בכל שנה גרטנר מפרסמים סקירה על עשר המגמות, אשר לפי התחזית שלה ישנו את העולם מבחינה טכנולוגית– חשוב לי להציג בפניכם את הסקירות הנ”ל שכן הן מהוות בעיני קטליזטור להבנת ממדי השינוי, ומאפשרות לכם להכיר את כיווּן ההתפתחות של הדברים ומשם להקיש מה רלוונטי עבורכם. גרטנר מגדירים את הסקירה שלהם בכותרת- Gartner’s Top 10 Strategic Technology Trends for 2015. אעבור אתכם על הדברים, וכמו כן צירפתי לכם בתחילת הרשומה את האינפוגרפיקה המקורית של גרטנר על מנת שתשמש לכם כאמצעי ויזואלי להמחשת התוכן. מצידי אני מתכוונת להרחיב בכל סעיף, ולהוסיף תובנות משלי על התכנים המקוריים- עם האינטרפטציה שלי על המשמעות שעולה מהתחזית לגבי המקומות שבהם כדאי לכם להשקיע.
התחזיות של גרטנר מצביעות כאמור על 10 המגמות הבולטות ביותר בתחום הטכנולוגי, מגמות שיש בהן פוטנציאל לייצר אימפקט משמעותי על חברות בשנים הקורובת. אין זה אומר שעל הארגונים להשקיע בכל המגמות כולן וברור שלא בבת אחת, אך בכל זאת מומלץ להגיע לכמה החלטות לגבי המגמות הללו בשנים הקרובות- ליתר דיוק בשנתיים הקרובות, שכן אנחנו נמצאים בנקודת מפנה- Tipping Point.
המגמות הללו מכסות שלוש תמות :
החיבור בין העולם הפיזי לוירטואלי,
הקידמה בכל הקשור לבינה מלאכותית ולרובוטיקה- Artificial intelligence,
והשפעת הטכנולוגיה על השינוי בהתנהלות העסקים ובתכנון הפעילות שלהם.
Computing Everywhere | מחשוב בכל מקום– ככל שמכשירי המובייל נעשים יותר ויותר מובנים מאליהם, ומתפשטים במהירות אל כל תחומי חיינו, כך יגדל להערכת גרטנר הצורך של משתמשי מובייל מגוונים בהתייחסות ספציפית לקונטקסט שקשור לסביבה שלהם, ותידָרש תאימות לצרכים אישיים. כל זאת בניגוד לפיתוח שמבוסס רק על המכשיר עצמו- כבר היום ישנם סימנים לכך שישנה הבנה לנושא ומיקוד בפיתוח שמתאים את עצמו לצרכים מגוונים של אנשים שונים בסביבות שונות. לתפיסתי בעתיד לא תהיה תכלית מעשית למכשירים, והמשמעות העיקרית תתרכז סביב השימושים בפועל שנעשה בהם. כוח המחשוב אכן יהיה בכל מקום כתשתית שמאפשרת לנו להיות נגישים לכול אתר מקוון בסביבה שלנו על פי הצורך. מגמה זו מתכתבת באופן ישיר עם המגמה הבאה…
The Internet of Things | האינטרנט של הדברים– הקומבינציה של הזרמת הדטה ושל המידע השוטף על שירותים- נוצרת הודות לכך שהכל עובר תהליך של דיגיטציה- digitizing Everything ושיטה זו מעצבת ארבעה מודלים חדשים של שימושיות : ניהול, מוניטיזציה, תפעול, ומתיחה של שירותים קיימים. גרטנר מעריכים בסקירות הארוכות והמעמיקות שלהם-Link, שהאינטרנט של הדברים ישנה לגמרי את הדרך בה אנחנו עושים עסקים ואת השיטות של מתן שירות ועיצוב חווית הלקוח. העובדה שהכל יהיה קונקטיבי תאפשר לסוג חדש של התרחשויות להתקיים כי החיבוריות תרחיב את מערך השירותים שינוהל בצורה חדשה כביזנס קייס חדש (מוניטיזציה) וכן יתופעל בצורה אחרת.
3D Printing | מדפסות תלת מימד– הדפסה תלת מימדית על פי גרטנר תגיע לTipping Point שלה- נקודת המפנה- בתוך שלוש שנים הקרובות. זאת במידה שהטכנולוגיה לא תהווה מחסום, כלומר- שהמחירים המוצעים ירדו. כמו כן, חיוני לתעשייה לנצל את הפוטנציאל שטמון בשיטת ההדפסה התלת מימדית ולראות איך היא יכולה לתפקד לא דרך המשקפיים הרגילות שלנו- אלא ממקום יצירתי, שמציע עושר של שימושים ושיטות חדשות. לטעמי, אתרי האיקומרס יזכו לתקופת רנסנס הודות למדפסות התלת מימדיות, שכן ניתן יהיה לרבד את הצעת הערך ללקוחות באמצעות פרסונליזציה וקסטומיזציה המתאפשרת עם השכלולים הטכנולוגיים והמדפסות התלת מימדיות.
Context-Rich Systems | מערכות קונטקסטואליות– התחזית של גרטנר מבשרת שמערכות ההפעלה תהיינה יותר מפותחות ובתוכן יוטמעו יכולות מתקדמות ואינטליגנטיות עם השימוש בדטה שמנתחת קונטקסטואליות- ומסוגלת לאתר את הנתונים הרלוונטיים עבור מחלקות של פיתוח מתוך מה שקורה בשטח, ומכך לשכלל את היכולת התגובתית שתיתן מענה לצרכים אמיתיים. קונקטסטואליות בעיני תתבלט כמגמה המשמעותית ביותר בשנים הקרובות. הזמינוּת של הכלים הדיגיטליים והעובדה שאנשים משתמשים יותר בטכנולוגיות, יאפשרו לעסקים לקלוט את רחשי השטח, להקשיב יותר ולתכנן באופן מדויק יותר את המענה לצרכים עם פתרונות שמתייחסים לאדם ולא רק לטכנולוגיה.
