The Difference | Profile & Fan Pages

שאלה שחוזרת ונשמעת שוב ושוב דורשת לדעתי בירור וחידוד היא מה ההבדל בין עמוד פרטי – פרופיל בFacebook ובין עמוד אוהדים. תהיתי במשך תקופה ארוכה באם נכון יהיה לכתוב את הרשומה הזו – כי אין ברצוני לחנך אנשים ולומר להם איפה הם טועים. אבל  לאחר התייחסות מעמיקה יותר החלטתי כי נכון יהיה להתעכב על הנושא ולו רק בשל העובדה כי לא מעט אנשים פשוט לא יודעים מה נכון לעשות והַכְוָונָה ראשונית יכולה להועיל לעניינם. כמו תמיד, תחילה אתמקד מעט בהעברת ההיבט הטכני–הטקטי ברשימת ההבדלים הבולטים, אבל הצד המשמעותי הוא שזירת שיקולים יותר מעמיקים אשר נוגעים בליבת ההחלטות האסטרטגיות. אנסה לחדד עבורכם ברמה העסקית מהו הצעד הרצוי, ואיך מתוך עשייה נכונה תוכלו כארגון להרוויח מכך בפעילות השוטפת שלכם.

איני מבטיחה לאתר את כל ההבדלים כולם, ואם יחסר משהו אתם מוזמנים להשלים את דבָרַי –  עיקר החשיבות בעיני היא לחדד לכם את ההבדלים המהותיים בין נוכחות אחת לשנייה. אומַר מראש שהנטייה שלי ברמה המקצועית היא להבהיר לכם שפרופיל אישי לא יכול להתנהג כדף עסקי והמטרה המרכזית של הפוסט הזה היא לשכנע אתכם שתעשו נכון אם לא תבחרו להוביל ולנהל פעילות שיווקית מקצועית דרך פרופיל אישי באופן ישיר אלא רק בעקיפין, באמצעות הנקודות שאפרט בפניכם כאן בהמשך.

גודל | אתחיל מההסבר הפשוט על גורם הפוטנציאל העסקי המבדיל בין עמוד אוהדים לבין פרופיל אישי והוא – הגודל. קחו בחשבון שפרופיל אישי מוגבל ל-5000 חברים ומתוכם נספרים לכם בספירת המלאי – הכולל גם את העמודים אחריהם אתם עוקבים (עד 500 בגבול המותר). עמוד אוהדים לעומת זאת אינו מוגבל במספר ויכול למנות מיליוני אוהדים – וכמובן יש ראיות לכך בFacebook. כארגון וכמותג בתחילת הדרך המספר 5000 עשוי להיראות לכם גדול ורחוק מהשגה – אבל בעבודה נכונה ובַהתמדה הראוייה אתם יכולים בהחלט לבנות קהילה ענפה ומשגשגת. עם זאת, רצוי שלא לבחור באופציה אשר מציבה לכם מגבלה מלכתחילה. חשוב לי לציין בנקודת זמן זו שאם בכל זאת בחרתם לפתוח עמוד עסקי בפרופיל – עדיין  Facebook מאפשרת לכם להמיר אותו לעמוד אוהדים, כמוסבר ברשומה הבאה : לינק.

עיצוב | אין ספק שאחת הסיבות המרכזיות עבורכם לפתח נוכחות בעמוד אוהדים נובעת מאפשרויות העיצוב העומדות לרשותכם. ממשק עמוד האוהדים ניתן להעשרה גם ברמת העיצוב בטאבים השונים אותם אתם יכולים לייצר וגם בשעת עיצוב הטאבים עצמם. זהו למעשה המקום היחיד בFacebook שבו ניתן לכם מרחב חופשי לייצר מעין מיני אתר המורכב משכבות וממסרים שונים אותם תרצו להעביר – אותן שכבות באות לידי ביטוי במגוון הטאבים שאותם תוכלו להעשיר ולעצב ככל העולה בדמיונכם ובמידת הצורך.

