Cases for New Business Models & Business Innovation

אין כמו קייסים בחדשנות, בשביל להבין כיצד ואיך ניתן לחשוב ביצירתיות על עסקים בעידן הנוכחי! אני רוצה להתעכב הפעם על חמישה ש”פרצו לעולם” בחודשים האחרונים, או בשנה החולפת. הרעיון ברשומה הינו לקחת מכל מקרה בוחן תובנות ולהנכיח לכם כאן מה אפשר ללמוד וכיצד זה יכול להשפיע על הדרך שלנו והדברים אותם אנו מפתחים ומעצבים.

קולגייט השיקו ערכת הלבנת שיניים לשימוש ביתי. ובכך הם למעשה מחליפים את המומחיות של רופא השיניים ומנגישים את הערכה לכל אחד לשימוש עצמי בבית. מדובר במכשיר ביתי שמאפשר לאנשים להבהיר את השיניים שלהם ולהלבין אותן לבד בטווחים קצרים של 10 ימים. כמו שאתם מבינים הרעיון משנה את השרשרת של שירותים בעולם שירותי הבריאות לפה, ומייתר בדרך את המתווך- רופא השיניים. מה שהופך את המוצר למעניין הוא פשטות השימוש והאפקטיביות הגבוהה על פי החברה.

אני רואה במהלך הזה כמה דברים מובהקים: הראשון. שינוי השרשרת וההעזה לוותר על חלק מהמתווכחים בדרך. השני, כניסת חברה יצרנית לעולם של שירותים. והשלישי, החשוב ביותר, שימוש מובהק באמון הצרכני של אנשים בעצמם, וביכולת שלהם לטפל בעצמם, במחקרים רואים יותר ויותר את המגמה של: “אני עוזר לעצמי”.

סטארטאפ מהמם הופך את הקפסולות המשומשות של נספרסו ל-אופניים. סטארטאפ שוודי לקח קפסולות משומשות של נספרסו וייצר איתן אופניים אמיתיות. לפיתוח קוראים: RE:CYCLE, כבר בשם אתם יודעים להגיד שזה מדליק! לסטארטאפ קוראים: Vélosophy והוא חבר עם חברת נספרסו לייצר מוצר שהוא במהדורה מוגבלת אשר עולה 1,446 דולר- זו כהוכחת יכולת שישנן אפשרויות קריאטיביות וחכמות לטובת הפיכת מלא זבל למשהו עם ערך! זה מהלך שמובל בתפיסה של ה Circular Economy.

אני רואה במהלך הזה כמה דברים חשובים: הראשון, אקט שמייצר אהבה לחברה, בניסיון שלה להכנס ל”כלכלה סרקולרית”- כלכלה מעגלית שלוקחת את הפסולת והופכת אותה למשהו משמעותי. הדבר השני שבולט לי: הרעיון של שילוב כוחות בין חברה גדולה לחברת הזנק שיודעת לעשות משהו שהגדול לא. אין ספק שזה עדיין ברמת הגימיק, אבל סוג הניסיונות הללו מאפשרים לפתוח את הראש ולחפש מה הוא נקודתי ומה הוא ססטינבילי (תרתי משמע).

נייקי מיסדה לפני כמה חודשים מועדון של אוהבי נעלי ספורט לילדים. המועדון הוא מנוי שמאפשר לילדים להיות בתוך תוכנית שבה הם יכולים להזמין יותר נעליים לאורך השנה. תוכנית המנויים כוללת הגדרת ה”פיט” שלי, כלומר איזו תוכנית מתאימה לי. לבחור את הנעליים בכל פעם, ולקבל קיט לילדים שכולל גם פעילויות ולא רק נעליים- בפועל הילד מקבל את הקופסא עם עיצוב פרסונאלי מיועד רק לו.

אין ספק שיש כאן שינוי משב רוח עסקי מבחינת חברה, להכנס לעולם של מנויים ולהפוך בכך למדף אינטראקטיבי שבאים איתו במגע כמה פעמים בשנה, עם נופך פרסונאלי- עונה ביחד למיקס של כמה וכמה מגמות. אני אישית חושבת שנייקי לא יצליחו לתחזק את הרעיון לאורך זמן, ושהוא ישאר כפרק התנסותי ואפילו מעט גימיקי שכן מנוי זו מחויבות צרכנית גבוהה בעולם של בגדי ספורט ולא נראה לי שיהיה להם קהל מספיק רחב שתומך את הרעיון. אולי אני טועה, ימים יגידו אבל מה שבטוח הוא שזו התנסות שתלמד אותם המון דברים עליהם יוכלו לבנות תפיסות ואתגרים חדשים ועל כך שאפו. 

