אחד הפודקאסטים שכדאי לכם להכיר זה- Acquired, תוכן מעולה שבכל פעם מתמקד בחברה ומנתח אותה לעומק. מדי פעם הפודקאסט עורך ראיונות עם מובילים ומייסדי חברות. הפעם- ראיינו את מארק צוקרברג והחלטתי להביא לכאן דברים עיקריים. יש פה חשיפה מאוד מעניינת לדרך שבה הוא חושב וכיצד הוא מנתח- חזון, אסטרטגיה וחדשנות בעידן הדיגיטלי המתפתח.
מארק צוקרברג, המייסד ומנכ”ל מטא, מדבר על עתיד הטכנולוגיה, אסטרטגיות ניהול, והאתגרים בהובלת אחת החברות המשפיעות ביותר בעולם. חשוב לי להדגיש שאני לא מהאנשים שמצדדים בדרכו של מארק. או של מטא- בעיני זו חברה שעברה קילקול אדיר בשנים האחרונות ושמה לה לפוקוס את נושא הפרפורמנס מעל הכל וזו גם על חשבון איכות ובטיחות החיים של המשתמשים- ודווקא בדיוק בגלל הסיבה הזו שווה להכנס למוחו של האדם שמחזיק בכוח של אחת מהפלטפורמות הדיגיטליות הגדולות והמשמעותיות ביותר בעולם.
חזון ארוך טווח: מעבר לרשתות חברתיות. מארק מדגיש את חשיבות החשיבה לטווח ארוך, במיוחד בהקשר של השקעות מטא במציאות רבודה (AR) ובינה מלאכותית (AI). הוא רואה את העתיד לא רק כהמשך של הרשתות החברתיות הנוכחיות, אלא כמהפכה בדרך שבה אנחנו מתקשרים.האמירה שלו היא- “אנחנו חברה שמתמקדת בקשר אנושי, לא בסוג ספציפי של אפליקציה,” הדרך שבה הוא מדמיין, הינה עתיד שבו משקפיים עם יכולות טכנולוגיות מתקדמות יאפשרו תקשורת הולוגרמית ונוכחות וירטואלית, וכפועל יוצא- שינוי מהותי באופן שבו אנחנו חווים קשרים חברתיים. חשוב רק להדגיש כי באותה נשימה, מטא לאחרונה דיווחה שהיא יורדת מהרעיון של צ׳יפ שמחובר למשקפי המציאות המדומה– ולכן, הביקורתיות שלי כלפי מארק היא לא סתמית, הרבה פעמים אני מרגישה שהוא אומר דברים שאין להם אחיזה אמיתית במציאות.
אסטרטגיית למידה מהירה. צוקרברג מתאר את הגישה של מטא ללמידה מהירה: “אם אני מגדיר את האסטרטגיה שלנו כך שנוכל ללמוד מהר יותר מכל חברה אחרת, אנחנו ננצח.” זו גישה מעניינת לחדשנות, שמדגישה את חשיבות המהירות והגמישות בפיתוח מוצרים. עם זאת, הוא גם מכיר בכך שגישה זו יכולה להוביל למצבים שבהם החברה משחררת מוצרים שאינם מושלמים. זה מעלה שאלות מעניינות על האיזון בין מהירות לאיכות בפיתוח מוצרים טכנולוגיים.
התמודדות עם אתגרים: לקחים מהמעבר למובייל. מארק סיפק תובנה על אחד האתגרים הגדולים של פייסבוק- המעבר למובייל ב-2012. הוא תיאר כיצד החברה נאלצה לעצור את פיתוח התכונות החדשות למשך כשנה וחצי כדי לבנות מחדש את האפליקציות המובייליות שלה. “כשאתה מפסיד, בדרך כלל די ברור מה צריך לעשות, הרבה מזה הוא פשוט אם יש לך את סבולת הכאב לעשות את זה.” זוהי תובנה חשובה על ההחלטות הקשות שמנהיגים לעתים צריכים לקבל לטובת הצלחה ארוכת טווח.
חדשנות ו”דברים מדהימים”. הרצון ליצור לא רק דברים “טובים”, אלא “מדהימים”- הוא חלק שאני יכולה להזדהות איתו מאוד. מארק מגדיר “מדהים” כ”מרומם ומעורר השראה, וגורם לך להיות הרבה יותר אופטימי לגבי העתיד.” זוהי גישה מעניינת לחדשנות, שמדגישה את החשיבות של יצירת מוצרים שלא רק פונקציונליים, אלא גם מעוררי השראה. זה מעלה שאלות על תפקידה של הטכנולוגיה בחיינו- האם עליה רק לפתור בעיות, או גם להעשיר את חיינו באופן עמוק יותר?
מודל פתוח מול סגור. צוקרברג הדגיש את המחויבות שלו למודל פתוח, בניגוד למודל הסגור יותר של אפל. הוא רואה זאת כקרב אידיאולוגי על עתיד התעשייה: “חלק מהמטרה שלי ל-10-15 השנים הבאות… היא לבנות את הדור הבא של פלטפורמות פתוחות ולגרום לפלטפורמות הפתוחות לנצח.” זוהי נקודה מעניינת לדיון על עתיד הטכנולוגיה. האם מודל פתוח באמת יוביל לתעשיית טכנולוגיה יותר תוססת ויצירתית? ומהן ההשלכות של מודלים אלו על פרטיות ואבטחת מידע?
AI והשפעתו על המוצרים. צוקרברג מתאר כיצד AI משנה את המוצרים של מטא, כולל המשקפיים החכמות. הוא רואה ב-AI לא רק כלי, אלא כמשהו שישנה מהותית את אופן האינטראקציה שלנו עם טכנולוגיה.
תרבות ארגונית וחדשנות. מארק מדגיש את חשיבות התרבות הארגונית בקידום חדשנות. הוא מתאר תרבות של נטילת סיכונים מחושבים ונכונות “להתבייש קצת” ממה שמשחררים, כדי לקבל משוב מהיר. זוהי גישה מעניינת לניהול חדשנות בארגונים גדולים. איך חברות אחרות יכולות לאמץ גישה דומה מבלי לסכן את המוניטין או האיכות שלהן?
לסיכום, הראיון עם מארק מספק תובנות עמוקות על האתגרים והאפשרויות בהובלת חברת טכנולוגיה מובילה בעידן הדיגיטלי. הוא מדגיש את חשיבות החזון ארוך הטווח, הגמישות, והנכונות להתמודד עם אתגרים. כמותגים ואנשים שעוסקים בתחומים האלו- חשוב שניקח את התובנות האלו וננסה להבין איך להתאים אותן לארגונים שאנחנו עובדים בהם. חשוב שנהיה במוד של עידוד חשיבה ארוכת טווח, וטיפוח תרבות של למידה מהירה, ובנוסף, חשוב לזכור תמיד את הצורך האנושי העמוק שהטכנולוגיה אמורה לשרת- את האחריות הגדולה שמגיעה עם פיתוח טכנולוגיות כה משפיעות. אנחנו חייבים לשאול שאלות קשות על ההשלכות החברתיות והאתיות של החידושים שאנו מקדמים, ולוודא שאנו בונים עתיד טכנולוגי שמשרת את האנושות בצורה הטובה ביותר.
מוצרים שלי שכדאי לכם להכיר:
חדש!!! קורס ללימוד פלטפורמת קלאוד המדהימה לצורכי עבודה.
קורס לתוכניות עבודה באמצעות ועם כלי GAI.
מפגש 1:1 ליעוץ על בינה מלאכותית גנרטיבית.