לפני הרבה שנים מנהלת בית ספר פתחה את שנת הלימודים ואמרה לתלמידים כולם– יש דבר אחד שאני מבקשת מכם, אל תהיו באפליקציית סיקרט. באופן ברור ומידי הדבר הבא שכל התלמידים עשו היה הפוך ממה שהיא ביקשה, כולם נרשמו לאפליקציה. הסיפור הזה קצת מזכיר לי את מה שמארק צוקרברג עשה כאן- מארק יצא בקמפיין השמצות כנגד הספר וניסה להניע אנשים מלקרוא אותו, במקום שאנשים לא ירצו לקרוא את הספר הוא הפך את עצמו למשווק הכי טוב שלו.
גיליתי את הספר באמצעות הבן זוג שלי שסיפר לי עליו, לקח לי בערך פחות מ-12 שעות להכנס לאודיובול, לחפש את הספר, להוריד ולהתחיל להקשיב ו… וואו, זה ממש ספר שכולם אבל כולם צריכים להכיר. הספר “Careless People: A Cautionary Tale of Power, Greed, and Lost Idealism” מאת שרה וין-ויליאמס חושף את הצד האפל של מטא ומנהליה הבכירים. וין-ויליאמס עבדה בחברה בין השנים 2011-2017 והייתה קרובה לצמרת ההנהלה, כולל לצוקרברג עצמו, שריל סנדברג וג’ואל קפלן. לינק לספר- Link.
אחד הדברים שהפתיעו אותי בספר היה החשיפה של וין-ויליאמס על האופן שבו צוקרברג ניסה להכנס לשוק הסיני ועד כמה הוא היה מוכן לעשות הכל בשביל זה. הדברים הקטנים לפעמים מספרים את הסיפור הגדול! צוקרברג למשל ביקש שיארגנו לו מיליון אנשים בסין כדי שיוכל “להיות מוקף בעדינות” בהמון.
הספר חושף גם התנהגויות מטרידות של שריל סנדברג, שכללו רכישת הלבשה תחתונה תואמת עבור וין-ויליאמס והבעת אכזבה כשהכותבת לא הסכימה לחלוק מיטה איתה בטיסה של 12 שעות. אבל הקטע הבעייתי ביותר לטעמי הוא ההטרדה המינית המתוארת מצד ג’ואל קפלן, כולל אימיילים בעת שהייתה חולה מאוד לאחר לידת ילדה השני ודרישה לדעת “מאיפה את מדממת?”…
מעניין לראות את התגובה של מטא לפרסום הספר. החברה מיהרה לבקש צו בוררות חירום, שניתן ב-13 במרץ, והורה לווין-ויליאמס להפסיק את קידום הספר ולעשות כמיטב יכולתה למנוע את המשך פרסומו ומכירתו. זה כאילו שצוקרברג ומטא לא הבינו את חוקי הסושייל (שבאופן פראדוקסלי הם הפוסטר בוי של הרעיון) – הניסיון למנוע פרסום רק מגביר את הסקרנות ואת הביקוש.
חשוב להבין שהצו ניתן על ידי בורר חירום ולא על ידי שופט בבית משפט, וזה מבוסס על הסכם אי-השמצה ובוררות שוין-ויליאמס חתמה עליו כשעזבה את החברה ב-2017. זה עוד מראה עד כמה חברות הטכנולוגיה משתמשות בכוחן כדי להשתיק ביקורת, במיוחד כזו שמגיעה מאנשים שעבדו איתם מקרוב.
אנדי סטון, דובר מטא, פרסם את החלטת הבוררות באתר החברה וב-Threads, וטען שהספר “שקרי ומשמיץ” ושלעולם לא היה צריך להתפרסם. אבל עצם העובדה שמטא משקיעה כל כך הרבה אנרגיה בניסיון למנוע את פרסום הספר רק גורמת לי לתהות – מה הם כל כך מפחדים שייחשף?
אחרי שסיימתי לשמוע את הספר, אני חושבת שחשוב להכיר את הסיפורים האלה, במיוחד בעידן שבו חברות הטכנולוגיה הגדולות משפיעות כל כך הרבה על החיים שלנו. הניסיון של מטא להשתיק את הספר הוא עוד תזכורת לכוח שיש לחברות האלה, ולמה חשוב שיהיו אנשים כמו וין-ויליאמס שמוכנים לדבר.
אז אם אתם מחפשים ספר שייתן לכם הצצה מרתקת לעולם האפל של אחת מחברות הטכנולוגיה המשפיעות ביותר בעולם, הספר הזה הוא בדיוק בשבילכם – וכנראה שזו בדיוק הסיבה שמארק צוקרברג לא רוצה שתקראו אותו.
מוצרים שלי שכדאי לכם להכיר:
קורסים מקצועיים עם כלי GAI.
מפגש 1:1 ליעוץ על בינה מלאכותית גנרטיבית// מפגשי יעוץ לחדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות.