גרטנר יוצאים בתקופה הזו עם סקירות ותחזיות על העתיד, חלקן מתייחסות לתקופה הקרובה, לשנת 2015 (ועל כך הכנתי פוסט נפרד-Link) וחלקן משרטטות לנו צפי קצת יותר רחוק קדימה שאיתו תוכלו לדמיין את עתידו של העולם ואת ההשפעה של הטכנולוגיות על חיינו.
אתעכב איתכם הפעם על תחזית סיפורית אשר שפורסמה באתר של גרטנר-Link העוסקת בנושא : “כיצד הטכנולוגיות משנות את אורחות חיינו”. שימו לב שיש לנו נטייה להסתכל על הדברים כעל מדע בדיוני, אבל חשוב שלא נשכח שגם אילו היו אומרים לכם לפני חמש שנים שחיינו יֵירָאו כפי שהם נראים- קרוב לוודאי שהייתם חושבים שמי שאמר זאת היה שרוי בהזיה. לכן, מה שנראה כיום זר ומוזר יכול להפוך למציאות של המחר– וחשוב להיות כְּרוּי אוזן ומספיק פתוחים כדי שתרוויחו מהמידע.
הטכנולוגיה תקבל יותר ויותר איפיונים אנושיים, בעוד שאנשים יֵיעשו יותר טכנולוגיים. שני הטרנדים המקבילים הללו הם המפתח העיקרי לפי הזיהוי של גרטנר לעשר התחזיות המשמעותיות- עבור ארגונים בכל הקשור לטכנולוגיות, לIT ולהתנהגות המשתמשים בשנת 2015 ואילך. האבולוציה של העסקים בדיגיטל מבשרת תפנית חדה מהעידן הישן מול העידן החדש בו מערכת היחסים בין האדם למכונה נבדקת ונאמדת מחדש לאור החוקים שהמכונה- שהיא הטכנולוגיה תופסת בחיינו היומיומיים.
10 התחזיות של גרטנר מצביעות כל כך שמחשוב ומכונות– עוברים לפאזה אחרת, כמשהו רחב יותר שמתפשט ומותח את טווח החוויות של המשתמשים ואת היכולת לעשות דברים חדשים ואחרים שלא התאפשרו לנו בעבר. המכונות מקבלות גוון יותר אנושי מבחינת המאפיינים שלהן : הן נעשות מפותחות עד כדי כך שהן יכולות להקרין יותר פרסונאליוּת, ולפַתח מערכת יחסים הרבה יותר ישירה עם האדם. כל אלו מצביעים על כך שהעתיד הקרוב יתאפיין ביחסי גומלין בין בני אדם למכונות והם יוכלו לעבוד יחד, ולשתף פעולה זה עם זה.
עשר התחזיות המרכזיות מתנקזות לשלוש קטגוריות מרכזיות :
הצֶפי הוא שלמכונות תהיה יותר משמעות בחיינו השוטפים והן יעוצבו עם מאפיינים אנושיים יותר.
עד 2018, עסקים דיגיטליים ישנו ויאזנו את תמהיל צוותי העבודה: הם למעשה יפחיתו חמישים אחוז ממצבת העובדים אותה הם רגילים לגייס על פי הדרך בה הארגון עובד כיום, ולעומת זאת יגייסו 500 אחוז יותר לטובת תפקידים בדיגיטל, זאת בהשוואה למודלים מסורתיים של גיוס שקיימים כיום.
עד 2016, חמישים אחוז מהטרנספורמציה הדיגיטלית תסבול מחיסרון, ותתאפיין בחוסר הצלחה וזאת בגלל מחסור זמני ביכולות ניהוליות והעדר מיומנויות מתאימות, מה שיוביל לאיבוד ניכר מִנֶתַח השוק- וזה חברים, דגל אדום וסיכון !
בשנת 2015- ההנפקות הגדולות ביותר– יהיו כאלו שמערבות שיווק דיגיטלי עם לוגיסטיקה פיזית כפיצוי על “זחילת” השינוי באקו סיסטם הקיים של העסקים. עד 2018, ההוצאות התפעוליות של העסקים ירדו ב30 אחוז הודות לשיווק עדכני שייעשה באמצעות מכונות חכמות- הנערכות למתַן שירותים עסקיים חדשים שנובעים מהדיגיטל. כמו כן- עד סוף 2015, יצוצו עסקים עדכניים עם יכולות שמאפשרות למנף שירותים באמצעות מכונות חכמות וישתלבו בשוק.
אין ספק- הדיגיטציה תשנה את אופי ההחלטות ברמת הכלכלה, ותעצב את שיטות הסחר בשנים הקרובות. עד 2016 – למעלה משני מיליארד מכלל הקניות באון ליין יגיעו אקסקלוסיבית מקניות במובייל שיונעו על ידי “עוזרים דיגיטלים”. עד סוף 2015- עוזרים דיגיטלים במובייל יהפכו להיות לכלי טקטי שמניע את השינוי- וייכנסו למקומות שבהם הפעולות מתבצעות ברגיל על ידי האדם ויעשו עבורו את הפעולות הפרוצדוראליות, כגון השלמת השם שלנו בתא המילוי, כתובות, ומידע על כרטיסי האשראי.
עד 2017, היקף הקניות במובייל יגדל באופן משמעותי בארה”ב, וזאת כפועל יוצא מהמעורבות של צרכנים במובייל. מצב זה ישפיע על כלכלת השוק בכך שחמישים אחוז מההכנסות הכוללות של ארה”ב מסחר באון ליין תגענה בלעדית מהמובייל. במונחי זמן קרובים יותר- תהיה התחדשות בהשקעות בכל הקשור למובייל פיימנטס והצמיחה בתחום זה תגדל עד סוף שנת 2015, במקביל לגידול משמעותי במובייל קומרס. כל אלו יקרו תודות להשקה של אפל עם הApple Pay- וניסיונות דומים של מתחרים כמו גוגל שמשקיעה בחינוך השוק ובעידוד השימוש בטכנולוגיות כמו-NFC.
תידרש ללא ספק חשיבה מחדש על כל הקשור בחווית הלקוח,עם דגש על קדימות הדיגיטל- Renovating the Customer Experience. עד 2017 על פי ההערכות של גרטנר, 70 אחוז מהעסקים שמנהלים מודלים עסקיים מוצלחים במרחב הדיגיטלי יהיו מבוססים על שיבוש בכוונה של תהליכים קיימים- וכתוצאה מהשיבוש תחול תפנית בעיצוב סל הצרכים של הלקוחות שבהדרגה יעברו אל פתרונות דיגיטליים. ב2017 חמישים אחוז מההשקעות במוצרים ללקוחות- יתועלו אל מיזמי חדשנות שיוצרים חווית ללקוח. ובמונחים יותר קרובים- עד 2015, יותר מחצי מהעסקים המסורתיים שעוסקים בשיווק מוצרים ללקוחות- יחזיקו יכולות שמסתעפות מהיכולות הקיימות של דיגיטל בחברה.
עד 2017, כמעט ל-20 אחוז מהסוחרים באינטרנט יהיו יכולות של מדפסות תלת מימדיות, וזאת לטובת יצירת הצעות ערך פרסונאליות. כתוצאה מכך- עד 2015, למעלה מתשעים אחוז מהסוחרים באינטרנט יחפשו אחר מקור חיצוני שיכול לתמוך אותם ביצירת הצעות ערך פרסונאליות ובבנית מודלים עסקיים חדשים. עד 2020, אותם עסקי קמעונאות אשר ישתמשו במסרים מטורגטים שמחוברים למערכות הפנימיות של החברה, במידה שיעשו זאת באינטגרציה מלאה- יראו גידול במכירות כפועל יוצא. ועד 2016, יִרְבּוּ הקמעונאים שיבססו את הצעת הערך שלהם ללקוח באופן שמתחשב במיקומו של הלקוח באותו הזמן שהוא נמצא בחנות עצמה.
מילת סיכום, הבאתי כאן תמצות של דברי גרטנר- כתחזיות לדברים שיעצבו את העולם העסקי והעולם הפרטי בשנים הקרובות. חשוב מאוד לראות את הדינמיקה בין הטווחים הרחוקים לקצרים ולהבין שמי שירצה להצליח בעולם העסקים המשתנה יצטרך לתכנן השקעות גדולות שמשפיעות על מצב העסק בטווח הרחוק. אין ספק שהמגמה מצביעה על כך שהעולם נהיה מחובר יותר ודיגיטלי יותר באופן שמאפשר ללקוחות להחשף לשירותי ערך מוסף באמצעות הכלים הדיגיטליים שנמצאים איתם כל הזמן. אישית אני חושבת שמוצג לפנינו סיפור מדהים שרצוי להתעכב עליו, לא לפחוד ממנו ולעצב את ההחלטות שלנו על הרקע הזה.
מבטיחה להמשיך ולעדכן אתכם בדברים הקשורים לשינוי גם בהמשך.