Smart Machines | מכונות חכמות- רכבים שעובדים באופן אוטונומי, רובוטים מתקדמים, עוזרים דיגיטליים אישיים- שבעצם כבר קיימים והם עתידים להתפתח בצורה מהירה, כך שבעידן הנוכחי- המכונה תהיה זו שעוזרת לאדם, ומקלה על חייו. ההפעלה של מכונות חכמות- תהפוך לתנועה המשבשת ביותר בכל ההיסטוריה בקרב מחלקות IT. אנו עומדים בפני מציאות בה המכונה תקבל אופי אנושי יותר והאדם יהפוך לטכנולוגי יותר- והחדשות הטובות הן שעל ידי חיבור בין השניים אנחנו כאנשים נוכל לעשות יותר עם פחות.
Cloud/ Client Computing | מחשוב לקוחות מבוסס ענן-כיום ניכרת התכנסות בכל הקשור לטכנולוגיות ענן ולכוחו של המחשוב במובייל. תופעה זו רק תמשיך ותתרחב- כאשר הענן והמובייל יהיו המקום המרכזי להתפתחות של אפליקציות שיתקיימו בכל מכשיר מבלי הקשר התלותי במערכות ההפעלה. בעיני יש בעיה לגבי התפיסה הכוללת של הענן- והמוּדעות לשינוי הגדול שהוא מביא בעקבותיו, שכן הנטייה שלנו היא להסתכל על ההזדמנות יותר מדי מהכיוון של הטכנולוגיה מבלי להכיר בערך המרכזי שמבשר הענן (כמו גם המובייל) והוא- נגישות. ככל שמחשוב ענן יתפתח לכיוון של שימושיות מצד לקוחות קצה- כך נושא הנגישות יהיה זה שיעמוד במוקד העשייה כגורם המשמעותי ביותר להצלחה.
Software-Defined Applications and Infrastructure | תוכנה שמגדירה את מערך האפליקציות והתשתית המתאימה להן– פיתוח גמיש כולל הכל: מאפליקציות בסיסיות ועד לתשתיות- infrastructure שמאפשרות לארגונים לדלוור בצורה גמישה שירותים ופתרונות שמתבקשים מהם על מנת שהעסק יהפוך ליותר דיגיטלי. עצם העובדה שהטכנולוגיות הן גמישות, משנה את חוקי המשחק ומסירה חסמים. כך מתאפשר לעסקים להשתנות במהירות ולבדוק בצורה תבונית את השיטות והמהלכים החדשים. ארגונים מיושנים שעובדים לאט יוכלו להתנער ולבנות ביזנס קייס חדש, לבחון אותו במהירות ולבדוק איך באמצעות השריר החדש הם זונחים את השריר הרופס ואולי אף משנים את המוד ומייתרים את תוכניות העבר לטובת העתיד.
Web-Scale IT | טכנולוגיה בסקייל רחב באמצעות האינטרנט– כיום ישנן יכולות חדשות שמקלות על הארגונים לשנות את השיטה בה הם מקדמים שירותים. אותן יכולות- Web-scale IT מאפשרות לארגונים על בסיס שירותי ענן לשנות את שיטות הIT- ולהיות הרבה יותר גמישות וחשופות לתשתיות מתקדמות. במידה שהארגונים יהיו מוכנים לשנות את דפוסי החשיבה שלהם, הם יצליחו בבניית האפליקציות שלהם על תשתיות מעודכנות, ממש כמו שחברות הענק באינטרנט בונות את הפתרונות שלהן- חברות כמו גוגל, פייסבוק ואמזון.
Risk-Based Security and Self–Protection | מערכת ניהול סיכונים- שמאפשרת אבטחה באופן עצמאי– כל הדרכים לעתיד דיגיטלי מובילות לנושא האבטחה. אבל, בעולם עסקי דיגיטלי- אבטחה אינה יכולה להיות מחסום אשר עוצר את כל התהליך. ארגונים יבינו שהפילוסופיה שלהם צריכה להשתנות, וכבר לא מצופה מהם לספק סביבה שמאובטחת במאת האחוזים. מרגע שהארגונים ירגישו שזה המצב, הם יוכלו להציע פתרונות יותר מתוחכמים לגבי ניהול הסיכונים, פתרונות מקלים שמפחיתים מהסיכון באמצעות כלים שיאפשרו לאנשים לשלוט באופן עצמאי בבטיחות שלהם.
מילת סיכום– אני מקווה שנהניתם מהסקירה הזו של גרטנר ומהתוספות שלי. בעיני זהו שרטוט מדהים שמראה לנו הלכה למעשה מה הם הקווים החיונייים ביותר כדי להיערך באמצעות הטכנולוגיה לעיצוב מחדש של חיינו העסקיים. נדרשת לכך פתיחות, שינוי הגישה המקובלת והמון המון סקרנות, שכן הדברים משתנים בקצב פנומנאלי, בעוד שאנחנו בדרך כלל משתנים באופן נורמאלי. הבדל זה יוצר באופן טבעי פער- שאת השלכותיו צריך ללמוד בכדֵי להתגבר עליו ועל הבסיס הריאלי לפתח יכולות חדשות שמתכתבות עם המחר.