אחד המהלכים היפים ביותר בהם נתקלתי לאחרונה הוא זה של איקאה. החברה יחד עם מלכת שוודיה החליטו לפתח, לעצב ולתכנן בתים במיוחד לאנשים עם דמנטציה. איקאה כגוף מסחרי שפועל יחד עם המדינה של שוודיה זאת לטובת פתרון הבעיה ומניעת תרחישים בעייתים מבחינת האוכלוסיה וההתבגרות של האנשים. התחזיות בשוודיה הן שעד 2040, כמעט אחד מתוך ארבעה שוודים יהיה מעל לגיל 65. בארצות כמו שוודיה שאריכות החיים היא מאוד גבוהה, ורוב השירותים ממומנים על ידי המדינה נדרש לחשוב כיצד מתכננים נכון את העתיד. הרבה אנשים בוחרים ללכת לבתי אבות ממומנים באמצעות המדינה, ואיקאה יחד עם ממשלת שוודיה מחפשות פתרונות שיאפשרו לאנשים להזדקן בכבוד בבית ובכך גם להוזיל עלויות. 

במציאות שבה בונות יחד המדינה ואיקאה אפשר יהיה להמשיך לגור בבית, אם הוא תוכנן כך מראש. זה הדרייבר מאחורי הרעיון לבנות בתים מותאמים לאנשים עם בעיות אלצהיימר איבוד זיכרון. החשיבה הייתה לבנות בתים ב”דרך של איקאה” Ikea Way- כמויות גדולות עם מחירים נמוכים, כך ניתן יהיה להוריד בעלויות בצורה משמעותית ולייצר הלכה למעשה פתרון בסקייל. צריך לבנות את הפתרונות בצורה שמתאימה לאנשים עם צרכים מיוחדים, לצורך העניין הקומה מעוצבת בלייאאוט דומה לדירות אחרות, אבל אין שמשות שחורות במקלחות- שיכולות להוביל אותם או לגרום להם לבלבול- מכשירי חשמל למשל שיהיו במטבח יהיו עם לחצנים ישנים ולא דיגיטליים, ועוד… 

בעיני זה רעיון מדהים שכולל בתוכו כמה דברים חשובים: הראשון, שיתוף פעולה בין גוף מסחרי כמו איקאה והמדינה שיודעות ביחד לייצר פתרון רובסטי ומשמעותי עם אימפקט. השני, אני אוהבת מאוד את החשיבה מראש על תרחישי העתיד והעיסוק במניעה. והדבר האחרון והוא המרגש ביותר בעיני, הינו האפשרות ליצור תנאים חדשים לאנשים עם מוגבלויות על מנת שיחיו חיים מלאים וטובים- על כך נאמר כל הכבוד!

החדשנות האחרונה, הכספומט הראשון של סלמון! הATM הראשון, או ה”וונדינג מאשין” שמאפשר לכם לקנות סלמון נורבגי טרי ישירות ממנה. בתחילת 2019, קניון סינגפורי חשף את הכספומט הראשון של הסלמון… אבל במקום שיהיה בו כסף מזומן למשיכה, יש בו חבילות טריות של סלמון במשקל של – 200 גרם.

אני רואה ברעיון הזה כמה דברים מעניינים: הראשון, הפצה של מוצרים טריים בצורה שונה והנגשתם מחוץ לסביבה הטבעית של הסופרמרקט תחת רעיון של חוויה חדשה. הדבר השני, זו החשיבה הקריאטיבית לקחת התנהגות אחת ממקום אחד ולמקם אותה בסיטואציה שונה לגמרי- זאת יכולת של יצירת רגעי קסם מפתיעים וחכמים. ודבר אחרון, זו גם בעיני הדרך לייצר תרבות של אכילה בריאה יותר על ידי יצירת חשק למוצרים שעושים טוב לאנשים באמצעות אותה חוייה.


אם אתם רוצים ללמוד יותר על שינוי, להבין במה זה אומר לנהל תהליכים טרנספורמטיבים בחברה, או מצד שני להבין כיצד תוכלו לטפל בצורה חכמה בטרנספורמציה האישית שלכם. אני ממליצה לכם מאוד לקרוא את הספר שלי שיצא השנה. “המתכון לשינוי”, מדריך אסטרטגי לאתגר של עולם שעובר שינוי על בסיס קבוע.

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

Leave a Reply

Your email address will not be published.