזכויות היוצרים להדפיס בפועל. למעשה מה שיתבלט כערך החשוב והעוצמתי מבחינה עסקית יהיה המוח, העיצוב המתוחכם שניבנה “מאחורי הקלעים” של המוצר ולא המוצר הסופי עצמו. התפישה הזו למעשה יכולה להוציא לאור היום את כל המעצבים המוכשרים שחבויים באזורים נידחים באינטרנט ומוכרים את הסחורה שלהם לגולשים ולצרכני און ליין. המהפך הגדול יתממש כשהמכירה והדרך בה השרשרת המסחרית עובדת תיתקצר- והאנשים יוכלו להחזיק את המדפסת בבית, להזמין את הפרוטוטיפ העיצובי, לשלם עליו ולאחר מכן את התוצר עצמו הם ידפיסו לעצמם. Cube למשל היא מערכת הפועלת בשיטת ה- 3D שמפתחת יכולות של מרקטפלייס אינטרנטי ונותן בידי אנשים פרטיים להדפיס : אופנה, צעצועים ומשחקים, ניתן להזמין דרכה מוצרים מעוצבים על פי התאמה אישית, כפי שתוכלו לראות בסרטון הבא  :

נכון שמדפסות תלת מימדיות עדיין לא נמצאות במיינסטרים – ואין עדיין מאסה קריטית שתְתַקף את השימוש ביכולת הזו אבל אין ספק שכבר אפשר לראות תכונה מובהקת בעולם שמוציאה את הרעיון מהצללים ושמה אותו במקום מרכזי יותר. ברור שכרגע צרכנים מעדיפים לרכוש באתרי סחר אלקטרוני את המוצר האמיתי ולא לרכוש קובץ דיגיטלי של עיצוב מוצר ולהדפיס אותו בעצמם- אבל עושה רושם שככל שהיכולת מתפתחת ונכנסת אל חיינו עם מגוון פתרונות אכן המרקטפלייס הזה יגדל- וככל שתפוצתו תתפשט אל סקייל גדול יותר כך גם המחיר ירד ויהפוך את המגמה למציאות. הרבולוציה הזו בתעשיה שכל כולה תהיה פרסונאלית,  גדלה ותמשיך לגדול בכל שנה. ישנם פיתוחים שונים כמו- Sculpteo שיצרו סוג חדש של e-Tailing שמאפשר למעצבים למכור פריטים מעוצבים על פי הזמנה, מעוצב על פי מידה- ישירות ללקוחות ומאפשרים לאתרי סחר אלקטרוני להפוך בפועל ליצרנים  !

כפי שיכולתם להתרשם מהסרטון שקדם לפיסקה הנוכחית–  RoBo 3D הוא פרויקט שהושק בKickstarter וששם לו למטרתה להביא את המדפסת התלת המימדית לבתים פרטיים בסכום הנמוך יחסית- של 599 דולר. ככל שיופעלו יותר פיתוחים מסוג זה, שיאפשרו גישה לסקייל רחב של משתמשים, כך למעשה תיבָּנה תשתית עממית יותר, שתאפשר למגמה זו לחדור אל חיינו כזן חדש ועדכני של עסקים, שמקשר ישירות בין סחר, תעשייה וצרכנים. הרעיון של הדפסה תלת מימדית יכול להקל על החברות שמעוניינות לבדוק קונספטים חדשים, ודרך כך לאפיין את המוצרים הנחוצים לצרכן בזמן אמת- בטיים טו מרקט- קצר ויעיל. כדאי להדגיש שהרעיון הזה משנה את הדרך בה שרשרת הערך פועלת ומשנה את התפישה של הסחר בכללותו וכמו כן מציב את היצרן במקום שדורש צורת תיפקוד חדשה !

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

Leave a Reply

Your email address will not be published.