שיווק | נניח שהחלטתם לפתוח עמוד אישי כדף עסק על מנת שתוכלו להזמין אליו 5000 חברים ולאחר מכן תבקשו “למשוך” את החברים הללו לעמוד האוהדים בו תהיו פעילים. למקרה זה קחו בחשבון כמה דברים : הראשון – אופציה זו ננעלה בתקופה האחרונה ואי לכך אינה מתאפשרת (בינתיים). הדבר השני – גם כשהיא הייתה אפקטיבית היא עזרה רק באחוז קטן יחסית. שיווק של דף אוהדים מורכב מעשייה הרבה יותר שקולה ואיכותית. ואילו שיווק בצורה הקודמת נחשב ללא פחות מספאם. אם ברצונכם לבנות נוכחות חכמה בFacebook עליכם לחשוב במונחי בנייה של קהילה. קהילה לא בונים בשיטת “זבנג וגמרנו” ואין כל צורך לפמפם אוהדים חדשים על בסיס ראנדומלי – במידה שאתם רוצים שיגיעו אליכם האנשים הנכונים! לכן כדאי לעזוב את תרבות הטריקים ולהתחיל לחשוב במושגים של איכות.

ניהול ממשק | עוד בנפיט משמעותי שקיים בעמוד אוהדים בנבדל מעמוד פרופיל הוא העובדה שניתן לנהל את העמוד דרך כמה יוזרים נפרדים. קחו בחשבון שזירה זו טומנת בְּחוּבָּה גם עוצמה שיווקית גדולה מכיוָון שכל אדמין הופך למעשה לבעל אינטרס לשם שיווק העמוד –שהוכשר מראש לתגובתיות ולבדיקה על בסיס קבוע תוך עידכון שוטף לגבי מה שקורה בו. בבניית קהילה יש מדרך הטבע תהליך של אבולוציה: ייתכן מצב שבו תתחילו מהפעלת אדם אחד האחראי על הפרויקט ועם הזמן תתפתחו ותְמַנוּ  עוד מנהלים ושותפים נוספים למהלך. קחו בחשבון שניהול קהילה מתוך כרטיס אישי מוגבל לדעה אחת !  בעוד שניהול קהילה מכרטיס רב ממשקי הופך בפועל לתוצר דינאמי – חי, נושם ובועט…

חוקים יבשים | מן הסתם כדאי להתייחס גם אל החוק היבש של Facebook הקובע כי פרופיל אישי אינו רשאי להיות פרופיל של עסק – זאת על מנת שיימנעו תנועות של ספאם וניצול יֶתֶר של המתחם. קחו בחשבון שכל אחד יכול לדווח עליכם בלחיצת כפתור קלה – ומרגע שקיבלתם כשלושה דיווחים Facebook פשוט מפילה לכם את הכרטיס ו —– > כל העבודה שהשקעתם ירדה לטמיון.

סטטיסטיקות | אני מאמינה שעסק שרוצה להבין לַאֲשׁוּרָה את מהות הפעילות בזירה חייב להיות מחובר לסטטיסטיקה – מבלי שנוכל לבחון את דופק המתחם ולגלות מה עובד ומה לא, אין לנו דרך ממשית לדעת באם אנחנו על המסלול הנכון. קחו בחשבון שהמקום היחיד שמאפשר לכם גישה למספרים ברמת אימפרשן לפוסטים – תנועת הקהל , טווח הגילאים, נתוני הדמוגראפיה ועוד הינו עמוד אוהדים. אין שום ישות דיגיטאלית נוספת שתוכלו להקים בFacebook שבכוחה לאפשר לכם גישה לנתונים אלו – וודאי וודאי לא פרופיל אישי.

לסיום | האלמנטים השונים הקיימים בFacebook אינם מתוכננים בכדִי, לעניות דעתי, אלא לכל תופעה שמאפשרת נוכחות ישנה סיבה. פרופיל אישי נועד לשרת את המסרים האישיים שלנו ולייצג את הנוכחות הפרטית שלנו ודרכה אנחנו מסוגלים רק בעקיפין לפתוח ולפתח נוכחות עסקית. עמוד אוהדים מאפשר לנו לייצר דריסת רגל שמשתווה לעיתים לדרגת ההישגיות שיכולנו לממש בעבודה מאתר קטן. היא רב מימדית , מגוונת ומשרתת אותנו בכמה ליירים שלא קיימים בעמוד פרטי. בסיכומו של דבר חייבת להתקיים אינטגרציה בין הדברים. צריך להיות קשר בין השניים אבל בו בזמן חייב להיות בידול ויישום של כל פעילות במקום הנכון לה.

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

Leave a Reply

Your email address will not be published.