Mark Zuckerberg Speaks Mandarin

mark

סין- מדינה שמעניינת אותי, הדברים שקורים בַּתנועה ממנה אל המערב ומהמערב אלינו שניהם מעניינים אותי מאוד. לכן הטיול האחרון של מארק צוקרברג לסין והפגנת בקיאותו בשפה המנדרנית השאירו אותי די המומה- וחשבתי שיהיה נכון לשתף אתכם במחשבותי. אין ספק שחברה כמו פייסבוק היא דוגמה טובה ללמוד ממנה, ולמי שלא יודע- פייסבוק לא פעילה כלל בסין שכן היא חסומה. אבל, בכל זאת פייסבוק מיקמה את עצמה בסין זו תקופה שכן היא הבחינה בגשר שהולך ומתחזק בין סין והמערב. ישנן לא מעט חברות כדוגמת Xiaomi וWeChat וכמו כן עליבאבא עם ההנפקה הגדולה שלה- שמתחילות לְגַשֵׁר בין העולם הסגור והמנוכר של סין לבין העולם החיצון, שמתעשר הלכה למעשה מהתרבות הרחוקה. ישנו מסר נוסף לנוכחות של פייסבוק בסין והוא מסר שמתאגד עם פרויקט Internet.Org– פייסבוק בעיני מנסים לשדר שהם מעוניינים להיות מחוברים לכל העולם, ובעצם להשפיע על כל אחד מאיתנו. הפגנת נוכחות במעצמה בעלת השפעה כל כך משמעותית מחזקת את המסר הזה כעדות לכוונות רציניות בהמשך.

אין ספק שחדירה עתידית של פייסבוק לסין-כנוכחות של בכיר שיקח חלק אינטגראלי בהתפתחות התרבות שלה- יגדירו מחדש את הגישה הביקורתית של סין כלפי חברות חיצוניות לה. בכך הוא מאפשר לפייסבוק להתקרב לתרבות ולמעשה מנמיך את סף הביקורת ומשנה את המדיניות המסורתית כלפי הרשת החברתית. כל האיתותים האלו יעזרו לפייסבוק עם הזמן להגדיל את האמון הנדרש על מנת שממשלת סין תסכים לפתוח את האתר, שכן, כאמור פייסבוק חסומה בסין- זו השנה החמישית ברציפות.

66

מארק צוברברג נכח באירוע בבייג’ין כחבר מועצת בית הספר הגבוה Tsinghua בחוג למנהל עסקים וכלכלה. במהלך הביקור שלו מארק אמר כי הוא רוצה לדחוף יותר ויותר לשיתוף פעולה עם בית הספר. ישנן שמועות שפייסבוק אף מתכננת להיכנס לסין בצורה פורמאלית דרך שיתוף פעולה כזה. מדובר באוניברסיטה בעלת השפעה רבה על תעשיית ההייטק בסין ופותחת ערוצים של שיתופי פעולה עם גופי מכירה גדולים כמו יבמ- ולכן הנחת היסוד הזו אינה לגמרי תלושה מהמציאות.

האתר של פייסבוק בסין חסום  מאז שנת 2009, אבל צוקרברג טוען כי למרות החסימה פייסבוק רוצה להיכנס כחברה מקובלת על השוק הסיני. מארק עצמו מַרבה לנסוע לסין, הרבה פעמים הוא מגיע לשם כאדם פרטי ולא מטעם החברה. לפני שלוש שנים הוא פגש שם מנהלים בכירים מחברות אינטרנט מובילות- על מנת לדון בפוטנציאל הטמון בפיתוח עסקים משותפים. לא קרה משהו משמעותי כתוצאה מהשיחות הללו אבל פייסבוק בכל זאת ממשיכה לנסות את מזלה בסין, כרגע במבט מעשי לגבי מיקום עסקיה בסין לטובת מתן שירות לחברות סיניות שמעוניינות לקדם את עצמן במערב.

הנסיעה המתוקשרת הזו של מארק לסין  תחת כובע של נציג כל כך בכיר מפייסבוק- מפגינה את מידת הרצינות שמייחסת החברה לכניסה אל השוק, ואל נושא החדשנות שהיא מנסה לקדם על מנת שתוכל לבנות את הגשר באמצעות שחקנים חדשים כמו Tsinghua University. המבט המרחיק רְאוֹת של חברה כפייסבוק אל גאוגרפיה חשובה כמו סין צריך לחדד לנו את המשמעות שנייחס לחקירה של כל האזור הזה, שכן סין מביאה איתה אנרגיה של שינוי, חדשנות ושל נקודת מבט אחרת על תעשיית האינטרנט ועל כיווּן התפתחותה. מצידי אני מבטיחה להמשיך ולהבזיק לכם כמה נקודות אור על הנושא על מנת שגם אתם תבחינו בפוטנציאל ותסתקרנו לגבָּיו.

לסיכום, הצמדתי לכאן את הסרטון בו צוקרברג “מקשקש” במנדרית באופן די חופשי להפתעת כולם.

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

Leave a Reply

Your email address will not be published.